Szegasztok!

Hú, idejét sem tudom, mikor írtam utoljára videojátékokról, s gondoltam, itt az idő, hogy írjak egyet kedvenc képregényem főhősének, Asterix-nek 1991-es utazásáról a Sega Master System konzoljára, amit azóta sem vittek át más gépre, pedig sokak szerint nem csupán az egyik legjobb Master System játék volt, hanem az egyik legjobb Asterix játék is egyben!

asterix_1991_eu_cover.jpg

Az Asterix egy világszerte híres képregény sorozat, mely eredetileg 1959-ben jelent meg a Pilote magazin oldalain, s melynek első kötet 1961-ben jelent meg. Azóta 2016-ig bezárólag több mint 36+2 kötet jelent meg, melyek alapján 9 egész estés rajzfilm és 4 előszereplős film készült, valamint nyílt egy vidámpark is Franciaországban.

A képregények időszámításunk előtt 50-ben játszódnak, amikor is a rómaiak Julius Caesar vezetése által meghódították egész Galliát.... kivéve a főhősünk, Asterix és barátja, Obelix faluját, ami hála egy varázsitalnak még mindig ellenáll a hódító seregeknek, s rengeteg kalandban vesznek részt hol hazájukban Galliában, hol meg egy másik országban. A képregények nagyszerű humoruk mellett társadalmi kritikákat is tartalmaznak (lásd "Istenek Hona"). Sikerét legjobban az bizonyítja, hogy 2009-ben 34 kötettel több mint 325 millió példányt adtak el világszerte, amit bármelyik manga megirigyelhetne!

A sikernek köszönhetően természetesen a videojátékokat sem kerülte el, mely először 1983-ban Atari 2600-on tette tiszteletét egy Taz platform játék klónként, majd 1986-ban a Commodore 64-en már egy egészen jó kis játékként (melyben volt egy pár bug, de nem végzetesek).

Mi viszont a Master System alkonyán megjelent 1991-es Asterix játékról fogunk beszélni, amit a SEGA fejlesztett és dobott ki első valóban sikeresnek mondható kis gépére.

nevtelenhfg_masolata_2_masolata.png

A játék története rém egyszerű. Caesar katonáinak sikerül elrabolniuk a varázsitalt kreáló druidát, akit Asterix-nek és Obelix-nek kell megmenteniük.

Nyilván nem a történet fogja megváltani a játékot, de akkor mi? Kérem szépen a játékélmény és a hangulat! Ugyanis a vicces átvezetők és a dallamos zenék hozzák az Asterix képregények hangulatát, amit néha a játékmenet is megtol pár poénos megoldással (például amikor egy ágyúból kell kilőnünk magunkat, vagy amikor az első boss egy vadkan, amit legyőzése után Asterix feltálal Obelix-nek).

A játékmenet is egyszerű: végig kell menni a pályán, kulcsokat keresni, gyűjteni a pontokat és az extra életeket, feladatokat teljesíteni és bizony van, hogy a szürkeállományt is használni kell, főleg a későbbi pályákon! Az első szakasz kivételével mindegyik pálya előtt választhatunk, hogy Asterix-el vagy Obelix-el akarjuk a pályát végigvinni. Asterix fürge, Obelix viszont erős és neki nem kell minden esetben a piros lötty, hogy falakat robbantson - elég neki, ha zúz vagy ágyúgolyóként viselkedik!

Ja igen, "löttyök"! Több fajta is van, s mindegyiknek különböző funkciója van - a piros falakat robbant, a zöld néhány másodpercig platformot teremt amin egy ideig lehetünk, a narancs pedig tüzet gyújtva eltünteti a jég akadályt.

nevtelenhfg_masolata_2.png

A szerencsések nem csupán titkos pályaszakaszokra találhatnak rá, de akár behozhatnak egy Dogmatix-os minijátékot, ahol Obelix kiskutyájával buborékokat kell kipukkasztani, hogy még több pontot szerezzünk.

A grafika szerintem nagyon szép, főleg a Master System képességeihez képest - bár sajnos vannak a gép korlátai által teremtett "szegmensek", mint például a löttyök körül lévő kicsi szürkeség.

A játék a kalóz hajós szakaszig viszonylag könnyű, utána már nagyon bedurvul, főleg amikor menekülni kell a hajóról, illetve régi játékhoz híven habár az irányítás könnyű, néha az ugrásnál vannak kisebb problémák, bár ezek nem olyanok, amik nem lettek volna meg bármelyik másik akkori játékban. Viszont a precizitást nagyon megköveteli a játék.

nevtelenhfg_masolata_3.png

Összefoglalva ez egy egész jó kis játék, amit nem csak az Asterix rajongók fognak élvezni.... De sajnos tény, hogy nagyon elkésett vele, ugyanis megjelenése évében már mindenki a Sonic The Hedgehog játékot nyomta a SEGA Megadrive gépén. De én szívem szerint ajánlom!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2811927137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása