Szegasztok!

Ha az anime ipar legkiemelkedőbb személyeiről beszélünk, akkor mindig Satoshi Kon-ról vagy Hayao Miyazaki-ról, esetleg néha napján Mamoru Hosoda-ról van szó. Pedig volt régen meg egy személy, akinek olyan animéket köszönhettünk, mint a Ghost In The Shell, Urusei Yatsura, de ő írta a Jin-Roh The Wolf Brigade című anime forgatókönyvét is! Majd ahogyan sok nyugati filmrendező ő is elkezdett a feledés homályába veszni, egyre kevesebb új tripla A-s anime elkészítésében vett részt.

Viszont van egy anime, amit még a Ghost In The Shell előtt írt 1985-ben, ami nem lett olyan népszerű, mint említett művei, pedig sokak szerint az egyik legjobb, s talán a legbizarrabb munkájáról van szó, melyet azután készített, hogy felhagyott a keresztény vallással. Sőt, saját bevallása szerint nem is tudja, hogy miről szól a film, s eme film sok rajongót is megoszt, hogy van-e mondanivalója, vagy csupán egy hangulatos szürreális animációs filmről van szó.

Mai alanyom tehát az Angel Egg című anime!

63181l.jpg

Az Angel Egg egy 1985-ös fantasy anime film, amelyet Mamoru Oshii írt és rendezett és a Studio DEEN és Tokuma Shoten animéciós stúdiók közös produkciójaként látta meg a világot. Témáját nehéz kiismerni, s mivel a film a rendező katolikus vallással való felhagyása után készült, sokan párhuzamot hoznak a film és az esemény közt, míg mások csupán egy látványos és hangulatos filmként jellemzik.

watch_angel_egg_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0004.jpg

A történetet ha egyszerűen kéne felvázolnom, akkor a következő lenne: egy hófehér kislány és egy katona utazását meséli el, ahol is egy kislány egy tojást dédelget. A katonát furdalja a kíváncsiság, hogy mi lehet a tojásban, míg a lányt ez annyira nem érdekli, csak kiszeretné kelteni. Közben rengeteg helyet járnak meg együtt, kezdve egy gótikus szellem várostól egy ijesztő bárkaszerű temetőig, ahol is a katona utalást tesz arra, hogy régen Noé és a 40 napig tartó eső idején eltűnt egy madár, ami miután nem tért vissza, a bárka kalandja - az eredeti történettel ellentétben - nem ért valami szép véget. Ezután kezd kételkedni a katona, hogy a madár valaha is létezett, de a kislány azt állítja, hogy tudja, hogy hol van, s megmutatja a katonának. De amit mutat, az nem éppen egy szép látvány.

Ennyit lényegében spoiler mentesen a filmről. A történet érdekes, főleg, hogy dialógus meg kvázi bármilyen beszéd alig van a filmben! Az egyetlen hiba, amit feltudnák hozni itt, az a nagyon lassú haladás a történetben, mely sokak számára nem biztos, hogy tetszetős lesz. Ugyanis a katona meg a kislány találkozásáig kb 20 percet kell várnunk, s a film csak 71 perces (mínusz stáblista ugye).

Karakterek terén csak kettő fontos karakter van, akiknek nincs nevük, de ennek ellenére megmaradnak a nézőknek. Az egyik főszereplő a hófehér bőrű lány, aki ártatlan és naiv, s akinek egyetlen egy álma, hogy kikeltse a tojást, amire egész film ideje alatt vigyáz. A másik egy rejtélyes és nem kicsit ijesztő katona, aki valamiért egy kereszt alakú fegyvert vonszol magával, s akinek arcán a hűvösségen kívül nem nagyon sugárzik ki, de kíváncsi, mi rejlik a tojásban.

A két karakter kapcsolata elég érdekes, a katona kedvesen bánik a lánnyal, de a kislány eleinte távolság tartó, de egyre közelebb kerül a katonához.

watch_angel_egg_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0006.jpg

A film látványvilága a mai szemnek talán nem annyira szép, de mivel itt direkt a sötét hangulat volt a cél, ezért ez irreveláns is lehetne, ha az anime nem mutatna fel rengeteg gyönyörű és hangulatos árnyékolást vagy látvány elemet.

Zenék alig vannak, de amik vannak, azok nagyon szépre sikerültek, ami csak fokozzák az anime hátborzongató és sötét hangulatát.

Az anime hangulata pedig csillagos ötös! Ahogyan a szürreális és hátborzongató elemekkel játszik a rendező, s ahogyan a különböző vallási és gótikus szimbólumokat felvonultatja, azt akár Satoshi Kon is megirigyelhette volna. Kedvenc helyszínem a már említett gótikus építményekkel teli kihalt város, ahol éjjelente a kihaltságot rejtélyes árnyak és halász szobrok szakítják meg. De az elején lévő erdős résztől is felállt a hátamon a szőr - pozitív értelemben.

Mint ahogyan az a legelején említettem, az anime esetleges mondanivalójáról, illetve témájáról sokaknak megoszlik a véleménye. Mondhatnám, ahány néző, annyi elgondolás. Ráadásként erre még maga a rendező is rátett egy lapáttal, amikor is kijelentette, hogy ő maga sem tudja, hogy miről szól a film, ami azért érdekes, mert ő maga írta és rendezte! Sokan a keresztény vallástól való eltávolodását fedezték fel a filmben, mások meg egyszerűen csak egy látványos sötét fantasy filmként tekintenek rá. Én is utóbbiak táborát erősítem, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne a filmnek valami üzenete, esetleges utalása.

watch_angel_egg_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0003.jpg

Az egyetlen hiba, amit eddig felhoztam, az az anime csiga lassú tempója, illetve ami még sokakat zavarhat, az a karakterek névtelensége és hogy alig beszélnek benne akármilyen formában. De míg előbb egy komoly hibája is lehet az animének, addig az utóbbi két észrevétel lehet, hogy csak egyeseket fog zavarni.

watch_angel_egg_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0005.jpg

Összefoglalva ajánlom egy egyszeri megnézésre, mert nagyon hangulatos, korához képest még így is látványos produktumról van szó, melynek története sokak számára hagyhat nyitott ajtókat az elmélkedésre, hogy vajon Mamoru Oshii-nak tényleg lett-e volna üzenete eme filmjével, vagy csak szimplán egy jó kis fantasy animét kívánt adni a rajongóinak, mielőtt belekezdett volna a Ghost In The Shell mesterművébe.

Angel Egg

- Idő: 1985

- Rendező: Mamoru Oshii

- Műfaj: Fantasy

- Hossz: 71 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Szép szürreális látványvilág.

- Remek hangulat.

- Érdekes történet.

- Hangulatos zenék.

- A gótikus város.

Ami nem tetszett:

- Nehezen értelmezhető a történet és ez sokakat meg is oszt.

- Nagyon, nagyon lassan indulnak be az események.

- Aki nem szereti, ha keveset beszélnek a karakterek, azoknak ez sem fog tetszeni.

Értékelés:              

Százalék szerint: 81% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9311841063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása