A maffia!

Nincs olyan ember a világon aki ne hallotta volna még ezt a szót és eme szó hallatán szinte mindenkinek ugyanazok a képek ugranak be:

- Egy idős családfő aki mindent irányít
- Drogcsempészet, Drogterjesztés, Hamisítás, Szervkereskedelem, Alkoholcsempészet stb......
- Bűnözés felsőfokon, Bérgyilkosok
- Rengeteg puskaropogtatás és halott
- És rengeteg pénz

És ezek így vannak rendben hiszen valljuk be, hogy a maffia, a szervezetbűnözés és minden ami hozzá tartozik ez mind maga a sötét oldal amibe ha valaki egyszer belekerül akkor vagy csak koporsóban vagy egyáltalán nem tud szabadulni vagy legjobb esetben is egész hátralévő életét a rácsok mögött éli le. Nem csoda tehát, hogy szinte minden ember próbálja távol tartani magát ezektől a dolgoktól és ez rendben is van...... de ugyanakkor mégis ott van mindenkiben az a bizonyos bűnös kíváncsiság, hogy " Mi lenne ha mégis...... Mi lenne ha én lennék a Don? " Ez pedig azért lehetséges mert mindig azok a dolgok a legkívánatosabbak amik rejtve vannak előlünk és mivel a maffia a sötétségben működik ezért mindig is izgatta az emberek fantáziáját és ezt a szórakoztatóipar szépen ki is használta elég csak az olyan filmekre gondolni mint A Keresztapa, a Prizzik Becsülete, a Nagymenők vagy éppen a Maffiózok című tv sorozat , számtalan rajzfilmes utalás is létrejött a témában és igen az animék is bepróbálkoztak sajnos kevesebb mint több sikerrel talán a Black Lagoon és a Gungrave emelkedik ki a sorból, a Hitman Reborn meg voltaképp átlag shounen de még a nézhetőbb fajtából. Aztán jött mai alanyom a 91 Days.

327b60ea38d90b41c8cfb1e02fe78cbe1467927127_fwide.jpg

A 91 Days egy originál vagyis nem manga vagy más alapanyag alapján készült Akció-Dráma anime amit a Shuka stúdió készített és  Kaburaki Hiro rendezett aki többek közt a két Kimi no Todoke sorozatot és a Tonari no Kaibutsu-kunt is készítette

A történet egy maffia által uralt városkában Lorel-ben játszódik az 1920-as években. Ebben a városban él főszereplőnk Angelo a szüleivel és a kisöccsével és nincs is igazán rossz élete mígnem egy nap a szüleit és a kisöccsét hidegvérrel le nem mészárolja a város legnagyobb maffiacsaládjának a Vanetti-nek a Don-ja illetve annak emberei akik közt ott van a saját fia Nero is. Angelo-nak sikerül egyedül elmenekülnie aki így utcagyerekként zsebtolvajlásból tartja fent magát. 7 évet ugrunk az időben mikor is Angelo immár Avilio néven visszatér a városba legjobb barátjához Corteohoz és még aznap kap egy titokzatos levelet ami tartalmazza a családja gyilkosainak a nevét.

91_days_001.jpg

Avilio így tehát évekkel később felesküszik arra, hogy bosszút áll családja gyilkosain miközben egyre beljebb kerül a Vanetti család köreibe és lassacskán Nero jobbkeze és bizalmasa válik belőle aki viszont mit sem sejt valódi szándékáról illetve személyéről.

91_days_040.jpg

 

Nem egy túlbonyolított történet ez igazából ez szokványos bosszú történetet kapunk amit leginkább a Columbiána című filmhez tudnék hasonlítani már csak azért is mert a két mű szinte ugyanarról szól.  Ráadásul az anime felvonultatja az összes létező maffiás sablont és klisét amit csak össze lehet szedni de ezeket viszont nagyon jól rakták össze úgy , hogy a sorozat végig nagyon feszült és hangulatos tudott maradni emellett végig képes volt a főbb történetszálra koncentrálni, tele van csavarokkal és fordulatokkal ugyanakkor sikerült úgy humort csempészni bele, hogy az se menjen a drámai vonal kárára. Tehát igen a sorozat csak sablonokból építkezik, van itt esküvős jelenet, a Don kezének megcsókolása meg ilyenek.....

91_days_037.jpg

Mondjuk azt én speciel sose értettem, hogy minek kell minden maffia filmbe egy esküvős jelenet, még a Zootopiában is volt pedig abban van vagy 20 percnyi maffiás szál.

zootopia_mr_big_at_wedding.png

A látványra sem lehet igazán panasz. A hátterek nagyon szépen lettek animálva és nagyon jól megidézik az 1920-as évek hangulatát igaz a sorozat eleje inkább a Bűn és Bűnhődés című regény megtestesítője de az is nagyon jól lett megcsinálva. A karakterdizájn nagyon üdítő színfolt de ez főleg annak köszönhető, hogy minden szereplő embernek néz ki és annyi idősnek amennyi valójában és nincs tele bishoujo és bishounen karakterekkel egyszóval ebben az animében normális emberek szerepelnek ami azért nagy szó manapság. Igaz itt is van némi bibi, Avilio például a sorozat 12 része alatt 12 féle módon nézett ki , némelyik megjelenésétől meg egyenesen sírva fakad az ember főleg amikor a pszichopata fejeit vágja. A  harcok jól koreografáltak a végén pedig kapunk egy igazi maffialeszámolást is igaz sajnos meglepően kevés igazán jó harcjelenet van az animében de amiket kapunk azok egytől egyig nagyon pofásak.

91-days-05-33.jpg

 

Viszont akkor térjünk ki az anime főbb központi elemeire a karakterekre, A sorozat kiemelten karakterközpontú és ezen a téren elég vegyes minőséget produkál mert egyszerre kapunk zseniális húzásokat és fájóan kihagyott ziccereket. Avilio egy végtelenségig érzelemmentes , csak a bosszúnak élő főhős tipikus példája a drámája és a lelki viszontagságai is könnyen átérezhetőek és voltaképp még azonosulni is lehet vele hiszen valljuk be, hogy akármennyire is hihetetlen ezek a dolgok akár velünk is megtörténhetnek illetve gondoljunk csak bele, hogy hány valódi bűnözőnek vagy bérgyilkosnak volt totálisan elbaszva a gyerekkora vagy éppen az egész élete főleg ha olyan korban vagy épp helyszínen kellett élnie mint például a Szovjetúnió vagy éppen a mai Közel-Kelet ( Balalaika asszony és Revy a BL-ból jó példa erre)  . Ugyanakkor  vannak pillanatok amikor mutat emberi érzelmeket szóval egész szépen van felépítve a jelleme de sajnos mégsem sikerült egy jobb fajta antihős karakterré válni lényegében azért mert túl szerencsés. Még ha nem is úgy alakulnak a dolgok végig ahogyan tervezte vagy ha beüt a krach a végén akkor is úgy zárul az eset , hogy ő jól járjon és ez egy kicsit azért hiteltelenné teszi a karakterét. Nero viszont a másik véglet mert talán az ő karaktere a legárnyaltabb az egész sorozatban és ezt egy darab alig 10 mp-es jelenetben tisztázzák is.

horriblesubs_91_days_04_720p_mkv_snapshot_07_44_2016_07_30_09_32_39_custom.jpg

Mert azért most tisztázzuk, hogy mit is látunk: Egy kemény gengszter , egy tapasztalt maffiózó aki ráadásul a Don cím örököse önkéntesen zsonglőrködik egy csapat 5-6 éves kisgyereknek. Ez egy akkora húzás volt , hogy szavakat sem találok rá, ez a jelenet egyértelműen tisztázza, hogy Nero nem egy velejéig romlott ember akinek az okoz örömöt ha szétloccsanthat egy agyat hanem egy jól árnyalt és nagy adag felelősségtudattal rendelkező karakter aki ráadásul végig szimpatikus marad még annak ellenére is, hogy a vége felé a karaktere elég nagy fordulatot vesz. Aztán ott van Nero bandája akik a maguk eléggé bizarr módján de kedvelhetőek főleg Vanno aki felfogható egyfajta mentor karakterként is de mivel úgy is tudjuk, hogy mi lesz a sorsuk ezért a mellékszereplők egyáltalán nincsenek kibontva de szerintem ez annyira nem is baj itt.

91-days-04-01-vanno-clemente.jpg

Corteo nagyon jól funkciónál mint Avilio lelki társa illetve sokszor a lelkiismerete és igaz maga a nagy Don azaz Don Vincent nem szerepel valami sokat de amikor igen akkor mindig érződik róla az a bizonyos Marlon Brando féle Vito Corleone.

91_days_041.jpg

És végül van 1 karakter a sorozatban aki már-már zavarbaejtően tökéletes ebbe az egész sorozatba az pedig nem más mint Fango.

91_days_002.jpg

Ez a karakter egy teljesen beteg, kiszámíthatatlan , őrült pszichopata állat aki viszont egy percre sem válik ripacskodóvá sőt egyenesen szórakoztató a karaktere és a röhögése te atyaég. Komolyan ha zöld lenne a haja akkor simán lehetne Joker animés verziója is bár a nője nem éppen egy Harley Quinn plusz a sorozat legjobb jelenetei hozzá köthetőek például a Lasagne gyilkosság.....

i4sz4mq.png

Ha már itt tartunk és speciel sajnáltam, hogy az ilyen ötletekből elé kevés van a sorozatban annak ellenére, hogy köztény, hogy a maffia sokszor elég furcsa módon szabadul meg a nem kívánatos emberektől és elég gusztustalan módon tüntetik el a hullákat elég csak a Maffiózok című sorozatra gondolni. És itt kell kitérnem a halálokra, Na azok olyan zseniálisan lettek megcsinálva, hogy Martin Scorsese vagy Coppola állva tapsolna rajtuk, nagyon fordulatosak és eléggé váratlanok  mint például Vanno halála de ott van például Frate az  öcsike halála ami egyszerre szomorú de mégis megható és az út ami odáig vezetett  na arra én azt mondtam, hogy ' Azt a kurva életbe"  !!!

Az OST lista nagyon tetszetős , a régi gramofon zene nagyon jól passzol a sorozathoz és Elisa Ending dala a maga jazzes és jazzklubbos beütésével nagyon hangulatos volt. Viszont az Opening! Gyerekek ez az Opening ZSENIÁLIS!

 

 Nem is tudom mikor láttam utoljára egy ennyire jól passzoló Openinget ráadásul annak ellenére zseniális és lett a kedvencem, hogy az a  TK adja elő akit ugye agyonsavaztam a Tokyo Ghoul kapcsán de itt baromi jó dalt ad elő ami ráadásul még passzol is mind az animéhez mind a klipphez. Zseniális!

De sajnos van egy óriási hibája a sorozatnak, az pedig a befejezése. Én speciel valami nagyon katartikus és durva lezárást vártam hiszen az illet volna hozzá és nem. Nem merték meglépni helyette megkapjuk a Code Geass lezárását a " Döntsd el, hogy mi történt" érzettel ami még ráadásul össze is van csapva. Nem tudom ez minden volt csak lezárás nem pedig ha meglépte volna a sorozat a kellően katartikus lezárást akkor megadtam volna neki a 10/10-et de nem kapja meg. Viszont a 91 Days még így is a 2016-os év egyik legjobb sorozata egy olyan műfajban amiből már rég kellet egy jobb fajta sorozat szóval hiánypótló műnek is simán felfogható. Mindenképpen nézzétek meg.

91 Days

-Idő: 2016

- Stúdió: Shuka

- Rendező: Kaburaki Hiro

- Műfaj: Akció-Dráma

- Opening: Signal by TK from Ling Tosite Sigure

- Ending: Rain or Shine by Elisa

- Hossz: 12 rész

Tetszett:

- A történet nagyon fordulatos és csavaros

- Nagyon jól használja fel a sablonokat

- A Főbb karakterek szinte mindegyike kedvelhető vagy szórakoztató

- A humor jól megfér az uralkodó drámai vonal mellett

- Nero és Vanno

- A harcok jól koreografáltak

- A látvány is szép

- Képes végig a főbb szálra koncentrálni

- Mentes a Japán sallangoktól

- Zenék

- Opening és Ending

Nem Tetszett:

- A befejezése

- 1-2 viccesebb gyilkosság még belefért volna

- Avilio kihagyott karakterziccere

Értékelés:

- Százalékban: 92% - Király

- Pontban: 9/10

Nos ennyi voltam mára Ciao Ragazzi!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr811763963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása