Sziasztok!

Record of Lodoss War, Magic Knight Reyarth, Slayers, Tales of Eternia, D.Gray-man. Ezek mind olyan fantasy animék amik tartalmazzák azokat az elemeket amiktől számomra egy fantasy mű igazán fantasy lesz. Nem titok,hogy nagyon szeretem ezt a műfajt hiszen lényegében ez az a műfaj ami a legnagyobb hatást gyakorol mind a film, mind a könyv illetve a képregény műfajra. Manapság azonban divat lett mindenre rásütni, hogy fantasy holott kb annyi köze van hozzá mint Győzikének a hitelességhez. Mai alanyom a Madan no Ou to Vanadis viszont egy 3. kategóriába tartozik: A fantasyk amik teljesen nélkülözik a fantasy-t!

64911l.jpg

A Vanadis először light novelként jelent meg 2011-ben amit Kawaguchi Tsukasa írt illetve a Katagiri Hinata & Yoshiwo páros rajzolt. Később megjelent manga formában is ami 10 kötet után idén ért véget. Az animesorozatot pedig a Satelight ( na ez már nem jelent jót) stúdió készítette 2014-ben akik olyan animékkel gyilkoltak minket eddig mint az Arata Kangatari, A Senki Zesshou Symphogear, A Kamichama Karin és mind közül talán a legrosszabb az AKB0048 . Az animét Tatsuo Sato rendezte illetve a forgatókönyvet is ő írta és aki eddig olyan  animéket rendezett mint a Kidou Senkan Nadesico, a Mouretsu Pirates, és a sokak szerint vállalhatatlan Ninja Scroll tv-s animefeldolgozását.

A történet szerint két királyság Brune és Zhcted  éppen háborúban áll egymással ám Brune elveszti a harcot pokoli vereséget szenvedve. Majd ezek után megismerhetjük a Főhőst Tigre-t aki Brune egyik nemese és éppen az embereit keresve mászkál a csatatéren.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_026.jpg

( jesszusom ez a haj)

Reménytelen kószálása közben azonban belefut egy csapatba amit egy ezüst hajú lány vezet és egy rövid összecsapás után a srác a lány illetve az ellenséges királyság fogságába esik. A lány neve egyébként Eleonora és ő maga egy háborús szűz azaz egy kiválasztott harcoslány akinek a feladata, hogy csatákat vívjon egész életében varázseszköze segítségével.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_080.jpg

A csajszi amúgy fogvatartott létére meglehetősen jól bánik a sráccal és szépen megy is a slice-of-life mígnem híre megy, hogy a király haldoklik és egy nagy család a Thenardierek ( ezt tuti a nyomorultakból lett csórva) fiúörökös híján igényt tartana a trónra ezért megtámadják Tigre faluját Elzászt amit persze ő sem néz tétlenül és a csatlósgyűjtés után megkezdődnek a csaták végeláthatatlannak tűnő sora.

Mint láthatjátok a történet nem túl nagy, egészen aprócska és gyakorlatilag a cselekmény tényleg nem áll másból mint csatákból illetve a csaták közti slice-of-life-ból. Ha úgy vesszük ugyanazzal operál mint a Trónok Harca vagyis nemesi családok küzdenek a trónért. A bibi ott kezdődik, hogy amíg a GoT képes mindezt izgalmas módon tálalni addig a Vanadis erre olyan szinten képtelen, hogy az már művészet. A sorozat ugyanis képtelen szórakoztatóan előadni ezt az amúgy nem igazán rossz alapötletet de nem ez a legnagyobb hibája a sorozatnak. Ohh nem , ahol a legjobban elvérzik az egész: Az a Forgatókönyv! Gyerekek POCSÉK! MIT POCSÉK, KRIMINÁLISAN ROSSZ AZ EGÉSZ! Felvezetés például nincs, a karakterek csak így in medias res be vannak dobva az egész közepébe mindenféle magyarázat nélkül, utána 2-3 résznyi " hű de happy" slice-of-life aztán a végéig a sorozat egy nagy csatajelenetté válik amiben mindenki harcol mindenkivel. megjelenik a többi háborús szűz akiket így össze-vissza pakolnak egyik-oldalról a másikra mint a kocsmáros lányát aztán bejön még a török szultán meg kalózokat is emlegetnek, az ember a 11. rész végére már azt se tudja, hogy ki kivel van vagy, hogy ki kivel harcol éppen. Akkora mindfuck az egész forgatókönyv amilyet eddig csak nagyon kevésszer láttam de megkockáztatom, hogy ez toronymagasan vezeti a mezőnyt.  Ettől pedig olyan érzése van az egésznek, hogy a forgatókönyvíró-rendező úr valami nagyon bizarr bizonyítási kényszertől vezérelve elhatározta, hogy " most aztán valami nagyon epicet fogok alkotni " és elkezdte írni  az egészet de félúton már végképp bekattant és bódult állapotában összehozott egy teljesen inkoherens és összecsapott valamit forgatókönyv alcímen. Ez pedig teljesen rányomta a  bélyeggét a sorozatra mert így kaptunk ez zavaros, értelmezhetetlen és nem utolsósorban dögunalmas vackot ami még csak nem is fantasy. Ugyanis a sorozat egy deka fantasy-t sem tartalmaz, az egész fogalom itt kimerül annyiban, hogy vannak benne csodakardok meg 2-3 sárkány oszt csókolom. De még az is ront az összképen, hogy a sorozat mindezek ellenére mennyire komolyan veszi magát. Ez a sorozat ugyanis tényleg úgy adja elő magát mintha minimum egy Trónok Harca szintű epikus eposz lenne.

120710-tyrion-lannister-f-me-meme-img-zl1c.jpeg

De a partivonat itt messze nem áll meg.

A látvány sem éppen a legjobbak közül való. Egyedül a háttérdizájn az ami megérdemli, hogy pozitív legyen mert azokat tényleg jól megcsinálták viszont a karakterdizájn néhol röhejes máskor meg fájdalmasan átlagos. De még ez is eltörpül a csaták mellett. A csaták jó 90%-a ugyanis valami döbbenetesen unalmas és mindez megint csak az összecsapott forgatókönyv hibája illetve az animátoroké akiknek láthatóan nagyon nem volt kedvük csatákat csinálni és ez meg is látszik a végeredményen.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_113.jpg

FÚÚÚÚÚJ! Mi ez az ocsmány CGI kérem szépen? Könyörgöm ez még a 2000-es évek elején is gázul nézett volna ki ,itt viszont nemes egyszerűséggel undorító. De a legrosszabb mégis az egészben azok a csata alatti  narrációk. Egyrészt totál felesleges másrészt kikészítően idegesítő harmadrészt a narráció alatti csatát bemutató sakkjátszma csakis kizárólag azért van benne mert az animátorok lusták voltak csatákat animálni ezért azokkal a jelenetekkel elmagyarázzák azt amiket meganimálva kellet volna látnunk. Könyörgöm ez már tényleg az Asylum stúdió szintje! Ott is ugyanezt csinálják, vagyis beszélgetés közben magyarázzák el, hogy minek is kellett volna történnie ha megcsinálták volna. Még az amúgy érdekesnek tűnő sárkányok elleni csatából sem hoztak ki semmit mert azokat is elintézik 5 PERC ALATT!

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_106.jpg

Azt meg már meg se említem, hogy a közkatonák hullanak ezerrel de a főszereplők közül 1 ember murdel meg az is a végén.

A karakterek is teljesen sablonos szereplők.Tigre ugyan nem halálosan idegesítő és vannak jó pillanatai például amikor Legolast megszégyenítve 3 nyilat lő ki egyszerre de a karaktere totál egysíkú, jellemfejlődés nuku kimenetellel. Eleonora sem annyira rossz és hála istennek nem is tsundere de vele látványosan nem tudtak mihez kezdeni ezért ő sem valami érdekes karakter. Na de a mellékszereplők ahhhhhajajajaj. A negatív karakterek egytől egyik baromi irritáló fazonok, a Thenardier ház áll egy megalomániás faterból és egy nagypofájú de valójában beszari srácból akinek persze mindig idegbeteg fejet kell vágnia különben nem hinnénk el róla, hogy gonosz.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_064.jpg

A harci szüzek pedig felvonultatják az összes sablon hárem csaj típust. Van itt heterochrómiás gótloli.......

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_389.jpg

A kedves és rendes csaj is megvan.....

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_156.jpg

A shy girl is bemutatkozik 10 percre illetve van egy moe csaj aki nem is szerepel az egészben. Aki viszont nagyobb műsoridőt kapott az Ludmilla a tsundere-moe!

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_125.jpg

Ez a csaj valami elképesztően idegesítő és az összes csatájának a konfliktusa egy nagy adag macskaharc és mellpoén semmi több.  És ez azért gáz mert voltak itt azért érdekes karakterek mint például Roland aki egyrészt úgy néz ki mint a Berserkes Guts és Joseph Joestar törvénytelen gyereke de mégis ő volt az a karakter aki képes volt érdekessé tenni a sorozatot.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_219.jpg

Mégis 2 részt ér csak meg és a halála meglehetősen szánalmas. A maid csaj persze megint sok szerepet kap annak ellenére, hogy a karaktere totál egysíkú és az egyetlen poénforrása, hogy szerelmes Tigre-be de nem tudja kimondani.

the_king_of_the_magic_bullet_and_vanadis_089.jpg

Ja és azt mondtam már, hogy a karakterbemutatás is egy nagy nulla?

A zenék sem túl emlékezetesek , a háttérzenék nem túl fülbemászóak sőt egyes akciójelenetek alatt olyan zene szól amit leginkább egy vígjátékban képzelne el az ember. Az OP-et Suzuki Konomi adja elő és bár nem rossz maga a dal de hallottunk tőle már jobbat is. Az ED-ről Harada Hitomi gondoskodik ami valamivel emlékezetesebb mint az OP. A végén lévő cliffhenger is megvan de gondolom a folytatásra senkinek sincs igénye.

Nem is csodálom. Ez az anime ugyanis úgy pocsék ahogy van. Kezdve az összecsapott és kriminálisan rossz forgatókönnyvel, az unalmas és kispórolt csatárkon át a kihasználatlan vagy épp alig szereplő karakterekig . Ez az anime pont az a fajta amire nyugodtan ki lehet mondani, hogy kár pazarolni rá az időt mert azt a 4 órát amíg ezt megnézed ( belepörgetés nélkül) sose kapod vissza.

Madan no Ou to Vanadis

-Idő: 2014

- Stúdió: Satelight

- Rendező: Tatsuo Sato

- Műfaj: Romantikus,Fantasy ( meg a seggem ), Akció ( még viccnek is rossz)

- Opening: Ginsen no Kaze by Suzuki Konomi

- Ending: Schwarzer Bogen by Harada Hitomi

- Hossz: 13 rész

Tetszett:

- A Háttérdizájn

- Tigre néhány jobb akciójelenete

- Roland

- Opening és Ending

Nem Tetszett

- Érdektelen a történet

- Összecsapott és kriminálisan rossz a forgatókönyv

- Unalmas és rondán animált csaták

- Teljesen lapos, idegesítő és unalmas karakterek

- Karakterbemutatás és fejlődés nincs

- A végére már azt se tudja az ember, hogy ki kivel harcol

- A blődsége ellenére iszonyatosan komolyan veszi magát

- Zenék

Értékelés:

- Százalékban: 33% - Rossz

- Pontban : 3/10

Ne is pazaroljátok rá az időtöket , ha rendes fantasy-t akartok akkor nézzétek meg azokat amiket a bevezetőben leírtam. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr610414384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása