Sziasztok!

Aki látta a Shisha no Teikoku videómat az emlékezhet arra, hogy a Project Itoh sorozat keretein belül még 2 animefilm van a Harmony és a Gyakusatsu Kikan. Na most az utóbbi még mindig nagyon izgatja a fantáziámat holott a Manglobe csődje miatt egyenlőre nem tudni mikor fog kijönni viszont a Harmony már első ránézésre sem tudott megfogni. Aztán nemrég gondoltam üsse kő megnézem , legfeljebb ugyanolyan lesz mint a Shisha. Aztán megnéztem és eléggé megdöbbentett a film. Pedig a Shisha után nem igazán erre számítottam! Jöjjön tehát a Harmony!

harmony-2.jpg

A Harmony először manga formában jelent meg 2015-ben Fumi Minato és Keikau Itou készítésében a Newtype magazinban.A filmet pedig a számomra elég ismeretlen Studio 4C készítette színtén 2015-ben Michael Arias és Nakamura Takashi rendezésében . Műfajilag Psychológia-i Sci-Fi animével van dolgunk.

A történet a távoli jövőben játszódik ahol az emberiség szinte teljesen megszabadult a betegségektől, az öregedéstől és minden ilyen dolgoktól ugyanis az emberiség egy WatchMe nevű készülékkel látja el magát ami gyakorlatilag kimutat minden káros anyagot az ételekben , a dohányzás és az alkoholfogyasztás is szinte teljesen megszűnt és mindenki látszólagos szeretetben és békében él együtt ( számomra ez inkább ijesztő) . Ezt az idillt pedig az úgynevezett cenzorok felügyelik. Főszereplőnk Tuan is egy ilyen cenzor aki szomorú múltja miatt hagyta el Japán-t és teljes mértékben a munkájának szenteli az életét persze a szabályokat sokszor áthágja.

harmony_spv01_007.jpg

Egy alkalommal piatartásért lebukik ezért visszaküldik Japánba ám éppen ekkor sorozatos öngyilkossági hullám veszi kezdetét melynek gyerekkori barátja is áldozatul esik. A lány tehát nyomozni kezd az ügyben viszont nincs sok ideje ugyanis folyamatos lázongások , újabb gyilkosságok és egy titokzatos csoport feltűnése is nehezíti a dolgát miközben minden jel arra mutat, hogy egy másik gyerekkori barátja Miach áll az egész mögött aki viszont 13 éve halott.Az idő azonban sürgeti a lányt és a választól nem csak emberéletek hanem a világ sorsa is függ.

Ez volna a történet és igazából így elsőre eléggé elcsépeltnek hangzik ez az egész" nem is olyan idilli a világunk" alap és voltaképpen tényleg az hiszen például a Cross Ange, a Psycho-Pass és a Shinsekai Yori is erre a témára épül viszont a film nagyon jól használta fel ezt az alapot.Mondjuk a Psycho-Pass-al ellentétben itt elsőre tényleg minden happy míg ott nagyon is látszott, hogy a rendszer egy nagy szar és olyan könnyen átesik a ló túloldalára mint a szél. Itt viszont már elsőre egy tényleg már-már félelmetesen kedves és elfogadó világot kapunk és esküszöm ettől tényleg kirázza a hideg az embert. Ugyan aki itt is labilisnak ítél a rendszer az is mehet terápiára meg ilyenek de ebből nem igazán mutat dolgokat az anime de még ennek ellenére is képes nagyon jól átadni az üzenetét ami nagyon is elgondolkodtató lényegében az , hogy " Mit ér egy ember ha nincs önálló tudata és akarata, minden cselekvése csupán egy benne kis gép miatt történik" ?!  Igaz a Shisha is ezt taglalta de abból ez abszolúte nem jött át főképp az elcseszett 2. fele miatt. Tehát a történet eléggé klisés de jól felhasznált. Igaz elég lassan indul be és sajnos rányomja a pecsétjét a filmre főleg azért mert a film 2 órás.

A látvány meg csak ráerősít a sokszor hidegrázós érzésre. Hiszen sokszor kapunk nagyon rikító rózsaszín helyszíneket és ezekhez társulnak még a felhőtlen boldogságban úszó emberek.Komolyan ez a kép már-már ijesztőbb mint egy George Romero féle zombifilm.

harmony-2.png

De most komolyan, merje valaki azt mondani, hogy ez nem ijesztő. De ide pont tökéletes az ilyesmi hiszen pont az ilyenek alatti sejthető a legjobban , hogy valami nagyon nem stimmel. Vagy csak Pinky Pie volt a látványfelelős. A karakterdizájn igazából semmi extra de a látvány maga elég szép viszont képes belerondítani a sokszor nagyon is érzékelhető CGI-al amik annyira műiessé teszik az egészet, hogy az már taszító.De legalább koppenzálja az a tény, hogy legalább van benne 1-2 véresebb jelenet de azok elég ritkák.

harmony-movie-image-009.png

 

Plusz van 1-2 izgalmasabb csata de az se semmi amikor a kiscsaj felkap egy rakétavetőt.....

maxresdefault_5.jpg

 

Epic moment......

Aztán a karakterek. Tuan eleinte csak egy önmagát ostorozó karakternek tűnik és a nyüglődései kifejezetten idegesítőek de ettől függetlenül egy egész szerethető karakter és egész jól illik hozzá Sawashiro Miyuki hangja. A legjobb barátnő tényleg csak arra való, hogy beindítsa a cselekményt, több szót nem is érdemes rápazarolni.

harmony_spv01_011.jpg

De mindkettejüknél érdekesebb maga Miach. Egyrészt mert ő az egyetlen az egész animében aki nyíltan kimondja, hogy a rendszer egy nagy szar és az emberek mind lelketlen senkik,másrészt mert végig egész jól a háttérben tartották a karakterét annak ellenére, hogy az omniózus hangfelvételnél már tudni lehetett róla.

harmony_spv01_004.jpg

De a háttértörténete is elég érdekes és itt lepődtem meg a legjobban ugyanis nem gyakran esik meg, hogy Japán karakternek köze legyen a Csecsen-Orosz háborúhoz bár mivel nem tudni pontosan mikor játszódik az anime ezért nem igazán tudni, hogy az 1. vagy a 2. háború árvája-e! De tény, hogy a háttértörténetét elég jól belesződték a cselekménybe . Bár megjegyzem a yuri szálat inkább hanyagolhatták volna.

Van még pár mellékkarakter mint például a felsőbb vezetés , meg Tuan apja és még egy ügynök is belekerül a képbe de ők tényleg csak háttértáncosok bár Tuan apja valamivel mégis fontosabb hiszen ő szolgáltatja az infókat , az ügynökcsávó meg csak random konfliktus generálóként van jelen.

harmony_spv01_021.jpg

A zenék nem valami emlékezetesek, az EGOIST dala valamivel gyenvgébb mint a Teikoku esetében .

Így lényegében mindent elmondtam a Harmony-ról. Egy klisés sztori egész jól tálalva és vérfagyasztóan happy és rózsaszín látványvilággal megfűszerezve , egy egész értékelhető főszereplővel és egy üzenettel amit ugyan kicsit szájbarágósan de jól átad a film. Mindenképpen ajánlom egy megnézésre főleg azoknak akiknek nem nagyon jött be a Shisha no Teikoku.

Harmony

- Idő: 2015

- Stúdió: Studio 4C

- Rendező: Michael Aria & Nakamura Takashi

- Műfaj: Psychological Sci-Fi

- Opening: -

- Ending: Ghost of a smile by EGOIST

- Hossz : 2 óra

Tetszett:

- Klisés de jól felhasznált a történet

- Vérfagyasztó de hatásos a rószaszin látványvilág

- Egész jók a karakterek

- Miach háttérttörténete

- Szépen fel van építve a történet

- Zenék

Nem Tetszett:

- Egydimenziós mellékszereplők

-  Néhol kínosan csúnya a CGI

- Lassan indul be

- Ending

Értékelés:

- Százalékban: 82% - Jó

- Pontban: 8/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8410116684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2016.08.12. 19:51:19

Majdnem elfelejtettem megnézni ezt a filmet, de most ezt is bepótoltam.

Szerintem is jó film volt, még a látvány is tetszett. Csak az elején a városban a háttérben lévő emberek és a VR konferencia rajzolása volt gyengébb. A zene valóban nem volt emlékezetes, már nem is emlékszem rá, de a nézése közben nem tűnt rossznak.
Cían szerepe több mint a cselekmény beindítása, rajta keresztül van bemutatva az is, hogy milyen egy átlagos ember ebben a világban.

A manga változatot nem ismerem, a könyvhöz képest csak annyiban tér el a történet, hogy ott több a magyarázat, nincs yuri szál és a befejés is más egy kicsit. Egyébként először a könyv jelent 2008-ban.
süti beállítások módosítása