Szegasztok!

Ha meg kell valakit nevezzek a japán animációs filmiparban, aki Hayao Miyazaki-val és Satoshi Kon-al egy kalap alá lehetne venni, az Mamoru Hosoda, aki olyan filmekkel ajándékozott meg minket, mint a 2006-os "The Girl Who Leapt Through Time", a 2009-es "Summer Wars" vagy a 2012-es "Wolf Children".

2015-ben jelent meg legújabb filmje, mely nem volt jelölve Oscar-ra, noha volt majdnem olyan jó, mint a When Marnie Was There, még ha nem is volt annyira drámai. Arról nem beszélve, hogy érdekes, hogy egy 2014-es anime filmet vittek ki, nem pedig egy "aktuálisat".

No de lássuk magát az anime filmet, mely csodák csodájára nálunk is megjelent DVD-én (Media Markt stb), s melynek címe a "The Boy And The Beast".

80063800.jpg

A "The Boy And The Beast" egy 2015-ös japán animációs film, melyet Mamoru Hosoda (The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars, Wolf Children) rendezett és amit a Studio Chizu készített. Műfaját tekintve akció, kaland, fantasy film. Díjat is nyert, a 37-ik Japan Academy Prizes-on az "év legjobb animációja" díját.

A történet kicsit bonyolultnak tűnik, de hála mind az igen látványos felvezetőnek, mind pedig a remek vizualitásnak köszönhetően érthető. A "bestiák királyságában", melynek neve Jutengai, a jelenlegi nagyfőnök, aki egy döntésképtelen nyúl, elhatározza, hogy visszavonul és "istenségként" újjászületik, de előtte egy versennyel eldönti, hogy ki legyen az örököse. Két harcos akad: a népszerű, két fiú gyermekkel is megáldott Iozen, illetve a Donald Kacsa vérmérsékletű Kumatetsu, akitől mindenki félt említett idegállapota miatt, s ennek köszönhetően se tanítványa, se gyereke nem volt. A nagyúr javaslatára elindul Kumatetsu barátjával tanítványt keresni, amit Ren-ben talál meg. Ren egy árva 9 éves kisfiú, akinek nem elég, hogy elváltak a szülei s emiatt apját nem látta többé, de édesanyját is elveszítette, melynek köszönhetően teljesen meggyűlölte az emberiséget. Viszont találkozása Kumatetsu-val mindent megváltoztat, s nem csak Ren életében jönnek változások, hanem Kumatetsu-éban is.

A történet további eseményeit nem szeretném le spoiler-ezni, elég, ha annyit mondok, hogy egy izgalmas utazásra hív el minket a film, melyben rengeteg fordulat és csavar van.

x240-ekm.jpg

Az anime fő erőssége kétségtelenül a karakterek. Habár vannak sablonos karakterek, de mindegyik nagyon szerethető és fejlődő képes, mely legjobban Kumatetsu-n és Ren-en látszódnak meg, illetve az ő kapcsolatukat követhetjük nyomon. Nagyon aranyos volt látni, hogyan egészítik ki és tanulnak egymástól, már valódi fia-apa páros voltak a film vége felé.

Az anime másik pozitívumai a látvány és a zenék. A látványvilág egyszerűen gyönyörű, végre egy anime, ahol a tradicionális rajzolás és a CGI jól keveredik egymással, nem megrontva a látványt, hanem pont fokozva! A zenék meg nagyon jók, amellett, hogy kellemesen csengenek a fülnek, mindig olyan az aláfestő zene, amilyen az anime adott történései megkívánják!

neon_0001_large.jpg

 

Ami nagyon tetszett, hogy a film sokat merített a Moby Dick történetéből, illetve sokszor igen hatásos és szimbolikus párhuzamot állítva a film és a regény között. Ren-t egész idő alatt mérgezi az anyja elvesztése és az apja eltűnése, melynek köszönhetően már gyerek kora óta egy sötét űr van a szíve helyén, mely később egy árnyék szörny formájában jelenik meg előtte, s mely mindig üldözi, amikor kétség gyötri mind az önképével, mint a létezésével kapcsolatban. De ott van Ichirohiko, egy vele egy cipőben járó srác, akinél eme sötétség az identitás zavara miatt már annyira eluralkodik rajta, hogy a vége felé nem csak beleőrül és elnyeli a sötétség, de már egy bálna formájában tud csak tovább létezni (aki olvasta a Moby Dick-et, az nyílván tudja és érti az összefüggést).

boy-and-the-beast-background.jpg

Hogy vannak-e az animének hibái? Nos, ha hibaként kellene bármit is felhoznom, talán, hogy a történet kicsikét túl tömör. Mintha eredetileg egy sorozat lett volna, de valamiért inkább egy egész estés film mellett döntöttek. De elvégre ez még nem mondható teljesen hibának, hiszen a legtöbb Ghibli film is ilyen - bár tény, hogy egy filmhez képest sok történeti szál van, ami talán egy sorozatban jobb lenne, mint egy filmben.

boy-and-the-beast-poster.jpg

Összefoglalva, nekem nagyon tetszett a The Boy And The Beast anime film, s tény, hogy nem egy Oscar-díjas film, s talán nincs is annyira mély, mint a Wolf Children vagy a The Girl Who Leapt Through Time, de még így is egy szórakoztató, aranyos és megható történet, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok.

The Boy And The Beast

- Idő: 2015

- Rendező: Mamoru Hosoda

- Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy

- Hossz: 120 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Szerethető karakterek.

- Gyönyörű látványvilág és zenék.

- Erős karakterfejlődések.

- Látványos akció jelenetek.

- Szép szimbolikus párhuzamok.

Ami nem tetszett:

- Kicsit túl sok történetszál egy filmhez képest.

- Nincs benne túl sok dráma.

Értékelés:              

Százalék szerint: 94% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr98904192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2016.07.21. 20:33:53

Nagyon jó film volt, egészen a párbajig, de miután Ichirohiko is főszerepbe került már valahogy nem volt az igazi. Nem tetszett, hogy az érzelmeit ilyen természetfeletti dolgokkal kapcsolták össze. Előtte még sokkal reálisabban ábrázolták a szereplőket. Ettől függetlenül, úgy összességében nekem is tetszett a film, az átlagos animéket messze felülmúlja.

Ja és még valami, az értékelés utolsó sorát majd javítsd ki.

Mangekyo22 2016.07.23. 22:12:58

@kossza: Hűha! Kösz, hogy szóltál! ;)
süti beállítások módosítása