Sziasztok!

Hűha már nagyon régen volt manga kritika az oldalon ezért hát gondoltam ideje bepótolni ezt a hiányt de valahogy egyetlen olyan műhöz sem volt szerencsém amit 2-3 fejezet után ne dobtam volna. Aztán a nagy keresgélés között rátaláltam az Otouto no Otto című komédia-slice-of life mangára ami ráadásul egy díjnyertes komédia-slice-of life manga szóval eléggé kíváncsivá tett, hogy mitől is olyan jó ez a manga, hogy díjjat nyert vele. És amit kaptam..... na arra nem számítottam.

otouto-no-otto-7264555.jpg

Az Otouto no Otto egy 2014 óta futó Komédia-Slice-of Life manga amit Tagame Gengorou ír és rajzol és a Monthly Action magazinban jelenik meg. A manga amúgy mint írtam megnyerte a 2015-ös Japan Media Arts fesztivál díjját amit eddig olyanok nyertek meg mint a Monster, a 20th Century Boys, a Gunslinger Girl és a Pluto szóval már ez a tény okot ad arra, hogy az ember beleolvasson viszont a története, na ilyet mangákban én még nem láttam.

A történet főszereplője egy Yaichi nevű elvált férfi aki lányával Kanával éli egyszerű, átlagos, problémáktól nem mentes életét.

otouto-no-otto-7264615.jpg

Életük viszont megváltozik amikor váratlanul betoppan hozzájuk egy Mike nevű kanadai férfi akiről hamar kiderül, hogy ő nem más mint Yaichi nemrég meghalt bátyjának Ryoji-nak a férje, ugyanis ő meleg volt és kint Kanadában össze is házasodtak.

otouto-no-otto-7264639.jpg

Kana első látásra megkedveli a férfit még úgy is, hogy nem igazán érti miről van szó ám Yaichi nem tudja magában hova tenni a dolgot, folyamatosan őrlődik a halott bátyja emlékén és szexuális hovatartozásán illetve Mike-al is elég visszahúzódó a kapcsolata az elején ám fokozatosan megkedvelik egymást igaz Mike egyszerűen csak élvezi a Japánban tett látogatást.

otouto-no-otto-7264849.jpg

És igen nem véletlenül írtam, hogy mangákban ilyet még nem láttam. Ugyanis nem sok mű foglalkozik ezzel a dologgal, a shounen ai és yaoi művek mint például a Sex Pistols főképp arra mennek ki, hogy a rengeteg bishi összefekszik egymással azt csókolom, szinte nincs is olyan mű ami komolyabban foglalkozna a homoszexualitás lényével , felvállalásával és elfogadtatásával főleg ugye Japánban ami valljuk be ilyen téren kb ugyanaz a kategória mint Magyarország vagy Oroszország vagyis annyira el vannak telve a saját "ezeréves " és " epikus" múltjukkal, hogy pont ezért a legtöbben még mindig agyilag abban az időben élnek és nem képesek továbblépni. És végre jó volt látni,hogy legalább egy valaki próbálkozik egy ilyen művel és bevallom nem is végez rossz munkát ugyanakkor meg is látszik a mangán, hogy nem régóta fut és ezért még nincsenek is nagyon kibontva a konfliktusok ráadásul elég régen jött ki  hozzá már fejezet vagy csak nem tették fel sehova nem tudom. A manga ugyanakkor jól kezeli a témát, Yaichi örlődései nagyon jól bemutatják azt a folyamatot mikor valaki ezeken a dolgokon rágódik lelkileg de a külvilág felé ezt nem mutatja. Szóval a történet egyszerű de nagyszerű, slice-of life-hoz képest meg egyenesen hiánypótló.

A rajzolás maga egész elfogadható igazából egész átlagosnak mondható, nagyon szép a karakterdizájn és a hátterek sem rosszak. És még valami:EZ NEM YAOI. Szóval nem , nincsenek benne szexjelenetek, Yaichi nem jön rá, hogy hirtelen a fiúkat szereti, Mike sem mászik rá Yaichira meg cipel haza minden pasit akivel találkozik. A manga végig képes az adott témánál maradni, végig nagyon hangulatos marad. De ez mind csak körítés mert itt az igazi adalékok a karakterek.

Nem félek kimondani, hogy itt minden karakter olyan akikkel mi is naponta találkozunk az utcán vagy a munkahelyünkön és a viselkedési formáik is totál hitelesen vannak bemutatva. Yaichi az átlagember akinek szembesülnie kell az élet dolgaival, folyamatosan örlődik a bátyja és Mike miatt és ezek a jelenetek nagyon is átérezhetőek hiszen valahogy ilyen lehet az a folyamat is amikor egy szülő örlődik egy ilyen dolog kapcsán.

otouto-no-otto-7311757.jpg

 

 És hát igen az átlagemberek felszínességét is jól érzékelteti a manga. Kana viszont pont az apja ellentéte. Nem rágódik sokat a dolgon, egyből megkedveli Mike-ot és miután jobban megtudja a dolgokat akkor sem viselkedik elítélően mégpedig azért mert az embert látja és nem a nemi hovatartozást. Mike meg igazából semmi kiemelkedő, ő nagydarab de ugyanakkor vicces és aranyszívű óriás karakter aki főleg a vicces jelenetekért felel habár pont az ő karaktere indítja be a cselekményt.

otouto-no-otto-7338325.jpg

 

Viszont a karakterdrámát is képes jól kezelni és ezek között van 1-2 jelenet ami eléggé arcon csapja az embert. Ott van például ez.....

otouto-no-otto-7265467.jpg

De mégis a legjobb de egyben a legszomorúbb része mégis a 13. fejezetben történő események......

o016.jpg

otouto-no-otto-7331779.jpg

Na erre mondja valaki, hogy nem kapott egy gyomrost a lelki világa. Mert hát ez mégis csak az egyik legszomorúbb dolog, hogy egy gyerek egy számára tök ismeretlen embernek jobban megnyílik mint a saját szüleinek. És hát nem véletlenül  hisz hányszor lehet olvasni arról, hogy egy coming out után a gyereket egyszerűen kidobták az utcára vagy megverték......De ez más téma.

Viszont van a mangának egy elég nagy hibája bár ez betudható a jelenlegi hosszának is, vagyis, hogy nem elég mély az egész és a konfliktusok hiánya is egy picit zavaró. Úgy értem oké, hogy komédiának is fel van tüntetve de azért egy ilyen műnek nem árt ha néhol keményebb vizekre evez, vagyis , hogy mondjuk a szereplőkbe belekötnek meg ilyenek. Bár ki tudja lehet, hogy ha valaha kijön a 4. kötet akkor abban ilyenek is lesznek. De igazából csak ezt az egyet tudom komolyabb hibának felhozni.

De mindent összevetve az Otouto no Otto egy nagyon jó manga ami nem csak vicces de kellő odaadással foglalkozik egy olyan témával ami még ma is tabunak számít. Mindenképpen érdemes elolvasni hiszen majdhogynem egy hiánypótló műről van szó!

Otouto no Otto

-Idő: 2014-?

- Író és Rajzoló : Tagame Gengorou

- Magazin: Monthly Action

- Műfaj: Comedy, Slice-of-Life

- Hossz: 3 mangakötet

Tetszett:

- Egyszerű de nagyszerű a története

- Nagyon kedvelhetőek a karakterek

- Mike

- Vicces de ugyanakkor nagyon jól kezeli a drámát is

- Nagyon hangulatos

- Szép a látvány

- Végig a témájánál marad

Nem tetszett

- Hiányoznak belőle a mélyebb konliktusok

- Yaichi néhány jelenete már-már WTF szintet üt meg

Értékelés:

-Rajzolás: 4/5

- Karakterek 4.5/5

- Egyediség: 5/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakterfejlődés: 3/5

35.5/40

Értékelés:

-Százalékban: 94%- Kiváló

- Pontban 9/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr18898596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása