Sziasztok!

Nos mint ahogyan a legutóbbi alkalommal is most is egy frissen véget ért animét hoztam nektek kivizsgálásra ami nem más mint az Arslan Senki vagy ahogyan később szinte mindenki elnevezte" újabb leporolása egy régi animének amit ma már alig ismer valaki"! Amivel én kvázi rohadtul nem értek egyet. De mindegy is jöjjön az Arslan Senki!

geek0614_artgtdhfu9s_1ypo0614arslansenki-01.jpg

Az Arslan Senki múltja igencsak hosszúra nyúlik vissza ugyanis először 1986-ban jelent meg Light Novel formában ami 14 kötetet számlál összesen majd manga formában is futott egészen 1991-1996-ig mikor is ezzel egy időben készült egy 6 részes OVA  sorozat is a mangából amit a Tatsunoko Production készített Hamatsu Mamoru és Yamaguchi Mihiro rendezésében. Őszintén megmondom,hogy nem tudom az milyen mert még nem sikerült megnéznem de mindenképp be fogom pótolni. Aztán ezek után az egész a feledésbe merült mígnem jött Arakawa Hiromu azaz a Fullmetal Alchemist és a Silver Spoon mangakája és 2013-ban hozzálátott hogy újra rajzolja a történetet a megszokott történettel de a saját dizájnjában. A manga azóta is fut a Bessatsu Shounen magazinban.Mivel a manga nagy sikernek örvend ezért nemsokára be is jelentetták az anime feldolgozást amit a Sanzingen Aniamation Studio készített 2015-ben Noriyuki Abe rendezésében. A rendező úr neve egyáltalán nem ismeretlen hiszen hozzá köthető a Great Teacher Onizuka, a Bleach, a Tokyo Mew Mew, a Gakkou no Kaidan és a Yu Yu Hakusho is.

A sztori nagyjából annyi,hogy van egy nagyhatalmú középkori királyság Pars ahol látszólag béke uralkodik ám folyamatos a szorongás a háborúk miatt,főképp a szomszédos Lusithania királysága miatt is. Főszereplőnk Arslan a birodalom hercege aki még kiképzés alatt áll ám egy napon elkíséri apját egy csatába, hogy tovább csiszolgathassa tudását ám a csatát pont Lusithania ellen kell megvívniuk.

the_heroic_legend_of_arislan_008.jpg

Egy tábornok árulása miatt azonban a Lusithaniai sereg győzedelmeskedik így a királyt elfogják, a katonákat vagy ahogyan őket hívják a "hihetetleneket" sorra mészárolják le de Arslan-nak azonban sikerül elmenekülnie egy Daryun nevű tábornok segítségével majd kisvártatva elhatározza,hogy felszabadítja Pars-ot a vallásfanatikus Lusithaniai-tól ám ők sem hagyják magukat ám a dolgot megnehezíti egy felbukkanó titokzatos alak Silver Mask aki mindenáron le akar számolni Arslan-al és a királlyal is.A sztori összességében ennyiből áll és most tegye fel magának mindenki a kérdést? Jól hangzik ez egy animéhez?........ Naná! Össze van itt hozva minden ami kellhet és az alkotók úgy nagyjából ki is használták a történet nyújtotta lehetőségeket. De csak részben. Azért csak részben mert némely dolog például a mágia csak úgy random be van dobva az egészbe úgy nagyjából 2-3 alkalommal de semmit nem kezdtek vele az égadta világon.Aztán a történetvezetés. Amíg az 1. fele képes végig a sztorira koncentrálni addig a 2.fele már tele van olyan harcokkal, karakterekkel és konfliktusokkal amiken tisztán látszik, hogy csak időhúzás céljából vannak benne utána viszont még csak említést sem tesznek róluk. De legalább az mindenképpen a pozitívumok-hoz írható,hogy legalább nem annyira vészesek mert egész jól beleilleszkednek a történetbe.A történeten egyébként tisztán érződik,hogy nem mai darab ráadásul még csak nem is igazán eredeti hiszen ezt a sztorit már láttuk több alkalommal is nem csak animés formában de ha témánál maradunk akkor a Cross Ange és az Akatsuki no Yona is dettó ugyanezt használta fel csak míg az Ange egy olcsó és ezerszer látott vacak , addig a Yona és az Arslan Senki egész ügyesen kezeli  a témát. Ráadásul nagyon stílusosan.

Grafikai szempontból szép az anime leszámítva a borzalmas CGI-t ami kicsit sem feltünő de tényleg. A katonai soroknál például kicsit sem kivehető, hogy csak egy csapat controll C controll V emberkével van dolgunk. A háttérdizájn viszont be kell valljam meglepően jól sikerült. Szépen vannak csinálva a hátterek, a középkori hangulat is nagyon jól érződik és ami külön tetszett , hogy nem erőltettek bele semmilyen Japán cuccot az egészbe hanem végig megmaradtak a kulturális síkon. A harcok is végül is egész jók bár mint mondtam egy picivel több kreativitást belerakhattak volna hiszen ha már behozták a mágiát egy mezei csatához akkor a nagyobb harcoknál miért hagyták ki őket?

arslan_senki-03-silvermask-vehriz-fight-broken_sword-arrows-blood.jpg

A Kardozós jelenetek többsége egész élvezhető bár ami egy kicsit tönkreteszi őket az a vágás. És ezt úgy képzeljétek el, hogy az adott jelenetben még 2 ember harcol egymás ellen majd 3 mp-el később már két másik ember harcát mutatják.A főharcok ugyan nagyon látványosak, a Silver Mask vs, Daryun pedig kifejezetten jól sikerült. És külön plusz pont azért,hogy sokszor elég durva és groteszk módon döglenek a szereplők de megint csak a közkatonák hullanak a főszereplők nem. Bár lehet, hogy ez így van jól mert akkor meg jöttek volna "megbosszullak téged XY" monológok minden részben. Aztán a karakterdizájnon nagyon érződik Arakawa munkássága hiszen gyakorlatilag mindenki úgy néz ki, hogy simán mehetnének az FMA-ba mellékszereplőknek.De ismételten nem hiszem el, hogy a főszereplőnek megint fehér a haja? Minek? Tudom ez csak apró csipkelődés de ez engem már kissé zavar na!

Aztán a szereplők. Arslan egy naiv, kissé buta, idealista herceg aki mindenáron jobb életet akar a népének és ezzel a karakterrel úgy nagy baj nincs is de néha azért vártam,hogy valaki adjon egy taslit, hogy emberelje meg már magát egy kicsit.Igazából én a szinkronjától tudtam volna néha a falnak menni, azért egy kicsit férfiasabb hangot is kaphatott volna.Daryun egyértelműen a sorozat legjobb szereplője de nála sokan hozták fel, hogy eléggé egysíkú lett mert folyton csak Arslan mellet van és védi őt. De hát erre utasították nem?  Egy végtelenségig lojális karakter az övé és hála neki Hosoya Yoshimisa végre kapott egy értékelhető szerepet.

8850f102eb0a6f81d8d91cc6fb7e4331.jpg

Narsus a stratéga szereplő sem volt rossz bár a szerepe néhol eléggé halovány volt de Namikawa Daisuke játéka végtére is érdekessé tette őt. Gieve csak úgy van de semmi fontosabb szerepe nincs, kapunk egy harcos papnőt is Farangiss-t aki habár látszik rajta a fanservice jelenlét de legalább nem csak karácsonyfa dísznek van benne a sorozatban és végtére is egész kedvelhető jellem az övé és külön pluszpont, hogy Sakamoto Maaya végre ismét kapott egy normális szerepet neki köszönhetően.

mrldkpz.png

Persze megjelenik az ilyenkor szokásos hiba is vagyis, hogy behoznak egy csomó mellékszereplőt akinek alig van szerepük mégis próbálják hű de fontosnak beállítani őket.Ezt főképp a vége felé játsszák el sajnos és ezért a tényleg fontos mellékszereplők nem kapnak elég szereplési időt. Devan még egy karakterakin nem tudtam napirendre térni az pedig Alfreed volt.....

zrgnvdj.jpg

Na ő volt az akit csuklóból ki lehetett volna hagyni hiszen látszik rajta,hogy csak egy sudden girlfriend appierence karakter az övé és csak azért van benne, hogy legyen szerelmi szál közte és Narsus között ami megjegyzem annyira kellet mint altató egy narkolepsziásnak. Viszont van 2 szereplő aki a halálba tudott irritálni.

Az 1. Az Silver Mask azaz Hermes

vv.jpg

Karakterileg ő az egyik legnagyobb csalódása a sorozatnak mert hiába kapott egy elfogadható háttérsztorit ha egyszerűen semmit nem kezdtek vele az égadta világon. Így viszont ő lett az ügyeletes idegbeteg aki állandóan nyomott hangon ordibál mint a fába szorult féreg és próbál ijesztőarcot vágni ami nagyon nem sikerül neki. Most komolyan nézzetek már rá! Ez nem , hogy nem ijesztő hanem egyenesen szánalmas.

A másik pedig Etolie volt.....

arslan-senki-episode-1-14-48_2015-04-05_13-16-29.jpg

Vele az volt a baj, hogy látszott rajta, hogy a készítőknek egy idő után már fogalmuk sem volt róla, hogy mihez is kezdjenek vele ezért csináltak belőle egy Jeanne Darc-ot ami nem is lett volna rossz ötlet ha legalább kihoztak volna belőle valamit vagy legalább valami háttérsztorit kaphatott volna( nem azt nem fogadom el háttérsztorinak amit az utolsó részben 2 perc alatt találtak ki neki).De helyette marad a teljesen felesleges és rohadtul erőltetett love szál közte és Arslan között. És itt jegyezném meg,hogy habár a szinkron összességében nagyon jó Hermes és Etoli seiyuu-i azaz Kaji Yuuki és Uchiyama Yumi sokszor  rettenetesen túljátszották a szerepüket de egyedül Etolie-nál érzetem azt, hogy legszívesebben a képébe üvölteném, hogy "Kussolj már te gyerek"

Nézzük végül a zenéket. A hátérzenék bár nem sok volt belőlük elég jóra sikerültek. Az Openingeket az UVERworld és a NICO Touches the Walls adják elő és habár az 1. szerintem nem valami kiemelkedő a 2.kifejezetten tetszett. Az Endingeknél dettó ugyanez van. Aoi Eir dala nem kifejzeetten emlékezetes de jó volt hallgatni viszont a Kalafinával szemben elvárásaim voltak. Én alapjáraton szeretem őket de a trió előző single-e a Ring Your Bell nagyon nem tetszett mert egyrészt baromi unalmas lett másrészt olyan futószalagon gyártott érzete van. Szóval reménykedtem, hogy összekapják magukat és szerencsémre nem csalódtam a One Light nagyon tetszett.

 

Végső értékelésképpen azt kell, hogy mondjam,hogy nekem kifejezetten tetszett ez a sorozat sőt talán a legjobb az összes 2015-ös sorozatból amiket eddig láttam. Igaz elég lassan indul be és a sztori sem kimondottan eredeti de nagyon szórakoztató sorozat. Mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele és remélem mihamarabb sort keríthetek az eredetire is. És mivel ugye nyitott lezárást kaptunk én reménykedek egy 2.évadban is.

Arslan Senki

- Idő: 2015

- Stúdió: Sanzingen Animation Studio

- Rendező: Noriyuki Abe

-Műfaj: Akció-Fantasy

- Openingek: Boku no Kotoba de wa Nai, Kore wa Bokutachi no Kotoba by UVERworld

                   Uzu to Uzu by NICO Touches The Walls

- Endingek: Lapis Lazuli by Eir Aoi

                 One Light by Kalafina

-Hossz: 25 rész

Tetszett

- Értékelhető a történet

- Nagyjából hozza azt amit kell

- Nagyon szép a látvány

- A karakterdizájn sem néz ki rosszul és a csaták sem rosszak

- A karakterek többsége szerethető

- Nagyon Szórakoztató

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszett

- Értékelhető de sablonos a történet

- Tele van felesleges mellékszereplőkkel és időhúzó jelenetekkel

- Etolie, Alfreed és Hermes

- A Csaták lehettek volna kreatívabbak is

- Elég lassan indul be

Értékelés

-Százalékban: 86%- Jó

- Pontban:8.5/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr917849284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása