Szegasztok!

Kb egy hónapja néztem újra Members Mega Man-es videóját, s mivel úgy hallottam, hogy nehéz játék, ezért kitaláltam, hogy az első 6 Mega Man játékot. Mostanra egyedül a Mega Man 6 maradt hátra.

Ennek örömére úgy döntöttem, hogy írok nektek a Mega Man legelső, 1987-es részéről, mely én szerintem a maga nevében stílus teremtő.

Mai alanyom a Mega Man.

megaman_nes_pal.jpg

A Mega Man a Capcom egyik leghíresebb franchise-ja, aminek ma már kb 30 része van, bele számítva a különböző spin-off-okat is.

Az egyik ismertető jele a Mega Man szériának, hogy sokak szerint az egyik legnehezebb videojáték széria, valamint az egyik olyan közkedvelt játék sorozat, mely még mindig ragaszkodik a side-scroll játékmenethez.

megaman_masolata_2.png

A történet szerint Dr. Light feltalál 8 robotot, melyek közt ott van hősünk, Mega Man (eredeti nevén Rockman), viszont Dr. Wily a volt asszisztens ellop és átprogramozz 6 robotot a nyolcból és velük próbálja meghódítani a világot. Dr. Light-nak nem is kellett több, gyorsan harci robottá változtatja Mega Man-t és Dr. Wily után küldi.

S ennyi, pont elég egy 1987-hes játéknak ennyi háttér.

A játék lényege a következő, van 6 alap pálya, melyek végén van egy szuper boss, találd meg azt a pályát, amin a legkönnyebben áttudsz menni életvesztés nélkül, majd ha ez sikerült, verd le a boss-t nyerd el a boss fegyverét, majd ezután találd meg azt a boss-t, aki ellen hatásos az elnyert fegyvered. Miután leverted mind a 6 boss-t, neki mehetsz a végjátéknak, ahol egyszerre több pályán kell végigverekednek magad, újra leverni mind a 6 boss-t, s végül le kell győznöd Dr. Wily-t, aki 2 alakban is rád támad.

Nos, amilyen könnyűnek hangzik, olyanyira lehetetlen, mivel a játék NAGYON NEHÉZ! Nem csak a mai játékokhoz képest, hanem az akkori játékokhoz is! Egyedül talán a Ninja Gaiden és a durvább Castlevania játékok voltak nehezebbek! S teszi ezt csalás nélkül! Szóval aki arra büszke, hogy kivitte a Devil may Cry-t Must Die fokozaton, illetve a God Of War-t a legnehezebb fokozaton, akkor készüljenek föl, hogy még annál is többet fognak neki ülni! Főleg, hogy a későbbi játékokkal ellentétben nem hogy mentés, de még password sincs, szóval ha félbehagyod, akkor mehetsz neki újra a legelejétől!

megaman_masolata_masolata_2_masolata.png

Az irányítás nagyon könnyű: van egy lövés gomb, egy ugrás gomb, 7+1 különböző fegyvered amit a boss-októl kell elnyerned (illetve a +1 egy segéd eszköz, amit Elec Man pályáján kell megszerezned a Guts Arm-al amit Guts Man-ntől nyersz el) és ennyi volna!

Jó régi side-scroll játékhoz hasonlóan sok benne a platform rész, amiknél sokszor kell egy kis ész is, ha tovább akarsz jutni. Persze vannak olyan részek, amiket átvághatsz (pl a fenti képek Cut Man pályájáról valóak, az ott lévő szemes akadályokat ki lehet lőni).

A boss harcok többsége egyszerűnek néz ki, viszont a támadásaik sokat levisznek az életcsíkból! Mindegyiket le lehet győzni az alap fegyverrel, viszont ajánlott az ellenük leghatásosabb fegyvereket bevetni (pl Ice Man ellen Elec Man villám támadása hatásos, Guts Man ellen meg Bomb Man bombái).

megaman_masolata_masolata_4_masolata.png

Érdemes mindenképen elsőnek Guts Man-t leverni, mivel az ő Guts Arm fegyvere fontos a segéd eszköz felvételéhez Elec Man pályáján (Elec Man ellen meg Cut Man fegyvere hatásos, szóval Guts Man után Cut Man leverése ajánlott), mivel azzal rengeteg titkos helyre eljuthatunk + lelehet vele spórolni a szadistább platform részeket (pl Ice Man pályája)!

megaman_masolata_masolata_3_masolata.png

Még egy fontos dolog a játékkal kapcsolatban: a játéknak van egy "highscore" listája, aminek értelmére még nem jöttem rá, de ha egyszer game over-t kaptunk, akkor utána lenullázódik! Szóval óvatosan!

megaman_masolata_masolata_2.png

megaman_masolata_2_masolata.png

Összefoglalva a Mega Man egy nagyon jó játék, melyet mindenkinek ajánlok, de vigyázzatok, mert tényleg nagyon nehéz játék még a mai 30+ éven felüli hardcore oldschool játékosoknak is!

8.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr107788332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikocska 2015.09.16. 18:12:07

Helló Mangekyo022!
Nekem jó volt egy csomó anime bemutató és kritika után erről a retro játékról olvasni a kritikát. Ez a játék megvolt nekem is a sárgakazettás Nintendo játékkonzolhoz (egy Famiclone-hoz).
Én kis gyermek koromban sokat szívtam meg, mert internet hiányában nem tudtam, hogy a bossokat a különféle fegyverekkel lehet győzni, amelyeket egy-egy tetszőleges pályán lehetett megszerezni.
Amúgy a bossokat a Mega Man játékokban Robot Master-öknek szokás megnevezni, főleg a klasszikus Mega Man szériában.
A Mega Man 1-ből készült egy felújított változat, amelyben kicsit csinosították a pályák grafikai elemeit, beszédhangokat kapott szinte minden szereplő, 2 új Robot Mastert tettek bele és megannyi extra megnyitható tartalmat raktak be. Az PSP kézikonzolra jelent meg Mega Man Powered Up címen.
en.wikipedia.org/wiki/Mega_Man_Powered_Up
Ja és a borítók közül készült egy egészen hírhedt kép is, ahol eléggé benézték a robotharcos öltözékének színét. XD
i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/clitochklqbhp1chv5fx.jpg

Mangekyo22 2015.09.17. 18:31:06

@csikocska:

Üdv!

Szívesen! A közeljövőben sok régi NES játékról fogok írni + valamennyi régi NES-es Mega Man játékról is! ;)

Na igen, az internet egyik előnyös oldala, hogy a játékosok dolgát megkönnyíti.

Valóban, s mivel vannak még egyéb boss-ok is (lásd Yellow Devil stb), ezért a jövőben odafiyelek erre.

Ismerem, valóban jó kis remake, ráadásul rajta van az eredeti is, kár, hogy a nagyérdemű közönségnek nem kellett a "chibi" stílus miatt - ami szerintem pedig jópofa.

silly3200[Spyrofan] 2015.09.20. 12:54:15

Mangekyo, neked mi a véleményed arról hogy a Capcom csinál 1 Resident Evil 2 Remake-t? Ja és a Konamiról? Már rég voltam itt :)

Mangekyo22 2015.09.20. 19:56:30

@silly3200[Spyrofan]:

Szega! :)

Én úgy vagyok a remake-ekkel, hogy csak kevés szokott jó lenni, viszont a Resident Evil első részének a remake-je tökéletes volt, szóval ha azt a szintet hozzák csak mostani grafikával és még több tartalommal, akkor jöhet!

Á, a Konami! Róla majd fogok írni egy szép, hosszú bejegyzést, hehehehe... addigra is ajánlom neked szeretettel a legújabb videómat! ;)
süti beállítások módosítása