Sziasztok!

Beszélgessünk egy kicsit a romantikus animékről! Tudom ez nem a legérdekesebb műfaj se animében, se filmben, se könyvben ( főleg ha azt nézzük mik jöttek ki mostanában a műfajban) és viszonylag ez az egyik legkönnyebben elrontható műfaj hiszen érzelmeket ábrázolni vagy visszaadni sosem egyszerű dolog. Viszont az  tény,hogy az animék nagyon nem értenek ehhez a műfajhoz. Jó van azért pár kivétel de a romantikus animék többsége rettenetesen felszínes,egysíkú és némely esetben rettenetesen irreális.A mangáknál és light novelek-nél is fent áll ez a tény de a legrosszabbak a műfajban az otakuk-nak gyártott romantikus visual novelek , otome game-ek és randijátékok.És tény,hogy ezekből készülnek a legrosszabb animék is. És,hogy miért beszéltem erről? Nos azért mert a mai anime amiről beszélek nektek szintén a előbbi műfajba tartozik! Jöjjön tehát az ef: A Tale of Memories című anime!

8103d7c886eef31c4dc61843d876562a1347932847_full.jpg

A Tale of Memories egy 2007-ben készült Romantikus-Dráma (ajjjajajajjaj) anime amit a Shaft stúdió készített Oonuma Shin rendezésében. Maga a stúdió nem annyira ismeretlen az animés közösség számára hiszen hozzájuk köthetőek olyan animék mint a Bakemonogatari és társai, a Madoka Magica és a filmjeik, az Arakawa Under The Bridge és a  Nisekoi. A rendező úr nevéhez pedig olyan animék fűződnek mint a Baka to Test szériák, a borzalmas C3 , a Prisma Illya és a Tasogare Otome x Amnesia. Maga az anime egy 2006-ban kiadott visual novel alapján készült.

Az anime történetét elég nehéz összefoglalni mivel a történet egyszerre több szálon fut amik sokszor össze is fonódnak és ezeknek a szereplői a sorozat főbb karakterei. De azért megpróbálom összefoglalni. Az 1. történetrész főszereplője egy átlagos középiskolás srác Renji aki nagyon nem tudja, hogy mihez is kezdjen az életével és állandó jelleggel a jövőjén gondolkodva tölti az idejét.

5556_5.jpg

Élete akkor változik meg mikor egy elhagyott vasútállomáson összetalálkozik egy különös lánnyal Chihiro-val aki egy 13 évvel korábbi baleset miatt elvesztette az egyik szemét illetve a memóriája is annyira sérült, hogy 13 óra után minden új emléket elfelejt.

ef_a_tale_of_memories_ep01_eve_1080.jpg

Ők ketten elkezdnek találkozgatni egymással illetve nekiállnak Chihiro történetét megírni egy lányról aki egyedül a világban és végül ki alakul köztük egyfajta vonzalom is ám kapcsolatukat folyamatosan beárnyékolja a lány emlékezetkiesése és az ezzel járó teher ami a fiú vállára nehezedik. A 2. szálon Renji legjobb barátja Hiro története fut aki befutott mangaka ám emiatt gyakran hiányzik a suliból amit a barátja Kei nagyon nem néz jó szemmel és ha mindez nem volna elég a srác egy véletlen folytán összetalálkozik egy újabb lánnyal Miyako-val és persze ők ketten is találkozgatni kezdenek ám Kei ezt már nem tűrheti mert hát ő is szerelmes a srácba és mindent megtesz,hogy elmarja őt Miyako mellől.

ef_a_tale_of_memories_003.jpg

A történet tehát ezen a 2 szálon fut és helyenként össze is érnek mivel a szereplők egymás barátai illetve testvéreik. Maga az alaptörténet ugyan semmi újdonságot nem tartalmaz, aki 1-nél több romatikus visual novel alapján készült animét látott már az nagyjából tudhatja mire lehet itt is számítani. Megkapjuk a dekára kimért sablonhegyeket és sablonszereplőket is viszont hatalmas pozitívuma az animének,hogy a visual novel-jét nem a Key csinálta így jóval kevesebb ponton kaphatunk agyfaszt az egésztől és ezáltal sokkal reálisabb is az egész mű. Nincs teletrollkodva hülyeségekkel az egész és habár műdrámát ez is tartalmaz de azt is csak elvétve. Jó az tény, hogy Chihiro és Renji szála jóval bonyolultabb hiszen Hiro története egy nagy adag picsahiszti-re alapszik ami azért elég rossz jel valljuk be.  De ezek ellenére a történetek semmiképp sem mondható rosszaknak csak az alapanyaghoz képest elég átlagosak.De a legnagyobb baja a történetnek itt is az alapforrás, Mivel ugye egy elég hosszú novel alapján készült ezért elég sok mindent kellet 12 részbe belerakni de így meg túlságosan gyorsan történik minden és mire a következő részhez ér a néző már fogalma sem lesz arról, hogy az előző miről szólt.

Viszont a látvány nagyon jól sikerült. Jó a karakterdizájn néhol hagy némi kívánnivalót maga után....

ef_a_tales_of_memories_02.jpg

De a hátterek nagyon jól vannak megcsinálva és a színek is végre olyanok, hogy nem kapunk retinarákot tőlük ami amúgy a Shaft egyik mániája. Viszont itt van a másik mániája is azaz a pofánkba nyomott és sokszor eléggé erőltetett  látványművészkedés. Tudjátok ez az a jelenség amikor a Shaft próbál iszonyatosan elvont és művészi lenni egyszerre.

tumblr_inline_n3c6oo9ixq1sccsvt.gif

A Madokában nekem kifejezetten tetszett ez a dolog itt viszont rettenetesen túlerőltetik ezeket a jeleneteket. Nem mondom, hogy ezek rosszak lennének sőt van pár darab amik kifejezetten tetszettek de akkor is túl sok van belőlük. Bár egyértelmű tény ezek a dolgok a Bakemonogatari-ban a legrosszabbak és a legszembetűnőbbek. A karakterek dizájnja sem rossz csak fájdalmasan átlagos az is. Viszont egy valamit itt muszáj megemlítenem: A Chihiro történetét bemutató kis részletecskék iszonyatosan jól sikerültek. Hangulatosak, szépek és maga a történet sem rossz bár az egyből leesik mindenkinek ,hogy miről is akar valójában szólni.

Akkor térjünk is ki a szereplőkre. Amint már mondtam mindenki eléggé kimért sablonkarakter szóval újdonságra nagyon nem kell számítani. Renji a tipikus kedves srác főhős és ő még annyira nem is rossz bár van neki néhány eléggé erőltetett jelenete. De a hangja.... Úristen a hangja...... Komolyan ezzel a szinkronnal ami neki van szét lehetne oszlatni egy komplett tüntetést. Chihiro a magányos lány karakter aki főleg a drámai vonalat hivatott hozni és javarészt hozza is. Hiro a szépfiú jellem aki a háremvonalat hivatott beindítani Kei és Miyako között de viszont a többi ilyen főhőssel ellentétben képes valamire: VÁLASZTANI!

ef_tale_of_memories_review_screenshot-8.jpg

Aztán ott van Miyako a laza csaj aki lazán vesz mindent és be kell vallanom, hogy talán az ő karaktere volt a legszimpatikusabb az egész animében és az ő háttértörténete a legátérezhetőbb is egyben. Ráadásul lenyom egy olyan oltást Kei-nek , hogy azt öröm volt nézni.

ef_a_tales_of_memories_05.jpg

És végül ott van Kei aki nyugodtan pályázhat a világ legidegesítőbb és legirritálóbb csaja címre.

ef_tale_of_memories_review_screenshot-1.jpg

Ez a csaj a kiborítóan idegesítő tsundere picsa jellemenet hivatott hozni. De még a tsunderék közül is a Rie Kugimiya féléket hozza. Megállás nélkül rinyál, hisztizik, okoskodik , besértődik mindenen és állandóan szekálja Hiro-t a karótnyelt viselkedésével  és állandóan féltékenységi jelenetet rendez holott Hiro nem érez semmit többet iránta puszta barátságnál.Persze vannak még mellékszereplők akiknek a szerepe minimális, csak úgy vannak. Például ott van Mizuki Kei legjobb barátnője, Hiro anyja Sumire aki úgy néz ki mintha a nővére lenne, ajóbarát szomszéd csávó stb.... Bár van még 2 fontosabb karakter Yuuko és Yuu akik a misztikus mellékszereplő jellemet képviselik de sokat nem tudunk meg róluk bár Yuuko-t egyfajta segítő angyalként ábrázolják.

latestggg.png

Szóval nagyon sok szereplőt kapunk de mivel a sorozat össz-vissz 12 részes ezért a mellékszereplők többsége eléggé elhanyagolható és a főszereplők is csak felszínesen vannak kibontva. Persze az elmaradhatatlan háttérsztorik itt is megvannak és habár nem annyira rosszak mint mondjuk az Air-ben azért Chihiro balesetének a  sztorija is ki tudja verni a 220-at az embernél.

Zenék terén nagyon szép dallamokat kapunk, a háttérzenék nagyon hangulatosak és fülbemászóak. Az Endingek nem valami nagy számok, nekem egyik sem tetszett viszont az Opening zene nagyon jó. Elisa adja elő akit én különösebben nem kedvelek de itt egész szép munkát végzett ráadásul maga a dal egészen az utolsó részig angolul hallható ami azért nem megszokott jelenség az animéknél.

Ez volna tehát részemről a Tale of Memories, egy végül is nem rossz bár fájdalmasan átlagos romantikus visual novel adaptáció ami ugyan annyiban jobb, hogy valamelyest reálisabb és kevesebb benne az agyfelcseszős dolog mint egy Key animében. Látványilag szép , a karakterek sem annyira idegesítőek és a zenék is nagyon szépek habár megtalálhatóak benne a szokásos visual novel hülyeségek . Egyszer mindenképpen érdemes megnézi, végül is jól el lehet lenni ezzel de annyira nem fogott meg, hogy a 2.évadba is belekezdjek.

ef: A Tale of Memories

-Idő: 2007

- Stúdió: Shaft

- Rendező: Oonuma Shin

- Műfaj: Romatikus -Dráma:

- Opening: euphoric field by Tenmon feat. Elisa

- Endingek: Im here by Taguchi Hiroko

                 Kizamu Kisatsu by Okada Junko

                Sora no Yume by Yanase Natsumi

- Hossz: 12 rész (1.évad )

Tetszett

- Egész elfogadható a történet

- A szereplőgárda sem annyira rossz

- A grafika nagyon szép

- Yuuko, Hiro és Miyako

- Jóval kevesebb benne a trollkodás mint egy Key animében

- Zenék

- Opening

Nem Tetszett

- Könnyen kitalálható és fájdalmasan átlagos az egész cucc

- A karakterek is tucatszereplők

- Kei

- A Shaft látványmániája

- Túlságosan gyors a történetvezetés

Értékelés:

-Százalékban: 77%-Közepes

- Pontban: 7.5 / 10

Szóval elkönyveltem ezt egyfajta kellemesebb csalódásként számomra. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr777661086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2015.08.01. 22:31:57

@Near93:

ÁÁ én már úgy vagyok ezekkel a hírekkel,hogy ha majd lesz konkrét infó róla és nem csak szellőztetés akkor majd komolyan is veszem őket. Hiszen az Akirát állítólag már kidobták a kukába, a Death Note-nál szintén ezen csámcsognak és a Cowboy Bebop se halad sehova. GINTS-ről már tudni lehet, hogy lesz de azon már ugye csámcsogtunk :)

Near93 2015.08.01. 23:37:49

Pedig a Death Note-nak örülnék. Legutóbb egy újabb rendezőváltás történt, de igazából nem tudom minek halogatják ennyire... :/ Egy fasza alapanyag, ennél már sokkal szarabb projekteket vittek véghez... Ráadásul a Holnap Határa óta elkezdte bízni Hollywoddban, mert tudom, hogy jócskán megváltoztatták az eredeti alapanyagot, de szórakoztató film lett belőle.

Egy Monsternek is örülnék, de a régi vágyam egy kikúrt Hellsing film!! Komolyan, itt még azon sem kéne dilemmázni, hogy hogyan oldják meg a színészeket mert minden kicseszett szereplő fehér, Angol anyanyelvű, és Londonban játszódik többnyire. Remélem fog belőle készülni egy olyan igazi véres akciófilm, ami visszaadja a Hellsing Ultimate hangulatát. Persze ahhoz kell egy jó rendező, jó vizuális effektek, és persze jó színészek.

xx18Rolandxx 2015.08.02. 10:30:38

@Near93:

A Monster-t meg ráadásul egyszerű is lenne megcsinálni hiszen semmi cicomát nem tartalmaz ráadásul olyan alapanyag az amihez ha felkérik David Fincher-t akkor már borítékolható lenne a siker.Persze a szereplőkön is múlna szóval semmiképp sem Daniel Craig kéne a főszerepbe ( komolyan ő még a vicc-nek is rossz volt a Tetovált Lány-ban ) esetleg talán Daniel Brühl vagy Johhny Depp...

Hellsing film is simán jöhet de akkor már teljes angol színészgárdával mint ahogy a HP-is volt ha már az egész Angliában játszódik. Mondjuk nehezen tudnám elképzelni Helena Bonham Carter-t Integra szerepében :) Mondjuk a Hellsing filmre akkor váltanék mindenképpen jegyet ha Tim Burton rendezné.

Az alapanyag felhasználásról még annyit,hogy az Amcsik igazából még mindig leszarják az egész műfajt és csak pénzforrást látnak benne. Ha nem így lenne akkor Spielberg bácsi rendezné a GINTS filmet és már rég kijött volna az Akira is a Watchowski tesók ajánlásával illetve Tim Burton már írná a Hellsing forgatókönyvét. De amíg az amcsi tiniknek újabb Éhezők Viadala koppintás könyvek adaptációja kell addig ezeket el lehet felejteni. Pedig mondjuk az Uzumaki-ból is milyen fasza kis horror-t ki lehetne hozni ha mondjuk Sam Raimi rendezné!

Near93 2015.08.02. 18:42:34

Hát Tum Burton már nincs olyan formában, mint régen, és Johnny Depp is elfelejtett színészkedni. A legutóbbi bajszos marhaságban mégjobban lejáratta magát....

Integraként én mondjuk Mila Jovovich-ot tudnám elképzelni. :D Helena B Carter meg lehetne Rip Van Winkle. :D Seras és Alucatd már kemény dió, mé Alucartnal nem mind1 kit választanál, Seras meg ügye egy fiatal kiscsaj, és nem ismerem annyira a mostani fiatal színészeket.

A Death Note-ban Kira szerepében simán helytálna Zack Efron. Már levetkőzte magárol a HSM stílust és beérett színész lett belőle.

xx18Rolandxx 2015.08.02. 18:54:01

@Near93:

Most így hirtelen beugrott egy személy Seras szerepére: Emma Stone.Igaz ő nem angol származású de a szerepére egészen megfelelő lehetne.

www.imdb.com/name/nm1297015/?ref_=nv_sr_1

Alucard meg lehetne mondjuk Benedict Cumberbatch. Mért ne? Egy kis smink és egy jó jelmez , a hangot meg beállítja magának :)
süti beállítások módosítása