Sziasztok!

Sailor Moon vagy ahogyan inkább ismerősebb: Varázslatos Álmok. A Dragon Ball mellet a 90-es évek másik legmeghatározóbb animéje volt a Holdharcosok kalandjait bemutató sorozat. A körülötte kialakult franchise  szintén jövedelmező pénzforrás lett hiszen a rengeteg babával, cosplay kellékkel, CD-el illetve más termékek is köthetőek hozzá illetve készült még színpadi musical és Live Action adaptáció is. Ezek után pedig a Toei úgy döntött, hogy még egyszer megpróbálja meglovagolni ezt a sorozatot. Így született meg a Sailor Moon Crystal!

a1a6b42b48fbb5619aabfcd9d708e4a11422749820_full.jpg

A Sailor Moon Crystal egy 2014-2015-ig futott ONA sorozat ami a Takeuchi Naoko híres shoujo mangájának az adaptációja. Ahogyan a régebbi sorozatokat ezt is a Toei Aniamtion készítette azonban a rendezést már nem Sato Junichi hanem Munehisa Sakai ült akinek ez volt az 1.önálló sorozata,ezelőtt olyan animéknél segédkezett mint a Smile Precure, a Toriko és a One Piece : Strong World movie. Maga a sorozat nem az eredeti remake-je mint ahogyan azt sokan eleinte gondolták hanem mangafeldolgozás, szóval akárcsak a Dragon Ball Kai esetében kivették belőle a fillerrészeket.

A történetet felesleges is sokáig ecsetelni hiszen gondolom már szinte mindenki hallott róla valamilyen formában. Szóval főszereplőnk Tsukino Usagi egy átlagos tinédzserlány és éli az átlagos életét amíg egy nap találkozik egy furcsa fekete macskával Lunával.

sailor_moon_crystal_usagi_profile.jpeg

Innentől fogva élete teljesen megváltozik hiszen mint kiderül, ő egy legendás Holdharcos név szerint Sailor Moon akinek a küldetése, hogy megtalálja a Legendás Ezüst Kristály-t illetve megvédje a Holdhercegnőt a többi Senshi-vel együtt a Black Kingdom királynőjétől Beryl-től illetve Metaliától és a később felbukkanó Black Moon klántól. Ehhez kap is egy átváltozó ékszert illetve a többiek pálcákat kapnak.

latest.png

Alapjaiban véve nem változtattak a történeten ( bár, hogy is változtathattak volna hiszen hű adaptációt akartak) bár azért némi modernizációt bevezettek mint pl: Usagi-nak laptopja van meg ilyenek de ezek annyira nem szembetűnőek. Maga a történet még így 20 év után is nagyon jól hangzik, a világ amit Naoko kitalált egyszerre tündérmesés-romantikus fantasy de helyenként nagyon sötétté is tud válni. A gondok viszont az adaptálási formánál kezdődnek. Annyira mangahű adaptációt akartak csinálnak , hogy ezzel nagyon átestek a ló túloldalára. Mivel az eredeti sorozatban lévő szörnyharcok szinte kivétel mind fillerek voltak ezért értelemszerűen azokat is kivették de ezzel pont megölték azt a hangulatot amit azok a csaták adhattak volna. Van persze 1-2 szörnyharc de ezek inkább csak amolyan felvezetés céljából vannak benne ugyanis nagyon hamar rámennek a főbb szálakra.

x03-black-moon-thugs.jpg

Ebből következik a sorozat a másik nagy hátránya, a kapkodás. Túlságosan gyorsan történik minden így viszont minden túlságosan felületesen van megcsinálva vagy éppen kibontva,ez a Dark Kingdom-os részeknél is feltűnik de igazából a Black Moon arc-nál ütközik ki nagyon. Egyik fontosabb mellékkarakter sem kap elég időt és néha mintha csak átsiklanának a szerintük lényegtelenebb dolgok felett mint például az Ayakashi nővérek részei. Ez pedig kérem szépen nem jó. Az egész ettől annyira merev és műanyagszagú  lesz mint egy Barbie baba. Lehet, hogy külsőre szép de a felszíne alatt igazából nincs semmi. Persze valahol becsülendő, hogy akartak egy mangahűbb adaptációt csinálni a 20. évfordulóra de ha már elkezdik csúsztatni az egészet az már egy rossz ómen.

sailor-moon-crystal-episode-1.png

De sajnos ami egyértelműen kinyírja a sorozatot a látvány. Gyerekek, Borzalmas. Mint borzalmas. katasztrófa az egész. Értem, hogy nem rendes sorozatról hanem ONA-ról van szó és kisebb a büdzséje az ilyeneknek de amit itt kapunk látvány cimszó alatt az felér egy retinamerénylettel. A Hátterekkel még annyira nincs is gond ámbár felháborítóan túlcsicsázott sok helyen az is. Nem az igazi merényletet a karakterdizájn és a CGI okozza. A CGI egyszerűen borzalmasan van megcsinálva és olyankor tényleg mintha Barbie babák változnának át. Komolyan,öhmmm hol vettek a ezek CGI-t, a lomipiacon? Vagy biztosan ott ahol a Pierott is veszi őket. De még ennél is szánalmasabb, hogy annyi grafikai hiba van a sorozatban, hogy azt rossz nézni. Főleg a karakterdizájnál látható ez eléggé. Olyan elrajzolásokat kapunk, hogy a Naruto stábja besárgulna az irigységtől.

latestdd.png

tumblr_inline_n9poxqmfnm1qc7g7w.png

tumblr_inline_nr24c5dkhg1qgl6qf_540.png

smc32.jpg

Gyerekek, 2 hetük volt megcsinálni 1 részt, vagyis jóval több mint 20 éve. Igaz abban is voltak grafikai hibák de nem annyira  szembetűnőek mint itt. Mit csináltak ezek? 20 perc alatt összedobták az egészet,hogy előbb mehessenek haza kockulni? Ez iszonyatos! És azok a lábak! Komolyan , mintha a Clamp csinálta volna ezeket.  Ugyanakkor az effektek nem rosszak, sőt a támadások kifejezetten jól sikerültek ámbár azok is alig kapnak valamiféle műsoridőt. Egyszóval a látvány úgy rossz,ahogy van. De ott vannak még a szereplők ugyebár!

10636667_366287330205491_8079508564921107896_o.jpg

A fontosabb szereplők jellemén sem sokat változtattak viszont Minako és Rei karaktere jóval nagyobb változást kapott. Ami megmaradt könyvmolynak, Makoto az erős de kedves lány maradt míg Minako sokkal komolyabban viselkedik mint az eredeti szériában, Rei pedig nem húzza fel magát mindenen és nem veszekszik állandóan Usagi-val amit hiányoltam elvégre az ő veszekedéseik amolyan kicsit elcsépelt de azzal együtt is vicces jelenetei voltak a szériának. Viszont Usagi...... Jó az eredetiben is egy szétszórt, lusta karakter volt de azzal együtt is nagyon szerethető volt, erre ide meg csináltak belőle egy akkora rakás szerencsétlenséget ami mögött ég Anastacia is elbújhat. Végig rinyálja és bőgi az egész animét és állandóan csak Mamo-chan-ozik, bár ez nagyban köszönhető annak , hogy Mitsuishi Kotono már nem tudta jól hozni ugyanazt a hangot mint 20 éve. Viszont az legalább jól sült el,hogy Mamoru és Beryl jóval több szerepet kapott illetve jobban megismertük a háttereiket is.Ezen kívül Chibi-Usa sem annyira idegesítő már de azért még mindig nem értem minek kellet megalkotni őt?!

sailor_moon_crystal_act_6_usagi_and_mamoru.jpg

Ugyanakkor mint már mondtam a főbb mellékkarakterek nem kapnak elég szereplési időt így nem is igazán lehet megismerni őket. Mintha csak felolvasnák a karakterek vázlatait és ennyi.  A negatív karaktereknél ez úgy néz ki, hogy mindegyik megkapja a saját kis részét aztán meghal.Ez azért kicsit szánalmas nem? Az új szinkronhangok viszont úgy összességében jól teljesítik a feladataikat. Ugyebár nem a régi gárda tért vissza hanem szinte mindenki új hangot kapott és meg kell hagyni egész neves szereplőgárdát válogattak össze. Olyan nevek szerepelnek a listán mint Koshimizu Ami, Itou Shizuka, Miyano Mamoru, Kuwashima Houko,Nojima Kenji,Kishio Daisuke, Satou Rina, Watanabe Misa és még sorolhatnám. Usagi-nak ugyebár megmaradt Kotono de sajnos már nem tudta jól hozni a szerepet pedig Neo Queen Serenity-ként nagyon is jó volt. Rajta kívül még 1 valakit hívtak vissza a régi hangok közül az pedig Koyama Mami volt aki az eredetiben volt Esmeraude hangja ,itt pedig Quenn Serenity-t játszotta el és nagyon jól állt neki a szerep. Igaz ő se szerepel valami sokat de Mami-t mindig jó hallani!

Legalább a zenék azok amik tényleg jól sikerültek. Az átváltozások új zenéi kellemesen hangzóak lettek bár azt sajnáltam, hogy Mars theme-e csak egyszer hangzott pedig messze az volt a legjobb mind közül.A Háttérzenék is nagyon szépek lettek. Az Opening maga elsőre furcsának tűnik és sokan emlegették, hogy egyfajta feminista himnusz lett az egész de még mindig jobb mint a Moonlight Densetsu Momoiro Clover Z féle változata. Amúgy a Moon Pride-ot is ők adják elő akárcsak az Endinget viszont a dalok zenéit az a Revo szerezte a Shingeky no Kyojin nyitó dalainak is csinálta illetve adta elő őket. Maga az Opening dal egész hallgatható és végül is az Ending sem rossz. Viszont az egy kicsit ciki, hogy az eredeti anime német változatának a zenéi mind a mai napig kenterbe veri nem csak ennek hanem az eredetinek a zenéit is? Tudjátok melyikekről beszélek ugye?

 

 

 

 

Öcsém, hogy én ezekre mennyit flasheltem kiskoromban.... :')

 

Viszont van 1 dolog amiben ( bár ez még számomra is kissé bizarr ) a Crystal túlteljesítette nálam az eredeti animét az pedig a Black Moon arc volt. Sose szeretettem azokat a részeket, főképp azért mert egy teljesen egysíkú Light vs. Dark sztorinak tartottam az egészet.Lényegében itt sem több de sokkal hangulatosabb az egész és jobban is van megcsinálva főképp Wiseman sztorija van jobban kiemelve ami ugye az eredetiben nem volt benne.

De sajnos ez sem menti meg a Crystal-t attól a ténytől , hogy egy hatalmas csalódás lett a vége az egésznek. Mindez azért mert annyira a manga szerint akartak menni vele, hogy végül csináltak egy merev, műanyag és nagyon kapkodós sztorit pocsék látványvilággal, felszínesen megírt karakterekkel de viszonylag szép zenékkel és egy kilóméterekkel jobb Black Moon arc-al. Nem tartozik a nézhetetlen sorozatok közé de lényegében csak azoknak tudom ajánlani akik nem akarják az eredeti 200 részes animét végignézni hanem csak inkább a lényegi dolgokra kíváncsiak az egészből. Pedig én nagyon akartam szeretni ezt a sorozatot, de tényleg!

Bishoujo Senshi Sailor Moon Crystal

-Idő: 2014-2015

- Stúdió: Toei Aniamtion

- Rendező: Munehisa Sakai

- Műfaj : Fantasy-Shoujo

- Opening: Moon Pride by Momoiro Clover Z

- Ending : Gekkou by Momoiro Clover Z

-Hossz: 26 rész

Tetszett:

-Még 20 év után is érdekes a történet

- Néhol egész elfogadható a látvány

- A főbb karakterek némelyike még mindig szimpatikus

- Mamoru , Beryl és Wiseman nagyobb szerepet kapott

- Jobb a Black Moon arc

- Harcok

- Jók az új szinkronhagok

-Zenék

-Opening és Ending

Nem Tetszett:

- A túlzott mangahűség miatt túlságosan merev és műanyagszagú az egész

- A CGI és a grafikai hibák egyszerűen katasztrofálisak

- A főbb mellékkarakterek nem kapnak elég szereplési időt

- Nagyon kapkodós és sietős a történetvezetés

- Mitsuishi Kotono már nem annyira jó Usagi szerepében

- Kevés az igazán ütős harc

- Hiányoltam a vicces jeleneteket is

Értékelés:

-Százalékban: 67%-Közepes

- Pontban: 6.5/10

Hát, ha majd egyszer lesz 2.évada arra talán összekapja magát a stúdió és visszahívja Junichi-t rendezni. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr777638822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Near93 2015.07.22. 10:53:54

Én nekem már korábban mondták (kb másfél-két éve) hogy a manga nagyon felszines, és hogy a "filler" részekkel legalább adtak némi mélységet a szereplőknek.

Bevallom őszintén, nem érdekel a Crystal, mivel úgy vagyok vele, minden benne volt az eredetiben, ami miatt jó volt, és hogy őszonte legyek ez a rajzolás valami borzalmas. Igen, tudom a manga is így nézett ki, de leszarom, mert RONDA! A régi sorozatban életszerűbbek voltak. Sailor Moon haja nem volt ennyire túlcsicsázva, a szereplők lábai pedig nem voltak ilyen túlméretezettek és vékonyak.

Egyébként Mars zenéje tényleg nagyon jó, viszont éreztem benne némi Narutos áthallást. Később megtustam, hogy a Komponáló a Shuppuudennél jelen volt, de a Pokoli lány betétdalaiért is ő volt a felelős.

xx18Rolandxx 2015.07.22. 15:56:32

@Near93:

A mangát még mindig nem olvastam bár ezek után nem is tudom, hogy el akarom-e olvasni :/

És ezek után asszem én is maradok az eredeti szériánál. A Crystal tökéletes példa lett arra, hogy miért nem jó ha egy sorozat túlzottan mangahű. Persze lehetne a fillerekről vitázni de én azt mondom, hogy ha a fillerrészek nem gyalázzák meg az adott művet sőt jól bele is illeszkednek akkor semmi bajom velük. Az eredeti anime Űrmanós története is filler volt és mégis jól beleilleszkedett a Sailor Moon univerzumába. Nem úgy mint a Naruto fillerei amiken szimplán látszik az időhúzás és a még több pénz bezsebelésének képe de a Dragon Ball GT is pontosan ugyanez a kategória. Apropó Dragon Ball. Asszem most értettem meg, hogy miért nem akarom elkezdeni a Kai-t és a Super-t: Mert nem akarok azokban is csalódni mint ebben.

Amúgy nem értem mi van a Toei-el mostanában mert nem csinálnak mást csak a régi sorozataikat folytatják vagy remakel-ik!Ennyira szarul menne nekik a bolt? Bár a Sunrise-tól meg újabb Gundam jön.....

Near93 2015.07.22. 19:51:06

@xx18Rolandxx: A DB és az SM aranytojást tojó tyúk, nem éri meg, nem hozzá nyúlni. Egy bizonyos réteg úgyis odalesz érte. Bár én még mindig úgy vagyok vele, hogy inkább csak digitálisan javítsák az eredeti kópiákat, ahogyan azt a Disney is teszi.

Az a baj, hogy ha egy régi sorozathoz nyúlnak, akkor a látvány ott mindig romlik. A 90-es években kiadott animéknek megvan a maguk sármja, és ezt ezzel a digitális CGI horrorral egyszerűen tönkre vágják. Nincs bajom a tudatos CGI alkalmazással, de amit itt műveltek az botrányos. A youtube-on valóságos felháborodást váltottak ki az átváltozós videók.
süti beállítások módosítása