Sziasztok!

Tudom múlt hétre ígértem kritikát de valahogy mindig közbe jönnek a dolgok akkor amikor az ember előre eltervez valamit. De viszont cserébe egy olyan animét hoztam nektek ami egyszerre mondhatni a stúdiójának az utóbbi évekbeli legjobb terméke de egyben ugyanaz érvényes rá is mint anno a Claymore-ra. Ez pedig nem mint a Psycho-Pass!

psycho-pass-poster.jpg

A Psycho-Pass egy 2012-2013-ig futott original anime amit a Production I.G készített és Shiotani Naoyashi rendezte. A Production I.G többek közt a Ghost In The Schell franchie-ról híres ugyebár de hozzájuk köthető még a Kuroko no Basket , a Break Blade filmek illetve az Usagi Drop is. Maga az anime amúgy felfogható a stúdió imázsjavító sorozatának is hiszen a stúdió előző sorozatát a Guilty Crown-t eléggé lehúzták mind a kritikusok mind a rajongók és őszintén bevallom , hogy nem láttam de amiket olvastam róla azok végképp meggyőztek arról, hogy ezt csak akkor nézzem meg ha tényleg nincs más mert eléggé középszerű-re sikerült alkotásról van szó. A Psycho-Pass esetében tehát elég magas elvárások voltak és maga az anime egész szépen teljesít.

A történet a távoli jövőben játszódik ahol az úgynevezett Sybill System program figyeli és elemzi az emberek pszichóképét vagyis a Psycho-Pass-t és aki fogékony a stresszre vagy a bűnelkövetésre azt a rendszer terápiára küldi vagy elzárja a közösségtől, bűnelkövetőket pedig helyszíni megsemmisítéssel teteti el láb alól a Bűnelhárítási Iroda segítségével, a jó magaviseletükre viszont fényes élet várhat ebben a világban. Főszereplőnk Akane egy frissen vizsgázott lány aki előtt minden ajtó nyitva állt ám ő mégis az Irodát választotta munkahelyéül.

psycho-pass_001.jpg

Ám hamar kiderül,hogy a várt munkája mindössze annyi, hogy az alá beosztott "kényszerítőknek"-nek nevezett potenciálisan veszélyesnek nyilvánított emberek szemmel illetve féken tartása. Ezek az emberek végzik el a bűnözök helyszíni likvidálást, köztük is kiemelkedik egy Kougami nevű srác aki aki képes teljesen érzelemmentesen kinyírni valakit ha azt parancsolják neki.

psycho-pass_003.jpg

A nehézségek ellenére a csapat lassan összeáll ám ekkor rejtélyes halálesetek sora veszi kezdetét amik látszólag egyáltalán nem függnek össze de a sorozat előrehaladtával persze egyre több dolog körvonalazódik ki a csapat számára és feltűnik a színen egy furcsa fickó Makishima aki módszereivel a Sybill System ellen tőr és a régi világrend helyreállításával próbálkozik.

makishima.jpg

A városban egyre több zavargás tőr ki és Akane-ra illetve társaira vár a feladat ,hogy megállítsák Makishimát. Közben fény derül magának a rendszer-nek a valódi mivoltára is és a Mishima -Kougami harc múltjára is miközben az anime szereplői az emberség mivoltáról illetve a saját akaratról filozofálgatnak. Hogy van-e még saját akarat egy olyan világban amit egy ilyen gép irányít? Ebből áll maga az anime és meg kell mondani ez valami nagyon jól lett kitalálva. Egyszerre érdekes , lenyűgöző de ugyanakkor fájdalmas és felszínes világot tár elénk. Egy olyan világot ahol ha egy kicsit is érzékenyebb vagy az elvártnál akkor ráfizethetsz. Ugyanakkor a technológia részen nagyon érdekessé teszi, főképp nekem a telefon-ként is használható órák voltak a kedvenceim de a hologrammok is jól helyt álltak. Bár tökéletesnek nem az, hiszen jó pár olyan kérdést vet fel amire nem igazán kapunk választ, például, hogy mennyi az a szám ami felett lehetséges bűnöző-ként tekintenek rád . bár van néhány olyan utalás miszerint 100 pont fölött számít annak az ember.Cselekményvezetés szempontjából sem rossz, a forgatókönyvért nem más volt a felelős mint Urobochi Gen és habár nem végzett hibátlan munkát összességében jól dolgozott. Az anime fokozatosan építi fel a cselekményét ugyanakkor vannak benne unalmasabb részek és ami egy fájó pont,hogy sokszor érződik rajta az időhúzás szag. Ez főképp a végén érezhető. De amúgy egy nagyon is korrekt és izgalmas történetet kapunk.

Látványilag igazi retinaorgazmus az anime. A hátterek iszonyat pofásan néznek ki, a CGI sem rossz amit sokszor csak akkor használnak amikor kell. A karaktedizájn is nagyon jó bár a bishi kinézet itt is befigyel de legalább egy deka moe sincs benne.Akane végre úgy néz ki mint egy átlagos női karakter. Viszont a látvány legnagyobb előnye az az, hogy iszonyatosan hangulatos. A háttérdizájn nagyon jó képest fest a ketté osztott városról....

psycho-pass-0104.jpg

Ugyanakkor a csatákat is érdekesebbé teszi. A csaták ugyan semmi extrák, ilyen téren  sajnos nem nagyon erőltették meg magukat a készítők de a helyszín választás nagyban növeli ezeknek a suta harcoknak az élvezhetőségét. Van benne egy elhagyott raktárban zajló harcjelenet amit még a sorozatban is egy játékhoz hasonlítnak és igazuk van. Az a jelenet  egy Hero vagy akár Resident Evil játékba is simán elmehetne vagy akár egy kis igazítással egy Dungeon-os játékba is elmehetne helyszínnek.Illetve ha már a harcoknál tartunk meg kell említeni a Dominátorokat.

psycho-pass_004.jpg

Ugyebár ezek azok a fegyverek amiket az Iroda használ megsemmisítésre vagy lefegyverzésre de csak akkor ha megvan az a bizonyos szám ami felett működésbe lép. Ha viszont nincs meg akkor zárolja magát és voltaképp hasznavehetetlen lesz ami azért kicsit gáz tekintettel arra , hogy szuperfegyverről van szó.Értem én, hogy ezzel azt akarták bemutatni, hogy ebben a világban még lőni is csak akkor képes valaki ha megmondják neki de ehhez akkor nem kellet volna egy ilyen fegyvert alkotniuk. Na de mindegy is, nézzük a szereplőket.

psycho-pass_002.jpg

A szereplők többsége nagyon szimpatikus és megkedvelhető , az a bagázs amit Iroda néven kapunk egy ember kivételével is nagyon szimpatikusak. Habár jellemeik eléggé klisések ez itt annyira nem zavaró lévén,hogy nem nagyon idegesítőek.  Ott van a játékmániás és laza Kagari, Yayoi az érzelemmentes robotikus csaj aki engem kicsit a Tetovált Lány főszereplőjére emlékeztetett,  van itt idős nyomozóaki szintén eléggé megkedvelhető lett, persze van bögyös dokicsaj is aki szintén meglepően szimpatikusra sikerült.

psycho-pass_005.jpg

Aztán ott van Akane aki olyan jellemfejlődést produkál amilyet ritkán látni. Az elején még esetlen kezdő aki legszívesebben sarkon fordulna és vissza se nézne de a végére egy profi nyomozó és elhárító lesz belőle.És akkor jöjjön a feketeleves: Kougami és Makishima. Ez a két karakter a sorozat két legnagyobb negatívuma.Kougami-nál az a baj,hogy túlságosan ellenszenves, amolyan antihős-szerűség csak a készítők ezt láthatóan nagyon eltúlozták. Az elején még egy teljesen érzelemmentes, rideg fickó aki viszont Makishima képbekerülésével egy emózó, magányos "veszett" farkas jellemé alakul át nagyívben leszarva a többieket. Ez viszont még nem lenne annyira zavaró ha legalább a motivációja nem laposodna el. Az elején még tényleg csak a bosszúért üldözi de aztán később  kijelenti, hogy már csak azért üldözi mert úgy érzi, hogy üldöznie kell különben nem ér semmit az élete.

double_facepalm.png

Makishima meg a másik véglet. Nála van egy kimondott motiváció de semmi alapja nincs. Konkrét magyarázatot nem kapunk rá se háttérsztori se flashback formában. De láthatóan a készítőknek sem volt fogalma arról, hogy mihez is kezdjenek a karakterével ezért meghagyták egy ilyen Sailor Moon-os Wiseman szerű karakternek aki mindig a háttérből irányít és befolyásolja az embereket. De ez még csak a kisebbik gond vele. A nagyobb gondot az a rohadt sok és sokszor feleslegesen időhúzó FILOZOFÁLGATÁSA JELENTI! De komolyan, amint belekezd egy idézgetésbe olyan idegtépő fejfájás jön az emberre amit még egy karton algopirin sem tud enyhíteni. A készítők szemmel láthatóan ezzel akartak valami személyiséget adni neki de ezzel csak azt érték el, hogy kapunk egy manipulátort aki szereti a könyveket és pont. Pedig az ilyen idézgetéseket lehet jól is csinálni de itt  rettenetesen erőltetettnek és időhúzónak hatottak. Szóval ez a két karakter olyan mennyiségű idegtépő jelenetet tud okozni hogy aki nem bírja az ilyesmit az könnyen egy gumiszobába kerül tőlük. Meg persze ott van a kissé James Bond-os Judi Dench-re hajazó főnökasszony aki ugyan nem sokat szerepel de legalább vannak emlékezetes pillanatai.

kasei.jpg

A szinkronhangok mind kiválóan teljesítenek. Hanazawa Kana , Sawashiro Miyuki, Tomokazu Seki, Takahiro Sakurai, Ishida Akira és Asano Masumi is jól hozzák a karaktereiket illetve van 2 veterán seiyuu is, az egyikük a fönökasszonynak hangot adó Sakakibara Yoshiko illetve a fegyvereket megszólaltató Hidaka Noriko. Szóval a szereplők a 2 gyökeret leszámítva nagyon is szerethetőek.

Viszont számomra a befejezés is kiábrándítóan hatott. A befejezést ugyanis eléggé elhúzottnak éreztem. Kb ugyanazt éreztem mint a Death Note esetében,a nagy tetőpont utáni részek eléggé semmilyenek de itt pont, hogy ezek a részek a befejezés részei is és ez eléggé lehangolóan tud hatni az emberre. Meg amúgy alapból ezeket a részeket túlságosan komolyan veszi a sorozat, az a monológ amit Kougami előad a búzáról meg az élelmezésről komolyan azt egy összeesküvés elmélet gyártó tátott szájjal hallgatná.

Márcsak a zenék vannak hátra amik viszonylag felemás reakciót váltottak ki belőlem. A háttérzenék iszonyat jól vannak megkomponálva, szinte beleég 1-2 track az ember agyába. Az Openuingeknél és Endingeknél viszont más a helyzet. Az 1. Openinget a Ling Tosite Sigure adja elő és  első hallásra  iszonyatosnak tűnhet de 4-5 rész után azért hozzá lehet szokni. De a 2- Opening az nagyon jó lett, már-már a Black Lagoon Op-hoz tudnám hasonlítani a dalt. Az Endingek közül egyértelműen az 1. lett a legjobb míg a 2. már unalmasabb. Amúgy a zenéket nem más szerezte mint a supercell-es ryo .

Ez volna tehát a Psycho-Pass amire nem véletlenül írtam, hogy ugyanaz a véleményem róla mint a Claymore-ról. Jó anime ez de közel sem annyira mint amilyennek mondják. Ez nagyban köszönhető az álfolizófikus locsogásoknak illetve a 2 főszereplő srácnak. De ettől függetlenül ajánlom megnézésre mert pörgős, akciódús és nagyon hangulatos. A 2. évad meg......hááááááát. csak akkor ha tényleg érdekel mert hótugyanaz mint az 1,évad.

Psycho-Pass

 

-Idő: 2012-2013

-Stúdió: Production I.G

- Rendező: Shirotani Naoyashi

- Műfaj: Akció, Sci-Fi

-Openingek :  abnormalize by Ling Tosite Sigure

                    Out of Control by Nothing's Carved in Stone

- Endingek : Namae no nai Kaibutsu by EGOIST

                  All Alone With You by EGOIST

-Hossz : 22 rész

Tetszett:

- Iszonyat jó a történet

. Gyönyörű a látvány

-Pörgős, akciódús és nagyon hangulatos

- A főbb szereplők többségében nagyon szerethetőek

- Akane jellemfejlődése

- Egy eléggé kétoldalú jövőképet tár elénk

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszett

-Kougami és Makishima

- a filozófiai részek fejfájósan rosszak

- A befejezés

- Néhol túlzottan komolyan veszi magát

- Sok helyen lyukasabb mint egy sajt

Értékelés:

Százalékban: 85% - Jó

Pontban: 8/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr427529314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Lajos · http://spontanblog.blog.hu 2015.06.15. 23:16:38

Az egyik kedvenc érdemes megnézni.
süti beállítások módosítása