Szegasztok!

Technikai okok miatt, de csak most sikerült felraknunk negyedik nyereményjátékunk írásos anime kritika versenyének legújabb versenyzőjének kritikáját, aki a Cowboy Bebop című film kritikájával venne részt versenyünkön!

Sok sikert, s továbbra is várjuk versenyzőinket nyereménjátékainkra!

"

Cowboy Bebop – the movie                                                                                               2015. 03. 14.
A legjobb magyar szinkronos anime!

Év: 2001

Itthoni (DVD) megjelenés: 2003
Hossz: 2 óra

Korhatár: +16
Műfaj: cyberpunk, akció, krimi, dráma, kaland, seinen

Értékelés
AA.: 8,5
MyAlist.: 8,4

 

A Cowboy Bebop animét nem szükséges bemutatni, főleg nem azoknak, akik tapasztalhatták az A+ előnyeit még annak idején. Ez az anime kései órákban szórakoztathatta az animés éjjeli baglyokat, akik 26 részen keresztül izgulhattak a Bebop legénységéért. Most betekintést nyerhettek a klasszikus Cowboy Bebop világába, hiszen következő cikkem ennek az animének a movie-járól fog szólni, ami vélhetőleg a legjobb magyar szinkronos animénk!

cowboy_bebop_knockin_on_heaven_s_door_poster.jpg

Alaptörténet

A film a története az alap cowboy-os felállással kezdődik: a Bebop fedélzetén megy a punnyadás, Spike-ék piti bűnözők elkapásán kívül semmi érdemlegeset nem csinálnak. Már hosszú idő óta egyetlen magas vérdíjú rablót, gyilkost nem tudtak elkapni, ami miatt majdnem koldusbotra jutottak. A remény azonban Faye egyik balul sikerült akciója után feléled. Faye egy piti bűnözőt üldözve egy terrortámadás közepébe csöppent. Az esemény akkora károkkal járt, hogy a rendőrség 300 millió Woolongos jutalmat ajánl fel annak, aki kézre keríti a tettest. Spike, Jeff, Faye, Edward és a makacs Electra nevű exkatona így kerülnek bele abba az akcióba, amit csak életük kockáztatásával tudnak megoldani.

A film során mindenki a maga útján próbálja elkapni az állítólagos tettest, akit egyedül Faye látott. Jeff a rendőrségen át, Faye Edwárddal, Spike meg a saját módszerei által próbálja elkapni az egyik – számomra – legmenőbb gonoszt: Vincent Volaju-t. Vincentről annyit, hogy egy elvont figura, aki nem féli halált. Kissé őrült világa már az anime elejétől könnyen magával ragadhatja a nézőt, nem igen izgatja mások élete, csakis saját célját akarja beteljesíteni.

A magánakciók során a movie-ban fokozatosan tisztul ki a kép Vincent körül és derül ki igazi célja. Az animében kiemelt szerepet – Electrát nem nézve – egy Rasheed nevű fickó kap, aki Vincent régi ügyeit tetőtől talpig ismeri. Bár belekavarodni nem akar az ügybe, nyomokat állandóan hagy Spike-nak, aki Rasheed miatt majdnem otthagyja a fogát a vasúton és a hídon, „ami felvezet a Mennybe”.

Ezalatt Faye nyomozása is sikerrel jár, de Vincent a kritikus pillanatban túljár a lengén öltözött lány eszén, így a sztori – ahogyan az animében is – inkább Spike-ra összpontosít, neki kell pontot tennie az ügy végére. Főhősünknek azonban Electra is segíteni fog, akivel Spike külön utakon járt, de a közös cél érdekében – Vincent elkapása – végül összetartanak majd.

Megvalósítás, szinkronhangok

A Cowboy Bebop egy igényesen megrajzolt, realisztikus karakterrajzolási módot követ. A szereplők és az egész anime így igen részletesen és szépen meg lettek rajzolva, és – hála Istennek! – nagyon kevés CGI (3D-s grafika) van animében. A karakterek mozgása – az animáció - nagy részletességgel és odafigyeléssel készült, ami engem nagyon lenyűgözött. Ez főleg a verekedéseknél látszik különösebben vagy a Star Wars-os jellegű csatánál, amik nagyon, nagyon látványosak! De arról is érdemes írni, hogy a háttérben levő emberek mozgását is kidolgozták. Így kevés az azon jelenetek száma, ahol csak egy helyben ácsorognak a karakterek. A tükröződésekről meg nem is beszélve, vannak jelenetek, ahol a tükröződéseket is megrajzolták, ami szintén nem kis munka.

Bár a látvány, a megvalósítás igen jóra sikerült, most következzen a fekete leves. A szinkronhangok terén – a magyart nézve természetesen – elég vegyes érzelmeim vannak. Minden karakter szinkronja nagyon jó lett, csak egyedül a főszereplőké nem! Spike animés szinkronhangja Juhász Zoltán volt – lásd Trigun: Wash – a movie-ban Fazekas István kölcsönözte a cowboy-nak a hangját, ami nem volt túl jó ötlet. A fülem annyira hozzászokott Juhász Zoltán hangjához, hogy a movie harmadszori újranézésénél tudtam csak megszokni Fazekas szinkronját. Ő is illik Spike Spiegel alakításához, de Wash hangja jobb lett volna.

Jeff-el is ugyanez a helyzet. Rosta Sándor szinkronja nála is sokkal jobban tetszett, mint a hat évvel ezelőtt elhunyt Kristóf Tiboré. A fő problémám Jeff esetében mégsem ez, hanem az, hogy a movie nyitójeleneténél egy piti bűnözőt Rosta alakított. Ennél többet nem akart bevállalni? Minden esetre ez nekem nagyon nem nyerte el a tetszésemet.

Faye hangja is megváltozott, de nála mind a két szinkron elfogadhatónak bizonyult nálam. Szitás Barbara helyét Németh Kriszta vette át, ami nem volt annyira zavaró, csak én jobban ragaszkodom ahhoz a felálláshoz, hogy a szinkronhangok ugyanazok legyenek végig egy animénél. Ez valószínűleg azért nem így történt, mert az anime szinkronját a Hangkép Szinkronstúdió, míg a movie-ét a Mafilm Audió Kft. készítette. Edward hangjával nem problémáznék. Azon karakterek egyike Edward, akiknél mindig megkérdőjelezzük „Ő most fiú vagy lány?”. Az animében Ed szinkronja fiús (Jelinek Márk) volt a movie-ban pedig lányos (Bálint Sugárka). Bizonyos szempontból helyes csere történt, hiszen Ed japán szinkronszínésze is nő volt.

A mellékszereplők hangjával – például Electra (Horváth Lili) – meg voltam elégedve, de ki szeretném emelni közülük Vincent-et, aki valami csodálatos volt. Vincent-et Mihályi Győző alakította. Mihályinak a hangja nagyon nyugodt, ami Vincent lassú beszédstílusához nagyon jól passzolt. Ezzel az eredeti szinkront is mérföldekkel megelőzte a magyar.

A szinkronhangokat egy kicsit leszóltam, de plusz pontnak számítom azt is, hogy „elcsépelt” szinkronszínészek most nem szerepeltek.

Végül a zenékről: Az OST nagyon dicséretes. Remekül illik a Cowboy Bebop hangulatához, az opening pedig zseniális, jazz beütésű, könnyen megszeretheti az ember. Zenék terén panaszt még nem igen olvastam erről az animéről.

Befejezés – NÉZD MEG EZT AZ ANIMÉT!

A Cowboy Bebop egy kellően akciódús, jó cyberpunk anime, aminek a TV sorozat változata klasszikus. A movie-ja méltó kiegészítése az animének. Fontos megjegyeznem, hogy a movie megtekinthető a sorozat ismerete nélkül is. Ez a film kétség kizárólag a legjobb magyar szinkronos seinen animénk, amit mindenképpen meg kell néznie egy itthoni animefannak, főleg ha érdekel a sci-fi téma is. Szinkronja jó, csak a sorozat hangjait hiányolhatjuk. Látványosnak irtó látványos, a témája nagyon érdekes, Vincent az egyik legjobb gonosz karakter, akit láttam animében, így csakis ajánlani tudom ezt az animét. Feliratot az Animeaddicts készített hozzá, szinkronosan csakis Ncore segítségével lehet megtekinteni.
   

 

Fazekas Istvánfazekas.png

Kristóf Tibortibi.png

                 Németh Krisztanemeth.png

Bálint Sugárkasugar.png

Spike Spiegel

Jeff Black

Faye Valentine

Edward

 

Jó szórakozást! Ez a movie nem fog csalódást okozni!

"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr437311732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása