Szegasztok!

Elnézést kérek, de sajnos megint közbe jött pár dolog. Úgy nézz ki, hogy a tavasz nagyon ellenem van.

No de nem tépem a számat, mivel megjött negyedik nyereményjátékunk írásos anime kritika versenyére negyedik versenyzőnk, Noel Vermilion, aki a Tales Of Symphonia The Animation című animéről fog írni nektek!

Jó szórakozást, Noel-nek sok sikert, s továbbra is várjuk a bátor versenyzőinket! ;)

"

Tales of Symphonia: The Animation

Sziasztok!

Noel Vermillion vagyok,és a cikkem egy remek videojáték alapján készült,nagyszerű animéről fog szólni.:)

 

10877386_1420401274922657_843448579_n.jpg

Bevezető:

A cikket szeretném egy kis Tales történelemmel kezdeni.Ez a Namco cég egyik híres fantasy JRPG játék szériája,még a 90-es években indult a Tales of Phantasia-val,ami 1995-ben jelent meg SNES-re.Ezt az évek során rengeteg folytatás követte,méghozzá szinte minden létező konzolra.

Az anime alapját képező Tales of Symphonia játék először 2003-ban jelent meg GameCube-ra,majd 2004-ben PS2-re.(Később,2008-ban kapott egy Wii-re kiadott folytatást is,aminek Dawn of the New World az alcíme.Mivel az anime csak az első játékot dolgozza fel,a másodikat most nem fogom részletezni.)

Azt is fontos megemlíteni,hogy mindkét Symphonia-t kiadták PS3-ra is 2013-ban,méghozzá felújított,HD grafikával,egy lemezen.(Nekem így van meg,minden PS3 tulajdonosnak ajánlom ezt a kiadást,mert 2 játékot kaptok egy áráért. :D )

A kis kitekintő után jöhet a lényeg,vagyis a Symphonia első részének anime-feldolgozása,a nagysikerű Ufotable stúdió által készített ToS:The Animation.

Az anime 3 részre oszlik,amik a játék 3 fontosabb arc-ját mesélik el:

Sylvarent, Tethe'alla,és United World.Az első két fejezet 4-4 részből áll,a harmadik csak 3-ból,az epizódok 30 és 50 perc közöttiek.Az ismertető mindhárom arc-ot magában foglalja.

Alaptörténet:

A cselekmény részletes ismertetésébe nem nagyon fogok belemenni,inkább igyekszem a lehető legkevesebb spoilerrel leírni a lényeget.

photo_php.jpg

 

Sylvarent világa érdekes hely:emberek,elfek,fél-elfek,törpék,angyalok,és sárkányok lakják, a mágia ugyanúgy megtalálható itt,mint a komputerek,harci robotok,sugárágyúk,és futurisztikus repülő masinák.

Ebben a világban élnek főhőseink,Lloyd Irving és Colette Brunel.A világot a mana tartja életben,de a mana fő forrása,a Világfa haldoklik,és vele együtt egész Sylvarent is elpusztul,ha hőseink nem tesznek valamit.

Ennek érdekében útnak is indulnak,hogy megtalálják a módját a világ megmentésének.Később kiderül,hogy ez nem is olyan egyszerű feladat,a probléma jóval összetettebb,mivel nem csak Sylvarent megmentéséről van szó:idővel eljutnak egy párhuzamos világba,Tethe'alla-ba is.Ahogy az lenni szokott,útjuk során sok baráttal,és még több ellenséggel találkoznak.Váratlan fordulatokból sem lesz hiány.:)

Szereplők:

11035158_1420401291589322_1360649471_o.jpg

Kicsit részletesebben is kitérnék a főbb szereplőkre:

Lloyd Irving: Kezdetben egyszerű vidéki srác,aki az igazi szüleit kisgyermekkorában elvesztette. Egy Dirk nevű törpe kovácsmester nevelte fel.Amikor a falujukat megtámadják a Desiai fél-elfek,Lloyd bátran szembeszáll velük,és elhatározza,hogy Colette és a többiek segítségére lesz a világ megmentésében.

Colette Brunel: Lloyd egyik osztálytársa.Egy kedves,ártatlannak tűnő lány,aki nem mindennapi feladatot kap mindjárt a történet elején:neki kéne élete feláldozásával elősegítenie a világ regenerációját.De vajon tényleg képes lesz ekkora árat fizetni? Vagy talán létezik más megoldás is?

Raine Sage: Varázslómester,Lloyd-ék tanára.Ő Sylvarent egyik legnagyobb hatalmú mágusa,és zseniális régészprofesszor is.A mágikus képességei sokszor húzzák ki a csapatot a bajból.

Genis Sage: Ő is Lloyd-ék osztálytársa,és egyben Raine professzor öccse.Varázslótanonc,aki elég ingerlékeny természetű.Bár eleinte inkább csak a szája nagy,idővel nagyon hasznossá válik.A képességei ugyan még messze vannak Raine-étől,de jól halad a varázslómesterséghez vezető úton.

Kratos Aurion: Egy zsoldos,aki az Egyház megbízásából segíti Lloyd-ékat.Rendkívül erős harcos,kardforgatásban nincs jobb nála(kezdetben legalábbis.) Meglehetősen rejtélyes figura,múltjáról szinte senki sem tud semmit.

Sheena Fujibayashi: A párhuzamos világból,Tethe'alla-ból származó ninja lány,akivel az első arc végefelé fogunk először találkozni.Eleinte ellenségnek tekintik hőseink,mert valamilyen rejtélyes okból meg akarja ölni a Kiválasztottat,Colette-et.Később kiderül,hogy nem gonosz,csak a megbízói félrevezették.Ő is a csapat tagja lesz,ügyes harcos és varázsló is egyben.Az idéző képességei nélkülözhetetlenek nemcsak a harcban,hanem a világ megmentésének elősegítésében is.

Presea Combatir: Külsőre kislányos,de valójában jóval idősebb,mint amennyinek kinéz.Ez azért van így,mert korábban az Exsphere nevű energiakövekkel kísérleteztek rajta,és emiatt megállt a testének öregedése.Alacsony termete ellenére hihetetlen erő lakozik benne,egy igazi csatabárdos Berserker.Róla is kiderülnek később fontos múltbeli dolgok.

Zelos Wilder: Ő Tethe'alla világának kiválasztottja.Nagyszájú nőcsábász,a csapat legfőbb mókamestere. :) Még a legszomorúbb események után is mindig igyekszik felvidítani társait,akik közül ezt Sheena és Genis nem mindig értékelik túlzottan.:D                                                 Harci képességei Kratos-éval és Presea-éval vetekednek.

Regal Bryant: Egy nemes,akit gyilkosságért ítéltek el.Bűnét megbánta,ezért a láncait még szabadulása után is viseli.Vajon milyen okból követett el gyilkosságot egy ilyen jólnevelt fickó?

Mithos: A 2. arc végefelé tűnik fel,ő egy száműzött fél-elf fiú,aki hamar Genis legjobb barátja lesz.

Yggdrasil:A főgonosz.Az angyalok egyik legerősebbje,célja a különböző népek közti gyűlölködés megszűntetése.Azonban ezért a célért képes lenne feláldozni milliók életét.

11051043_1420401398255978_2058794459_n.jpg

Megvalósítás:

Mint ahogy már említettem a cikk elején,ezt is a szép grafikájú animéiről híres Ufotable csinálta,akinek sok másik nagyszerű alkotást is köszönhetünk (Fate/Zero,Fate SN:Unlimited Blade Works,Kara no Kyoukai,God Eater stb.)

Azt hiszem,ezzel mindent elmondtam a grafikáról,egyszerűen gyönyörű.A karakterek,helyszínek egy az egyben ugyanolyanok,mint a játékban.De ez egy játékadaptációtól el is várható. :)

Zeneileg szintén kiemelkedő,különösen az 1. és 2. arc openingjeit kedveltem meg.Nem véletlenül,ugyanis az első opening az Almateria című Eri Kawai dal,a második pedig nem más,mint a Tenkuu no Kanaria Nana Mizuki-tól. :) A 3. fejezet openingje sem rossz,bár szerintem kicsit gyengébb,mint az első kettő:a Ho-n-to-u-so Misono-tól.Az első fejezet epizódjainak endingjeinél két különböző dalt is felhasználtak:az első a Negai című dal Hikita Kaori-tól,a 2. az Uchi e Kaerou Nana Mizuki-tól.A 2. fejezet,a Tethe'alla endingje az Inori no Kanata Akiko Shikata előadásában,míg a United World epizódjai külön-külön saját endingeket kaptak szintén Akiko Shikata-tól.A dalok címei: Ta ga Tame no Sekai,Ibitsu,és végül a Hikari furu basho de ~Promesse~.Természetesen a történet alatt is mindig olyan zenék szólnak,amik illenek az aktuális jelenethez.

(Figyelem,a cikknek ez a része tartalmaz néhány jelentősebb spoilert!)

11063308_1420401431589308_1000215707_n.jpg

A történetvezetés nagyjából hű a játékhoz,de vannak azért kisebb eltérések.Szerintem az 1. és 2. arc sikerültek a legjobbra,tényleg igyekeztek szinte mindent beléjük sűríteni,amik a játék ezen fejezeteiben történtek.Egy komolyabb hibát tudnék csak felhozni az első két arc-nál:néhány kevésbé fontosabb bossfightot vagy nagyon lerövidítettek,vagy teljesen kihagytak.Azért ezeket is illett volna tisztességesen beletenni,még ha a játékban lévőknél kicsit rövidebb formában is.A cselekmény ezeket leszámítva majdnem 100%-ban követi a játékot,annyi eltérés van,hogy bizonyos karakterekkel kicsit máshol,esetleg más sorrendben találkoztak,és bizonyos helyekre nem pontosan úgy jutnak el,ahogy azt a játékban tették.Az ilyen apróságok nem igazán befolyásolják az élvezhetőségét,főleg azok számára nem,akik a játékkal nem játszottak.Játékosként én azért egy kicsit furcsállottam a lerövidített bossfightokat,de azt megértem,hogy 8 epizódba nem lehetett mindent belezsúfolni.

A 3. fejezet,vagyis a 3 részes United World sem volt rossz,de azt már kissé összecsapottabbnak éreztem.Sokkal több helyen tért el a játéktól,pl. bizonyos helyszínek kimaradtak,de szerencsére a befejezés majdnem teljesen ugyanaz.A legnagyobb hiba a végső boss,Yggdrasil elleni harc lerövidítése! A játékban ő volt a legkeményebb ellenfél,akit az animében sajnos eléggé máshogy,és túl gyorsan győznek le.Sokkal látványosabb volt a játékban ez a végső összecsapás.Az animétől is elvárná az ember,hogy ne 5-6 perc alatt győzzenek le egy ilyen kaliberű főellenfelet!

11081597_1420401344922650_896328903_n.jpg

Összegzés:

A hibái ellenére,ez egy nagyon jól sikerült játék-adaptáció,ami még önmagában is megállja a helyét.Elsősorban fantasy rajongóknak ajánlott a megnézése,de azok se hagyják ki,akik szeretik az érdekes személyiségekkel,és váratlan fordulatokkal teli,kalandos történeteket.                                                                                   Köszönöm,hogy elolvastátok a kritikámat,sziasztok!

 Ami tetszett:

-A karakterek sokszínűsége

-Zelos ökörködései :D

-Sheena

-Kratos

-Presea

-Szép grafika

-A két világ párhuzama

-Az első két arc openingjei,háttérzenék

-Látványos harcok

 Ami nem:

- A 3. arc túl rövid,emiatt kicsit összecsapott

-Bizonyos boss harcokat kihagytak,vagy túlzottan lerövidítettek

-Kimaradt egy jelentősebb helyszín

Értékelés:

Pontban: 10/9

Százalékban: 92%

2015 03. 20.

"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr337308856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása