Sziasztok!

Még anno Member Top 5 kedvenc listája kapcsán figyeltem fel erre a Serial Experiments Lain című animére és már akkor is felkeltette a figyelmemet de sehol sem volt hozzá rendes magyar felirat amit viszont a napokban sikerült találnom hozzá és végre meg tudtam nézni ezt a roppant érdekes animét.

lain_dvd_1_cover_150dpi.jpg

A Lain egy 1998-ban készült műfajilag Pszichológiai Dráma-Sci-Fi anime amit a Triangle Staff stúdió készített és amit Nakamura Ryuutarou rendezett aki a Ghost Hound és a Rec sorozatokat is rendezte. Maga a sorozat elég vegyes kritikákat kapott részben azért mert sokak szerint a nagy semmiről szól az egész.Erre most rácáfolunk.

A sorozat főszereplője egy átlagos iskolás lány Lain aki mindössze annyiban különbözik társaitól, hogy túlságosan is csendes és visszahúzódó személyiség illetve, hogy egyáltalán nem ért a számítógépekhez.

serial_experiments_lain_044.jpg

Élete akkor változik meg mikor is az egyik iskolatársa öngyilkos lesz teljesen ismeretlen okokból ám a lány ezek után még fura e-maileket is küld a suli többi tanulójának. Ennek hatására Lain új gépet kér az apjától amit meg is kap és ezek után egyre jobban megismerkedik egy különleges , a mai internethez nagyon hasonlító világgal a Hálóval más néven a Wired-el.

serial_experiments_lain_048.jpg

Ahogy egyre többet barangol a Hálón úgy egyre jobban megismerkedik a virtuális világgal ám még több furcsa esemény kezd történni körülötte ami összefügg egy titokzatos szórakozóhellyel és még furcsább emberekkel akik szerint Lain gonosz plusz megjelenik előtte egy titokzatos férfi  Masami aki magát a virtuális tér istenének vallja.

0_2.jpg

A sztori nagyjából ebből építkezik és valóban elsőre nem is tűnik érdekesnek viszont ha valaki veszi a fáradságot és elkezdi nézni akkor jön rá, hogy bizony itt többről van szó.A sorozat nagyon monoton stílusban adja elő magát viszont társítottak hozzá egy olyan groteszk búgó vezetékhangot ami ad egy olyan feelinget a sorozatnak ami magába szippant és nem ereszt egészen a 13. részig. Viszont ami a legjobb, hogy ennek a sorozatnak üzenete van. Lehet , hogy 90-ben még nem nagyon tűnt fel de a mostani Internetközpontú világban ahol az emberek egyik legfontosabb gondja, hogy hány ismerőse van Facebook-on ez nagyon is szembetűnő. Az anime ugyanis lényegében azt mutatja be , hogy hogyan képes teljesen megváltozni az ember személyisége az internetnek köszönhetően. Viszont itt is bukik nagyot az anime de ne szaladjunk ennyire előre.

Grafikailag az anime nem nagyon tűnik ki a többi 90-es évekbeli animéhoz képest. Elég szürke és egyhangú látványa van ami egy eléggé elvont sorozathoz nagyon is passzol.A karakterdizájn sem túl érdekes viszont az szembe tűnő , hogy Lain néhol durván el van rajzolva. A virtuális világ ezzel szemben nagyon jól sikerült, elvont és groteszk pont amilyennek lennie kell.

A szereplő elég átlagos, igazából maga Lain az akiről illik kicsit jobban részletezni. Szóval ugyebár egy visszahúzódó lány aki miután megismerkedik ezzel a hálóval elég nagy személyiségtorzuláson megy keresztül. Ekkor mondtam azt , hogy ha végig megmaradnak ennél akkor számomra ez egy zseniális anime lesz. És amikor eljött az a bizonyos pont amikor a sorozat felvállalhatta volta azt hogy most ezt végigviszem és megmaradok ennél akkor azt mondta, hogy

nem-nem-nem-nem-nem-nem-igen.jpg

Ehelyett behoznak egy párhuzamos világos baromságot " mert azt még sehol nem láttuk" . Itt volt az a pont amikor nagyot zuhant a szememben a sorozat és ezért nem tartom egy zseniális animének. Ha végigvitte volna ezt a személyiségtorzulásos, skizofréniás szálat akkor teljesült volna be az internetvilágú elmagányosodás üzenet amit hordozott de ezzel a párhuzamos világos marhasággal teljesen tökön rúgták magukat a készítők.És kár érte de tényleg. Azért nézzük végig a mellékszereplőket is ha már itt tartunk.

serial_experiments_lain_006.jpg

Fontosabb mellékszereplőnek nevezhetőek még Lain barátnői is, apuci meg anyuci nyugodtan nevezhetnének a világ legnagyobb "leszarom, hogy mit csinál a gyerekem" szülői díjra , és még ott van Masami is, Bevallom eleinte nem értettem mit a funkciója de aztán leesett hogy voltaképp a sorozat ő vele is egy kérdést feszeget: HA A VILÁGNAK VAN ISTENE AKKOR A VIRTUÁLIS VILÁGNAK IS VAN? Ez a része egy kicsit zavarosra és értelmezhetetlenre sikerült a sorozatnak, ehhez már valamiféle nagyobb intelligencia kell.

Végül pedig a zenék. A sorozatnak voltaképp nincsenek is háttérzenéi de már mint mondtam a búgó vezetékhang egy marhajó feelinget ad az egész animének. Az opening zene nagyon kellemes és jó hallgatni és voltaképp az ending sem rossz viszont a klippje megválaszolja azt a kérdést , hogy honnan vették az Elfen Lied alkotói a saját ending klipjük ötletét.

serial_experiments_lain_069.jpg

"Baby , i wanna be ur girl!

Végére is értem ezzel a kritikának. Ha ajánlanom kéne akkor azt mondanám , hogy akik nem ótszkodnak az elvontabb művektől azoknak nagyon fog tetszeni akik meg inkább a pörgősebb animéket szeretik azoknak nem biztos, hogy be fog jönni a Lain. Ennek ellenére ha kedvet kaptatok hozzá akkor nyugodtan nézzétek meg még annak ellenére is , hogy a vége a felér egy ló által okozott tökönrúgással.

Serial Experiments Lain

-Idő: 1998

- Stúdió: Triangle Staff

- Rendező: Nakamura Ryuutarou

-Műfaj: Pszichológiai Dráma-Sci-Fi

-Opening: Duvet by Boa ( nem az énekesnő )

-Ending : Tooi Sakebi by Nakaido Chaabo Rei'Chi

-Hossz: 13 rész

Tetszett:

-Nagyon aktuális és erős témát feszeget a sorozat

- Lain személyiségtorzulása

- Nagyon hangulatos

- Nem rossz a látvány

- Több van benne mint aminek látszik

-Zenék

-Opening és Ending

Nem Tetszett:

-Elsőre nem tűnik túl érdekesnek

- Néhol kicsit kesze-kusza a mondanivaló

-A befejezés felér egy tökönrúgással

- Nem használtak ki minden lehetőséget a készítők

Értékelés:

-Százalékban :84%-Jó

- Pontban : 8/10

Mára ennyi voltam , legközelebb két frissen véget ért sorozat kritikájával jövök nektek addig is SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr297300735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása