Sziasztok!

Ma egy olyan animét szeretnék bemutatni nektek amit már nagyon régóta terveztem csak aztán valahogy mindig tolódott vagy épp mást kezdtem el nézni helyette. Most viszont bepótoltam ezt a hiányosságot, következzék tehát a Book of Bantorra című anime.

 

( Figyelem: Továbbra is várjuk a nevezőket a 4. Nyereményjátékunkra ! )

 

tatakau-shisho-the-book-of-bantorra.jpg

A Book of Bantorra eredetileg egy 10 kötetes regénysorozat alapján készült amit Yamagata Ishio írt és Maeshima Shigeki rajzolt 2005-2010-ig. Mivel nagy sikere ezért  2009-ben meg is kapta az animeadaptációt amit a Davis Production stúdió készített akik a JoJo szériákat, az Inu x Boku SS illetve a Ben-To animéket is legyártották a rendező pedig Shinohara Toshiya volt aki az Inuyasha filmeket, a Black Butler-t és a Nagi No Asakura animéket is rendezte. Műfajilag Akció-Fantasy animéról van szó.

Az anime egy olyan fantasy világban játszódik ahol az emberek lelkei haláluk után kőtáblákká válnak amiket aztán egy adott illető kiszed belőlük. Ezeket hívják könyveknek amiket egy adott illető képes elolvasni ezáltal megismerve az elhunyt életét illetve gondolatait.Ezeket a könyveket egy titokzatos könyvtárba, a Bantorra Könyvtárban tartják amit a Fegyveres Könyvtárosok védelmeznek egy eretnek csapat a Shindeki Templom emberei és öngyilkos terroristái elől.

the_book_of_bantorra_025.jpg

Persze a Templomnak nem csak ez az egy terve van , mindenáron végezni akar a könyvtár igazgatójával Hamyuts-al aki viszont nem adja olcsón a bőrét.

the_book_of_bantorra_023.jpg

 Lényegében ez volna a nagyon egyszerű alapsztori és voltaképp a két társaság harcát nézhetjük végig pár kisebb történeti szálon keresztül akárcsak az Index esetében. Maga az alapsztori nagyon jó és érdekes főképp azért mert nagyon passzol a választott műfajokhoz és maguk a történetek is elég érdekesek. Van itt boszorkányos történet rögtön a legelején (nekem amúgy speciel pont ez tetszett a legjobban) aztán van drogkönyvvel operáló rész, lélekmegszállós történet és még sorolhatnám.Aztán a végére a sorozat felhagy a kisebb történetekkel és nagyon komolyra váltja a figurát háborúkkal, régmúlt hősökkel és istenekkel illetve szörnyekkel. Szóval megkapunk mindent ami egy tipikus fantasy animéhez kell és voltaképp a sorozat jól aknázza ki a műfaji lehetőségeket. Viszont maga a történetvezetés eléggé hullámzó. Az eleje egész érdekes viszont a közepére eléggé leül az anime és kicsit időhúzóvá válik és speciel ezek a részek nem is sikeredtek valami túl érdekesre aztán a végére mintha a készítőknek kezdett volna elegük lenni ebből és gyorsan összecsapták az utolsó részeket a sablonmaker segítségével plusz mintha egy kicsit túl sok tanulságot akartak volna lenyomni a torkunkon. Pedig meglepő módon a sorozat nem próbál meg kizárólag sablonokkal élni hanem próbál saját ötleteket hozzáadni de ez valahogy nem túlságosan szembetűnő. Ezek ellenére maga az anime mégis képes szórakoztatónak hatni.

Látványilag az animével nagy gondok nincsenek, az egyetlen ami feltűnő lehet az a rémesen pocsék 3D animáció.

the_book_of_bantorra_007.jpg

És most kérdem én: Erre mi szükség volt? Ha képesek voltak hagyományos módon egy egész elfogadható látványt csinálni akkor minek kellet bele ez az undorító animáció. Ez borzalmas. Szerencsére erre a készítők is rájöttek mert az első részek után hanyagolták is az egészet. A karakterdizájn nem rossz és végre kapunk egy olyan animét amiben nem minden férfi karakter bishi. Mondjuk a főcsaj kinézetileg tisztára olyan mint a Bleaches Hirako transzszexuális kiadása. A csaták is egész jók bár a legtöbbjük semmi extra. Vannak kardos összecsapások, mágikus összecsapások és pusztakezes harcok amik szintén nem lettek rosszak és egész követhetőek is.

Szereplők. Na itt aztán van szereplőgárda dögivel mit ne mondjak. De kezdjük az elején.Rögtön itt is van az igazgató asszony Hamyuts akinek Paku Romi adja a hangját és gyerekek a csaj...... nagyon badass. Egyszerre egy agybajos harcigépezet de sokszor megnyilvánulnak emberi vonásai is bár azok sokszor meg elmennek a leszarom irányba de még ezzel is egy nagyon jó karaktere van főképp azért mert nem idegesítő sőt ezzel talán ő a sorozat legjobb szereplője. A csapata viszont már más tészta. Ugyan a többségük sem mondható túl idegesítőnek bár a sablonszag rajtuk is érződik. Van itt kötelességtudatos katonacsaj,legjobb barát társ, aztán ott van Noloty a naiv újonc aki talán a legidegesítőbb szereplő is lehetett volna de szerencsére egy naivitásával együtt is szerethető karaktere van bár ez nagyban köszönhető Tomatsu Haruka nagyon jó alakításának.

the_book_of_bantorra_extrait5.png

De van 1 valaki aki ugyan nem szerepel sokat de amikor szerepel akkor jajj-jajjajajj-anyám! Igen Volkenről beszélek.

bob1829.png

Ő lenne az "Igazság Bajnoka Vagyok" karakter és gyerekek a csávó eszméletlenül irritáló, idegesítő,öntelt kis pöcs. Mint mondtam nem szerepel sokat gyakorlatilag csak a végén kap fontosabb szerepet de addig gyakorlatilag nem csinál mást csak rinyál. Ő még az előző igazgató alatt került a szervezethez akinek megígérte hogy védeni fog mindenkit meg blablabla ezért képtelen mást elfogadni vezetőjének ezért áruló lesz és sorra magánakciókba kezd de nem érdekli mert biztos megértjük majd őt.HÁT NEM! Ugyan tényleg ennek kéne lennie de a gyereknek az arcára van írva , hogy hisztiből csinál mindent így meg egyáltalán nem lehet reálisnak mondani azt amit csinál mert amit csinál az egyszerű p@ahiszti semmi több. Ja és van még egy pozitív karakter aki szintén haláli  ő Ireia.

the_book_of_bantorra_050.jpg

Amolyan házvezetőnő féleség de hatalmas súlyokat képes felemelni és harcra kerül a sor a mamika nagyon odateszi magát. Szóval ő  egy amolyan túlanimésített Beackley néni a Kacsamesékből. Aztán ott vannak még a gonoszok. Na igen ők is jönnek mint az oroszok csak egyikük személyisége sem ér többet egy zsák krumplinál.

Van például fekete hajú bishiboy aki szerint egyedül ő érdemli meg a boldogságot és ezért kinyír mindenkit...

the_book_of_bantorra_062.jpg

Aztán ott van a főnöke is Garbanzel aki viszont meghalni nem akar....

the_book_of_bantorra_063.jpg

 

És persze egy csomó más valaki is akik kb 2-3 részig szerepelnek csak aztán eltűnnek amúgy ez mindkét szereplőgárdára vonatkozik. Aztán a végén jön be egy új ellenségnek nevezett egyén Ruruta.....

tatakau-shisho-23-24c.png

és most nem kötözködésképpen de ennél nyálasabb valamit nem tudtak volna rajzolni? Ez iszonyatos. Igazából úgy néz ki mint egy életre kelt próbababa és a személyisége se több annál. Ja és vele behoznak a végére egy olyan háttérszálat amitől minden jóérzésű ember lemegy hídba. Mert igen mit érnek a karakterek háttérsztorik nélkül? Jó nem annyira rosszak mint más hasonló animékben  de a megismerésük nélkül sem lett volna rosszabb ez az anime.Ja és nem mellesleg mindenkinek van valami 'hű de awsome" képessége és ezek sem rosszak, speciel Hamyuts képessége a legjobb de látszik rajtuk, hogy nem tököltek velük sokat.Végszóként tehát elmondható, hogy a karakterek durván a fele az ami nagyon lehúzza az animét.

Végül pedig jöjjenek a zenék. A Háttérzenék valami eszméletlenül jók lettek. Illenek az adott jelenet alá, nagyon hangulatosak és nagyon szépek. Az animének 2 Opening és Ending zenéje van. Az 1. Openinget az Ali Project adja elő, nem rossz a dal de hallhattunk már tőlük jobbat is míg a 2.-at az akkoriban pályakezdő Sasaki Sayaka adja elő, gyakorlatilag ez volt az első single albuma és meg kell hagyni, hogy 1. próbálkozásnak nem rossz a dal. Hangulatos, pörgős és hallgatható. Az 1. Endinget Annabell előadásában hallhatjuk akit én speciel nem kedvelek de ez a dala nagyon jó lett míg a 2-at Aira Yuuki adja elő akit viszont ez után se kedveltem meg.

Ja és még valami így a végére amit direkt hagytam ide mert egy valami biztos elmondható erről az animéről.EZ A VILÁG EGYIK LEGEMBERGYŰLÖLŐBB ANIMÉJE! Nem vicc, itt úgy bánnak az átlag emberekkel mint egy darab hússal és kb részenként meghal valaki. Azért kíváncsi lennék az alkotók lelki világára ezek után mert ha ezt egy jogi aktivista megnézi visszafoghatatlan dührohamot kap tőle. De ha ettől eltekintünk akkor viszont kapunk egy szórakoztató kis fantasy animét amit egyedül az a néhány idegesítőbb karakter és a rémes 3D húz csak le. Ha nincs más akkor meg lehet nézni bár ez is abba a bizonyos egyszer nézhető kategóriába tartozik.

Tatakau Shisho: The Book of Bantorra

-Idő: 2009-2010

-Stúdió: David Production

-Rendező: Shinohara Toshiya

- Műfaj: Akció-Fantasy

-Openingek: Datengoku Sensen by Ali Project

                  Seisai no Ripieno by Sasaki Sayaka

-Endingek: Light of Down by Annabell

                Dominant Space by Aira Yuuki

Tetszett:

-Nagyon jó az alaptörténet

-A kisebb történetek sem rosszak

-Hamyuts, Ireai és Noloty

- Egész elfogadható a látvány

- A Karakterdizájn sem rossz

- Csaták

-  Zenék

-Openingek és Endingek

Nem Tetszett:

- Volken

.Van benne 1-2 gyengébb történetrész

- A Vége mintha kicsit össze lenne csapva

- A 3D animáció

Értékelés:

-Százalékban: 83%-Jó

-Pontban: 8/10

Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket a sorozatra és meg fogjátok nézni. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr387233535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2015.03.09. 15:07:48

Nem rég kezdtem el olvasni egy mangát, kagamigami a neve, és utánanéztem az írójának is, toshiaki iwashiro. Szerintem megéri legalább ránézni az íróra meg az alkotásaira, lehet érdekes lehet, csak egy ajánlás.

xx18Rolandxx 2015.03.10. 11:23:39

@zriff:

Megnéztem az író munkásságát és az olvasók inkább a Psyren mangáját dicsőítik nagyon bár első ránézésre nagyon Shana szaga van az egésznek de még így is érdekesnek tűnik a cucc, lehet hogy teszek vele egy próbát.
süti beállítások módosítása