Sziasztok!

Óriásrobotos Harcos Mecha animék. Ennek a műfajnak történelme van az animeiparban azóta hogy az első Gundam széria megjelent a képernyőn. Azóta rengeteg mangaka próbált szerencsét a műfajjal néhol több néhol kevesebb sikerrel ahogyan tette ezt mai alanyom a Break Blade megalkotója is.

break-blade.jpg

A Break Blade az azonos című 2007 óta megjelenő manga alapján készült amit Yoshinaga Yusuke alkotott meg, az anime pedig a Kara no Kyoukai-hoz hasonlóan nem sorozat hanem egy 6 részes filmsorozat keretében jelent meg 2010 és 2011 között és amiket a nagyszerű Production I.G és a kevésbé nagyszerű Xebec stúdió alkotott meg (persze készült egy 12 részes sorozat is belőle de azt inkább szóra se méltassuk). A rendező pedig Habara Nobuyoshi volt akinek többek közt a Fafner és a D. N Angel sorozatokat is köszönhetjük. Műfajilag ugyan a Mecha kategóriába tartozik de nagyban tartalmaz fantasy elemeket is.

A történet egy képzeletbeli világban játszódik ahol az emberek azzal a képességgel születnek hogy képesek irányítani a kvarckristályokat, ők a varázslók és ezen képességű emberek képesek a birodalmi óriás mechákat is használni. Persze nem minden happy ugyanis vannak olyan emberek akik eme képesség nélkül születnek,ők a társadalom aljára kerülnek.

break_blade_070.jpg

Főszereplőnk Rygart is egy ilyen mágianélküli aki öccsével tengette életét mígnem egy nap be kell állni a jelenlegi király és egyben gyerekkori barátja Hodr seregébe mivel éppen háború van. Persze ez nem megy olyan könnyen évén nem képes használni őket ám találnak egy különleges mechát ami kvarcok nélkül működik és amit csak főszereplőnk képes irányítani.

break_blade_064.jpg

A harc tehát megkezdődik a szomszédos királyságokkal, Rygart szembetalálja magát másik gyerekkori barátjával  Zess-el miközben egyre több dolog kerül ki és a végén kiderül hogy többről van itt szó mint az gondolnánk.

break_blade_150.jpg

A sztori nagyjából ennyi lenne, nem a legeredetibb történet mert azért máshol is láttunk már ilyet de egy teljesen korrekt és komplett kis sztori amiből amit lehet azt nagyjából kihozták.A sorozat 6 része folyamatosan adagolja az információkat, képes a témánál maradni és ami a legfontosabb: Eszméletlenül hangulatos. Nagyon jól eltalálták ezt a kissé cyberpunk hangulatú világot bár azért ezt a kitaszítottság dolgot a végére rendesen elfelejtik és nem is nagyon boncolgatják ( csakúgy megsúgom a Cross Ange jobban teljesít ilyen téren ) és ezért nincs is minden szál elvarrva a végére ami elég nyitott marad de hát egy befejezetlen mangából készült animénél ez szinte alaphiba. De ezek ellenére a történet kellemesen jó bár a fantasy rész annyira nem kerül előtérbe (hacsak annyira nem hogy mindenki fantasy ruhában van XD )

Az animét a Production I. G jegyzi tehát a látványra nem lehet panasz. A háttérgrafika iszonyat jól van megcsinálva mondjuk eleve nem lehetett sok dolguk vele hiszen a történet nagyrészt egy sivatagban játszódik. A harci grafika sem rossz bár nem Gundam szintű összecsapásokat kapunk és a robotok sem azok a csili-vili mechák, ezek inkább amolyan kőkorszaki szaki szerűségek.

break_blade_022.jpg

Ez persze inkább ízlés kérdése viszont az összecsapások jól vannak meganimálva. A karakterdizájn persze nem egy was ist das  de legalább felüdülés hogy végre egy anime amiben nem minden pasi bishounen. Egy szó mint száz a látvánnyal nincs probléma.

Aztán ott vannak a szereplők. Nem mondok nagyot azzal hogy mindenki sablonkarakter de legalább nem az irritálóbb fajtából egy valakit leszámítva természetesen. Rygart a szerethető főhős srác, Hodr a nagylelkű uralkodók mintaképe bár ezt egy kicsit eltúlozták de ez még megbocsájtható. Viszont Zess... Te jószagú  lekváros szendvics.

1851270709_omg_83811072751_xlarge.jpg

Most képzeljétek el ahogyan Uchiha Sasuke és a Code Geass-es Suzaku összefekszenek egymással. Na ő kb az ő törvénytelen kölykük. Jó annyira nem szörnyű mint Mr. Emo Guy de annyira nincs jelleme mint egy darab fakéregnek. A hozzá köthető friendwar szál meg annyira semmilyen mint a csapvíz. Ugyan utalgatnak rá párszor és még hatásosak is lehetnének ha nem lennének ennyire vérszegények. Persze nem maradhat el a női főszereplő sem akihez a romantikus szál is kötődik, erre itt van Sigyn és ő miatta egy jó nagy piros pont a sorozatnak mert a legtöbb női szereplővel ellentétben CSINÁL IS VALAMIT nem csak rabolja a műsoridőt.

break_blade_069.jpg

A romantikus szál sem annyira vészes de azért van pár olyan jelenet amit a Shitlight megirigyelhetne. Rajtuk kívül ban még persze pár szereplő akik viszont kb 2 részenként hullanak mint a legyek, közülük kiemelkedő Girge aki az egyik tábornok fia akivel sok mindent lehetett volna kezdeni de végül csak egy kis nagypofájú de beszari kis csipszart csináltak belőle ami azért elég nagy kár.

broken-blade-5-two.png

Amit még nagy pozitívum a sorozat kapcsán azok a hangok. A szinkron nagyon jó lett. Elég neves seiyuu gárdája van a sorozatnak, a főbb szerepekben Kamiya Hiroshi, Hoshi Soichiro, Nakamura Yuuichi és Saito Chiwa hallhatóak. Mindegyikük a legjobbat hozza a szerepében bár Hiroshi-nak nem nagyon kellet megerőltetnie magát Zess szerepében.

A sorozat zenéi kellemesek a fülnek főképp amik a csaták alatt mennek. Az openinget az isteni hangú Kokia adja elő és nagyon jól koppenzálták a dalt az opening klippel. Az endinget Faylan szolgáltatja akit ugyan jó énekesnőnek tartok de a dalait legtöbbször rossz vagy éppen elmegy animékhez választják ki sajnos.

Ez volna a Break Blade részemről, egy teljesen korrekt kis mechás anime ami ugyan nem újítja meg a műfajt de megéri megnézni még annak a pár hibának az ellenére is. A 12 részes sorozatot meg inkább felejtsétek el mert semmivel sem ad többet , inkább ajánlom a filmeket mint a sorozatot.

Break Blade

-Idő: 2010-2011

-Stúdió: Production I.G, Xebec

-Rendező: Habara Nobuyoshi

-Műfaj: Fantasy-Mecha

-Opening: Fate by Kokia

-Ending: Serious-Age by Faylan

-Hossz: 6 x 50 perc

Tetszett:

-Jó kis alaptörténete van

-Jól használja fel a sanlonokat

- Szép a látvány

- Szerethetőek a karakterek

- Jók a harcok

- Nagyon hangulatos

- Nem rossz a szerelmi szál

-Zenék

-Opening és Ending

Nem Tetszett:

- Zess

- A friendwar szál iszonyatosan lapos

- Nincs minden megmagyarázva benne

-A befejezés

Értékelés:

-Százalékban: 83%-Jó

-Pontban: 8/10

És így a végére egy kis bejelentés: Ugyebár hamarosan itt az év vége ezért elhatároztam hogy a következő kritikáimban bemutatom 2014 általam legrosszabbnak tartott 3 animéját. Lehet tippelni hogy melyek lesznek azok addig is SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr566975391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Near93 2014.12.14. 20:48:11

Sziasztok. Nem szoktam reklámozni, de szeretném szélesebb körben ismertté tenni szeptember óta létező horrorfilmes weboldalunkat a CreepyShake.com-ot.
www.creepyshake.com/2014/09/17/a-japan-animacios-horror

Mindenféle horrorral illetve off horrorral (sci-fi, thriller, sötétebb hangulatú drámák) foglalkozunk, és igyekszünk kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Én mindig is kedveltem az oldalatokat, remélem nektek is tetszeni fog a mienk :)

xx18Rolandxx 2014.12.14. 23:49:56

@Near93: Én már voltam fent és örülök hogy tetszett az Uzumaki manga :) De valamiért oda nem tudok kommentelni. Nem lehetne egyszerűbbé tenni?

Near93 2014.12.16. 18:32:42

@xx18Rolandxx: Nem nehéz. A Disqus-ra helyben is tudsz regisztrálni a Comment feednél. Nem én fejlesztem az oldalt, a többiek úgy vélték ez alkalmas, és tényleg egy egész jó rendszer. Természetesen várunk hozzászólásokat, és akár vendégírások is jöhetnek. :)

xx18Rolandxx 2014.12.16. 20:21:30

@Near93: Na sikerült és kommenteltem is :)
süti beállítások módosítása