Szegasztok!

Itt a Halloween, avagy mindenszentek éjszakája, s arra gondoltam, hogy írhatnék nektek valami horror cuccról. "Horror" manga nem rég volt, horror videojáték meg nem nagyon jutott a kezembe mostanában, viszont horror anime könnyen szóba jöhet.

Viszont most szólok, hogy eme anime ama próbálkozások közé tartozik, ami ugyan jól használja fel a sablonokat, viszont a részletekben, majd később valami nagyobb baki miatt elbukja a végét.

Mai különleges alanyom nem más, mint a Shiki nevű anime!

caratulashiki2.jpg

A Shiki eredetileg egy kisebb regény sorozat volt, amit Fuyumi Ono írt 1998-tól 2002-ig. Ebből később született egy manga változat, ami 2007-től 2011-ig tartott, majd 2010-ben jött az anime adaptáció, amit a Daume stúdió készített Amino Tetsuro rendezésével. Műfaját tekintve horror fantasy, némi mystery elemekkel megdobva.

Kezdjük a történet elején, ahol is van egy Megumi nevű rószaszínű leányzó (eme hajszín mostanában rohadt nagy divat japánban, lásd Haruno Sakura, Zero No Tsukaima, Hidan No Aria, Elfen Lied stb), aki ugyan szerelmes a nem rég beköltözött ügyeletes jégcsap f*szfejbe (Yuuki a neve, de én csak Sasuke imitátornak hívom), de ez nem gátolja meg abban, hogy elakarjon menni a kis faluból a városba új álmokat kergetve. Igen ám, csak hogy nem rég költözött a vidékre egy család egy hatalmas kastélyba, ahol is a kedves, barátságos szülők meghívják Megumi-t egy teára. Több sem kellett, Megumi a találkozást követő 4 nagyban zombiként viselkedik, majd elereszti élete utolsó galambját is. Az utolsó? Nos, arra nem vennék mérget. S miközben rejtélyes gyilkosságok zajlanak a környéken, addig a falusiak szeretettel engedik be magukhoz az új házaspárt, mintha már ezer éve ott élnének.

shiki3_8.jpg

"Á, az új szomszédok! Kicsit sem néznek ki gyanúsan, áááááááááá, dehogy! Kicsit sem!"

Eközben jégcsap király Yuuki fel van háborodva, hogy hogy merészelt az anno még élő Megumi beleszeretni, majd miután egyetlen legjobb barátját "na vajon ki" kiszívja, mint egy kólás dobozt, összefog a falu egyetlen normális lakosával, Oozaki-val az orvossal, s elkezdik felásni az összes földet a faluban, hogy az ügy végére járjanak.

Nos igen, a történet nem éppen valami eredeti, sőt, egyáltalán nem az, ráadásul a későbbiekben - főleg a vége felé - már csak esik a történet színvonala. De nem kell félni, szerencsére azért annyira nem vészes, mondjuk, hogy inkább egy jobb B-kategóriás horror film szintjén mozog.

311321-shiki4_3.jpg

"Talán mert ő veled ellentétben még lélegzik, nem ég el a napon, nincs hülye Elfen Lied-es haja, van pulzusa, nem hideg a bőre, ööööööö, kihagytam még valamit?"

Mondjuk a karakterek sem a legjobbak. Sok van belőlük, NAGYON sok, de alapjából véve mindenkinek lesz kedvence közülük. Viszont vannak, akiket kiemelnék.

Yuuki: Aka jégcsap király, akinek csoda, hogy legalább egy barátja van, viszont ahhoz az egyhez legalább ragaszkodik, viszont ettől nem lesz szimpatikus, főleg, hogy például annak ellenére, hogy tudott Megumi érzéseiről nem hogy nem próbált vele kedves lenni - mert ugye attól, hogy még valaki kedves valakivel nem egyenlő a szerelemmel, de legalább elfogadóbb -, de még a temetésére sem ment el (ahogyan a tőle kapott ajándékot is lazán kidobta). Csoda, ha aztán a néző arra vár, hogy kipurcanjon?

Megumi: Elég kedves, álmodozó leányzó, aki ugyan bele van bolondulva Yuuki-ba, de szerencsére nem annyira, hogy ne legyenek saját álmai.

Ozaki: A személyes kedvencem - valamiért amúgy mindig kikapok egy szimpatikus orvos karaktert. Laza, törekvő, használja az eszét, intelligens, segítő kéz, furfangos és tényleg a betegei, de még a falu lakosainak az érdekeit is előbbre helyezi a sajátjánál! Egyetlen momentuma volt, amitől hánytam, de ott ugye szükséges rosszat követett el egy olyanon, akinek már így is vége volt.

Sunako: Az ügyeletes fő gonosz vámpír leányka, aki nagy rajongója az emós papnak.

Seishin: Az emós szerzetes, aki a fentebb említett Sunako ideálja. Amúgy író is egyben, aki Káin és Ábel történetéről ír saját elképzelése szerint.

Toru: Ozaki mellett a harmadik kedvencem volt, aki jégcsap király egyetlen barátja, valamint szerelmes egy Ritsuko nevű nővérbe, aki amúgy gyengéden viszonozza is Toru érzelmeit.

Ritsuko: Egy kedves nővér, aki Toru szerelme és egyben.

Vannak más karakterek is, de mint írtam, rengeteg van belőlük, s az utolsó 1-2 epizód kivételével egyik sem fog hamar felfordulni, ami egyes karaktereknél kár.

shiki2_01550.jpg

"Íme a késő esti netes pornó újabb áldozata!"

A látványvilág amúgy elé fele más, ugyanis a hátterek és a vizuális effektek mind szépek, viszont némelyik karakter egyszerűen gusztustalan - az meg pláne nevetséges, hogy minden második szereplőnek olyan a haja, mint egy antenna, vagy ahogyan a Shiki nézői mondják, mint egy fa ága!

A zenék azok szerencsére mind szépek kifogás nélkül, főleg az opening-ek.

A hangulata az helyenként nagyon jó, egészen a 19-20-ik epizódig, ahonnan aztán elveszti minden varázsát, s átmegy B-kategóriás horrorból ZS-kategóriás slash-vérpancsikolásba.

Spoiler:

Az még nem volt baj, hogy kezdetben sok volt a sablonos húzás, de sajnos átmentek a ló túl oldalára. Gondolok arra, amikor közlik, hogy nem mindenki támad fel "azként", csak néhányan, ehhez képest mindenki, akinek van neve feltámad, s csak a nevenincsek nem, de van, hogy még azok is! Például Toru halála jó lett volna, ha nem támad fel, de nem, még őt is fel kellett támasztani, sőt, még az idegesítő falu bolondját is! Aztán valamiért belekeverték Káin-t és Ábel-t is, amelynek kapcsolatát a vámpírokhoz nem nagyon értettem. Valamint az sem volt igazán tiszta, hogy hogyan nem tűnhetett fel senkinek, hogy azóta kezdődtek a gyilkosságok, amióta az új család odaköltözött.

Voltak benne nagyon jó húzások, mint hogy pl Toru, akit később megfertőz a vámpír lét, végül megtérül Ritsuko szerelme miatt, de az inkább egy érzelmi mellékszál volt, mintsem a történet szerves része.

Spoiler vége.

Ja, és persze van benne pár fanservice elem is, de szerencsére nem sok.

shiki-3.jpg

"Hmm, szép a kilátás, jól látni innen a csúcsokat! ;)"

Összefoglalva a Shiki nem egy rossz anime, de nem is olyan jó, mint amilyennek mondják, főleg ha az utolsó 2 epizódot is belevesszük. Ennek ellenére ajánlom megnézését, hiszen habár nincs túl sok eredetiség benne, a hangulat azért elég jó.

Shiki

- Idő: 2010

- Rendező: Amino Tetsuro

- Stúdió: Daume

- Műfaj: Seinen, Horror, Fantasy

- Hossz: 22 rész                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Néhány karakter.

- A hátterek.

- Jók a zenék.

- Ígéretesen kezdődik.

- Kellemes hangulat az elején.

Ami nem tetszett:

- Minden második karakter kinézete förtelmes.

- Sablon tenger.

- Az utolsó két epizód.

- Amilyen ígéretesen indul, a vége felé egyre jobban süllyed a színvonal.

- Némelyik karaktertől a falat kapartam.

- Az alap sztori nem túl eredeti és nincsenek túl nagy csavarok.

Értékelés:              

Százalék szerint: 76% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7.5/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr46852743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butyokkapitany 2014.11.05. 18:08:01

Na kb egyezik a véleményünk ezek szerint :D Nekem Sunako meg Ozaki karaktere volt a legszimpatikusabb (igen, kb pont a két elletétes pólus végpontjai :D) A végét meg inkább elfelejteném :D
A Káin Ábel sztori emlékeim szerint csak annyi volt hogy Káin nagyon irigykedett Ábelra, és kb a harag miatt Jinrouvá vált, aztán miután megölte Ábelt, az Shikiként tért vissza, és kísértette őt amíg meg nem ölte. A plusz csavart nem lövöm le a többieknek de kb szerintem ez csak a két faj származására egy metafora volt inkább, mint magyarázat. Meg nyilván pluszban Seishin karakterét magyarázza kicsit, meg hogy miért teszi azt a végén, amit. Bár elvileg a regényekben jobban ki van fejtve a dolog, de azokhoz nem volt szerencsém :)
Amúgy egyet értek hogy egy teljesen középszerű anime, jobb híján sokat nem lehet vele veszteni.
süti beállítások módosítása