Szegasztok!

Örömmel jelentem be, hogy ismét megjelent egy versenyzőnk, aki immár a nyolcadik jelentkezőnk az írásos anime versenyen! Mellyel új rekordot állítottunk fel, ugyanis így most már túlléptük a tavaly nyereményjáték résztvevőinek számát! ;)

Visszatérve Mykola-ra, ő most a Dragon Ball Z animéről fogja megosztani véleményét velünk.

Jó szórakozást s továbbra is várjuk a versenyzőnket harmadik nyereményjátékunk mindkét versenyére!

"

Sokat gondolkoztam azon, hogy egyáltalán belekezdjek ebbe a Dragon ball  (kritikába? ) vélemény kifejtésbe. Az ok amiért nem voltam teljesen biztos, az a Dragon Ball Z célközönsége. Sok helyen olvastam, hogy természetesen gyerekeknek szánták a DBZ-t de felnőttek is élvezhetik. Én ezt részben igaznak tartom. Pontosan addig, hogy gyerekeknek szánták.  Magyar tv-ben 12-es korhatárral adják/adták nem tudom pontosan. A játékok is Teen besorolást kaptak. Ezek nyugati adatok de mivel mi Japánhoz képest nyugatiak vagyunk én ezt veszem alapul.

001.jpg

Tehát a DBZ célközönsége gyerekek mégis nálunk 12+ korhatárral adják ami már inkább közelit a kamasz korhoz.

Mivel szerintem egy egészséges jól nevelt 12 éves képes a következő dolgok felismerésére elhatároztam, hogy mégis megírom a vélemény kifejtésemet.

Q: Kik szeretik a DBZ-t? Pontosabban kik teszik ki a DBZ fanok táborának 95%-át?

A:  Azok az emberek, akik fiatalon talán 5-10 éves korukban látták.

Ebből egy igazán nagy gond fakad. Mégpedig az, hogy ez a minden logikát mellőző sorozat hatalmas elvakult rajongoi táborral rendelkezik (tisztelet a kivételnek) .

Most mindenki aki látta a DBZ-t tegye a szívére a kezét és esküdjön, hogy képes lenne ismét végig nézni a sorozat majdnem 300 részét. Szerintem nem sokan vállalnák be ezt a nosztalgikus önkínzást.

Ennek legnyilvánvalóbb oka az eszméletlenül elnyújtott részek.

Itt van, az agyamba égett az a jelent amikor Dermesztő és Trunk találkoznak. Csak pofáznak és pofáznak kb ennyiről:

Trunk:  én megtudlak ölni téged.

Dermesztő: nem hiszem.

Trunk: de képes vagyok rá.

Dermesztő: nem hiszem.

...

*20 perccel később*

Trunk: hidd már el, képes vagyok rá.

002.jpg

Tudjátok miért létezik a Kai sorozat? Azért mert kellett a pénz. Kellett a pénz de k**vára nem akartak semmi újat készíteni a pénzért. Úgy döntöttek, hogy leadják újra a DBZ-t de rájöttek, hogy nincs az a hardcore fan aki végignézi azt a 300 részt, ezért levágták az egészet addig ameddig úgy gondolták van értelme a történetnek aztán még abból is megpróbálták a fillerek egy részét kivágni.

Ott járunk, hogy már a készítők is elismerték az egyik legnagyobb gyengeségét a DBZ-nek, amit a legegyszerűbben lehetett kezelni és eladták újra (BBB...dmeg).

Amúgy várom az ötleteket ki hogyan készítette volna el a DBZ felújjítását.

003.jpg

Itt tartsunk egy kis szünetet. Azért, hogy ne utáljatok annyira megemlítem azokat az elemeket amiket én jónak tartok.

A harcok elismerésre méltóak, egyik másik jelenetre még mai szemmel is azt mondom, hogy jól néz ki.

Khmm... ennyiben ki is merült a jó dolgok halmaza.


(Itt egy kép, hogy milyen a “feljavított” kai és hogy milyen lehetne ha átcsinálták volna, nyilván egy kis túlzással, de a vágás, átszínezés és helyenkénti korrigálás nem olyasmi amit ennyi év után elképzeltek a rajongók.)

Folyathatjuk a mélyrepülést a legundorítóbb hibák tengere felé.

NAPPA: "VEGETA WHAT DOES THE SCOUTER SAY ABOUT HIS POWER LEVEL?"

SCOUTER: " BULLSHIT!"

Ajajaj. Melyik DBZ fan nem látott már legalább 1 harci erő táblázatot vagy valami hasonlót.

Mi  is történik a DBZ-ben?

Pont az ami egy hasonló típusú animében szokott.

Jön egy erős ellenfél, edzünk (gyúrunk vaze) és legyőzzük.

Jön egy még erősebb ellenfél.

Edzünk, gyúrunk, legyőzzük.

A gond a módszer maga, ahogyan szeretett hőseink erőre tesznek szert.

004.jpg

Az egyik kedvenc hülyeségem az az ahogy Vegita (és egyszer Goku is) megerősödnek az által, hogy felgyógyulnak halálos sebeikből (akkor mégsem voltak azok olyan halálosak). Tegyük fel, hogy van ilyen. De valahogy többet nem igazán jön elő a sorozatban. Ami elég zavaró.  De ami még zavaróbb az az, hogy az egész csillagharcos nép folyamatosan harcolt. Nyílván én vagyok a hülye és náluk az volt a szokás, hogy aki súlyosan megsérült azt a sajátjai lelőtték, mert a végén még megerősödtek volna.

Csináljunk egy kis számolást.

Vegita 18k harci erővel érkezik a mi drága bolygónkra (elég ciki, hogy bár ő már gyerekként képes volt 4x1200-as növény izét kinyírni felnőtt korára mégis csak 18k harci erőt szedett össze).

Szóval 18k egész eddigi élete alatt, ami nyilván edzéssel és harcokkal telt.

Ez a 18k nem tudjuk mennyire, megnő 1x.

Ezzel az erővel kinyírja a szintén 18k-s lila fickót és Dodoriát de Zarbont már nem.

Ismét felgyógyul, már képes Zarbont is legyőzni de  Ginyu csapatát nem.

(aki talált valmi konstans szorzót vagy esetleg megfelelő %-os növekedést az szóljon)

Ez után ISMÉT felgyógyul. Ekkor már olyan erős, hogy Dermesztőt első alakjában átváltozásra kényszeríti.

Ezt követően megy a harc. Vegitát ismét szarrá verik de felgyógyul (micsoda fordulat) és bár

ekkor nem képes Dermesztőt (utolsó előtti? 50%-os formájában)  legyőzni, nyilvávalóan az első három formáját képes lenne.

18k-ról  LVL1 Dermesztőre tornázta fel magát, pusztán azzal, hogy szarrá verette magát és meggyógyult. Tovább nem szeretnék ebbe a témába bele menni (PEDIG LEHETNE!!!!!!NÉGY).

005_1.jpg

Ez itt már egy átlagos nézőnél kivágja a biztosítékot.

Sajnos én magam sem tudom, hogy mivel folytassam, annyi hülyeség van ami közül választhatok.

Vessünk egy pillantást az ellenségekre.

Dermesztő: ketté vágod még él.

Androidok: akárhogy püfölik őket, egy karcolás sem esik rajtuk, végtelen energiájuk van.

Cell: a legkisebb sejtjéből is képes az egész testét regenerálni.

Boo: szintúgy képes végtelenségig regenerálni magát.

Mi ezekben a közös? Az, hogy hihetetlenül unalmas és fantáziátlan mindegyik.

A kihívás sohasem olyasmi, amit ésszel meglehet oldani. A megoldás mindig az, hogy pusztítsuk el őket az utolsó atomjukig.

Kicsit felgyorsítok:

#1

 ANDROIDOK! A drága jó doktor olyan robotokat készített, amikkel könnyedén az egész GALAXISt az uralma alá hajthatta volna de nem lépett időben. Milyen kár.

#2

GOOD GUY NAMEKIAN. Bár képesek megalkotni egy sárkányt ami minden kívánságot teljesít mégis képtelenek megvédeni magukat a betolakodókkal szemben.

A mi nameki istenünk űrhajóját ki építette? A Namekon  fejlett technológiával nem nagyon találkoztunk.

#3

Son Goku és a harci szellem.

Annak ellenére, hogy sok sok embert menthetne meg azzal, hogy seggén ülne és a sárkány gömbökkel megelőzné a bajokat, ő inkább a harcot választja.

Természetesen ott van mindig az az álszent duma, hogy ha távozol békével nem nyírlak ki, de ez valójában csak annyit jelent, hogy menj és szarj a szomszéd füvére, az enyémet nem bánthatod.

Saját véleményem szerint a DBZ egy hihetetlenül nézhetetlen sorozat.

Gyerekeknek még csak csak élvezhető, de biztos vagyok benne,hogy nem nézetném meg egy 6 évessel (emberek felrobbannak, végtagok hullanak stb).

Érvek a DBZ mellett:

 - a harcok

 - gyerek kori emlékek

Érvek a DBZ ellen:

 -nincs olyan dolog amibe nem lehet belekötni

            -történet
            -ellenfelek
            -...

 -300 RÉSZ nem a könnyed kategória

Szerintem ez a sorozat nem ér többet 4-5 pontnál egy tízes skálán."

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr315806297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.09. 18:58:30

Végig olvastam a kritikát és remek, de azért pár dologgal vagy állítással kötekednék. Azaz nem is kötekednék csak megjegyeznék egy két dolgot,vagy inkább kérdeznék a készítőtől. Tehát a kettő dolgot egybevetve.

"Dermesztő: ketté vágod még él." Hát idegen faj, félig robot, pár percig él csak :) szerintem ez még belefér ebbe a hmm sci-fi kategóriába :) Kitudja, hogy az ő faja milyen, és milyen képességei vannak. A giliszta is tovább él ha ketté vágod :D

"Androidok: akárhogy püfölik őket, egy karcolás sem esik rajtuk, végtelen energiájuk van." Hááát végtelen energiájuk van mert a testükbe egy reaktort építettek,ezért nem fáradnak el. Ezt a sorozatban elmondták és azért a belső részeik nagy része már nem feltétlenül szerves, kitudja ,hogy milyen ötvözetet használt a professzor :)

Cell: a legkisebb sejtjéből is képes az egész testét regenerálni.

Boo: szintúgy képes végtelenségig regenerálni magát. " és erre még azt is írtad, hogy hihetetlenül fantáziátlan mindegyik. Ezzel vitatkoznék, márpedig azért, mert maga a manga amiből készült az anime abban a korban amikor megjelent rettentően újszerű volt ,sok mindent maga a manga alkalmazott először . S akkor még ez az eszköztár is újszerű volt.

Ugye írtad, hogy nem jön elő ez a sérülésből erőnöveléses dolog, csak talán egyszer a sorozatban. S nem érted, hogy miért sikerült olyan kevés harci energiát összeszedni. A sorozatban ezt részletesen elmagyarázták. A csillagharcosok sérülésből nyert ereje nagyban függ, az őt ért támadások és a sérülések mértékétől . Ha megnézted pl a Father of Goku ovát,amely kiegészítője a sorozatnak láthatod ,hogy Bardock ereje is folyamatosan nő a támadások hatására. Talán azért nem minden csillagharcos növeli így az erejét, mert a legtöbben egy ilyen halálközeli élményre nem vállalkoznak s azért vegita is csak úgy vállalkozott erre ,hogy eleve megígérték neki ,hogy azonnal felgyógyítják,különben abba a sérülésbe amit kapott belehalt volna.

"#1

ANDROIDOK! A drága jó doktor olyan robotokat készített, amikkel könnyedén az egész GALAXISt az uralma alá hajthatta volna de nem lépett időben. Milyen kár. " Ez az állítás ,vagy megállapítás is sántikál. Hiszen kiemelten elmondták, hogy cellhez, a doktornak időre volt szüksége a genetikai minták begyűjtésére. Illetve, azért gondolom több kísérlete is kudarcba fulladhatott a droid megalkotását illetően, már ha ezen a gondolatmeneten haladunk tovább. A másik két android, ami energia cellaként szolgált, pedig fellázadtak a doktor ellen éppen ezért lekapcsolásra kerültek. Plusz azért ha belegondolsz, cell csak a jövőben több év elteltével fejlődött ki az inkubátorban, majd az időgép segítségével jött vissza a múltba,egy alternatív jövőből.

"#2

GOOD GUY NAMEKIAN. Bár képesek megalkotni egy sárkányt ami minden kívánságot teljesít mégis képtelenek megvédeni magukat a betolakodókkal szemben.

A mi nameki istenünk űrhajóját ki építette? A Namekon fejlett technológiával nem nagyon találkoztunk. " Nos az első részre csak annyit tudok mondani, hogy a válasz talán a namekiak természetében rejlik, hiszen nem voltak erőszakosak, ellenben rendkívül erős harcosok voltak az átlag fajokhoz képest. Tehát alapvetően képesek lettek volna megvédeni magukat, csak dermesztő különleges osztaga, és maga dermesztő kemény ellenfél volt nekik. A másik részéhez meg annyit fűznék hozzá, hogy ha ezt a megjegyzést megtetted, akkor a sorozatot nem figyelted. Elmondják a sorozatban,hogy a namekok egykor fejlett nép voltak, de egy katasztrófa bekövetkezett, amely a bolygó szinte teljes ökoszisztémáját ,illetve a teljes fajt majdnem kiírtotta 2 egyed kivételével. Az egyik "isten" volt akit a földre küldtek, a másik az "új" namek faj ősapja volt, aki megalkotta a kristálygömböket. S az új faj, ettől az egyetlen namektól származott. A habitusuk is más volt elvetették a modern technikát és őrizték a természetet.

"#3

Son Goku és a harci szellem.
Annak ellenére, hogy sok sok embert menthetne meg azzal, hogy seggén ülne és a sárkány gömbökkel megelőzné a bajokat, ő inkább a harcot választja.
Természetesen ott van mindig az az álszent duma, hogy ha távozol békével nem nyírlak ki, de ez valójában csak annyit jelent, hogy menj és szarj a szomszéd füvére, az enyémet nem bánthatod.
Saját véleményem szerint a DBZ egy hihetetlenül nézhetetlen sorozat.
Gyerekeknek még csak csak élvezhető, de biztos vagyok benne,hogy nem nézetném meg egy 6 évessel (emberek felrobbannak, végtagok hullanak stb). "

Ebben részben igazad van, a gömbökkel meglehetne oldani mindent. Talán hibás döntés volt behozni magától a mangakától ezeket az eszközöket. Songoku a dragon ball Z -ben a namek saga után már magáért a harc élvezetéért harcol. El is mondja többször is. Egyszerűen csak megakar harcolni az egyre erősebb ellenfelekkel. Csak a saját önző vágya tárgyát képviseli az újabb és újabb harc :) Egy hatévessel a sorozatot én sem nézetném meg,és valóban brutális . Nézhetetlennek nem nevezném ,de ez a te egyéni véleményed volt:)

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.09. 20:24:53

@Palacsintaxx: Az edzésre visszatérve, csak gondolj bele abba, hogy egy harcos nép, akiket a hódítások iránti vágy hajt, mindenük a küzdelem, nem tennének meg akármit azért, hogy erősebbek legyenek.
De tekintsük el a gyógyulásos hülyeségen. A sorozatban szinte mindenkinek végtelenségig nő az ereje pusztán edzéssel. Nem hiszem el, hogy Vegita egészen addig tűrte, hogy elég sokan erősebbek legyenek nála.

A doktorra visszatérve. Ha belegondolsz ha 3 évvel hamarabb szabadítja az emberiségre a robotjait, nem állították volna meg őket.
Lehet hibázok, javítsál ki ha tévedek de létrehozott 4 androidot és még magát is átalakította. Ebből a négyből mind erősebb volt mint Goku három évvel az összecsapásuk előtt. Tegyük fel, hogy ezek a robotok nem voltak készen akkor. De még mindig ott az a zavaró tényező, miszerint ezek a robotok LEGALÁBB dermesztő erejével bírtak, akkor miért nem volt képes a doktor valamivel hamarabb, de egy működő robotot létrehozni. Akkoriban Dermesztő és a Goku közötti különbség iszonyatos volt.

Hasonlat:
A doktor atombombával akart egy legyet lecsapni.

Hasonló hülyeség történek akkor, amikor Goku valahogy megérzi azt, hogy nem elég elérni azt a szintet amit Vegita és Trunk elértek.
Bőven elég volt Vegita ereje. Az egy más kérdés, hogy Gokuhoz hasonlóan Vegita is önző harcmániás.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.09. 20:28:42

@Palacsintaxx: Am igazad volt tényleg nem tudtam, az űrhajóról. Ami a namekiek hozzáállását illeti, nem látom értelmét a sárkánygömböknek, ha nem használják őket. Egy védő mező vagy akármi hasonló felállítása szerintem nem ütközik egy békés nép elveivel.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.09. 20:32:37

@mykola: fuck, rámragad a magyar beszéd, *javítsál ezt is egy csaj mondogatta állandóan. Bocsi az offért, de egyszerűen utálom magam azért, hogy ilyen dolgok beleférkőznek a beszédstílusomba. Ott tartok, hogy előszeretettel használom az agyf*sz és gy*ny kifejezéseket is. Amiről pár éve még nem is tudtam.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.10. 14:50:09

semmi baj :D Na megpróbálok minden kérdésedre válaszolni. Sajnos az internetszolgáltatóm még mindig nem oldotta meg a problémát ami jelenleg nálam fennáll . Remélem azért ez az üzenet elér téged. A sorozatban Gero megmondta, hogy ő kifejezetten Gokun akart bosszút állni. Tehát addig nem volt értelme bevetnie a robotokat amíg Goku haza nem tért. Ha pedig emlékszel, sokan azt hitték, hogy goku meghalt a dermesztővel vívott csatában, talán Gero is hasonló következtetésre jutott. Ha pedig nézted magát a sorozatot láthattad, hogy a doktor fő műve Cell volt, viszont amikor maga a harc elkezdődött, még csak hmm aféla zigóta állapotban volt a keltetőben :D Egyébként ha gokunak nem lettek volna azok a szív problémái a doktort és a segéd robotját képes lett volna legyőzni. Nem voltak elég erősek,hiába az energia szívás trükk stb :) idővel feljebb kerekedett volna a csatában. a többi android pedig c17 és c18 (a filmesek nem számítanak a vörös colos meg sima robot volt,ugyanúgy ahogy a pufirizsa is) fellázadtak Gero ellen, éppen ezért tartotta őket sztázisban, félt tőlük. Ők csak energiaként szolgáltak Cell számára.

A namekiek meg azért nem használták mert a sárkánnyal nem lehet ölni. Kívánságot teljesíthet, de ölésre tilos használni, ezt az egy kívánságot nem teljesítheti ,egyik sárkány sem. Abban igazad volt, felállíthattak volna védőgömböt ,de ki a fene gondolt volna az egyszerű földművesek közül arra, hogy erre később még szükség lehet. Dermesztőék meg szinte azonnal megszerezték az első gömböt, egyébként sem lett volna idejük reagálni ,és minden gömböt egy helyre gyűjteni. Pontosan nem emlékszem már erre ,de ha jól tudom a sorozatban is megemlítették x időnként megrendeztek egy versenyt egymás között ,ahol a legérdemesebb harcos előhívhatta a gömböt, úgy hogy minden faluban győzedelmeskedett, vagy valami ilyesmi volt, és kívánhatott egyet.

"Bőven elég volt Vegita ereje" erre azt tudom írni, hogy valóban vegita jóval erősebb volt ,de a sorozatban elmondták, hogy csak a fizikai erejét növelte meg ,a sebessége nem volt megfelelő. S mivel lassabb volt, így kitudtak térni előle, plusz idővel elfárad egy halandó lény, míg egy gép nem.

Na mind1 nem akarlak meggyőzni :) ha rossz animének tartod, akkor ez a te véleményed és tiszteletben tartom. Egyébként a dragonballal kapcsolatosan az az igazság, hogy ennyi idő elteltével, valóban kopottas, és rendkívül sablonos a sztory, de ha belegondolsz, a dragon ball az egyik olyan alapköve a shounen animéknek mint pl a yu-yu hakuso(tuti hogy elgépeltem a címet) 90 es évektől kezdődően, minden mangaka, minden anime róluk másol,egy két különleges kivételtől eltekintve. Bár még a hunter x hunter is tartalmaz dragonballos és yu-yu-s elemeket. A maguk korában pedig egyedinek és forradalminak számított a dragon ball. Főleg ha azt nézed meg, hogy az alap sorozat és a zed egyetlen karakter életét követte végig, a gyermekkortól kezdődően a nagypapa kor beálltáig. Kevés ilyen anime/manga van,amely ennyi évtizedet dolgozott volna fel egy hős életéből, és ennyiszer képes lett volna megújulni.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.10. 14:52:51

@Palacsintaxx: @mykola: ui: még azt is hozzá tenném az előbbi megjegyzésemhez. Hogy rengeteg főszereplő karakterrel dolgozik a dragon ball. Rengeteg élettörténettel. Nézd csak meg a főszereplők számát,és ezekhez képes volt a mangaka egy olyan hátteret elősztorit, majd bekapcsolódva a fősodrásba ,egy olyan kapcsolat rendszert létrehozni, amire nem nagyon volt példa még animék és mangák történetében.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.10. 20:42:12

@Palacsintaxx:
A lényeget nem érted.
Tisztázzuk. Nekem az böki a csőröm, hogy Gero valamiért konkrétan Goku ellen, olyan erős robotokat akart létrehozni (te magad mondtad hogy kifejezetten ellene), amik az ő tudása szerint legalább 50 000 szer erősebbek nála. Ez azért egy kicsit túlzás.

A sárkánygömbök mindenképpen hülyeséghez vezetnek.
1. A titokról azt hiszik hogy 100%-ig biztonságban van. Hiba: ebből következik, hogy nem adják ki senkinek a titok, de ez nem valósul meg, tehát ez az eset ki van zárva.
2. Nem teljesen biztosak a titok megtartásában.
Hiba: nincs pajzs.

Kíváncsi vagyok mire használták a kívánságaikat.

Bőven elég volt Vegita ereje. PONT. KÉSZ. NINCS TOVÁBB.
Képzeld Goku helyébe magad. Nyilván ő sem volt erősebb mint az Androidok mielőtt bement a szobába. Cell még c17 lenyelése előtt is jóval erősebb volt az androidoknál.
Tehát Gokunak iszonyatosan sokat kell fejlődnie.
Én mint egy normális ember, arra gondoltam volna, hogy elérem a szintjét, talán valamivel fölé kerekedek.
De nem... Goku valahonnan megsejtette, hogy Cell ettől még sokkal erősebb lesz. Holott ha Vegita nem menőzik, akkor nem is lenne semmi gond.
De ha ennyire belemegyünk akkor ha jól emlékszem, Vegita vissza ment a szobába edzeni még. Amikor visszatért, olyan volt mintha nem csinált volna semmit.

Szerintem nem kell ebbe értelmet szuszakolni. Egyszerűen valahogy meg kellet oldani, hogy a történet haladjon tovább.
Az a szép ebben, hogy annyi mindent belemagyarázhatunk a sorozatba, hogy napestig folytathatnák az eszmecserét.

Hiába hozott új dolgokat, nem lett időtálló a hülyeségei miatt.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.10. 20:54:36

Ez az erő növelés, odáig fajul, hogy valamiért Trunk és Goten csak úgy képesek szuperré változni.
Ha gondolod megpróbálhatsz ebbe is valami értelmet vinni. De én megmondom az egyenes választ. Azért, hogy harcolhassanak Boo és C18 ellen.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.11. 09:01:45

@mykola: "Ez az erő növelés, odáig fajul, hogy valamiért Trunk és Goten csak úgy képesek szuperré változni.
Ha gondolod megpróbálhatsz ebbe is valami értelmet vinni. De én megmondom az egyenes választ. Azért, hogy harcolhassanak Boo és C18 ellen." a cél nyilván ez volt a mangakának, de ezt is rendesen kidolgozta. Hiszen edzettek abban a különleges teremben a mindenhatónál. Illetve ők korábban elérték a szupercsillagharcos szintet, mint goku és vegita, hiszen keményebb edzéseknek tették ki őket. Olyanok akik tudták, hogyan ell elérni ezt a szintet.

"Tisztázzuk. Nekem az böki a csőröm, hogy Gero valamiért konkrétan Goku ellen, olyan erős robotokat akart létrehozni (te magad mondtad hogy kifejezetten ellene), amik az ő tudása szerint legalább 50 000 szer erősebbek nála. Ez azért egy kicsit túlzás." Az ok a következő volt, az alap dragon ball szériában goku megsemmisítette a vörösszallag csoportot ami Gero szervezete volt. Illetve Gero több alkotását is elpusztította. Ezért volt Geronak Goku az egyedüli célpontja, az 50 ezerszer erősebb robot valóban túlzás :D Valamivel erősebb volt.

"A sárkánygömbök mindenképpen hülyeséghez vezetnek." a sárkánygömbök létezése, sohasem volt titok. Legendának számítottak, mivel korábban csak nagyon kevés embernek sikerült összegyűjtenie az összes gömböt. Régen ugyanis nem volt hozzá szerkezet, de bulma készített egyet ezzel indult az eredeti dragon ball széria.

A végén jól leírtad. Miért ne lehetne megsejteni ezeket a dolgokat, hiszen goku már érzékelte a kiiit :D ezzel nem tudok veled vitatkozni, mert bármit mondok bárhogy magyarázom, te eleve elveted magad. A szoba magyarázat mindenre. Ott egy óra nem is tudom hány napnak felelt meg ,mivel az idő folyása más volt. Vegitán azért meglátszott az edzés, hiszen új szintre tudott lépni(igaz felemás szintre) Az meg egy dolog, hogy Goku mindig is jobban fejlődött mint vegita. Mivel ő a főszereplő, ezért persze, hogy nála nem lehet erősebb. Cellt meg nem goku győzte le :) ha jól emlékszem, hanem Gohan hiszen ő érte el először az ssj2 szintet :). Egyébként az Zed főhőse Gohan lett volna ,de a rajongói nyomás hatására meg kellett változtatni a mangakának ezt az elképzelését.

Azzal is vitatkoznék hogy nem lett időtálló a dolog. Nem tudom, hogy nézed e a televíziót. Vagy nézel más csatornákat , a sorozat sikere a megalkotása óta amely a manga tekintetében először 1984-ben jelent meg :) míg az anime 1986-ban jelent meg először :) szerintem azóta is töretlen sikernek örvend. A rajongói tábora hatalmas és kitartó, korosztálytól a független, talán ez azon animék kevés anime közé tartozik, amit még mindig megnéz bárki, hiába hogy nincs tele cgivel :) A sorozat pedig mozi filmek formájában tovább élt a későbbiekben általában kifejezetten jó minőségűek voltak. Kivétel azért itt is van hiszen a GT, a KAI és a legújabb 2013 as film valóban csak bőrlehúzás :) ettől függetlenül időtálló :)

HimuraHun 2014.02.11. 12:57:50

@Palacsintaxx: "Cellt meg nem goku győzte le :)"
Közös erőből kialakított Kamehameha ölte meg. Magyarán ketten együttesen ölték meg. Szerintem legalábbis. ^^
@mykola: Hiába hozott új dolgokat, nem lett időtálló a hülyeségei miatt.
Az időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a mai napig ez a "hülye" szerkezet az alapja a sikeres shounen fight sorozatoknak.
Bátor dolog egy ilyen kritikát írni, ahol szembe mész a trenddel és nem arról írsz, amit szeretsz! Gratulálok hozzá!

veterán33 2014.02.11. 16:36:34

@HimuraHun: Időállóságra még az is jó példa hogy jó pár rajongó még mindig készít paródiákat a sorozathoz képek vagy videó formájában. PL: DBZ - Prototology Academy
www.newgrounds.com/portal/view/614253

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.11. 16:53:32

@HimuraHun: Közös erőből kialakított Kamehameha ölte meg. Magyarán ketten együttesen ölték meg. Szerintem legalábbis. ^^ tehát jól írtam nem goku győzte le:) Hanem Gohan ééés Goku :) azért nem ugyanaz :D a felállás :D mintha egyedül ment volna neki :)

kastor 2014.02.11. 17:49:52

Én szeretem, szerintem egy nagyon jó anime.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.11. 20:10:04

@HimuraHun: Soha nem mondtam, hogy hülye a szerkezete, ha ez a alatt a folyamatosan erősebb ellenfeleket értjük. De a történetben olyan dolgok vannak amiket szerintem nem mindenki képes elfogadni. Azt semmiképpen sem, hogy amikor kell Vegita pl tudatosan megsebezteti magát hogy a gyógyulás által erőt nyerjen, AMIT NEM TESZ MEG SOHA TÖBBÉ!

@Palacsintaxx: " Illetve ők korábban elérték a szupercsillagharcos szintet, mint goku és vegita, hiszen keményebb edzéseknek tették ki őket. Olyanok akik tudták, hogyan ell elérni ezt a szintet."
Trunk úgy érte el a szuperharcos szintet, hogy Vegita nem is tudott róla. Gotennek Gohan milyen későn tanítja meg a repülést? Annak nincs értelme hogy ssj szintre képezi Gohan és csak utána tanítja meg repülni.

A sárkánygömbök létezése legenda. Ha ez igaz, akkor HÜLYÉK a nameki gyerekek, hogy nem húznak fel egy védőpajzsot, hiszen egy legendát SOKAN ismernek és várható a támadás a bolygó ellen.

Tisztázzuk:
Vegita KÉTSZER annyit volt a szobában mint Goku és mégsem lett erősebb tőle. Ez szerintem vérlázítóan irreális még a sorozathoz képest is.

Sohasem mondtam hogy Goku győzte le Cellt.

@veterán33: Igen, van neki egy tábora. Az elején le is írtam.
Ismerek 3 embert is aki néz animéket, de mivel nem néztek soha magyar tv-t nem is látták a dragonballt. Egyikük sem hajlandó megnézni, hiába láttak elég sok hasonló animét.

Remélem sikerül egy jó példát mondanom.
TV2 leadta a Starship Troopers animációs sorozatot csillagközi invázió vagy valami hasonló volt a címe.
Akkor azt gondoltam, hogy nagyon jó. A legmenőbb dolognak tartottam.
Nemrégiben nosztalgiázáshoz volt kedvem ezért letöltöttem és megnéztem pár részt.
VÉRGAGYI! Olyan beszólások, egysorosok, helyzetek és története van, hogy az valami röhej. DE az alap történet mindenképpen jó, a zene is nagyon para.
Gyerekként amikor képes voltam úgy nézni, hogy nem gondoltam bele egy valóságos űrháborúba nagyon élvezetes volt. De most minden percébe csak belekötöttem.
Pont ez van a DBZ-vel is.

Vegita bebizonyította, hogy kemény munkával átlehet változni szuper csillagharcossá. Akkor amikor egy bolygónyian voltak, hogy lehet az, hogy egyetlen egy sem volt képes túlszárnyalni Dermesztőt.

Nem tudom, hogy Goku milyen isteni tehetséggel van megáldva, de ha belegondoltok, GYEREKEK erősebbek lesznek a sorozat végére, mint a legvérszomjasabb harcedzett csillagharcosok.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.11. 20:13:55

VÉRGAGYI! Olyan beszólások, egysorosok, helyzetek és *története van, hogy az valami röhej.
*története - egyes részek története, nem úgy az egész.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.11. 21:19:16

@mykola: "Nem tudom, hogy Goku milyen isteni tehetséggel van megáldva, de ha belegondoltok, GYEREKEK erősebbek lesznek a sorozat végére, mint a legvérszomjasabb harcedzett csillagharcosok. " hiszen Goku a legendás szuper csillagharcos :D akiről a legendák szóltak. Brolyval egy napon születtek. Az erő kettejük között oszlott meg, vagy valami ilyesmi magyarázata van az interneten. Vegita is megmondta a sorozat alatt edzhet bármennyit, de sohasem tud goku fölé kerekedni ő mindig legyőzi őt. Ennyi :D Arra nem emlékszem ,goten szerintem előbb tanult meg repülni mint ssj szintre lépni. Trunk pedig igen eltitkolta az apja elől, de attól még vele edzett :D

SSJKenny 2014.02.11. 21:39:25

Nos, nekem az a véleményem, hogy a korosztályt megfelelően belőtted: gyerekek/tinédzserek-felnőttek!!is.És mégpedig ez azzal együtt igaz, hogy sok dolog "logikátlan", ahogy te mondod. A dragonball valóban sounen fight anime, ezért a harcokra tette a hangsúlyt, mert sounen fight és a tinédzser fiúknak akiknek való, ez kell. A vérrel is ezt a közönséget célozta meg. Elsősorban sok butának tűnő dolog, meg a sorozat hihetetlen színessége a kicsibbeknek való, tehát ez a rész szól a gyerekeknek. A felnőtteknek talán éppen azt az egyedi sajátosságát szánták egyrészt, hogy uyge, a hős Goku, teljes életét végig kíérhetjük, bár ez mindenki számára érdekes, ez a "kortalan szórakozás" mivoltát erősíti meg.Ami miatt a felnőtteknek is érdekes, és ami miatt soha nem kopik meg, az pont abban rejlik, amit te hibának nevezel, Mykola. Ha figyelted a Dragonballt, tudhatod h az eleje nevetéges, szinte itt-ott görbe tükröt állít a harcművészeteknek, és azzal azzal foglalkozó műveknek. Ez csapott át a Z-ben egy drámai komolyságba, és igaz, ez egy ilyen dragonball stílusú sorozatnak nem mindíg válik a javára. Főleg h ilyen komolytalan alapokra épít. De ha megfigyeled ez a Buu sagában megváltozik, újra bejönnek a komikus elemek, de nem csak ennyi az újdonság: korábban a sorozat felállított magáról egy képet, egy arculatot, egy sémát és ez útmutatásul szolgált más shouneneknek is, mint ahogy volt már róla szó. Szóval a sorozat felállítot egy képletet, azt mondta: "ilyen egy verekedős sorozat, ilyen a dragonball" Ez az amiről te beszélsz ,egy harc középpontú, több más cselekmény elemet kissé háttérbe szorító, a saját hősével is kissé nagyképűen bánó sorozat.Aztán fogta magát, és ezeket a dolgokat egyszerűen kiröhögte:D Ha jobban figyelnéd, ezekre a dolgokra folyton reflektálnak a későbbiekben, mindenre:D Tudatosan felhívja a figyelmet azokra a dolgokra, amik sajátmaga leggyengébb pontjai, pl: Mikor Krillin elmagyarázza Bulmának a sémát, hogy sok esetben, ha egy közös cél érdekében együtt működnek a korábbi gonosszal,akkor végül ős is megfertőződik, és a aztán beáll közéjük:D Ezt pont akkor lőtték el, mikor úgy döntötek, hogy megvárják Gero robotjait 3 év múlva, és nem lépnek hamarab. Én ezen akkor már jót nevettem, végül így akarták Vegetát maguk között tudni.:D Furcsa, hogy nem említetted azt a felsorolásodban, mikor Buu (a rózsaszín rágógumi-ember) Vegettóval (a kávés cukorkával) harcol, ezek a túlzások csak is arra szolgálhatnak h kicsit kiröhögtesse magát maga a sorozat. De pl van egy Neko Majin z nevű manga, amit szintén Toriyama Akira írt, és teljes mértékben a Z-t parodizálja, teljesen tudatosan, bár persze ezt nem köthetem ide, mert ez nem folytatás, nem a Dragonball része. De Mr. Satan szerencsétlenkedései is mind a paródia részei, és szerintem a felnőtteknek ez jelenti az értékét. Akik meg nem vágynak ilyesmire, azoknak marad a nosztalgia meg a sok harc. Mindenesetre a felszínesség télleg jelen van benne, de aztán egyre jobban kibontakozik. És ahogy jelenleg áll, a dragonball még közel sem ért véget... Amúgy örülök h végre valaki írt egy ilyet, mert zavaró a dolog, hogya régi fanok a nosztalgia miatt nem tudnak rosszat mondani róla, az újak meg a kultikussága miatt nem kötnek bele. Én imádom, de kel egy ilyen véglet is:D

SSJKenny 2014.02.11. 21:49:07

De a lényeg az, hogy a dragonball bájossága szerintem abban rejlik, hogy látszólag buta, de tisztában van a hiányosságaival. És ezekre azzal reflektál, hogy egyúttal elkezdi önmagát is parodizálni. Vérkomoylan veszi magát, és aztán abból csinál viccet, hogy myilen hülyén néz ki mikor vérkomoylan veszi magát:D Sőt éppen azt parodizálja, ahogyan ennek mintájára sok más sorozat is képes ezt csinálni.::D ZSENIÁLIS! de persze ezt kell kapásból észre venned, de lehetséges, mert mindez amit elmondtam, ebben a sorozatban jelen van!

SSJKenny 2014.02.11. 21:50:30

"nem kell kapásból észrevenned" a helyes, de biztos rájön mindenki magától is:P

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.11. 23:27:23

@SSJKenny: Ezzel csak annyi a baj, hogy ha nincs hozzá türelmed, nem jutsz el odáig, hogy erre ráeszmélj. Nekem semmi kedvem részenként 13 perc rizsát végighallgatni azért, hogy egy-két mondatból leszűrhessek egy kis önkritikát.
Lehet élvezni a DBZ-t de nehéz, olyan kukacoskodó emberek számára mint amilyen én vagyok.

SSJKenny 2014.02.12. 11:30:06

@mykola: Igaz, a 300 rész az mindenképpen túl sok, főleg hogy abból 150 a valóságos story, és a másik 150 meg filler és időhúzás. Ez egy nagy negatívum. És a logikai Gondok is jelen vannak,tény, sok főleg ezeknek a fillereknek köszönhetően egyébként. A manga nem ennyire logikátlan. De a fő negatívum az valóban az eltúlzott hossz, viszont a kiritkád hosszúsága a logikai Gondok részletezésének köszönhetően ekkora, amiket lehet sorolni nap estig is. Viszont a tény: a hosszúsága felháborító, és nézhetetlenségig elnyújtott valóban, de van az a hardcore vagy akármilyen fan aki ezzel megbékélt, és végig nézi. Viszont a negatívummal szemben ott vannak a pozitívumok is, ami ugye a harcok, és emellé betársul a pardódikus elemek széles használta plusz pozítívumként. Nem hinném, hogy ez minden logikai bakit igazol, pl a felszínességet semmiképp, azon változtatni kéne, de az biztos h gyarapítja a pozitívumok halmazát. És az anime talán nem számított arra, hogy jönnek ilyen kukacoskodó alakok, és így rávilágítanak a hibáira, de az mangaka az eredeti történettel számított erre. És a dragonball z széria egy ilyen kiritikus számára csekély kárpótlást nyújt ezért, de a DRAGONBALL nem. A dragonball franchise-ban több van, mint az itt leírtak alapján kiolvasható, tehát a kritkád könynen támadható, és ütközik az én véleményemmel, ez mindenki számára látszik. Tehát az embereken van a sor, hogy ők képesek-e felismerni ezeket a pozitív dolgkat, és szembe állítják a a negatív dolgkkal, aztán eldöntik h melyik győzedelmeskedik.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.12. 20:49:45

Egyébként a legnagyobb baj az írásoddal kapcsolatban az, hogy nem az egész animét nézed . Felsorolsz pár negatív hibát ami nézhetetlenné tette számodra a sorozatot, de kérdem én ha nem nézted végig, akkor hogy lehet teljes értékű maga a kritika? Elfelejtetted megemlíteni amellett, hogy a shounen animék alapját tette le 30 évvel ezelőtt sőt megújította akkor az egész rendszert, azóta újat nem találtak ki. Azt, hogy egy hatalmas világgal dolgozik az egész anime. Egy rettentően baromira nagy sci-fi fantasy világ tárul a szemünk elé. S nem csak az egész földet járjuk be a sorozat alatt, hanem más bolygókra is eljut a történet. Emellett a történet összes szereplője egyedi nem csak külsőleg, de természetben is. S hatalmas karakterfejlődésekkel operál maga az egész manga és anime. Olyan mintha magát a kritkát csak azért írtad,volna hogy ekézzük el a sorozatot mert ilyen még nem nagyon volt és ez új dolog. Persze ha nem tetszik nem lehet segíteni rajta ,de hmm hiányosnak érzem az írást.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.12. 20:50:48

ui: picit olyan mintha csak a Zed sorozat egy apró részéről szólna az írásod.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2014.02.12. 22:27:42

@Palacsintaxx: Bocs de kurvára nem tud izgatni az amit a DB széria behozott a stílusba. NEM kritikát írtam, hanem saját véleményt. Nem vagyok kritikus.

Ha azt mondanám, hogy írd ki a családi nyaralásról készül videókat és képeket 650 mb-os cd-kre akkor te mire gondolnál? Arra, hogy milyen fasza volt, hogy milyen áttörést hozott a CD, vagy arra, hogy milyen kibaszott nehéz 30 gigát kiírni ennyi cd-re?

Ha úgy érzed, hogy csak egy részével van bajom, akkor elnézést kérek, mert rohadtul az egésszel van bajom és ez nyilván a fogalmazásom hiányosságai miatt nem volt nyilvánvaló.

Sok dolog van ami zavar a sorozatban, de nem gondoltam, hogy mindet köteles vagyok egyenként leírni. Nem is fogom, mert ez már csak értelmetlen kommenteket szül.

Volt itt ember, aki képes volt úgy rávilágítani az irományom hiányosságára, hogy közben elismerte a sorozat gyengeségeit is.
De Te Palacsintaxx foggal körömmel próbálsz minden dologba értelmet magyarázni.

Éppen ezért, itt és most abbahagyom a kommentelést.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.12. 23:37:30

"Volt itt ember, aki képes volt úgy rávilágítani az irományom hiányosságára, hogy közben elismerte a sorozat gyengeségeit is.
De Te Palacsintaxx foggal körömmel próbálsz minden dologba értelmet magyarázni." Ejj most megkaptam :) fölösleges volt leírnom a sorozat hiányosságait :) mert a cikkemben az oldalamon megtalálható. Sok benne a filler és ezek minősége rendre gyengébb mint az eredeti történeté. A fillerek pedig logikai buktához vezetnek egyes részeknél, mivel azok a mangában szereplő történettel néha szemben mennek. Mást nem tudok rá mondani :) ezt meg leírták fentebb is . Nekem a fő gonoszokkal nem volt problémám mert egyediek voltak . Mindegyiknek volt egyedi rá jellemző képessége külseje és személyisége. Az ilyen harcierő számlálós dolgokat meg annyira nem néztem ,ezek főleg rajongói oldalakon voltak be skálázva ,a sorozat a zed egyedül a namek és csillagharcos részekben tekintette fontosnak, a későbbi epizódokban már nem számozták be a harci erőket. Ha pedig nem tetszik a véleményem az írásoddal kapcsolatosan arról én nem tehetek, vállalni kell a veled nem megegyező véleményeket is, a vizet ilyen dolgok miatt a fölösleges felkapni. Egyszerű ezzel az egy dologban biztos nem egyezik a véleményünk . Nem gondoltam volna, hogy ennyire megsértelek :)

A cd-s példádra meg hmhm :D háát amikor megjelent a cd :) akkor még előhívattam a filmeket :) később pedig amikor már digitális fényképezőgépet használtam (ami elérhető árban volt normális felbontásban) akkor már volt dvd meg egyéb más nagyobb adathordozó sálálálá :P na jó ez már csak kötekedés volt :D de csak hülyültem remélem átérződött a sorokból :D

Értelmet magyarázni nem akartam minden dologba, egyszerűen csak leírtam a sorozatban elhangzott magyarázatokat és kész ,ezért nem kell leharapni a fejem én, nem tehetek róla ,hogy ezek a részek esetleg kimaradtak vagy nem emlékeztél vissza rá.

blogy 2014.03.04. 14:44:43

Lehet picit régi folyamhoz szólok hozzá, de én csak most találtam rá. :)

Azt mondod, hogy mai fejjel már képtelen lennél végignézni, és ismersz 3 embert is, akik nem látták, és most nem tudják végignézni.
Talán ez a legfőbb érved/véleményed amellett, hogy ez a sorozat gyakorlatilag nézhetetlen.

Többen elmondták, hogy nagyon sok (majdnem mind) mostani manga/anime ebben a stílusban, ebből építkezik. A műfaj alapköveit tette le.
Szerinted ez még sem jó érv, mert ettől még nézetetlen.

Azt mondom nagyon kevés sorozat van, amiről ez nem mondható el. És itt nem csak japán animére gondolok. Vegyél elő bármit, amit 30 éve csináltak és akkor mondjuk műfajteremtő volt, és te nem láttad. Szerintem a 80-90%-uk el fog bukni számodra.

Pont azért, mert műfajteremtő volt, és az alapköveket tette le. Ezt megnézték a népek anno, tetszett nekik, ezért elkezdték gyártani a hasonló dolgokat. Viszont minden ilyen hasonlót, valamivel meg kellett 'bolondítani', egyedibbé kellett tenni, mint az elődöt. Használták az alapelvet, mégis folyamatosan csiszoltak rajta és próbáltak javítani.
Plusz azért 30 év, az 30 év. Igen is azóta változott a világ, az embereknek az ízlése is, amihez az újabb kiadások mindig igazodtak.

Így lesz az, hogy aki látta az alapművet, az minden fórumon azt szajkózza, hogy jaj, de hát ez már a DBZ-ben is benne volt, semmi új nincs benne. Míg, aki nem látta, de már megnézte a megannyi továbbfejlesztést, az pedig talán már unalmasnak tartja az eredetit, mert minden kis részét látta már másban.

Azt hiszem a vita ilyen téren meddő, ezért inkább én is egy példával élnék.
Párom nem látta anno mikor a TV-ben ment, sőt igazából nagyon anime-ket sem ismerte. Majd mikor én újra elkezdtem nézni (igen felnőtt fejjel, másodszorra is végigakartam nézni, sőt meg is tudtam tenni) Ő is velem nézte. Nem mondom azt, hogy elsőre beszippantotta a világ. Sőt, kimondottan zavarta a vontatottsága, az, hogy egy harc több tíz részig tart akár. :)
Viszont végig tudta nézni. A végére megszerette nem csak a DB univerzumot, hanem ezzel az anime világát is. Sőt, kb. 5 év múlva ő maga tette fel a kérdést. Nem nézzük újra végig valamikor a DBZ-t? Mert látott egy két részt most a tv-ben, és kedve támadt hozzá. Jó, azért még mindig én szeretem jobban, és ebben biztos benne van keményen a nosztalgia is.
süti beállítások módosítása