Szegasztok!

Befutott hatodik versenyzőnk is az írásos anime kritika versenyre, méghozzá danomics, aki a 2011-es Hunter X Hunter animéről fog írni nektek!

Jó szórakozást, s várjuk továbbra is lelkes és bátor versenyzőinket harmadik nyereményjátékunk mindkét versenyére! ;)

"

Hunter X Hunter 2011

A Hunter X Hunter egy elég híres jelenleg is futó shonen manga melyet Yoshihiro Togashi ír és rajzol (korábbi sikeres műve a Yu Yu Hakusho) 1998-tól, azonban elég sok szünet volt benne, jelenleg is ez a helyzet, lassan 2 éve nem jött ki új fejezet. A manga 340 fejezetig jutott (picit előbb indult a One Piece, összehasonlításképp az 733 fejezetnél jár). A mangát 1999ben a Nippon Animation dolgozta fel egy 62 részben, majd ezután kiadott 3 OVAt ami további 30 résszel bővítette a sorozatot. Azonban a lassú manga kiadás miatt ez nagyjából csak a sztori felét dolgozta fel, nem akartak fillerezni, ezért abbahagyták az animét, és így a fanoknak majdnem 8 évet kellet várniuk. Ám 2011ben megtörtént a csoda, a mai anime stúdiók legjobbja a Madhouse bejelentette, hogy újra dolgozza a mangát az elejétől kezdve. Így indult ez a remekmű, ami Hunter X Hunter 2011 névre hallgat.

1_3.jpg

Az anime jelenleg 110 résznél jár, és már bőven túlhaladt azon ponton ameddig elődje és annak OVA-ji eljutottak. A grafika, az animáció, a karakterek kidolgozottsága, a terek kidolgozottsága nagyon szép, nem hiába egy Madhouse animéről van szó. Száz százalékig filler mentes, egy-egy rész fordul elő benne, ami elmeséli az addig történteket tömören. Az anime elég jó ütemben halad, általában 3, de elég gyakran 4-5 mangafejezetet is feldolgoz egy-egy rész. Kezdetben az animét minimálisan cenzúrázták, de ahogy haladt a történet, egyre jobban elhagyták ezt, mára már egyáltalán nincs benne, de ez régen se volt nagyon észrevehető/zavaró.

Az anime története elég érdekes, úgy nevezett Vadászokról szól, ami egy címet/rangot jelent, feladataik rendkívül változatosak, a sztori rengeteg fajta vadászt ismertet meg velünk. Ugyan az anime a későbbiekben a vadászok témájától eléggé elkanyarodik, mégis fontos szerepe van végig. A történetre azt mondani, hogy sablonos nem igazán lehet, elég egyedi alkotást kapunk. Az anime szálai elég változatosak, keverednek benne a shonenfightok, a kalandos részek, illetve a már seinen szerűbb komolyabb dolgok (ez főleg a mű második felére jellemző).

2_1.jpg

Karakterek terén az anime nagyon jó, nem sablonos tucatkaraktereket kapunk, hanem egyedi szereplőket, egyedi célokkal és tulajdonságokkal. Négy fontosabb karakter van, akik közül kettő akivel az egész anime során találkozhatunk, illetve egy ötödik kakukktojást.

A főszereplő Gon Freecs, talán ő az aki a többi karakter közül legjobban kilóg, ő legkevésbé emberi szereplő, keveset gondolkozik, szinte állandóan az ösztöneire hagyatkozik. Kiskorában elhagyta őt az apja, ezért mindenáron vadász akar lenni, hogy megtudja, miért olyan jó ez a „szakma” hogy az apja nem őt, hanem azt választotta.

Killua az aki Gont végig kíséri kalandjai során, a legismertebb bérgyilkos családból származik, az anime elején még hidegvérrel képes megölni akárkit, viszont a Gonnal való utazásai során megváltozik, megismeri milyen az igazi barátság (itt ne arra a sablonos barátságra gondoljatok amiket bemutatnak a mai divat animék), karakterfejlődése nagyon fontos elem a folytatásban.

Kurapika (itt megjegyezném, hogy a nevek valami eszméletlenül hülyék és légből kapottak) egy érdekes múltú klánból, a Kuruta klánból származik, különlegességük, hogy ha az érzelmeik nagymértékben megváltoznak, például idegesek lesznek, a szemük skarlát vörösen elkezd izzani. A probléma, hogy ezen „holmik” a feketepiacon elég keresett és drága dolgok, ezért egy tolvajlásból megélő banda a Fantom Társulat kiirtotta ezt a klán, szemeiket elvitték, és egyetlen túlélő Kurapika maradt. Célja a társulat ártalmatlanná tétele, illetve társai szemeinek összegyűjtése. Ja és ő sok fan képzelgése ellenére FIÚ!

Leorio a negyedik fontosabb szereplő, ő egy dumagép idióta, igazi humorforrás, ez miatt nagyon szerethető. Orvos akar lenni, mert makacs külső egy nagyon szerető, és gondoskodó belsőt takar, azonban ehhez pénzre van szüksége, és ezt úgy akarja megszerezni, hogy vadásszá válik. Ő illetve Kurapika a történet első felében szerepelnek, a későbbiekben már sajnos eléggé nélkülözve vannak.

Még egy szereplő van akiről fontos szót ejteni, ő Hisoka aki egy pedofil, homoszexuális beütésű perverz alak, célja az hogy nála erősebb embereket találjon, és legyőzze ezeket, ha ez sikerül neki akkor képes elélvezni. Elég nagy humorforrás ő is, plusz elég érdekes hogy kinek az oldalán áll ő, és mik a további céljai. Gonék balszerencséjére őket is kinézte magának, és éretlen gyümölcsként tekint rájuk.

3_1.jpg

Az anime konfliktusát kezdetben a vizsga letétele jelenti, majd később a Fantom Társulat (más néven a pókok), illetve a sztori második felében a Kimerahangyák okozzák főhőseinknek a problémákat. Az ezekhez tartozó szereplők szintúgy egyéniek, és elég jó karakterek.

Itt nem igazán kapunk, hú de nagy betekintést a szereplők múltjába, egy-egy flashbacket kapunk, de azok mindössze 1-2 perc hosszúak, én szerintem ez előnye az animének de mindenki döntse el maga. A sztori megkímél minket mindenféle irritáló tsundere fangirlöktől, fanservicetől, nyáladzástól. A mellékszereplők is elég jól sikerültek, sokat kapunk belőlük, de nem irritálóak, és feleslegesek, hanem legtöbbnek fontos szerepe van, ez mindegyik arcra jellemző de legfőként a jelenleg futó Kimérahangya arcra.

Fontos még megemlíteni az anime harcrendszerét az úgy nevezet Nen használást. A Nen az ember teste körül lévő aurának az irányításával, és azoknak a részelemeivel foglalkozik, elég összetett mégis szerintem, ha megnézzük az összes shonenfight animét ez a legjobban, és leglogikusabban megmagyarázott képesség. E képességet a vadászok rengetegféle módon használják, szinte egyáltalán nem találkozunk olyanokkal akik ugyan azzal próbálnak érvényesülni (pl. ahogy a legtöbb neverending shonenben láthatjuk) illetve ezeknek a képességeknek megvan a maga feltétele és hátránya, ezekből fakadóan a maguk erőssége. A harcrendszerre nagyon jellemző a kötetlenség, itt nincsenek szabályok, ha valaki hibázik, nagy eséllyel meghal.

4.jpg

Nagyon növelik az élményt a zenék. Az animének egy openingje zenéje van, és arconként változott a benne mutatott képek, eleinte elég jó volt, azonban manapság már kissé unalmas. Viszont nagyerősségei az animének az endingek. Eddig 5 darab volt belőle, és valami eszméletlen jól passzoltak az adott történetrészhez, zseniálisan lezárta az epizódokat. Egyedül nekem a 4. ending nem nagyon nyerte el a tetszésemet, de ez is egyéni vélemény. Az animében felcsendült OST-k nagyon jól növelték a hangulatot, izgalmat, és néha a melankóliát.

Végezetül annak aki még esetleg nem látta az animét, vagy csak a régi 99es verziót látta, annak nagyon tudom ajánlani ezt a remekművet, aki kiakar mozdulni a mai világ hírhedt sablonshonenjeiből, és látni akar egy nagyon egyéni, és nagyon jó animeadaptációt a világ legjobb animestúdiójától.

Hunter X Hunter 2011

  • Idő: 2011-
  • Stúdió: Madhouse
  • Rendező: Hiroshi Kőjina
  • Műfaj: Shonen

Pozitív:

  • Izgalmas, nem sablonos történet
  • Fillermentes
  • Nagyon jó Grafika
  • Jó, szerethető karakterek, és karakterfejlődés
  • Rohadt jó zenék, endingek
  • Fanservice, tsunderék, nyáladzások nulla
  • Jó humor


Negatív:

  • Ostoba, légből kapott karakternevek

  • Opening kissé unalmas már 110 rész után

Értékelés: 9,5/10

Köszönöm hogy elolvastátok a kritikám, sziasztok!

Kritikát írta: danomics (Domonics Dániel), Dátum: 2014.01.12"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr375758149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása