Szegasztok!

Örömmel jelenthetem be, hogy még idén, új év előtt meg lett a legelső jelentkezőnk a Harmadik Nyereményjáték Írásos Anime Kritika versenyére, s eme bátor jelentkezőnk nem más, mint Mexleonidas/Rum Szabolcs, aki a Black Rock Shooter animéről mondja el véleményét nekünk!

Jó szórakozást, s várjuk a többi bátor versenyzőt is mind az írásos anime kritika, mint pedig az anime videó kritika versenyre! ;)

"Rum Szabolcs

Kritika:
Black rock shooter

Spoiler veszélyes !

Készült: 2013-12-29

Felhasználó név: mexleonidas

Nos mint előszó, szeretnék bemutatkozni.

A nevem Rum Szabolcs és körülbelül 6 éves korom óta követem nyomon az animék világát, tehát lassan 12 éve vagyok benne az otakuságba, melyre nagyon büszke vagyok, bár tudjuk hogy a legtöbb ember erősen elítéli ezt a dolgot és az én bemutatót művem pont ezt a társadalmat és gondolkodást fogja feszegetni.

Kezdjünk is bele életem első kritikájába.

Black rock shooter. A legtöbb animébe ismeretes személynek ismerős lehet a név, bár lehet hogy sokan nem ismerik mivel csak egy 8 részes animéről beszélünk, melynek alapja egy 2010-es ova volt és majd csak rá 2 évre adták ki ezt a rövidke kis animét .

anime1.jpg

Nézzük is meg mi alapból ez a mű.

Besorolni elég könnyű, a legtöbb ember egy sima slice of life animének sorolná, néhány akció jelenettel és ember feletti képességgel, azaz egy egyszerű mindennapi élettel foglalkozó mű. Viszont ez így nem igaz !

Maga a mű nagyon erősen épít az emberi kapcsolatok fontosságára és azok életbe való kapcsolatukra, de nem az egyszerű barátság a téma.

Felmerül az árulás, a cserbenhagyás, a magány és a félelem és az egyedül lét a nagyvilágban, megtalálhatóak a nem kölcsönös barátságok is ahol az egyik személy többet ad a másiknak és ki használja a személyt és itt mutatkozik meg az anime erőssége, mivel ezek a kapcsolatok nem szilárdak folyamatosan változnak és egy belső konfliktus, egy harc keretében bontakozik ki.

Történeti szál:

A történet alapvetően Kuroi Mato életét meséli el, kinek ez az első éve a gimnáziumba és egy régi ovis barátjával Yuu-val közösen vágnak bele ebbe az ismeretlenbe. Mindketten a kosaras klub tagjai lesznek, ahol együtt töltik a szabad idejüket, illetve együtt is járnak mindenhova még haza is.

Megjegyzésem: Yuu mint szereplőt mindenképpen pozitívnak ismerjük meg a történet elején, de ha komolyabban bele gondolunk, ez a főszereplőnek Matonak nem annyira pozitív ( persze ezt ő nem tudja hiszen jó barátja), hiszen Yuu jelenléte meggátolja Matot abba, hogy új barátokra tegyen szert, pedig ő egy nagyon nyitott illetve kedves lány aki szeret barátkozni.

Történeti szál:

Mato figyelmét felkelti az egyik osztálytársa, név szerint Yomi, aki látszólag egy zárkózót és szerény lány nagyon jó kézügyességgel.

(Karkötőket fon, melyet a szereplőnek ajándékoz, később saját levágott haját is belefűzi, hogy a többi szereplő érezze a jelenlétét és mindig gondoljanak rá. )

A két lány közötti barátság hídja egy könyv, mely mindkettejük kedvence a Szivárvány színekben pompázó kismadár. Ez a könyv megvan mindkettejüknek és még a telefon háttérképük is ez.

Megjegyzésem:Meglepő módon az anime nem egy, hanem rögtön három történetet akar elmesélni a nézőnek.

Egyszer Mato életét a gimnáziumba és barátaival való kapcsolatát, egyszer a Matoba történő belső konfliktust és harmadszor a Kismadár történetét.

A Kismadár története a mű kulcs eleme illetve az egyik folyton felbukkanó jelkép is , mivel ez a madár kezdetben a mohóság majd a halál szimbóluma, de ez sem szilárd elem, hiszen a mű végére Mato folytatja a kismadár történetét és átírja azt, így születve meg az a szivárványos kismadár mely a remény jelképe lett.

Tiny_bird_book_2_by_neneruki-d4smigx.jpg

Történeti szál: Yomi barátkozna Mato-val , megpróbálnak közeledni egymáshoz és áttörni az akadályokat, de Yomi gyerekkori barátja Izuriha Kagari nem engedi Yominak . Kagari balesetett szenvedett kiskorában ezért mozgássérült lesz és minden idejét Yomival tölti.
Később felépül annyira, hogy Ő is iskolába járhasson, méghozzá ugyan oda ahova Mato, Yomi és Yuu.

Megjegyzésem: Itt kap szerepet a kritikám elején lévő kihasználás és a nem kölcsönös barátság.
A történet elején mikor Kagari még mozgás sérült, folyton emlékezteti barátját a szörnyű balesetre melyet Yomi okozott és így bűntudatot keltve a lányba hogy minél többet foglalkozzon vele, sőt még meg is fenyegeti hogy kárt tesz magába ha Matoval barátkozik. Persze Yomi mindent megtesz azért hogy barátságuk éljen Kagarival, de sajnos ez egy erőltetett és nem független kapcsolat a két lány között.

Miután Kagari képes lesz iskolába járni, egyszerűen ellöki magától Yomit mivel lesznek új és fontosabb barátai, ezzel teljesen összetöri Yomit.

Történeti szál:  Yomi teljesen összeomlik, haját levágja és karkötőkbe fonja, elszigeteli magát a többiektől és nem jár iskolába, szobáját felforgatja és próbálja legyőzni a fájdalmat, illetve mellkasára egy szivet véss. Eközben a belső világba, ahol a szereplők harcos énjeik küzdenek Mato megpróbálja megmenteni Yomit mely később sikerül is neki.

Megjegyzésem:Itt figyelhető meg a magány mint elem használata, illetve a kétségbe esés és a menekülés a valóságtól, na de vajon hogy nyilvánul ez meg a lelkek világában… ?

Sokan félre ismerik az anime akció jeleneteit, mivel az nem egy másik dimenzióba vagy hasonló helyeken játszanak, még csak nincs is köze a karaktereknek egymáshoz ott, mivel az a világ a szereplők saját lelkei.

A lelkük mélyén küzdenek, hogy végre megszabaduljanak a fájdalomtól és a kétségbe eséstől, mondhatjuk úgy is hogy a szereplők érzéseik öltenek testet és próbálnak túlélni. 

A lelkük mélyén harcoló érzések is éreznek fájdalmat, ezek az érzések részben testek is, de a készítők csak azért alkották meg ezt a világot hogy a néző megértse azt hogy mi folyik egy ember lelkében mikor átesik ezeken az élet szakaszokon és mivel testet adtak ezeknek a karaktereknek láthatjuk hogy milyen gigászi harcot vívnak egymássál a szereplők lelkeinek és érzéseinek alakjai és hogy később felmerül egy fontos kérdés is. Az emberek inkább szenvedjenek a való életbe vagy pedig a lelkükbe zárkák-e az érzéseiket és saját magukkal harcoljanak, ki nem mutatva a valódi érzelmüket az igazi világ felé.

Történeti szál: Az anime rendelkezik egy felnőtt karakterrel is, aki nem más mint Irino Saya, az iskola tanács adója aki többször is kávézgat az iskola tanulóival beleértve Mato-tt, Yuu-t és persze Yomi-t is.
Karaktere kezdetekben nagyon kedves, szinte már túl kedves és segítő kész is. Viszont a történet közepére megjelenik nála a gonoszság is, de a történet végére kiderül Yuu-val való kapcsolata így ismét szimpatikus karakter lesz.
Megjegyzésem: Ahogy régebben is említettem, nincs egy merev jellemű karakter se, de legfőképp Irino Sayánál figyelhető meg az érzelmi változás Yomi után.
Kiderülnek, múlt béli emlékei mely szorosan fűzik őt Yuu-hoz.
Irino Saya a lelkek világában, többeknek meglepő lehet a véleményem, de számomra ő egy anyai karakter. Vörös szemeivel folyamatosan megfigyeli a többi harcost, hogy mit és hogy csinál, illetve próbálja felkarolni a lelkek világába élő más teremtményeket is, akiknek nincs közük a harcokhoz.

WhoAreYou;BRS&Mato.jpg

Történeti szál: Az utolsó részekhez érve kiderül hogy Yuu és Irino Saya régi gimnazista társak voltak, de Yuu elcserélte a a belső harcos lelkével az életét, ezért a Föld világi Yuu került a lelki világba és a harcos Yuu került az emberi világba, mivel Yuu nem bírta feldolgozni akkori életét, családi hátterét és egy balesetet melybe elvesztette otthonát.
Megjegyzésem: Az anime végéhez közelítünk , de nem túlzás azt mondani hogy ekkor már a legtöbb szereplő érzelmi mély ponton van és ez meglátszik a lelkek világába lévő szereplőkön is. Yuu régi életén látszik a fájdalom és a szenvedés, mivel nem volt meg a szerető családja és nem érezte át a szeretettet, ez miatt nem tudott érzelmi kapcsolatokat létre hozni , mivel környezete tudod az otthoni körülményei miatt ezért részben kitagadták néha bántották is mint például eltépték az egyenruháját, de inkább csak nem keresték Yuu-val a kapcsolatot és senki nem barátkozott vele, egy ember leszámítva aki Irino Saya volt.

Ez az a pillanat amikor elérünk a történet katarzis pontjára, mivel a szereplők és a lelki énjük egyesülnek és a két világ énjei kiegészítik egymást, így elérve hogy teljes erővel tudjanak küzdeni.

Mato találkozik lelki énjével ( kit a Black Rock Shooter Innocent Soul című manga egyszerűen Rocknak hív), és Rock kényszeríti arra hogy küzdjön meg barátaival és egybe olvassza magát Matoval .
Mato kezdetben teljesen engedelmeskedik Rocknak viszont látja, hogy barátai szenvednek és Rock bántja őket ezért közbe lép.
Viszont itt van egy nagyon fontos megemlíteni való. Ugyan is Mato és Rock nem külön-külön ember, Rock Mato lelke és Mato nem képes uralni a saját lelkét azaz Rockot.

Rock pusztítása valójában Mato haragja és küzdése egyszerre, ami egy szimpla túlélési ösztön. De ha Mato időben kezelte volna kapcsolatait és barátaival való közös problémáit, soha nem alakultak volna ki azok a belső konfliktusok, amik miatt Rocknak harcolnia kell, tehát Rock egyáltalán nem hibáztatható azért hogy csak pusztítani tud, mivel ez nem egy rombolásként kell felfogni hanem túlélési szándékként. És fontos emlékeznünk arra, hogy Rock képtelen a mások lelkeivel való kommunikációra számára az a harc és küzdés az alapvető életforma, amit megszokott mivel neki ez volt mindig is a feladata és e szerint élt. 

Mato rádöbbenve tetteire képes lesz megérteni Rockot és rájön arra hogy az összes fájdalmát elfojtotta és ezt mind Rocknak kellet elviselnie ezért megkéri Rockot hogy ossza meg ezentúl vele a fájdalmát és hogy átakarja érezni azt a fájdalmat amit Rock, hiszen csak így láthatja át teljesen a világot.

Végül Mato és Rock egy végső csata keretein belül rájönnek, hogy ők teljesen egyenlőek, és hogy Matonak meg kell tapasztalnai a fájdalmait is és nem menekülhet el minden elől, de Rocknak is megkell tanulnia a szeretettet ezért Mato célja, hogy eljusson Rock Szívéhez.

Yuu harcos lelke feláldozza magát a békéért, hogy a földi lelke ismét visszatérjen az emberi világba, de megmondja neki, hogy nem kell félnie hisz Mato mellett igaz barátra lelhet. Yuu harcos énje a befejező karakter, aki megoldja a konfliktust és békét teremt a lelki világban.

Végül Yuu emberi lelke visszatért az emberi világba és a három jó barát megesküdött, hogy örökre együtt maradnak akármekkora akadályok is várnak rájuk, és ez a tökéletes happy end, vagy ha az anime keretein belül maradunk ez az a remény melyet a kismadár története elmesélt.

50337.jpg

A művet összegezve, számomra ez az örök kedvenc mivel az egyik legjobb érzelmi alapú anime dráma! Igen dráma és nem akció vagy pedig slice of life műfajú ez egy kőkemény drámai darab, amit az embernek többször is végig kell néznie ahhoz hogy megértse azokat a dolgokat amit Mato megél és azt amit a Szivárvány színű kismadár elmesél.

Nagyon erősen az emberi kapcsolatokra épít az anime, ezért főleg azoknak ajánlom, akik a barátság keretein belül megéltek hullámvölgyeket is mivel teljesen át tudják érezni az anime hangulatát.  Illetve ajánlom azoknak a művet, akik kedvelik a Vocaloid, azon belül is Hatsune Miku munkásságát mivel több általuk készített dal is készült.

(Plusz Rock eléggé hasonlít Mikura ;) )

Köszönöm a figyelmedet kedves Olvasóm, illetve remélem elnyerte tetszésedet a stílusom és ezentúl még pontosabban átfogod elemezni minden anime részleteit, hiszen a részletekből lesz a nagy egész.

Esetleges kérdéseidet vagy észrevételeidet az alábbi elérhetőségeken teheted meg felém:

https://www.facebook.com/rumszabolcs vagy rumszabolcs@citromail.hu

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a türelmed és további animékben gazdag életet kívánok neked és a többi olvasómnak is. J

 Rum Szabolcs

(Mexleonidas)"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr425717047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serious 2013.12.30. 11:02:43

Nem rossz, én csak azért nem kezdtem bele mert a nyeremények nem igazán kötnek le:)
bár mindenkinek más az érdeklődési köre műfaj terén,
de elismerésem kezdetnek nem rossz csak így tovább.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.12.31. 02:25:25

Az én véleményem picit más az animéről. Számomra egyáltalán nem volt olyan katartikus mint neked. Közepes darab, amelyet a fanservice hívott életre. A történet közepes, tele logikai hibákkal. A főszereplők ostoba cselekedeteivel. Foghíjas a sztori, hiányos. A könyv pedig nevetséges. Alapvetően maga a felállás ostoba. Részletezni itt most nem akarom.

A kritika egyébként tetszett. Érdekes ahogy te fogalmaztál "otaku" szempontból látni egy ilyen animét.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.12.31. 02:26:41

ui:"egyik legjobb érzelmi alapú anime dráma!" szerintem hiba az egyik legjobb érzelmi alapú drámának tartani a sorozatot. Sajnos megsem közelíti az ezen kategóriában lévő igazán klaszikus kifejezetten élvezetes animék színvonalát.

Serious 2013.12.31. 03:29:25

tudom h ez nem ide tartozik most de ezt az animét néztem meg most és sztem nem volt sok gond vele sztem átadta a mondanivalóját és a hangulatát
egyedül egy karakternek a hangja volt idegesítő de ezt már sokan is mondták, meg a végét csapták össze leginkább
Myself; Yourself
ez a címe

mexleonidas 2014.01.03. 21:53:46

Természetesen nyitott vagyok a többiek véleményére is és belátom azt, hogy van jobb dráma is ennél viszont ez a kritika egyszerre lett megírva szünetek nélkül, ezért kicsit elkapott a hangulata és a kiemelési szándék. Próbáltam úgy megírni ezt a kritikát, hogy az emberekbe keltsen valami féle érzelmi hatást és hogy azok is átérezzék egy picikét, akik nem ismerik a fenti művet :)
süti beállítások módosítása