Szegasztok!

Gondolom volt már, hogy találkoztatok egy mangával, animével, melynek alapötlete egész jó volt, és voltak benne jó fordulatok, de sajnos valahol félúton elk*rvult, kifordult magából, majd ahelyett, hogy az adott, lezárásnak megfelelő résznél abbamaradt volna, nem álltak le vele időben, és addig húzták, míg át nem ment epic fail-be.

Persze, hogy volt már, hiszen mi is írtunk már nem egy ilyen műről, élükön a Naruto-val, melyről már lassan a legnagyobb fanatisták is lemondtak.

Most is egy ilyen "műről" van szó, mely egészen jól indult, de később pár hülyeséggel el lett rontva + nem tudott leállni vele sem a mangaka, sem a kiadó.

Ma a Kangoku Gakuen-ről, avagy a School Prison-ről lesz szó!

prison-school-r1011_200x0.jpg

A School Prison, eredeti nevén Kangoku Gakuen egy 2011 óta a Young Magazine-ban folyamatosan megjelenő manga, melyet Hiramoto Akira ír és rajzol.

Műfaja romantika, vígjáték, seinen és... ecchi.

A történet szerint van egy lány iskola, amit az igazgató átakar alakítani rendes, koedukált iskolává, s kezdésként 5 fiút felvesz, Kiyoshi, Shingo, Gakuto, Jo és Andrei személyében - akik kb olyan röhejesen néznek ki, hogy simán elmennének a Naruto Part III új főgonoszaiként is -. Az öt fiú el is kezdik a beilleszkedést egy kiadós kukkolással, amit a női diák elnökség három egyedüli tagja - Hana, Meiko és Mari - azzal honorálnak, hogy egy egész hónapra beb*szak őket az iskola közepére összerakott gettó börtönbe. A szabály egyszerű: egy hónapi ott kell lenniük és max 2 alkalommal szökhetnek meg - persze mindegyik szökés után + egy hónap büntetés -, viszont egy harmadik szökés esetén, függetlenül, hogy együtt vagy magán akcióként követték el, mindegyikük repül világgá. Na igen, de Kiyoshi megígérte egy aranyos lánynak, Chiyo-nak, hogy elkíséri őt az alig fél hónap múlva lévő szumó birkózó rendezvényre, így Kiyoshi-nak ki kell valamit találnia, hogy hogyan tud ott lenni egyszerre két helyen, miközben a többiekkel azon ügyködik, hogyan tudnának kiszabadulni a nem kicsit feminista trió fogságából.

Igen, természetesen hemzseg már az alap történet is a logikai kérdésektől, minthogy hol vannak a fiúk szülei és miért nem szólnak bele, de szerencsére van benne pár olyan csavar a sztoriban, mely ellensúlyozni tudja a logikai bakikat.

prison-school-4181657.jpg

A szereplőkről annyit, hogy Kiyoshi, Shingo, Gakuto és Jo folyamatosan változnak a történet során, de mindenki megtalálja köztük a kedvencét, mivel mind a négy igen nagy idióta a maga módján, persze mindegyiküknek van valami fétise (Gakuto tipikus otaku, Jo "hangyás" stb). Egyedül Andrei-el volt bajom, mert nem nagyon volt neki komoly szerepe a történetben, nem adott annyit hozzá, mint a másik négy.

Itt van még karakterek terén Chiyo, aki nagyon szerethető karakter lett, Mari, aki az apjával (az igazgatóval) megmosolyogtató pillanatokat tud okozni, viszont ha a másik kettővel van, akkor gyorsan meg is lehet utálni őket. Ott van még Hana és Meiko, de róluk később. Viszont visszatérve az igazgatóra... na ő tényleg nagyon jóra sikerült, egy vicces, komikusan a fétisének élő személy, aki komolynak akar látszani, de amit csinál az kb egy nagyon jó Leslie Nilsen komikummal ér fel (értsd, faarccal csinálja a szubjektív hülyeségét).

prison-school-4181661.jpg

Amit mindenképpen pozitívumként kell kiemeljek, az a rajzolás, mert egész jóra sikerült, főleg az árnyékolással és karakterek terén (persze néha itt is befigyel pár serious fail).

A humor az viszont olyan közepes lett, mivel vannak olyan poénok, melyek nagyon jóra sikerültek, alpári poénok, melyek viccesek és sajnos vannak alpári "ízléses" poénok, melyek gusztustalansága vetekedik bármely legendásan ízléstelen anime/manga "humorával".

prison-school-4182999.jpg

Na akkor most jöjjenek a negatívumok, melyek közül elsőként a töménytelen fanservice-t emelném ki. Nem az, nincs gondom a fanservice-el, ha az megfelelő módon, ízlésesen és főleg megfelelő számban van jelen. Na itt viszont annyira túllódul a manga a fanservice túloldalán, hogy az még a fanservice "romantikusainak" is nagyon fáj és elfordul. Sőt, két karakter gyakorlatilag csak erre lett kitalálva - vagyis nem a fanservice jelenetek lettek nekik szánva, hanem ők lettek a fanservice jelenteknek szánva! Eme két karakter nem más, mint "Miss Pisi Hana" és "Lady Izzadó P*csájú Meiko".

Hana szereplései Kiyoshi és a pisilés + fanservice körül forog, s habár van 1 vagy 2 jó poénja, a ripacskodásai, "serious face fail"-jei és idegbeteg viselkedése miatt gyakorlatilag az olvasók 2/3-da csípőből elfogja küldeni őt a fenébe. Meiko meg egy Hana-nál is durvábban a fanservice-nek szánt karakter, akinek már akkor izzadnak a cickói, fenek és "baby-maker"-je, ha magában beszél az elnökről, Mari-ról, vagy kárörvend a fiúkon. De ezt kb minden 3-ik fejezetben eljátsszák, sőt, van, hogy egy fejezetben játsszák el kb 2-szer, 3-szor! Van ugyan 1-2 olyan fanservice poénja, ami nem gáz (picit talán még elmosolyogtató is), de összességében annyira szimpatikus, mint Sakura a Naruto-ból.

prison-school-4181325.jpg

Ezzel még úgy egészében nem is lett volna akkora nagy baj, na de (!)... a történet kb a 80-ik, 81-ik fejezetnél abba is maradhatott volna, mivel a történet kb ott lezártnak is tekinthető, de a mangaka folytatni akarta.

A fiúk - természetesen sztori sablon lévén - kiszabadultak, s a helyükre a három ribi-tini került, akiket természetesen egy főgonosz fog leváltani, s most arra hajt a mangaka, hogy kezdjük már el sajnálni a három kis feminista, fiú-gyűlölő ribit, akik kb 80 fejezeten át úgy bántak a főszereplőkkel, mint egy rakás szeméttel.

Tehát a börtön kezd átmenni lassan valóvilág szerű vetélkedőbe, mely szerintem pont, hogy ártott a sztorinak, mintsem jobbá tette, mert gyakorlatilag ugyanaz lesz, csak a helyzet cserélődik fel.

Tény, lehet, hogy nem lesz annyira gáz, de szerintem akkor is jobb lett volna akkor befejezni. No de hát ha nem fog akkorát bukni.

A hangulatról csak annyit, hogy hála a háromtagú diáktanácsnak erős feminista hangulata lehet a mangának, ami nem biztos, hogy sok olvasónak tetszeni fog.

1_2.jpg

Összefoglalva ugyan nem lett nagyon rossz, de sajnos az említett negatívumok miatt nem is lett valami jó. Aki akarja, nyugodtan kezdje el olvasni, de szerintem jobban járnának mondjuk a Cesare-ral vagy a Monster-el.

School Prison

- Idő: 2011 óta (még mindig tart)

- Író & Rajzoló: Hiramoto Akira

- Magazin: Young Magazin

- Műfaj: Seinen, Ecchi, Romantika, Vígjáték

- Hossz: 103 fejezet eddig (még mindig fut)

Ami Tetszett: 

- Az alap ötlet egész jó.

- Van pár szerethető karakter, főleg Chiyo és az igazgató.

- Egy pár értékelhető poén.

- Szép rajzolás.

Ami nem tetszett:

- Meiko és Hana.

- Sok a fölösleges és "ízléses" ecchi fanservice "poén".

- Hamarabb abba kellett volna hagyni s nem nyújtani.

- Erős feminista szaga van, ami nem biztos, hogy sok olvasó ízlését elnyeri.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 3/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 3/5

Értékelés:

Százalék: 50%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr35457727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása