Sziasztok!

Mai alanyomat tonkacsa nevű olvasónk ajánlotta nekünk még régebben. Bevallom, mindig kicsit parázok, ha egy olyan animéról kell kritikát írnom ami másoknál az Ultimate No.1 helyen áll és remélik, hogy mi is hasonló véleménnyel leszünk róla, de ha mégsem, akkor reméljük, hogy osztják "mindenkinek más az ízlése, de ez nem baj" elvünket.... legrosszabb esetben kitör belőlük a Hulk. Bizonyára emlékeztek még Mangekyo és a Toradora esetére.

Szerencsére azért vannak normális emberi lények, akik képesek elfogadni, hogy másoknak talán nem ugyanaz a véleménye a kedvencéről, mint neki.

Mai alanyom tehát a tonkacsa által ajánlott Samurai Champloo című sorozat!

Samurai-Champloo.jpg

A Samurai Champloo egy 2004-2005-ig futó szamurájos shounen anime, amit a Manglobe stúdió készített és ugyanaz a Shinichiro Watanabe rendezte, aki a Cowboy Bebop és a Sakamichi No Appolon-t is rendezte. Ahogyan a Cowboy esetében ehhez is készült egy alig pár kötetes manga, amit szintén Shinichiro készített.

Lássuk is miről szól.

A történet a középkori Japánban játszódik, a szamurájok és a földesurak korában. Történetünk női főhőse Fuu egy Dangobárban dolgozik.

samurai_champloo_003.jpg

Átlagos élete akkor változik meg mikor a helyi földesúr fiacskája fenyegetni kezdi, mikor is a segítségére siet egy Mugen nevű srác, persze nem ingyen, ám ugyanekkor harcba száll egy különös szamuráj Jin-is aki a 3. főbb szereplője lenne a sorozatnak.

samurai_champloo_004.jpg

A harc végén a bár porig ég, a földesúr fia meghal, ezért ki akarják végezni a 2 srácot és Fuu segít nekik megmenekülniük és miután lerendeztek egy egész hadsereget összebarátkoznak és persze nem önszántukból, de testőrként Fuu mellé szegődnek, aki útra indul, hogy megkeresse a Napraforgó Illatú Szamurájt

Ezek után indul be igazán a sztori, a 3 főszereplő bajból bajba keveredik köszönhetően a pénzhiánynak vagy hogy Mugen nem bír magával és mindenkivel harcolni akar. A történet során felbukkannak ellenségek, illetve barátok a múltból és persze megy az eszeveszett harc ezerrel.

Összességében ennyi lenne a sztori, véleményem szerint nem nagy durranás, de azért aranyos és nem bonyolítják túl benne a dolgokat, mint egy neverending shounenben. Igazából ez egy tipikus shounen anime, agyatlan shounen fightokkal, de azért van benne mégis valami amitől egy picit jobb, mint a többi hasonló kaliberű sorozat.

A látvánnyal kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim. Alapjáraton nem rossz csak időnként vagy el vannak nagyolva a testrészek vagy pedig nincsenek rendesen kidolgozva. A háttér látvány viszont piszok jól meg lett csinálva, nagyon jól ábrázolja a középkori Japánt és mindezek mellet még azt a hangulatot is visszaadja. A harcok szintén nagyon ütősek lettek, nincsenek benne különleges harci technikák, pusztán csak katana-s harcok vannak benne, de legalább jól meg vannak koreografálva.

wondersameinside.gif

Sajnos a szereplők véleményem szerint elég sablonosak, de nem feltétlenül rosszak. Mugen egy idegbeteg-leszarom típusú egyén, vele ellentétben Jin egy megfontolt hidegvérű szamuráj. Amolyan ellentétek vonzzák egymást karakterek és persze állandóan csesztetik egymást. Fuu-t igazából nem tudom hova tenni, mivel úgy vettem észre, hogy ő csak azért van benne, hogy legyen egy női szereplője is az animénak, illetve ő a rendfenntartó a két pasi között. Vannak ugyan még mellékszereplők a sorozatban, de ők sajnos nem szerepelnek annyit, hogy írni lehessen róluk, szóval haladjunk tovább.

Maga az anime eléggé epizód centrikus, szóval minden részben adott egy újfajta helyzet, például evőversenyen vesznek részt vagy pedig baseballoznak (na ilyet se láttam még középkori animében). Vannak azért elgondolkodtató részek is, mint például a 19.rész, amiben konkrétan a buddhizmus vs. kereszténység harc kerül a középpontba vagy pedig a Japánok az Európaiakkal szembeni előítélet kerül terítékre. Ezek a részek viszont jók lettek.

Zenék. Na ez az a pont aminél nagyon a negatívum szócska felé billen a mérleg. Kezdve az Opening dallal. Akik ismernek azok tudják, hogy utálom a rap és a hip-hop minden formáját és hogy ilyen stílusú az Op dal az egy kicsit lehúzza nálam a cuccot. De a klipp viszont egész jó lett. Az Ending dal viszont elég tetszetős lett, bár az se jött be annyira. Az animében nincs sok háttérzene, de amik vannak azok is inkább Hip Hop zenék.

Nos tehát mi is lenne a véleményem a sorozatról? Egyáltalán nem rossz, nagyon hangulatos, csak sajnos eléggé sablonos jellegű átlagos shounen amiből szerencsére az agybaszó hülyeségeket kihagyták és végső soron nem rossz, el van vele az ember. Egy megnézést azért megér.

Samurai Champloo


-Idő: 2004-2005

-Stúdió: Manglobe

-Rendező: Shinichiro Watanabe

-Műfaj: Történelmi-Shounen

-Opening: Battlecry by Nujabes & SHINGO2

-Ending: Shiki No Uta by MINMI

-Hossz: 26 rész

Tetszett:


- Egész egyszerű és aranyos a történet.

- Egész jó a látvány.

- Mugen nagy arc.

- Nagyon jók a csaták.

- Vicces és Tanulságos epizódok is vannak benne.

- Opening és ending klipp.

- Egyszer megéri megnézni.

Nem Tetszett


- Néhol eléggé sablonos.

- A Szereplők se nagyon eredetiek.

- Vannak benne uncsi részek.

- Zenék.

- Opening zene.

Értékelés:


-Százalékban: 82%-Jó

-Pontban 8/10


Nos tehát ez volna a Champloo,remélem nem lesz az mint a Toradoránál. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr675454936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.10. 15:47:15

"Maga az anime eléggé epizódcentrikus,szóval minden részben adott egy újfajta helyzet például evőversenyen vesznek részt vagy pedig basebolloznak (na ilyet se láttam még középkori animében). Vannak azért elgondolkodtató részek is mint például a 19.rész amiben konkrétan a buddhizmus vs. kereszténység harc kerül a középpontba vagy pedig a Japánok az Európaiakkal szembeni előítélet kerül terítékre. Ezek a részek viszont jók lettek."
az igazság az, hogy nem a középkorban játszódik. Szerintem a 18-19. században, ugye a japánok csak a 19. század végén 20. század elején kezdték el a modernizációt ha jól tudom az országukban ,ezért olyan fejletlen ott minden,de ha megnézted a külföldi hajókat, vagy esetleg a puskaporos pisztolyokat amik szerepeltek benne, baromira nem középkorra tehető a történet.

Sári Balázs 2015.08.20. 15:10:17

A történet az Edo korban játszódik, ami az 1600 és 1800 kötöttre tehető nagyjából, szóval inkább a középkor vége, de ne zavarjon meg a japán és az európai középkor nem fedik egymást. Japán később újít, ha lehet így mondani.
Nyilván a sorozat sem egy történelem óra így kerülnek bele oda nem illő dolgok, de ha következetesen használja a rendező ezt a formulát akkor nincs vele probléma. Ilyen a szemüveg.. vagyis annak inkább a formája amit Jin visel pl, aztán a baseball ami az 1800 évek közepétől indul ami majdnem egybe esik az Edo kor végével. És ott van még a kritikát író nagy kedvence is a hip-hop. Ami 100% amerikai és a XX. század egyik vívmánya.
A kritikában kissé zavaró az ez miatti fanyalgás mivel nem csak az opening sajátja, az egész sorozat úgy épül a hip-hop alapokra mint a fentebb említett Cowboy Bebop a jazz, blues és soul dallamokra.
Feltűnik a beatbox, a break tánc és a graffiti is mint ennek a szubkultúrának az elemei.
Egy kicsit nekem olyannak tűnt, persze nem olyan egyértelműen, mint a Magyar vándor című film. Nem pár hét vagy hónap alatt zajlik le a cselekmény hanem 200 éve alatt, végigszáguldva a Japán történelem nagy változásán. A sorozat vége erre fut ki, a keresztény térhódításra és a kifelé való nyitásra. Az utolsó részben, a tradicionális japánt képviselő Jin és a káoszt szimbolizáló Mugen is elveszti a kardját, lehet én látom bele de elég erős szimbólum. Japán az Edo kor után teljesen megváltozik, vége van a befelé fordulásnak, és erősen elkezd nyugatiasodni.
Sok részben feltűnnek olyan dolgok is amik amolyan oktató jelleggel mesélnek a történelemről, ennek narrálását pedig a, szégyen fejemre nem tudom a nevét, álruhás nyomozó adja, ilyen pl az emberkereskedős/festőművészes epizód. Az elásott kincses részt viszont nem tudom hová rakni, gyanítom az egész egy begombázott élmény volt :D Bár abból is kapunk némi infót a japán kultúráról.
Szóval de, a japán középkor végén játszódik :D

Sári Balázs 2015.08.20. 15:36:22

@Sári Balázs:
Még egy kis gondolat)
Érdekes amúgy a baseballos részben érezhető enyhe gúny Amerika felé ami például az evőversenyes részben egyáltalán nincs meg a Hollandok irányába, sőt, egy komoly témét is feszeget.
Bevallom mikor vége lett az utolsó résznek kicsit csalódott voltam, hogy Jin és Mugen nem haltak meg, és így egy amolyan nyugati sorozat happy end hatását keltette bennem, és kellett pár nap míg feldolgoztam a látottakat. A történet valami végéről mesél amiben ottvan az új kezdet szimbóluma, a két hősnek így nem kell meghalnia, egyszerűen újra kell kezdeni, ebban van némi sintoista szemlélet is.
Fuu története és annak lezárása pedig az "út" filozofiája. Ahol nem a cél a fontos hanem a célig vezető út. Fuu utal is erre mikor elmonja Jin-nek, hogy nem akarja hogy véget érjen az utazásuk. Ennek szellemiségében
az ő lezárása nem drámai vagy epikus. Gyors és érdektelen, de ennek így is kell lennie.
süti beállítások módosítása