Szegasztok!

Gondolom már sokan hallottatok a "derelyékről", de persze nem az ételről, hanem a főleg romantikus animékben található lánykák (s nagy ritkán férfiak) szerelmi megnyilvánulásairól.

Ha nem, akkor foglalkozzunk most ezzel a hónap témájában!

tumblr_mk4fftnSiF1s92gc8o1_500.png

Mi is valójában a "dere"-jék? Nos, ha tömören és röviden kéne összefoglalnunk, akkor a főleg szerelmi de más romantikus érzelmű karakter sztereotípiák és fetish-ek összessége.

Általában a női karaktereknél jönnek elő, de akár férfiaknál is lehetnek ilyen dere sztereotípiák.

Ahogyan a legtöbb karakter megszemélyesítő eszközöknél, itt is vannak jó és rossz jelzők, de azok közt is lehetnek jók vagy rosszak. Lássunk néhány ilyen dere-t.

I.Tsundere

A legismertebb, melyből már japánon kívül a fél világnak elege van, hála a Rie Kugumiya féle tsundere-knek. Jellemzőjük, hogy erőteljesen tagadnak s hidegen közelítenek egy ellenkező nemű karakterhez, de persze "megtör a jég", s onnantól kezdve, hogy meg lett törve már is cuppan a főszereplő ölébe.

Sajnos Rie Kugumiya tsundereinek hála (lásd Hidan No Aria, Toradora stb), valamint Kishimoto Sakura-jának hála egyre több ember gondolja, hogy nem kéne eme dere típust erőltetni, mert sablonos, értelmetlen és idegesítő. Viszont természetesen ez nem igaz, mert tény, Rie Kugumiya tsunderéi valóban pofozni való népség (főleg amikor értelmetlenül csecsemő módon elkezdenek rikácsolni hogy még a monitor is szétreped), de vannak nagyon jó tsundere-k is! Ott van pl Narusegawa a Love Hina-ból, de említhetném akár Ayase-t a Midori Days-ből is (utóbbi két anime be van mutatva az Anime Bemutatók első évadában)! Amúgy fő jellemzőjük a durca fej, a kislányos loli test, idegbeteg fölháborodás, indokolatlan agresszió és a véget nem érő okoskodás, melyet általában az otakuk üveges szemmel kísérnek végig.

Szóval igen, sajnos nagyon túlerőltetett a tsundere, de azért van egy pár, ami bejöhet az igényes közönségnek is.

II.Yandere

Avagy a "betegesen féltékeny" vagy "betegesen szerelmes" dere, aki totálisan oda van szerelme tárgyáért, s ha valaki közé és "szerelme" közé áll, annak lesz ne mulass! Persze vannak úgynevezett "kamikaze yandere-k", akik még annyival durvábbak és ijesztőek, hogy nem csupán attól is elélveznek, ha a szerelmük tárgya üti, harapja, rúgja, hanem hajlamos az másik illetővel együtt eljátszani a Rómeó & Júlia 839-ik felvonását a másik személy legnagyobb ellenzésének ellenére is. Ilyen pl Nu-13 a BlazBlue-ból (lásd Roland kritikája, ahol ugyan nem tett szót róla, de gondolom nem akart 18-as karikával ellátni a kritikát ;) ), de ilyen a Higurashi-ból Shion.

Alapjából véve érdekes, de azért nem szeretnék összefutni eggyel sem. ;)

III.Himedere

A Tsundere még idegesítőbb, egoistább változata, aki még a Tsundere-nél is rosszabb, mivel domina hajlamokkal van megáldva. Több szót nem is érdemelnek, elég ha annyit mondok, hogy akik nem szeretik a Tsundere-két, az ezt sem fogja. Kötelező jellemzőjük a hülye röhögés és a tea szürcsölés.

IV.Kuudere

A nagyon laza, érzelem mentes dere, akit nem érdekel semmi és senki, de persze később kibontakozik és nagyon szerelmesés nagyon érzelem dús lesz. Nincs bajom velük, de számomra a Himedere-kkel együtt semmivel sem tartom többnek a Tsundere-knél. Fő jellemzőjük a búval b*szott pofa és az üveges tekintet.

V.Deredere

Számomra a legnormálisabb "dere faj". Ők azok, akik "találkoznak X-el, megtetszik nekik, nem tagadják érzelmüket de nem is túlfűtöttek, szerelmet vallanak, talán összejönnek s happy lesz de talán nem de nem tovább megy a kudarcon, mivel sok hal van még a vízben, s az élet szép és nem szabad csüggedni". Általában energikusak, őszinték, viccesek, nem hülyék s ha az adott illető valami hülyeséget csinál akkor nem dugják homok alá a fejüket. szerethető népség. Ilyen pl maga Midori a Midori Days-ből. Szóval ők a normálisok.

tumblr_inline_mnranmajf11qz4rgp.jpg

Nos, szerintem semmi gond nem lenne a dere-kel, ha nem vinnék őket túlzásba. Pl Kirino a "My Little Sister So Cute"-ból vagy Aria a Hidan No Aria-ból már annyira idegesítőek, hogy nem értem, miért nem lövik fejbe azt, aki ezt kitalálta. Nu-13 meg maga a Yandere-k királynője, aki ellen a Joker-t, a Bane-t, Raoh-t, Jagi-t, Cell-t s Buu-t is hívni kell mert max csak ők nem tojnák össze magukat tőle a félelemtől, mögötte meg School Days csajaival (igen, eme förtelmes anime bemutatói szintén az első évadban találhatóak), bár utóbbi kettő "védelmére" annyi, hogy legalább a manga adaptációban kicsikét viccesebbek és értelmesebbek voltak (de csak kicsivel).

Nem az, elkerülhetetlen a karakterek megalkotásánál, hogy valamilyen sztereotip jelzőt adjunk, főleg ha még a körülötte lévő kapcsolatokat is be kell mutatnunk, de az, hogy a mangák/animék bő 70%-ban a főhős szerelme vagy tsundere vagy yandere vagy meg azok változatai, az már kicsit sok!

Mert pl Ouka az El Palacio-ból nem tsundere s nem yandere, hanem egy marha jól kitalált karakter. Tény, egy-két tsundere jelzőt utólag ő is kapott, de szerencsére nem kapcsolt átt Aria vagy Kirino üzemmódba.

Szóval összefoglalva egészen érdekes karakter jellemző kiegészítés a derék, de remélem lassan egy egészségesebb arányszámot kapunk belőle, s több lesz a normálisabb deredere, mint a "két szélsőséges radikális".

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr435385074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.07.07. 18:36:37

én igazából nem értem az anime készítőket, miért nem képesek elszakadni ezektől a fétishnek nevezhető női személyiségnek nevezett különös teremtményektől. Miért nem lehet egy animében normális karaktereket ábrázolni. Aztán az sok otaku felvan háborodva ha az animét becsmérlik . Állandóan azt hangsúlyozzák hogy ez egy művészet, miközben a pedofilizmus a bugyimutogatás ,és egyéb perverziók melegágya ,milyen már az amikor teleraknak egy animét laposmellű általános iskolás bugyivillogtató lánnyal, vagy embertelen nagycsöcsű nővel akinek a mellei kb úgy ugrálnak mint a vizilufi/amiből következtetek arra hogy igazi női mellett élőben még nem láttak/ . Ha törvénnyel szabályoznák ezt akkor az animék 99% kilehetne kukázni ááh :D

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2013.07.13. 12:51:40

A Tsundere típus azért népszerű szerintem mert ugye mindenki jó részben az anya által adott Nő-típusba lesz szerelmes. Az Otakuknak meg olyan anyja van (nekem is :D) aki ordibál, és 20-30 évesen is gyereknek tart, de közbe kedves is, de alapvetően egy házisárkány ami tüzet okád.

Nos emiatt szeretjük a tsunderéket, mert anyánkra emlékeztet, és beteljesül a Női-minta pszichológiai program. persze aki nem inge ne vegye magára.
süti beállítások módosítása