Szegasztok!

Ma egy olyan témáról fogok beszélni, mely szemmel láthatóan igen érdekesen hatott az animékre s mangákra.

Ma az animék és mangák régi, valamint jelenlegi ábrázolásukról és minőségéről fogok beszélni nektek.

180006_v0_600x.jpg

Nos, habár nehéz megfelelő definíciót találni a moe-ra, mégis, ha ránézzünk egy-egy tipikus "moe animére", mint Lucky Star vagy Haruki, vagy megnézzük, hogy a régóta sorozatok rajzolását, illetve egymással szembeállítunk egy régi és egy mai animét, már tudjuk is miről van szó. Én számomra a moe kba "mindent tegyünk cukivá és aranyossá" dologból tevődik össze.

Kérdés, mennyire jó az, ha valamit mindenáron cukivá és aranyossá akarunk tenni. A válasz: műfajtól függ!

Pl nekem annyire nincs bajom, ha gyerekeknek vagy shojo-ról van szó, de az tény, hogy a shonen és seinen animéket nagyon kitudja herélni. Vegyük például a neverending shonen fight animéket, ahol a rajzolás egyre "cukibb" és "juj de aranyossá" vált, nem törődve, hogy a célközönség nem biztos, hogy erre volna vevő.

Másolat - images.jpg

Mert pl a neverending shonen-ben olyan "változásokat" hozott, amit majd egy külön témában fogok kimeríteni, de elég, ha annyit írok:

1.A szereplők egyre fiatalabbak és gyerek kinézetűbbek lesznek, még akkor is, ha felnőttek - kivéve persze a már nagyon öregeket, mert nekik van szakálluk is a tévedés elkerülése véget (lásd Naruto, Fairy Tail ect).

2.Több benne a dráma, mint a történet és az érdemi cselekvés.

3.Shipping meg minden egyéb fanservice orrba-szájba.

Na de miből ismerhető fel egy moe anime? Az alábbiakból:

1.Hatalmas szemek, melyek már tényleg elfoglalják a fél fejet.

2.LSD parádé szerű, nagyon erősen színes látványvilág.

3.A karakterek többsége, még a felnőttek is úgy néznek ki, mint a gyerekek vagy nem korukhoz illően néznek ki (lásd Elfen Lied vagy Lucky Star).

4.A férfi karakterek egyre feminibbek lesznek.

5.Tartalmától és látványától erősen böfögi a néző a szivárványt.

Újabb kérdés: mire jó ez a moe pontosan? Nos, erre sajnos nem tudom a választ, mivel eddig a moe animék nagy részétől szivárványt böfögtem. ;)

Egy biztos, hogy a shonen és seinen műfaj, valamint a női karakterek jártak a legrosszabbul, az fix!

No de természetesen ne felejtsük el, hogy a rajzolás nem minden, ha jó a tartalma s ennek köszönhetően ellehet tekinteni a more rajzolástól, akkor semmi akadálya! Hiszen pl a Midori Days valamint Dai Mahou Touge, illetve 2X2 Shinobu Ninja Nonsense is moe animék, viszont annyira szórakoztatóak, hogy nem ront rajtuk a moe.

Másolat - 460D.jpg

Összességben mit gonolok a moe-ról? Azt, hogy habár nekem nem jött be, azért vannak a moe animék keretein belül is szórakoztató animék, csak nem shonen, seinen, fight, sport valamint ecchi kategóriákban.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr165337607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DasOmen 2013.05.31. 17:42:30

Magával a moe stílussal szerintem semmi gond sincsen, amíg az megfelelő helyen és mennyiségben van /jómesszetőlem/.

A gond ténylegesen ott kezdődik, amit említettél, amikor ez felüti fejecskéjét olyan helyen ahol nem kellene. Persze, tudjuk, hogy a buzicskákat preferálják.....mindenhol?!

Végül is, ha belegondolunk, a "cukiság" amit korhatár nélkül, "akárkinek" eladható. Annyira alap dolog mindenkinél, hogy ami cuki...az édes és szeretgetnivaló, ergo vonzó társadalmunk minden tagjának. Sokkal populárisabb mintha azt mondanám valakinek ajánlás gyanánt, hogy "ennek epic története van/hatalmas mondanivalóval bír/nagyon elgondolkodtató/" stbstbstb. Jó most nem azt mondom, hogy ezekhez több agy kéne,,,,[vagyis tényleg kéne].

De az, ha azt mondom cuki, az senkiben sem kelt teljes ellenszenvet. Ugyanez live filmeknél is, mennyivel jobb az "explosions and bitches" szlogen mint bármi más ? :D Csinálhatsz te akármilyen remekművet, amiért még az alienek is felkarolnák az emberiséget, robbanásokra és csöcsökre többen ülnek be és kész.

Szóval én egyszerűen médiafogásnak tartom csak, ezt veszik többen, ebből gyártanak többet. Kapitalizmusunk gyümölcse, senkit nem érdekel mi is lenne az, ami tovább vinné az emberiséget, az a lényeg, hogy mindenki legyen egy nyálcsorgató otaku aki tsunderere bukik....akiről kiderül, hogy feminim fiú...akiről kiderül, hogy futa...akiről kiderül, hogy tsundere csak műtétje vo,,,hopsz ez már a libisek gyümölcse. xD

Egy szó mint száz, semmi gond nem lenne egyik anime fajtával sem, ha agyban mindenki megfelelően kezelné őket, dehát... :)

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.05.31. 22:02:59

A moe stílus szerintem a kor sajátossága, a mai fiatalság erre vágyik. Mi idősebbek persze, hogy a régebbi rajzolást várjuk, ahol még a hősök tökösebbek voltak. Véreztek, leszakadt a karjuk, és nem voltak olyan hurkapálcikák mint manapság. Lehetett látni rajtuk az izmokat,érezni lehetett a tesztoszteront a képernyőn keresztül. A moe stílus szerintem a manapság egyre elterjedőbb feminimebb típusú férfiak miatt van így:P Egyszerűen, a fiatalabb lányoknak az enyhén homoksrácok jönnek be, gondolom próbálnak így nagyobb célközönséget is megfogni:) Ha már történetből nem tudnak valami rendeset megalkotni akkor rakjunk bele egykét moe cuki srácot cuki lánnyal, az majd vonzza a cukiságra vágyó nézőket.
Hmm hol van A mass effect sheppard kapitánja aki tökös volt :D /készült belőle egy szar anime is, ezért hoztam most fel/ hol van songoku és vegita harcai:D ahol szakadtak a végtagok, robbantak az emberek ömlött a vér :P ..... Egyébként az általad feltöltött képek remekül tükrözik az irányt:) nekem pl a régi rajzolású animék valamiért jobban tetszenek, de ezt már le is írtam.Valahogy életszagúbbak lásd golden boy női karaktereit :D,vagy a dragon ballt, jóóó ott ott is volt izom ahol nem kellett volna ,de igazából egy olyan hőst tudsz elképzelni ami hmm erős nem? Nem egy vékony homoktengert mint a most futó aratában. Szerintem egyébként ennek fő oka,hogy az anime rajzolók próbálják megalkotni az olyan karaktereket amik hasonlítanak rájuk és próbálják erővel felruházni őket. Régen mi volt a helyzet? Tele volt tökös karakterrel, normálisan megrajzolt inkább európai jellegű hőssel és szereplővel az anime. Manapság vékony alacsony extrém vékony főszereplők vannak akik valóban hasonltanak egy átlag japánra,felruházzák valami szuperképességgel és gondolom egy átlag hikimori meg otaku vagy mi :D jobban áttudja érezni,jobban tud azonosulni a főhőssel :)Mert valljuk be,ha megnézed a találkozókon készült képeket kiket látsz japánban :P nem kigyúrt állatokat, hanem általában pálcika embereket akiket a szél is elfújna.
Remélem hamarosan lecseng ez az irányzat és végre valami normális dolgot is összedobnak, új animét idén nem is nagyon néztem ,de az igazság az hogy az összes csöpög a moétól a cukiságtól, amint belenézel egy egy animében máris sugárban hányod a szivárványt a sok moétől és szeretetről meg cuki seggmutigatástól, kipirult válaktól meg térdektől, egyébként miért rajzolják pirosra a válakat meg a térdeket? ezt sohasem értettem, valami hőmérő van oda beszerelve vagy mi ?

Mangekyo22 2013.06.01. 08:12:58

@Palacsintaxx: Na igen, azért igen epic fail, hogy pl Naruto-t, Sasuke-t meg Sakura-t olyan erőkkel ruházzák fel, amiket max egy Kenshiro, Son Goku vagy Kinniku Suguru karakterből lehetne kinézni, mert az, amikor egy női moe karakter hegyeket rombol a pálcika karjával a röhögő görcs fog el, amikor meg két pálcika fiú gyerek kézen fogva belerepülnek a napba s a "melegségükkel" csinálnak egy Super Hellfire Apocalypse Nova-t meg már a kedvem is elmegy az egésztől. :P

Nem az, vannak azért animék, amik a régi és e között a "Moe" között van, de mégis bitang jól néz ki, mint pl Basilisk vagy Kinnikuman Nisei, de ott csak a színezésben merül ki, a karakterek még mindig a régi badass stílusban néznek ki.

Sajnos igazad van, hogy ma már "erre" van igény, s inkább választják a pálcika de kawai kinézetű és szupcsi erővel rendelkező emberkéket, mint a régi izmos karaktereket, akikre persze azt mondják, hogy jaj de felszínes... persze az, hogy egy 0 izomzattal rendelkező emberke pöcköléssel rombol hegyeket "speciális chakra az agyban" szöveggel kicsit sem felszínes, ááááá... :D

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.01. 23:48:19

@Mangekyo22: Kíváncsi vagyok hogy legközelebb mit találnak ki. Lehet hogy apró kis cuki babákat raknakbe , akik pelenkában mentik meg a világot. Szuper atom anyatejet spriccelve a kis cumijukból.
Nem tudom, valamiért mostanában az animéket nézve, egyre jobban azt érzem, hogy az emberek torkán lepróbálják nyomni a homoktengert. Értsd úgy, hogy a perverz moe lány rögtön arra gondol amikor két fiú barátkozik,hogy ők valójában egymást nyalják falják két epizód között,amire azonnal benedvesedik. A másik alternatíva,hogy a csaj behugyozik. Nem tudom a japánoknál a pisi szex és a buzulás valami extrém erős féthis vágy?
Azért a basilisk vagy a Kinnikuman Nisei sem mai darab. Igaz nem 10 évesek ,de na ,eltelt már pár év :P Most néztem az idei chartot ,aminek a 88% egy nagy füstölgő foshalom:) a maradék 12% meg majd nézés után véleményezendő :D de már nem várok el minőségi munkát. Minél jobban reklámoznak valamit,hogy ilyen jó olyan jó, általában annál rosszabb.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.06.03. 19:02:56

@Palacsintaxx: Mondjuk a Hellsing Ultimatenek jót tett, hogy nem régi stílusúsal dolgoztak rajta. (mármint konkrétan a grafikai része, a karakterek nagy része igazi badass benne)

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.04. 12:39:38

@:{) MIKI (}:: A hellsing Ultimatenek az tett jót,hogy a mangát rendesen feldolgozták és végre kaptunk egy badass főhőst :D,nem csak gondoltak egyet és a felénél valami tök független történetbe kezdtek, mint azt megtették az első sorozatban.

zoliboy94 2013.06.08. 13:42:55

Érdekes téma és egyet értek, hogy idegesítő jelenség. DE itt is tisztelet a kivételnek. Osztom Palacsinta véleményét miszerint ez a kor követelménye. Régen a tesztoszteron titánokra buktak a nézők mind film, mind anime téren. Ma már a vékony fiatal karakterek a menők, mégpedig azért, mert azokkal könnyebben tud azonosulni a kor fiatalsága és mivel az anime ipar is profitot akar termelni ezért kiszolgálja a közönség nagyobb részét. Ezért csak várni tudunk, míg nem jön olyan stílus, ami nekünk is tetszik. Addig pedig örüljünk, hogy nem az összes anime moe. :D

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.20. 18:07:24

@zoliboy94: alapvetően nem is lenne baj, tőlem legyen ok:) most már nem kell egyedi rajzstílus az embereknek mint pl a samurai champlooban volt :) vagy nem kellenek olyan karakterek mint a ghost in the shellben voltak láthatóak,de legalább a történetre helyeznének némi hangsúlyt ,és valami normálisat dobnának össze. Hiszen mindenkit alapvetően az fog meg , a grafika csak ráadás. Hány olyan anime van, aminek nem olyan szép a grafikája mai szemmel ,de mégis élvezettel nézzük újra és újra :P azért mert a szinkronhangok jók, a történet remek, a körítés és a világ is nagyon jól megalkotott amiben játszódik a történet.

Andrea Pataki 2013.06.29. 21:29:46

Na, ezért nem nézek már olyan sok animét. Ez a "cukiasítsunk", mert jézusomdemenő. Tény, hogy a célközönség folyamatosan újul, de nem ezzel az agyonújított stillel kéne bevezetni őket ebbe a kultba. Az animék igenis azt kívánják, amit Osamu Tezuka megalkotott és azt vinni tovább, nem egy új rajzfajt képviseltetni vagy ha igen, azt úgy tegyék, hogy ne váljon az adott mű kárára. (Sajnos egyre tapasztalhatóbb jelenség az, hogy a rossz irányba viszi el).

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.07.10. 08:45:06

@Andrea Pataki: hát nézd meg az idei legújabb MOE animét :D olyan még nem volt hogy egy animében szembenézzek a apokalipszissel :D AA leírtam erről a moe szennyről a véleményem The Sunday without God (aktuális),dee természetesen törölték:P Pedig csak annyit írtam benne hogy a főszereplő lány megjelenítéséből csak a nyálcsorgást hiányoltam hogy szellemifogyatékát ezzel mégjobban hangsúlyozzák, illetve utaltam a minőségi párbeszédekre is. Idézek de nem pontos
Fehérköcsög/öhm ő egy másik főszereplő/:-Keresek egy nőt akit tüptürüpnek hívnak
Szellemifogyatékos:-neeem ismerek olyat hehe hehe
Fehérköcsög: -Kérdés módosítva/mintha egy gép lenne/Keresek valakit aki Anna névre hallgat,de talán mégsem erre a névre kis mellei vannak és jellegzetes arca/na bazd meg ebből aztán rájövök hogy ki volt természetesen mert a városomban is kevés olyan Annának hívnak barna haja van de talán mégsem, ami különösen a megoldásra vezetett az a jellegzetes arc megjegyzés volt meg a kis mell b*zdmeg/
Szellemifogyatékos: - hehe úúúú a faliban nem ismerek ilyen embert van egy Anna deeee neki /cuki style/ nagy mellei vannak, meg ott van tüptürüp nevű srác de neki nincsennek mellei hehe hehehe /na bazd meg micsoda emelkedett társalgást folytatnak/ Ez a moe animék jövője. A lánynak van egy ásója amit ásásra lehetetlenhasználni, a fehérköcsög meg mindenkit kinyír a faluban persze azt nem látjuk csak azt hogy a sírásó lány még mielőtt meghalt volna mindenki kiás minden sírgödröt:P Tehát Osamu Tezuka nem hinném hogy egy ilyen MOE világról álmodott :)
süti beállítások módosítása