Szegasztok!

Mint tudjátok, nem nagyon szeretjük Masashi Kishimoto "Naruto" című művét, mivel a Part II-től kezdve nem kicsit elbarmolta az egészet, s nem csupán a mangája hangulatát és világát, de a manga fő alapkoncepcióját, nevezetesen a "ninják életét". De ez van, ha egy mangaka fejébe veszi, hogy megcsinálja a "DBQ"-t (Dragon Ball )...

Pedig Kishimoto nem volt mindig ilyen, sőt, hiszitek vagy sem, de 15 évvel ezelőtt (pontosabban 1998-ban) még tudott mangát írni úgy, hogy hű legyen a koncepcióhoz! Nem, nem a Naruto-ról beszélek, hanem egy One Shot mangájáról, amit csak nem rég adtak ki és fordítottak le, de valójában már 15 éve ott porosodott Kishimoto szekrénye legmélyén, várva az alkalomra, amikor Kishi is megérzi, hogy bajban van s valahogyan bizonyítania kell, hogy csak nem érdekli a Naruto mangájának a sorsa, de igenis tudna jó és koncepció hű mangát írni, ha akarna.

Mai alanyom nem más, mint Kishimoto Mario című One Shot mangája!

mario-4106697.jpg

A Mario egy One Shot manga, melyet Masashi Kishimoto írt és rajzolt még 1998-ban, de valamiért csak most, 2013-ban került nap világra. Műfaját tekintve krimi, dráma, vígjáték, romantika.

A történet szerint van egy Mario nevű ifjú gengszter, aki kap egy megbízást, hogy egy Saori nevű lánnyal vadászon le pár maffia vezért és gengsztert. Igen ám, de ahogyan haladunk a történetben, úgy kerül még nagyobb veszélybe Mario és Saori is.

mario-4106713.jpg

Nos igen, a történet így első hangzásra nem nagy szám, de mivel nem teljesen happy end a vége, s igen jól vannak csavarva a szálak, ezért még ha nem is lesz maradandó, de egy egyszeri elolvasásra mindenképpen izgalmas!

A karakterek igen közepesen sikerültek, egyedül csak Mario azt, akit megtud szeretni igazán az olvasó, mivel Saori lelki világa nem nagyon derül ki, s amit meg is tudunk belőle, attól sem dobja magát hátra az ember. A maradék szereplők is kb csak a sztori szempontjából fontosak, de biztos lesz 1-2 személy, akit vagy észjárása, vagy meg egy-egy beszólása miatt fognak megszeretni.

mario-4106715.jpg

A rajzolás szép, de korántsem kiváló.

S most jön a legfontosabb, amiért többre tartom ezt a One Shot mangát, mint a Naruto-t... ez pedig az alap koncepció és az ahhoz való hűség!

A Mario alap koncepciója a gengszterek élete és azok világa, s habár csak töredékét ismerjük meg, azt viszont jól mutatja be! Sőt, aki attól fél, hogy a Naruto-hoz hasonlóan itt is átmenne a manga nonszensz Dragon Ball kopiba, akkor jó hírrel szolgálok: hű marad az alapkoncepcióhoz! Nincsenek energia támadások, nincsenek kamehameha szerű támadások, nincsenek hegyeket romboló villám labdák... itt mindenki úgy viselkedik, ahogyan egy gengszter filmben megszokhattuk, s a fegyverek is csak a pisztolyokból meg egyéb lőfegyverből állnak.

S jön a kérdés, milyen akkor a manga hangulata... nagyon jó! Hála annak, hogy hű maradt a koncepcióhoz, minden olyan ember, aki szereti a gengszter és krimi történeteket szeretni fogja! Nem dark-ok, nem elpoénkodott, pont hogy jó! Persze mint mondtam hanyatt vágni senki sem fogja magát!

Hibákat nem tudok felhozni, kivéve a tényt, hogy nem túl izgalmas, s a nem túl happy end vége ellenére sem tudott olyan komoly lenni, mint pl a Death Note volt. Valamint amiket eddig felsoroltam.

mario-4106747.jpg

Összességében én kellemesen csalódtam! Azt hittem, ez is egy Naruto-hoz hasonlóan elk*rt "kawai" hülyeség lesz, de úgy nézz ki, hogy Kishimoto 15 évvel ezelőtt (1998-ban) még tudta, hogyan kell hű maradni egy alap koncepcióhoz!

Akit érdekel a krimi, gengszter sztorik s a Naruto ellenére sem veti meg Kishimoto-t, azoknak ajánlom olvasását! Persze ettől még nem fog változni a Naruto-ról alkotott stabil véleményem, ahogyan továbbra sem fogom szeretni Kishimoto-t, de ettől még eme manga jó, függetlenül, ki írta.

A mangát itt lehet elolvasni: link a mangához.

Mario

- Idő: 1998 (2013)

- Író & Rajzoló: Masashi Kishimoto

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Krimi, Dráma, Vígjáték, Romantika

- Hossz: 1 fejezet

Ami Tetszett: 

- Talán a legjobb munkája Kishimoto-nak.

- Egy-két jó fordulat van benne.

- Szép a rajzolás.

- Rövid.

- A Naruto-val ellentétben hű az alapkoncepcióhoz.

Ami nem tetszett:

- A történet nem egy nagy szám.

- Nem túl izgalmas a csavarok ellenére sem.

- Egy-két karakter kivételével senki sem túl érdekes.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

Értékelés:

Százalék: 80%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 8/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr415281088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása