Sziasztok!

Ismételten egy hónap témája rovattal jövünk nektek aminek a témáját Mangekyo már régebben meg akarta írni csakhát szabadideje sajnos nem sok van ezért sokáig hanyagolás alatt volt,viszont megengedte hogy én írjam meg nektek.

Ezalkalommal az Animefilmek-ről illetve a Live Action alkotásokról fogok nektek írni.

Naruto-Shippuuden-Live-Action-Movie.jpg

Anime Filmek:


Fontos tudni hogy ezek voltak előbb. Az első anime sorozat az Astro Boy volt viszont az első animefilm még jóval előtte készült úgy tudom hogy 1950-ben készült az első ilyen film. Lényegében alig különböznek a hagyományos animéktól csak ezeket mozikban adják némelyikről mondjuk nehéz elhinni és nagyobb a költségvetésük is. Az animefilmeknek 2 változata létezik.

1: Hagyományos Anime Filmek

Ebbe a kategóriába tartoznak a mozis filmek mint például az Akira, a Ghost In The Schell, a Satoshi Kon filmek a Ninja Scroll és még sorolhatnám. Igazából alig különböznek a hagyományos Disney rajzfilmek-től. Sőt vannak stúdiók amik kifejezetten anime film gyártásra szakosodtak,ezek közül is a leghíresebb a Studio Ghibli.


STUDIO-GHIBLI-FILMS.jpg

A Ghibli-t 1985-ben alapította Miyazaki Hayao és Isaha Takahata  és mára elérték hogy a Ghibli legyen az egyik legjobb anime studió. Ugyanis repertoárjukban egyaránt megtalálhatóak kisebbeknek szánt filmek mint például a Totoro-A Varázserdő Titka, a Kiki-A Boszorkányfutár és a Yamada Család és idősebbeknek szánt művek mint a Szentjénosbogarak Sírja és a Nauszika.

A Ghibli filmjei számtalan Animage díjat nyertek és filmjeik nem csak Japánban hanem Amerikában és Európában is elismerésre kerültek hiszen a Chihiro Szellemországban lett az első animefilm ami Arany Medvét nyert Berlinben illetve Oscar díjat nyert amit olyan súlyos filmek elől vitt el mint a Lilo és Stitch a Jégkorszak vagy a Szilaj. 2004-ben a Vándorló Palota is az Oscar jelöltek között volt.

Ugyan sokan a "Japán Disney"-nek nevezik a Ghibli-t mondjuk nem is alaptalanul hiszen filmjeik többségében megtalálhatóak a Japán folklór és legendák lényei erre a Pompoko a legjobb példa.

Igazából többet nem tudok elmondani a rendes animefilmekről de az alfaja annál érdekesebb.

2. Anime Sorozat Alapján Készült Anime filmek


Ezek már a neccesebb kategóriába tartoznak,itt ugyanis arról van szó hogy egy régóta futó vagy nagyon népszerű sorozat alapján készítenek hozzá filmeket. A Legjobb példa ezekre a Bleach illetve a Naruto filmek amik kb évente jönnek ki egy új darabbal.

53650722.jpg

Azonban fontos tudni hogy ezek gyakran csak azért készülnek hogy még jobban meglovagolhassák az adott franchise sikerét és minőségileg nagyon gyatrák jó mondjuk ez nem mindegyik esetében van így. A Dragon Ball és Sailor Moon sorozatok alapján készült filmek minősége ugyan nagyon jó csak ott meg általában a történettel vannak gondok amik nem kis helyen véreznek.  A Legjobb példa erre az 1. Sailor Moon film ami nem kis nem tetszést váltott ki egyes rajongókból. Ugyanis az egész nem szól másról mint féltékenykedő idegen-ről aki Mamoru barátja volt és most évekkel később visszatér egy gonosz növény által megszállva hogy visszaszerezhesse magának a pasit persze a lányok ezt nem hagyják annyiban.

tumblr_mb8kvuxCTd1rn5lqoo1_400.jpg

Ha már itt tartunk akkor ott van a Pretty Cure franchise aminek minden évadához készül egy film és pont hogy ezek tükrözik a legjobban a "lovagoljuk meg a sikert" sémát. Ugyanis ahogyan a széria mércéje egyre lejjebb ment úgy a filmeké is alább hagyott. Az All Stars filmekről meg nem is beszélve aminek csak azért készült még 3 folytatása (hamarosan jön az 5. film) hogy összehozzák az eddig szereplőket az újakkal ugyanakkor sokadszorra is megcsinálták ugyanazt.

Persze lehetne kötekedni a végtelenségig de semmi értelme. Ennyit az Anime Filmekről most jöjjenek a Live-ok.

Live Action-ök:


Más szóval élőszereplős sorozatok amik az azonos anime alapján készültek el. Ezekből is vannak sorozatok meg filmek is némelyikük egész jó csak sajnos ezekkel az a kis probléma van hogy a többségük nem képes visszaadni az eredeti sorozat hangulatát. A Legjobb példák erre a Sailor Moon Live vagy pedig a Jigouko Shoujo Live.

i245555946_67431.jpg

A Jigouko Shujo Live a sorozat 1.évadát dolgozza fel csak fele annyi részben ugyanakkor főszereplő csaj kb annyira  hiteles Enmai Ai-nak mint George Clooney Batman-nek, és teljes mértékben hiányzik belőle az a hangulat ami a sorozatot körbelengte.Érdekes hogy Honne Onnát megöregítették,a sorozatban kinéz kb 35 évesnek erre itt meg kb 50-nek néz ki,bár ugyanaz a színésznő játszotta a Beryl királynőt is játszotta a Sailor Moon Live-ban.

Persze azért akadnak jó változatok is mint a Pl a Death Note vagy a Nana Live vagy pedig amit én mind közül a legjobbnak tartok a Honey and Clover Live.

hachimutsutocloveron3.png

Ugyanis amennyire unalmas az eredeti sorozat ez  egy kellemes kis gimis romantikus sorozat lett.

Persze nem csak sorozatok készülnek hanem filmek is mint az előbb említett Death Note vagy pedig ott van MINDEN JAPÁN LIVE ACTION FILM LEGALJA A LOVELY COMPLEX.


100031-image1mq21.jpg

Ugyanis az egy dolog hogy a végére  átmegy egy bödületesen szar High School Musical Japanese paródiába az egész de a készítők szerint az vicces hogy egy 40 éves dagadt pasival játszatnak el egy 8 éves kislányt.WTF!


Nami Tamaki pedig énekesnőnek kiváló de színésznőnek pocsék.

Ja és ugye nem mehetünk el az mellet hogy az Amerikaik mostanában nagyon rákaptak az animék élőszereplős film változatainak az elkészítésére persze csak azért hogy pénzt csikarjanak ki a rajongókból. Kezdődött az egész azzal hogy 2009-ben bemutatták a Dragon Ball Evolúció című filmnek nevezett hulladékot.

normal_dragonball_poster_005lq.jpg

Ugyanis ez kb annyira Dragon Ball mint amennyire igaz hogy nyáron esik a hó. A Készítők megnéztek pár részt a sorozatból és az alapján készítették ezt el. Justin Chatwain annyira se hiteles Goku-nak mint az Enma Ai-t játszó csaj,Picollo irtózatosan hülyén néz ki abban amaszkban, ráadásul egy olyan filmben néz ki hülyén amiben orrvérzésig van nyomatva a CGI. Ráadásul ebbe is be kellet tenni a szokásos tini kliséket amik csak még tovább rontják a színvonalat.

Pedig ha nem Dragon Ball néven futna a film akkor igazából elmehetne egy könnyed kis verekedős popcorn filmek de mivel azon a néven fut így máris nagyobbak az elvárások amiket a film sajnos rohadtul nem teljesít. És a szomorú hogy nincs vége. Ugyebár készült az Akira és a Death Note Amerikai Live is sőt bejelentették a Bleach Live-ot is. Na erre befizetek az tuti.

Ez lett volna  a hónap témája a következővel már Mangekyo fog jönni, SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr305236154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annnie 2013.04.20. 23:20:56

Bleach live?? Wow, erre kíváncsi leszek... Egyébként nekem a kedvenc anime sorozat alapján készült filmem az FMA-s Shambala hódítója, na, az nagyon bejött, szerintem méltó zárása (vagy inkább folytatása) volt a sorozatnak:). Viszont a Milos szent csillaga (vagy mi a halál)... hát, az kifejezetten gyatra lett... mást nem nagyon tudok róla mondani, gyatra.
Sima anime filmek közül pedig a Szentjánosbogarak sírja tetszett nagyon... én nem vagyok egy sírós fajta, de azon könnyek gyűltek a szememben, ami nagy szó!
Mindenesetre, érdekes hónap témája választás volt, gratula hozzá:)

morwen 2013.04.23. 08:27:13

Akit érdekel a téma, annak itt van egy nagyon jó kis tanulmány ami összehasonlítja a mangákat a belőlük készült animékkel és élőszereplős filmekkel, és megmutatja, hogyan visznek végig egyes motívumokat és vizuális megoldásokat az adaptálások során a különböző médiumokban:

apertura.hu/2012/nyar/pusztai-kepregenyfilm=rajzfilm

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2013.04.23. 15:37:24

A Detective Conan Animefilmek zseniálisak, a Live Action-ök meg nem rosszak. A One Piece filmeknél pedig az elsők nagyon gyengék voltak, de az utolsó kettő (Strong World, Z) zseniálisak voltak! A Dragon Ball filmek szerintem szintén pocsékak lettek, viszont az ideiben bizakodok. Remélem lesz olyan igényes film, mint az OP két utolsó filmje! :)
süti beállítások módosítása