Sziasztok!

Hűha jó régen írtam már manga kritikát talán azért is mert nem szeretek neten mangát olvasni, annak nincs semmi hangulata. Persze megvenni meg nem olcsó,a legolcsóbbak is 2000Ft-ba kerülnek. Így néha nagy nehezen rászánom magam.

A Devilman animéról ugyan egyszer már írtam egy kritikát csak sajnos Mangekyo kicsit belepiszkált és a blog " poénkodott" egyet és törölte az egész bejegyzést. Ugyan megírtam újra de megint "poénkodott" és megintcsak rosszul rakta ki akkor sztornóztam az egészet bár lehet hogy újra nekivágok majd. Addig is viszont itt a mangája ami viszont szinte semmiben sem hasonlít a sorozathoz.

Mai alanyom tehát a Devilman manga.

devilman-3.jpg

A Devilman egy 1972-73-ig futó mangasorozat amit Go Nagai készített a Weekly Shounen Magazinba később 5 kötet jelentettek meg belőle. Go Nagai amúgy nem kis név a szakmában hiszen ő alkotta meg az olyan mangákat mint a Cutey Honey,A Mazinger Széria,A Getter Robo széria illetve a Devilman kiegészítői is mivel készült neki Spin-Off,Alternatív Verzió,Folytatás,Side Story is.Szóval mint láthatjátok Go Nagai majdnem akkora név a szakmában mint Osamu Tezuka.

Műfajilag Horror-Sci-Fi és ez a lehető legjobb értelemben.

És hogy miért is írtam hogy nem hasonlít a manga és az anime? Egyszerű: A Manga és az anime szinte egy időben futott,pár hónap különbséggel ugyan. Ezért is van az hogy míg az anime egy szokásos Superhero sztori addig a mangának konkrét története van amiből ugyan csak pár dolgot vett át a sorozat.

A Történet szerint még az őskorban démonok éltek a földön az emberekkel együtt és szó szerint írtották egymást csakhogy az jégkorszak befagyasztotta a démonokat csakhogy azok most kiolvadtak és újra életre keltek. Majd ugrunk egy jó nagyot a sztoriban és a 70-es évek Tokió-jába kerülünk.

Fodou Akira átlagos srác aki éli mindennapjait,iskolába jár és a barátaival lóg.

devilman_v01c01_p009.jpgUgyan nagy problémája hogy nagyon gyenge és egy fiúhoz képest is kicsit lányosan viselkedik. Élete akkor változik meg mikor az egyik barátja Ryo elhívja magához egy kis bemutatóra mivel az apja régész volt anno mivel nemrég öngyilkos lett. A Dolgai közt kutatva talál egy naplót melyben leírja hogy a démonok léteznek és hogy képesek megszállni az emberek testét. Minderről beszámol Akirának aki ugyan eleinte nem hisz neki de mikor egy démon támadja meg őket akkor már hisz neki.

devilman_v01c03_p094.jpgMikor már kilátástalannak tűnik a helyzetük és a bunker sem segít Akira testét is megszállja egy démon aki nem más mint a démonhadvezér Amon. Ezáltal megszületik Devilman.

devilman_v01c04_p223.jpgDevilman pedig jól le is rendezi a társaságot mivel démont csak démon győzhet le.

Akira személyisége ezek után drasztikusan megváltozik és bivalyerős lesz és kell is neki az erő mivel a démonok nem nézik ezt jó szemmel és mindenáron végezni akarnak vele. A Történet előrehaladtával egyre több démon jelenik meg.

devilman_v02c01c_p133.jpg

Csak sajnos kitudódnak a dolgok méghozzá Ryo jóvoltából és az egséz város ki akarja nyírni Akirát illetve baráti társaságát is.

098.jpgRyo-nak ugyanis tervei vannak és Akirára vár a feladat hogy megállítsa őt.

A Devilman ebből állna és tényleg a sztori eszméletlenül jó.Az eleje ugyan elég nevetséges és  a maiakhoz képest persze sablonosnak hangzik de ne feledjük hogy a 70-es évekről beszélünk amikor még nem nagyon volt ilyen manga a piacon.A Devilman az első ilyenek közé tartozik.Pláne hogy a legtöbb mai horror anime inkább csak unalmas,ezekhez képest a Devilman igazi borzongató és sokkoló tud lenni. Egyes részektől tényleg simán összecsinálja magát az ember.

devilman_v02c01a_p032.jpgA Rajzolás hozza a kor és a mangaka színvonalát is. Nem rossz a rajzolás csak néhol kicsit gagyin és röhejesen van megrajzolva.Akkoriban minden manga így nézett ki de még így is jobban ki vannak dolgozva mint egyes mai darabok. A Szereplők is elég egyszerűek,a démonok viszont kegyetlenek,olyan jól meglettek alkotva.Nem röhögni lehet rajtuk hanem tényleg félni lehet tőlük. A Harcok is nagyon királyok lettek bár sajnos nem sok van belőlük pedig egy ilyen alkotásban azoknak kéne dominálniuk,helyettük fejezetek szólnak az elhúzásról.

Komolyan a manga lassabban halad mint a Neverending Shounen .10 oldal  arról  szól ahogy a szörny a csaj háta mögé lopózik a fürdőben. A Keretsztori elmesélésére pedig egy egész fejezetet szántak és annak is a legunalmasabb formáját választották:  A Gyerek ül a kanapéban és mesél 1 egész fejezeten keresztül ami megvan 30-40 sőt 50 oldal.. Jó lehet ez most nem tűnik valami soknak de akkoriban ez soknak számított.Akkor is unalmas volt és most is az.

Lényegében ez a manga legnagyobb hibája.Túlságosan el van nyújtva az egész.

Szereplők. Nem sok fontosabb szereplő van,igazából 3 ember a főszereplője a mangának. Az egyikük természetesen Akira.Szeretnivaló gyerek de úgy igazából semmi különleges nincs benne.,miután megszállják viszont nagyon állat lesz és fejlődik is a jelleme. Ryo őszintén megmondom engem az őrületbe kergetett. A Csávó egyszerűen kész és annyira irracionálisan viselkedik mint Suzaku a Code Geass-ben.Ő Lenne a vagány gyerek de megmondom csak idegesítő és szánalmas. És persze ott van a suddengirlfriend Miki, vele semmi gond sincs. Nem idegesítő,jófej csaj.

A Hangulatra egyáltalán nem lehet panasz. Igazi Szörny-Horror feelingje van,aki szereti az ilyesmiket annak ez is tetszeni fog. A Befejezése pedig nagyon el van találva,illik a mangához.

Devilman_manga_cover.jpg

Összességében a Devilman egy nagyon jó manga még a annak ellenére is hogy az anime egészen másról szól. Jó mondjuk később feldogozták a mangát rendesen 2 1 órás OVA-ban.Nem túl hosszú manga és a nyújtottság ellenére is megéri elolvasni márcsak a harcok miatt is.

Devilman


-Idő: 1972-1973

-Író & Rajzoló: Go Nagai (Cutey Honey,Mazingazer )

-Magazin : Weekly Shounen Magazine

-Műfaj: Horror-Sci-Fi

-Hossz: 5 mangakönyv

Tetszett:


-Nagyon jó a sztori

- Akira és Miki

-Devilman

-Király harcok

-Egyszerű de mégis szép látvány

-Igazi Horror Mű

Nem Tetszett:


-Túlságosan Nyújtott

-Lassab mint egy Neverending Shounen manga

-Nagyon lassan indul be

-Ryo

Értékelés:


-Rajzolás: 4/5

-Karakterek: 4/5

-Egyediség: 5/5

-Humor: 2/5

-Mondanivaló: 1/5

-Hangulat: 5/5

-Történet: 4/5

-Karakterfejlődés: 2/5

-Százalékban: 87%-Jó

-Pontban: 8/10


Részemről ez lenne a Devilman. SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr94946695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása