Sziasztok!

Nos elérkezett az idő hogy ismét hónap témáját írjunk,ezalkalommal én prezentálom nektek mivel Mangekyo sajnos nem ért rá.

Úgy gondoltam ha már ő írt a mangakákról hónap témáját akkor a mostani témaalanyok legyenek a seiyuuk. Mivel hát ugye nincs anime nélkülük.

Szóval az e havi hónap témája a Seiyuu-k lesznek!

aya_card.png

A Seiyuu szó magyar fordításban olyan szinkonszinészt jelent aki animéket szinkronizál. Fontos tudni hogy ez egy külön szakma Japánban és aki erre adja a fejét az viszonylag sokáig hangképzési órákra jár hiszen ha nem tudja jól eljátszani a karaktert akkor azon az egész anime bukhat és akkor az illetőt sem kérik fel többet. A Seiyuu-k a hazaiakkal ellentétben nincsenek megtűrve a színészek mellet hanem ugyanolyan elismerésekben részesülnek sőt sokszor nekik nagyobb rajongótáboruk van a rendes színészeknek.

Furcsa módon sokkal több női seiyuu van mint férfi. Ennek talán az lehet az oka hogy egyes nők olyan mélyre letudják vinni a hangjukat hogy tökéletsen alkalmas lesz erre a szerepre.

A 3 legnagyobb neverending shounen,a One Piece ,a Dragon Ball és a Naruto főszereplőinek is nők adják a hangjukat.

Junko Takeuchi-Naruto


naruto-.jpg

Mayumi Tanaka-Luffy


doublure3.jpg

Masako Nozawa-Goku


Son-Goku-Masako.jpg

Mondjuk Gokunál eléggé sántít a dolog mivel summa-summárum Goku japán hangja elég pocsék. Nem azt mondom hogy rossz de hasonlat képpen: Amilyen Kis Gohan Hangja a Magyarban olyan Goku hangja az eredetiben.

De igazából nehéz is ez a szakma mivel nagyon jól kell játszani itt a hanggal. Egyaránt el kell tudni játszani vele jó és gonosz karaktert egyaránt. Erre a legjobb példa Mamoru Miyano aki nagyon jól játszani a hangjával. Itt a példa:

Nos igen ő érti a szakmát. Akkor már viszont nagy baj van ha a színész ugyanolyan hangon tud csak eljátszani egy karaktert vagy pedig úgy közben megsüketül az ember ha hallgatja. Sajnos erre is van példa,a legjobb Rie Kugimiya aki bár szép és tehetséges nagyon sokszor túljátsza a szerepet:

És ez még a finomabbik verzió.

Tehát igen mint  a legtöbb szakmára erre is tanulni kell ha valaki ebben akar karriert csinálni. Hamár itt tartunk beszéljünk a seiyuuk 3 fajtájáról. Igen ennek is vannak változatai.

1: Seiyuu-Énekesnő/Énekes


A Seiyuuk-nak nagyon sokat kell képezniük  a hangjukat így nem meglepő hogy a legtöbb ha arra kerül a sor betör a zeneiparba is,és ha még tehetsége is van akkor abban is befut. A Legjobb Példa erre Megumi Hayashibara
295111-megumi_hayashibara.jpg

Megumi már kiskora óta ezzel akart foglalkozni és végül be is került az iparba. Először ugyan csak kisebb szerepeket kapott,majd megkapta a nagy lehetőséget,ugyanis ő játszotta Saotome Ranma női alakját a Ranma1/2 című animében. A Sorozatban viszont énekelnie is kellet amit ő sohasem akart csinálni mégis bejött neki és erre is felfigyeltek.Olyannyira sikeres lett hogy a következő animéjének a Slayers-nek már ő énekelte fel az Openingjét és az Endingjét is Masami Okui-val. Ezzel Megumi végleg belépett az A listás seiyuuk csapatába és egyre több animéhez kérték fel illetve soknak ő énekelte fel az openingjét és endingjét is mint például a Love Hina,a Shaman King,a Saber Marionette és  Slayers sorozatok. Emelett olyanoknak volt a hangja mint Jessie a Pokemon-ból,Faye a Cowboy Bepop-ból,Rei az NGE-ből vagy Ai Habara a Detective Conan-ben. Ma is jellenek meg dalai és szinkronizál is és két sikeres rádióműsort is vezet.

Persze vannak még jópáran de ebben a kategóriában egyértelműen Megumi a leghíresebb de szorosan mögötte van még Aya Hirano is.

2:Énekesnő/Énekes-Seiyuu


Igen az előbbi fordítottja. Van úgy hogy ha egy énekes vagy énekesnő nagyon híres akkor általában felkérik hogy szinkronizáljon és végül ebben is befut. Ebben a kategóriában kétségtelenül Nana Mizuki az egyik legnagyobb név.

nana_mizuki_1.jpg


Nana Mizuki kislánykora óta énekesnőnek készült és végül 2000-ben meg is jelent első single-je az Omoi majd az első albuma is megjelent 1 évvel késöbb. Nana már akkoriban is vállalt szinkronmunkákat de komolyabban sosem foglalkozott még vele. Seiyuu karrierje 2001-ben indult mikor is Tamamo.nak volt a hangja a Shaman King-nek. Ezek után szinkronkarrierje ívelésnek indult és hamar meg is kapta az átütő szerepet,ő lett Hyuga Hinata a Naruto-ban. Ezek után ő is felkerült az A listára és olyan karaktereknek adta a hangját mint  Fate a Nanohában,Utau a Shugo Chara-ban, Shinobu a Ninja Nionsensben,  Oboro a Basiliskben illetve Moka a Rosario To Vampire-ben.

Érdekesség hogy Nana úgy el tudja változtatni a hangját hogy sokszor nem is lehet felismerni. Tudtátok hogy az FMA-ban ő volt Wrath hangja? Vagy pedig ha nem olvasom akkor el se hiszem hogy a Black Butler 2.évadának a főszereplőjének,a szadista Alios Trancy-nek is ő volt a hangja. Na ez már valami.

Közben persze az énekléssel sem hagyott fel és a legtöbb dalát azt kiválasztották openingnek és endingnek azokban az animékben amelyikekben játszott.

Ugyanakkor ő nem csak animékban hanem filmekben is szinkronizál.Például az Éhezők Viadala,Az I Am Number Four, és az ICarly Japan filmekben ő volt a főszereplő lányoknak a hangja.

3:Seiyuu Bandák


Igen ilyenek is vannak bár ezek nem valami gyakoriak és hamar fel is oszlanak. Arról van szó hogyha egy animében sok lány karakter van akkor azokból csinálnak egy együttest és velük népszerűsítik a sorozatot. Ilyen például a Kilari alapján megalakult Milky Way vagy a mostanában nagyon felkapott Milky Holmes


milky_holmes_AFAX.jpg

A Milky Holmes a nagyon népszerű Tantei Opera Milky Holmes anime alapján alakultak.Olyannyira sikeresek hogy a Cardfight! Vanguard anime 1. évadának ők énekelték a 4. endingjét illetve a sorozatban is szerepet kaptak. Izumi Kitta játssza Misaki-t, Mimori Suzuko pedig Courin-t alakítja.  Mondjuk az más tészta hogy egyedül Courin hangja lett eltalálva.

Persze nem csak a női seiyuuk lehetnek nagyon sikeresek,a fiúknak is akkora rajongótáboruk van mint nekik. a legismertebb fiú seiyuuk közé tartozik Jun Fukuyama,Noriaki Sugiyama,Kenichi Suzumura,Mamoru Miyano,Abe Atsushi  és Masakazu Morita és Kappei Yamaguchi.

És igen akik eléggé jártasak az animékben azok tudják hogy milyen sok munka van ebben az iparban akik viszont csak felületesen ismerik azok arról ábrándoznak hogy ők is kimennek Japánba és Seiyuuk lesznek de nem tudják mennyi munka van benne. Ha egy seiyuu befut akkor egyre több szerepet kap,sokszor 3-4-et egyszerre és ingázik egyik stúdióból a másikba és mindenhol más hangon szólal meg. Ugyanolyan az életük mint a mangakáknak csak a seiyuu munka valamivel könnyebb.

És van úgy hogy híres énekesek is felkérnek hogy egy-egy rövid szerep erejéig szinkronizáljon. Kanon Wakeshima egy kis szerepet játszott a Vampire Knight-ban, Hyde  a Bakuman-ban játszotta saját magát, akárcsak Daigo a Breakerz nevű rockegyüttes énekese aki a Cardfight! Vanguard-ban alakította saját magát 1 rész erejéig.

Szóval mint láthatjátok a seiyuu szakma igencsak nehéz de ugyanakkor fontos munka az animék szempontjából hiszen ha jól van kiválasztva a színész a szerepre az a sorozat színvonalát is emelheti.

Remélem tetszett az írásom SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr944895657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velvet98 2012.11.09. 21:04:38

Na ne,ő volt Katniss hangja?
Akkor nagyon tudhat valamit!:D

Nuttika 2012.12.06. 09:01:26

Nagyon szép volt a tsundere hercegnőt, Kugumiya Rie-t (ne fordítsátok már át a neveket) lehúzni!
Amúgy pl. én sokkal jobban figyelek a férfi seiyuu-kra, mint a nőiekre, bár az egyik nagy kedvencem Paku Romi, akit nem tudom, miért nem lehetett a mély hangú női seiyuu-hoz felhozni. Nagyon népszerű és pont, hogy az egyik legnépszerűbb animében, a FullMetal Alchemist-ben Edward-nak a hangja. De pl. ő Temari-nak a Naruto-ban, vagy Hitsugaya-nak a Bleach-ben, sőt az egyik legnépszerűbb josei-ben, a Nana-ban is ő kelti életre Osaki Nana-t.

A nagyon népszerű férfi seiyuuk listájára pedig simán felfért volna Ono Daisuke, Namikawa Daisuke, Sakurai Takahiro, Okamoto Nobuhiko vagy éppen Morikawa Toshiyuki és stb.
Atsushi Abe szerintem nem egy annyira ismert, Morita Masakazu pedig igazándiból Ichigo szerepével tud csak villogni. (Na jó, igazándiból Seiya-val is tud a Saint Seiya-ból és a Baccano!-ban is nagyot alakított Stanfield Claire szerepében.)

xxroland23 2013.01.05. 21:15:58

@Nuttika: Romi-ról majd külön fogok írni egy cikket abban majd elmondok róla mindent,szóval figyeld a blogot.
süti beállítások módosítása