Szegasztok!

Biztos vagyok benne, hogy sokan szeretitek a krimit, s ha mégsem, akkor is találkozhattatok már a műfaj legjellegzetesebb képviselőivel, mint Sherlock Holmes, vagy Poirot.

Habár régen mind a könyvek, mind pedig a filmek terén jelen voltak, sajnálatosan kifog veszni a műfaj a filmek mára már akció orientált világából, s egyedül már csak a könyvekben találkozhatunk a műfajjal.

Hiszitek vagy sem, a krimi a mangák/animék világában is jelen volt, van, s szemmel láthatóan jelen is lesz. Egyik ilyen híres krimi manga a Master Keaton, mely egyben a mai alanyom is.

Ma a Master Keaton-t mutatom be nektek!

Master_Keaton_v01_ch01_cover.jpg

A Master Keaton egy seinen manga, melyet Hokusei Katsushika írt, illetve Naoki Urasawa ( a későbbi Monster írója és rajzolója) rajzolt, s mely manga 1988 és 1994 között jelent meg a Big Comic Original oldalain.

Műfaját tekintve kaland és krimi, bár tartalmaz néha vígjáték elemeket is.

Master_Keaton_v01_ch01_p011.jpg

A történet érdekes, mert sok más mangával ellentétben itt a történet a régi krimi sorozatokhoz hasonlóan "epizód centrikus", ami azt jelenti, hogy a fejezetek többségének semmi közük egymáshoz, mindegyik egy más sztorit, bűntett megoldását meséli el a főhős, Keaton életéből. Ez szerintem egy nagyon jó ötlet volt, mivel sok mangánál (értem itt a 100 rész felettiekre) nehéz az újaknak bekapcsolódni, míg az epizód centrikus műveknél sokkal könnyebb. Persze akik jobban szeretik azokat a mangákat, amikben a történet "összefügg" ( vagyis egymásra épül), azok is élvezni fogják, mivel a történet izgalmas, tele van fordulatokkal ( persze kérdés, aki sok mindent látott, az mit fog elvárni egy 1988-1994 közötti mangától).

Maga a háttértörténet arról szól dióhéjban, hogy van egy Master Keaton nevű egyetemi tanár, aki rengeteg misztikus ügybe keveredik bele, s mindenáron fényt akar deríteni a bűntényekre, miközben hajszolja régi álmát, hogy egy nap folytathatja kutatásait egy eltűnt civilizáció után.

Tény, nem a legjobb történet, de mivel krimiről beszélünk, melyek 90%-ban mindig is epizód centrikusak voltak, s valóban izgalmas és érdekes bűntényekkel van megszórva a manga, ezért ha kiváló nem is, de jó.

Master_Keaton_v01_ch02_p039.jpg

A karakterek nagyon jól ellettek találva, bár mivel a főhősön és egy-két fontosabb szereplőn kívül sokszor változik a szereplő gárda, ezért inkább csak a legfontosabbról beszélnék, magáról a főhősről, Master Keaton-ról.

Master Keaton egy félig japán, félig angol származású japán állampolgár, aki nem csak, hogy elvégezte az Oxford egyetemet, de egy ideig az angol hadseregben is szolgált, mint SAS ügynök és kiképzőtiszt. Foglalkozása egyetemi hallgató, de mivel nagyon érdekli őt a történelem is, ezért szabadidejében régészeti ásatásokat is folytat. Álma, hogy egy ősi civilizáció után kutathasson.

Maga Keaton személyisége igen pozitív, vicces figura, jó poénjai vannak, a hadseregben töltött időnek köszönhetően mindig tudja, mikor mit kell tennie, de ami a legszembetűnőbb szokásai, hogy mindig elrak pár dolgot magának, valamint semmit sem tesz ok nélkül.

Szóval Keaton karaktere jól ellett találva, ahogyan a többiek is. Vannak köztük árnyalt karakterek is, függetlenül hova tartozásuk alapján, s szerencsére nincsenek "sztereotíp karakterek", mindenki egy külön egyéniség, akik maximum csak gondolkodásukban van közös. Mint pl Keaton és a lánya véleménye, hogy nem kéne lerombolni a múlt hagyatékait, hogy plázák építkezhessenek a helyükre...

Master_Keaton_v01_ch03_pg_073.jpg

A rajzolás az kiváló. Tény, korából kiindulva már látszik, hogy 1988-as mangáról van szó, de szerintem még mindig szebb, mint a mai moe rajzolások többsége. A realisztikus karakterek s a szépen megrajzolt háttér nagyon szép hatást keltenek.

A manga hangulata szintén nagyon jóra sikerült. Vannak ugyan olyan fejezetek, amik nem annyira jók, de szerencsére számuk elenyésző, s ama fejezetek célja inkább Keaton lelkivilágának megismertetése.

A mangának, ahogyan a Monster-nek is, tele van mondanivalóval, az alapoktól kezdve az igazán fontosakig, mint pl hogy a barátokat jól válasszuk meg, a család fontossága, az álmok létszüksége, a bizalom fontossága és sorolhatnám.

A hangulat a szokásos krimik hangulatát hozza, ritkán megfűszerezve egy kis humorral, így ha valaki nem is rajong túlságosan a műfaért, így is élvezni fogja. Ahogyan az akciókat is, melyekből szintén jól ellettek találva, nincsenek felesleges túlkapások.

A poénok is jóra sikerültek, viszont sajnos nincs belőlük sok (bár így is több van bennük, mint pl a Monster-ben).

Master_Keaton_v01_ch01_p026.jpg

Sajnos vannak negatívumok is, az első és legfontosabb, az maga a műfaj, mivel ha valaki nem szereti a krimit, akkor sajnos hiába a jó karakterek és a kevés humor, nagy az esély, hogy elfogja kerülni. A másik pedig a már említett humor. Jó poénok vannak benne, de mint írtam: kevés.

S habár ez nem negatívum, de biztos, hogy az ecchi és fanservice rajongók messziről kerülni fogják, ugyanis nincs benne fanservice. Szóval a későbbi Monster-hez hasonlóan ezt is kerülni fogják a bugyi, shipping rajongók.

spd_20050617160959_b.jpg

Összefoglalva a Master Keaton egy remekül sikerült krimi manga, melyet a krimi, illetve az érettebb műveket kedvelőknek csak ajánlani tudom! Nem fogtok benne csalódni!

Habár sajnos nagyon lassan fordítják a mangát az angol fordító team-ek, így eltelhet egy kis idő, míg végre végig olvashatjuk. De ha belegondolunk, a Kinnikuman 36 kötetét is sikerült befejezni, ez meg csak 18 kötet hosszú...

Master Keaton

- Idő: 1988-tól 1994-ig

- Író & Rajzoló: Hagin Hokusei Katsushika és Naoki Urasawa

- Magazin: Bif Comic Original

- Műfaj: Seinen, Krimi, Kaland

- Hossz: 18 mangakönyv

Ami Tetszett: 

- Szép rajzolás.

- Nagyon jól eltalált karakterek.

- Rengeteg tanulság és mondanivaló.

- Jó sok érdekes bűntény.

- Master Keaton.

- Jók a poénok.

- Kiváló hangulat.

Ami nem tetszett:

- Jók a poénok, de kevesek.

- Aki nem szereti a krimit, az ebbe sem fog belenézni.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

Értékelés:

Százalék: 95%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 9.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr684736522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velvet98 2012.08.28. 09:06:40

Inkább olvasok régebbi Urasawa mangákat, mint a mostani saunen, és saunen-frász semmiket.

Death/Mortis 2012.08.28. 17:36:26

Nem inkább BUSter Keaton?
süti beállítások módosítása