Szegasztok!

Eljött az idő egy újabb havi témához, s ezúttal egy igencsak undorító témát fogok boncolgatni... méghozzá egy olyan témát, melyről már régebben is írni akartam, mert az animék kb 60%-a pont "emiatt" hasal el, veszti el a színvonalát és süllyed a béka feneke alá (kivéve, ha Twiligth kaliberű hype animéről van szó, azt sz*rral is ellehet adni)!

Gondolom már sejthetitek, hogy igen, eme hónap témája nem más, mint a fillerek!

c2942sf463.jpg

De mik is azok a fillerek, azon kívül, hogy az anime rajongók 80%-a utálja őket?

Nos, eredetileg a fillerek "töltelék, non-canon/soha nem történt meg az eredeti sztoriban és nem is fog, animátorok által készített időthúzó" epizódok voltak, melyek lényege, hogy amíg a manga nem jut el egy olyan fejezet számig, ahonnan nyugodtan tudják folytatni az animátorok a munkát, addig is legyen mit nézniük a nézőknek. Fontos tudni, hogy a mangakáknak a fillerekhez semmi közük, s nem is kicsit tiltakoztak ellene, mivel úgy érezték, hogy az ő eredeti történeteiket vágják csak haza vele.

Már akkor sem volt nyerő az ötlet, mert sokszor olyan dolgokat raktak bele, amik:

1.Ellentmondásosak voltak az eredeti sztorival.

2.Unalmasak voltak.

3.Olyan elemeket raktak bele, amik az adott világba egyáltalán nem passzoltak.

4.Eltrollkodtak bizonyos dolgokat, mint pl az erőszint.

Ezekre a hibákra még anno a Toei jött rá a "Kinnikuman" sorozattal kapcsolatban, amikor rájöttek a kb 20-ik filler epizód után, hogy az embereket nem érdeklik a non-canon részek, s ezért inkább szüneteltették a sorozatot 1-2 évig.

De ha ennyi hibája van, akkor miért ragaszkodnak még is a fillerekhez? Miért nem szüneteltetik inkább, vagy ami a leglogikusabb lenne, megvárnák, amíg a manga befejeződik, s csak azután állnának neki? A válasz egyszerű: "mindent a pénzért és a hype-ért, s ha kell, a logikát is felrúgjuk"! Igen, ma már addig degenerálódott az anime piac is, hogy ha van egy felkapott hype cucc, akkor abból gyorsan animét kell készíteni, amíg tart a manga körül a hype, mert akkor jön a zsé... Viszont, ha netán véletlenül behoznák az mangát, akkor meg félnek, hogy a szüneteltetés miatt átpártolnának más animékhez, s emiatt elfogyna a néző, végül pedig nem jön a pénz.

Undorító gondolkodás, de sajnos ez van! Amíg lesz hype, s nem értik meg az animációs stúdiók többsége, hogy akkor is nyerő lenne egy széria, ha csak a manga megjelenése után 1-2 évvel, de filler mentesen, ne ad Isten, a mangaka közreműködésével készítenék el, akkor is jönne a pénz dögivel! És ez ellen a mangakák többsége sem tehet, mivel pl a Pierrot egyenesen kizárja őket, s nem tőlük, hanem kis kapukat kihasználva a manga kiadóktól veszik meg a jogokat, onnantól kezdve meg sírhat a szájuk, hogy elrontották az eredeti művüket (ugyanis mint írtam anno, a mangakákkal szinte soha nem működnek együtt az animációs stúdiók, csak nagyon kevés, pl Madhouse).

"Többséget" írtam? Ugyanis elfelejtettem írni, hogy természetesen nem minden animét fillereznek, vannak 99-100%-os filler mentes animék is, mint pl a Monster.

Viszont amit eddig írtam, az csupán a felszín, mivel még nem elemeztük ki, hogy milyenek lehetnek a fillerek...

A fillerek fajtái

Hiszitek vagy sem, a fillereknek több fajtájuk van (akárcsak a vírusoknak), s egyik nagyobb kárt tesz egy anime sorozatban, mint a másik (akárcsak a vírusok). Sorolás szerint ezek a fajták léteznek eddig:

1.Filler Epizódok

Ezek a leggyakoribbak, s a "legjobbak" az összes közül, mivel csupán véletlen szerűen szúrnak be néha-néha egyet, s sokszor nem keverik az eredeti történettel, hanem valamilyen "special" formájában jelenik meg.

2.Filler Jelenetek

Na ez már egy szinttel veszélyesebb, sőt, ma már divattá vált, hogy egy epizódot az animátorok tele pakolnak szájbarágós fillerekkel, miközben jó, ha egyáltalán 5-6 oldalt (igen, jól olvastátok, nem egy fejezetet, hanem csak 5-6 oldalt!!!) felhasználnak az eredeti mangához.

Persze (ahogyan a sima filler epizódok sem) kezdetben azért voltak, hogy pl a rövid harcokat hangulatosabbá tegyék, de mivel a mai animátorok minden fillert csak időkitöltésre használnak, így mondanom sem kell, hogy ma már inkább hangulat leépítők lettek a filler jelenetek.

A legocsmányabb benne, hogy az animátorok néha próbálják a filler jeleneteket "flash back"-ént beadni a népnek, hátha vannak hülyék, hogy nem veszik észre, hogy nem volt benne a mangában.

A legjobb példát a Naruto Shippuuden-ből tudom megmutatni, abból is két egmást követőt:

Eredeti manga fejezet:http://naruto-kun.hu/manga/Naruto/482/2

Az anime epizódok (!), mely alapján készültek, fejenként 16 percnyi filler  jelenettel...

Igen, egy 16 oldalas mangát, melyet simán meglehetett oldani 1 20 perces epizódban is (de akár egy félben is), képesek voltak két 20 perces anime epizódra bontani, s mindkettőbe kb 15-16 percnyi filler jelenetet berakni "flash back" formájában, miközben sem drámaivá nem tette azokat, sem összefoglalónak nem voltak jók (főleg, hogy a későbbi manga fejezetekkel igen csak ellentmondásosak lettek). Szóval gratula!

3.Filler Season

Na igen, a filler szezonoknak köszönheti sok sorozat, hogy elvesztette a nézői felét, mivel ezek nem csak non-canon-ok, mint az összes filler, de a filler epizódokkal ellentétben itt egymásra épülő, sokszor akár 20-30 részes fillerek is vannak, melyekben az animátorok eltorzult, pénzhegyeket illúziónáó lelki világa köszön vissza nekünk. Ezek a filler szezonok sokszor megerőszakolják az anime erdeti történéseit, mivel sajnos vannak olyan stúdiók, akik képesek akár az eredeti canon történetet is átírni, csak hogy belerakhassák az ő "zsenialitásukat"! Lásd Naruto Shippuuden Yukimaru és Rokubi fillereket...

Természetesen léteznek azért jó filler szezonok is, ilyen volt pl a Sailor Moon "űrmanók és csodafa" filler szezonja, mely nem csak, hogy nem erőszakolta meg az eredeti történetet, de még hangulata is lett. Ugyanez igaz a Bleach Zanpakuto Souls filler szezonjára is, melynek nem csak hangulata van, hanem egy igen király főgonoszt (Kuchiki Kouga) is sikerült alkotniuk... majd jött Kubo bácsi (aki a másik két mangakával ellentétben mindig volt beleszólása az anime elkészítésében), s jött az agymenés...

4.Filler Saga/Series

immagini-dragon-ball-gt-003.jpg

21bcf9_2576328.jpg

Na IGEN, ez a fillerek legvisszataszítóbb, legundorítóbb fajtája, amikor nem hogy szezonok, de akár egész filler saga-k, sőt, szériák készülnek! Szóval nem elég, hogy már abszolút non-canon sz*rok ezek, de ráadásul kapunk belőlük 100-200 ilyen szépséget is! A 2 leghíresebb a Dragon Ball GT és a sima Naruto, mely utóbbinál a 135-ik epizódtól egészen a 220-ig csak fillert kapunk... s még ennek ellenére a Shippuuden-t is fillerezték.

A Fillerek kivédése, illetve ellenszere

Szerencsére, ahogyan sok más sem, a fillerek sem kötelezőek. Vannak stúdiók, mint pl a Madhouse, mely híres arról, hogy először mindig megvárják, hogy vége legyen egy mangának, s csak azután kezdenek el belőle animét készíteni, pl Death Note, Souten Kouro, Monster, Master Keaton stb. Ráadásként sokszor a mangaka belevonása az anime elkészítésébe is segíthet, hogy ne kapjanak a nézők teljesen szemetet az arcukba, hiszen a már említett Madhouse is úgy készítette a Monster-t, illetve a Pierrot belevonta Kubo-t is az anime elkészítésébe, s ennek lett az az eredménye, hogy nem csak passzolnak a Bleach világhoz a fillerek, de sokat Kubo extráiból készítettek (pl Karakura hőse, tengerpartos üdülés, Rukia Dzsinn stb), s sokszor special formájában.

Vannak olyan stúdiók is szerencsére, akik, ha valami "sajátot" akarnak hozzátenni, akkor azt "omake", vagy az epizód utáni mini extraként készítik el. Kezdetben ilyen volt a Naruto Shippuuden-él is, de végül úgy gondolták, hogy inkább filler szezonoznak, átírják az eredeti sztorit ect...

Illetve van egy nagyon ügyes védekezés ellenük: wikipédia epizód listák! Sokszor már jó előre ki van rakva, hogy 2-3 hét múlva mi lesz, s ebből könnyen ki lehet szűrni a nem tetsző filler epizódokat s jeleneteket.

meanwhile____by_grimmjack-d4del78.jpg

Összefoglaló

Összegezve tehát a fillerek ma már semmi másra nem jók, csak arra, hogy a pénzhegyek iránt éhes anime stúdiók (főleg a Pierrot) az utolsó garazsokat is kiszedhessék a bekábult rajongókból, akiknek az agyát már annyira telemérgezik ezekkel az igénytelen időhúzásokra (sajnos már akkor is, ha nincs rá szükség), hogy már "cool canon"-nak tekintenek rá, pedig valójában csak hányingert fokozó, az eredeti művet sárba tipró rémálmok!

Én azt javaslom, ha nem akartok fillert nézni, akkor hívjátok a wikipédiát, de sajnos a filler jelenetek elől nem menekültök!

Nos, remélem nektek is hasonló véleményetek van a fillerekről... ;)

(xx18Rolandxx véleménye:

Nos igen a fillerek tényleg undorítóak és persze a 90%-uk dögunalmas is de azért tény hogy vannak jó fillerek is mégha nem is sok.

Igaz a Naruto is lassan eljut odáig hogy csak a szereplők lesznek hűek a mangához és a Pierott meg nem a manga alapján fogja készíteni hanem a saját hülyeségeik szerint. A Fillerek sajnos mindig is jelen lesznek az animékben,ezt a békát sajnos le kell nyelni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr214656143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.07.14. 20:45:57

Ezzel nem értenék egyet, a fillerekkel több pénz folyik be. A rajongó nem fogja kihagyni a DVDket, CD-ket és egyéb vackokat, amik ezzel a hányással megjelennek, éppen hogy érdek a minél nagyobb időhúzás.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2012.07.15. 01:58:58

"Gondolom már sejthetitek, hogy igen, eme hónap témája nem más, mint a fillerek!"

Nem. Nem sejtettem, attól hogy a címbe benne van hogy a fillerekről lesz szó :DDDD

Különben, én kikerülöm az összes filler részt a neverendingekben miután a Bleachnél szembesültem a Bountos résszel még annó amit FULL komolyan vettem majd kiderült, hogy semmi értelme nem volt xDDD Naruto Shippuden fog következni, nemsoká nekem. Kihagyok minden fillert, haverom szerint a folytatásában még kulábbak mint az alapban :D

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.07.15. 08:22:58

A One Piece-ben a legtöbb filler nagyon jó. Én azt úgy néztem, hogy egyáltalán nem néztem utána és csak utólag néztem meg kíváncsiságból, hogy melyek a filler epizódok. 2 filler Arc van, amin szó szerint meglepődtem, hogy azok nem is szerepeltek az eredeti mangában. Az egyik a Rainbow Mist Arc, a másik pedig a G-8 Arc. Főleg a másodikon lepődtem meg. A G-8 egyike a legjobb Arc-oknak, ami a sorozatban. Nem is akartam elhinni, hogy az csak filler. :D

Az is említésre méltó, hogy a sorozatban más sorozathoz képest százalékosan sokkal (SOKKAL!) kevesebb filler epizódja van. :)

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2012.07.15. 12:10:03

@Tomlion: Neeee, a G-8 csak filler volt? Pedig nagyon beleillett az egész sorozatba.

No, ilyenkor örülök, hogy "mainsteremes" One Piece néző vagyok. :D

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.07.18. 07:12:54

@:{) MIKI (}:: Bizony, de ennek ellenére nagyon jó. :D

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.07.18. 14:01:14

Haha madhouse és a bevárás. Pont hogy a rémes eredeti (filler?) befejezéseikről híresek, lásd Claymore vagy Needless.

Visszatérve shounenekre, a Fairy Tailt azért dobtam 135 rész után, mert nem bírtam tovább elviselni a jelenleg futó filler arcot. Többek között azért tartottam ki mellette eddig, mert nem volt jellemző rá a túl sok filler, arcok között max 1-2 rész.

Nuttika 2012.12.05. 15:58:25

Nagyon megéri fillerezni... én pl. emiatt hagytam abba a Naruto-t. Nem tudom már nézni. És sok egykori Naruto rajongó ismerősöm is hasonló okból hagyta abba. Ha majd rájönnek, hogy a fillerekkkel nézőket veszítenek, leállnak vele.

A Fairy Tail még egész jól tartja magát a Narutohoz képest, de félő, hogy komoly gondok lesznek, mivel az anime már neki kezdett a Nagy Mágia Játékok-ívnek, ami a mangában még nem ért véget.

xxroland23 2013.01.05. 21:21:29

@Nuttika: hát igen ilyenkor kéne kicsit szüneteltetni a sorozatot de hát tuti nem fogják. A Gintama és az Inuyasha megcsinálta ezt és lám nme vezstek el a rajongók.
süti beállítások módosítása