Szegasztok!

Márciusban elmaradt sajnos a "hónap témája", de nem kell félni, most nem fog elmaradni!

Ezúttal egy kicsit "érzékeny" témáról fogom elmondani véleményemet, mivel részben minket is érint.

A hónap témája nem más, mint az "értékelő pontszámozás"!

  

Amióta csak léteznek kritikus lapok és szaksajtó, mindig próbálták a dolgokat értékelni, legyenek azok akár játékok, képregények, filmek stb...

Ez viszont egy igen erős kétélű fegyver, mert ugyan könnyebb így az olvasónak bejelölni, hogy melyik a jó cucc vagy rossz, de rengeteg hátulütője is van!

De talán először nézzük csak, hogy milyen típusai vannak:

1.Értékelési típusok:

a., 10/10-es skála:

A 10/10-es skála a leggyakoribb és legelterjedtebb az összes közül, hiszen valóban egy könnyű pontozási forma.

Működése és egy adott termék betájolása könnyű:

1-2 = Siralmas

3-4 = Rossz

5-6 = Közepes

7-8 = Jó

9-10 = Kiváló

Igen ám, de sajnos az évek múlásával kialakult egy igen csúnya és nevetséges nézet, mely szerint a rossz, illetve közepes játékok a 7 és alatti játékok, holott ahogyan láthattuk a rossz az a 4 pont alattiaknak kéne lenniük, valamint a közepesnek meg a 6 pont alattiaknak.

De miért alakult ki ez a téves nézet? Egyszerű: az utóbbi években olyan kevés játék kapott 8 pont alatti értékelést, hogy egyre többen úgy gondolták, hogy nagyon rossz játéknak kell valaminek lenni, hogy 8 pont alatt kapjon, így végül egyre többen és többen úgy fogták fel, hogy már nem a 5-6 pont a közepes, hanem a 7, sőt, az alatt csak rossz cuccok lehetnek!

De miért kezdtek el a tesztelők/kritikusok egyre kevesebb (pl) játéknak 7 és az alatti pontokat adni? Majd lejjebb.

Ilyen értékelési rendszer majdnem mindenki használ, pl 576 Konzol, 576 KByte, Konzol Magazin, blogok stb...

b., 100/100-as skála:

Ez az értékelési rendszer inkább a online felületen található "szakoldalakon" és fórumokon szokott jelen lenni, mintsem a nyomtatott sajtóban, holott így jobban meg lehetne különböztetni az címek közötti "szint különbséget".

Működése ugyanaz, mint a 10/10-nél, csak itt "tízesével" kell számolni.

Sajnos ugyanaz a probléma vele is, mint a 10/10-sel, csak itt már a 80/100 alattiak számítanak rossznak!

Ha jól emlékszem a Gamestar és PC Guru használtak ilyen értékelést (s lehet, hogy ma is, de mivel nem nagyon olvasom, így nem tudom, hogy még így van-e).

Végül jöjjön a leggyakoribb értékelések harmadik típusa...

c., Százalékolás:

Régebben ez volt a leggyakoribb az összes közül, ma már viszont egyre kevesebben használják, és igen "kihaló félben" van.

Itt értelemszerűen a magasabb pontszám a lényeg, vagyis minél magasabb egy pontszám, annál jobb. Régen használt ilyet az 576 Konzol is, mielőtt le nem cserélte a 10/10-re.

 

 

 

Mint említettem feljebb, sajnálatos módon nem kicsit nevetséges képzeletek alakultak ki a pontozásról, mivel egyre kevesebb játéknak adtak 8/10 alatti értékelést. De miért is van ez? A válasz egyben érthető, és sajnos kínos is...

2.Amikor a cégek uralják a kritikusokat és tesztereket:

Ahogyan jöttek az új sikeres címek, termékek, több nagy nevű franchise is kialakult, melyek a cégeket gazdaggá tette, és egyre jobban kialakult a frachise-ok körül a "hype", mely egyik szomorú velejárója, hogy rengeteg fanboy/fangirl jelenik meg, és ők elvárják a kritikusoktól, hogy csak jókat írjanak kedvencükről.

A kiadók, fejlesztők és a többiek pedig rájöttek, hogy ezt ki is használhatják, ugyanis mivel a lapoknak fent kell tartaniuk magukat, ezért a termékeket gyakran "kölcsön kérik" a kiadóktól, sőt, még az exkluzív dolgokhoz (pl interjúk a készítőkkel) is tőlük kell kikérni az engedélyt. De természetesen valamit valamiért  cserébe: "mi adunk nektek cuccokat, ti viszont nem adhatok neki X/10-nél kisebb pontszámot".

Félelmetesnek, sőt, ronda kapitalista összeesküvés elméletnek tűnik, de gondoljunk bele: van egy cégetek, amit vezetni kell, és hiába van egy sikeres hype franchise-otok, valahogyan el kell hitetni az emberekkel, hogy még mindig olyan cool, mint anno, hogy megvegyék a terméket. És habár a hatalmas reklám hadjáratok általában elég szoktak lenni a fél sikerhez, a terméket végül mégis a kritikusok és teszterek adják el a tömegnek, hiszen ha belenézünk mondjuk egy "Edge Magazinba", amiben mondjuk a Resident Evil Operation Racoon City kapott egy 8/10-et, akkor biztosan sokan fogják venni.

És sajnos ezzel jár jól "mindenki", hiszen a cégek termékét venni fogják mint a cukrot, a magazinok/újságok pedig továbbra is kapni fogják ingyen a cuccokat.

Még mielőtt persze azt hiszi valaki, hogy a kritikusok és teszterek ellen vagyok, tévednek, ugyanis vannak hiteles díjátadók meg rendezvények, ahol 70%-ban valóban csak azok kapnak díjat, amik megérdemlik. Ilyen például az "Interactive Achievement Awards", ahol csak a legjobb játékok kapnak díjakat, vagy a "Shogakukan Award", ahol meg csak a legjobb mangák kapnak elismerést (Naruto-t ott ne is keresd).

Viszont mi van akkor, ha egy nem hype cím, aminek a reklámja sem volt nagy, mint amiket általában a nagyobb kiadók (pl Capcom, Namco stb...) szoktak kreálni és pénzelni, jobbra sikerük, mint egy hype cím? Megint sajnos egy hihetetlenül ocsmány dolgot: mindenbe belekötnek az adott játéknál, hogy valamiért de biztosan kevesebb pontot kelljen adni, mint egy hype címnek.

Jó példa erre az az esett, amikor egy lap a Halo-nak 8/10-et adott, egy másik nem népszerűnek pedig 8.5/10-et, és a fanok csak háborogtak, hogy "better than Halo then"? De szerintem jobb lenne ezt egy táblázatban megmutatni:

  

Ennél többet már szerintem nem kell írnom...

Most pedig lássuk a "téves eszméket", amiket mind az olvasók, mind pedig a kritikusok és teszterek elkövetnek (akaratlagosan vagy akaraton kívül):

1., 10/10, 100%, 100/100, ergo tökéletes:

Létezik egy bölcs mondás, mely mindig igaz lesz, míg világ a világ: "Semmi sem tökéletes, kivéve Isten, akinek tökéletességeit a mi elménk formálja olyanná, akit és amit tökéletesnek szeretnénk látni, hinni".

Ebből én csak a legelejét szeretném kiemelni, mely én szerintem mindennél nagyobb igazság, hogy NINCS tökéletes! Pontosítok: nincs tökéletes játék, manga, anime, zene, könyv és egyéb termék, hiszen ha tökéletesek lennének, akkor nem akarnánk mást játszani, olvasni blablabla... értitek.

Mellesleg mindenben van hiba, bárhogyan nézzük. Tehát ez a 10/10 meg hasonlók már ékes bizonyítékok arra, hogy mennyire nem mernek szembe menni a tesztelők és kritikusok a divattal.

2., Ami nem 8/10 fölött van, az csak sz*r:

Ez sem igaz, egyrészt amiatt, amiről fentebb beszéltem, másrészről meg ne felejtsük el, hogy a közepes cuccok azok a cuccok akarnak lenni, melyek képesek megosztani az embereket. Tehát csak mert egy közepes anime vagy játék nem tetszett valakinek, attól még lehet, hogy neked bejön, hiszen nem rossz, csak átlagos stuff a cucc.

Végezetül azzal zárom, hogy én szerintem a legjobb értékelési forma, az "osztályozás" lenne, mint anno volt a Konzol Magazin első 8-9 számában is, vagy pedig a kategorizálás. Hiszen az osztályozás nem 10/10, hanem egyszerűen csak besorolja a játékot/mangát/filmet/animét valamilyen minőségbe (Siralmas, Rossz, Közepes, Jó, Kiváló minőség), így jobban is meglehetne különböztetni egymástól a játékokat.

Illetve jobb lenne, ha a régi 576 Konzol magazin "szempont értékelője" is visszatérne, ahol szintén nem számokkal, hanem minősítéssel foglalkoztak (kiváló grafika, rossz irányíthatóság stb...), hiszen vannak, akik csak a grafikára mennek, vannak, akik a tartalomra, így pedig még jobban megtalálhatják kedvenceiket.

Remélem sokan leírjátok véleményeteket erről a témáról, mert szerintem igen fontos és érdekes téma!

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr174480521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morwen 2012.05.01. 19:39:54

Szerintem a helyzet iszonyú egyszerű. Van a kritika és van a reklám. Mindkettő végén ott lehet egy pontszám, hogy 10/10, 98% stb. de ez csak a jéghegy csúcsa, mit sem ér indoklás nélkül. Az indoklásból pedig könnyen el lehet dönteni, hogy reklámot vagy kritikát olvasunk. Nem hírnév, presztízs, ajánlás, vélemény alapján kell eldönteni egy írásról hogy kritika avagy reklám-e, egyszerűen ismerni kell a tárgyát, és értelmezni kell az írást.

Az értékelés számok alapján meg valójában nem is olyan fontos, hiszen ilyesmiket nem lehet számokban igazán kifejezni, többet elárulnak a szavak, ahogy és amit írnak a témáról. Ez puszta lustaság miatt jó, hogy aki lusta elolvasni a kritikát, az csak ránéz a számra és az alapján ítél, de igazából semmit nem tudott meg.

A fanboy/fangirl jelenség meg a hülyéknek való, értelmes ember nem törődik a hype-al, hanem ismeri a saját ízlését, tudja mit szeret, és kis szerencsével tud olvasni is (vagyis érti is amit olvas), így különbséget tud tenni kritika és reklám között.

Squazee 2012.05.01. 21:01:06

Nehéz dolog ez, de Morwennel értek egyet.

Amikor egy kicsit lustább vagyok, én is a legnépszerűbb dolgokat keresem meg először, de egy mini-leírás, demo vagy éppen egy anime első része vagy egy manga első fejezete a döntő nálam.
Ha valami közepesre, vagy rosszra van értékelve az sem szokott eltántorítani, legfeljebb később jut el hozzám, s a fent említettek döntik el, hogyan tovább.
A számokat rideg dolognak tartom, a szöveges értékelést preferálom. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kapom fel a fejem, ha egy film pl.: a RottenTomatoes oldalon 90% felett van értékelve.

Igazából mindegyik pontozásformát elfogadom, de én nem tudok pontozni, pont azért, mert minden olyan relatív, attól függ, honnan nézem.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2012.05.02. 00:41:11

Remélem az én biosz és infó érettségim "Kiváló" minősítést fog kapni :D
Egyébként meg szerintem sem lehet semmi sem tökéletes, ez rettentően egyértelmű. Bár most hogy így belegondolok.... Talán a Kaiji az xDDD
Meg a Kodomo no Jikanra se adtak 6/10-nél jobbat aniDb-n, szörnyű :) de ott az már zsírnak számít.
Nem szabad nekiesni egyik kritikusnak sem, mert az ízlések különböznek.
Nekem a kedvencem a 10/10-es osztályzás, legegyszerűbb.

morwen 2012.05.02. 11:06:32

Info és biosz érettségi? Elég távol állnak egymástól... várj csak, megnéztem a blogodat, most már értem hogy tudod a kettőt egyszerre felhasználni XD

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2012.05.06. 12:00:47

Na igen, jelenleg csak egy "tesztelőt" ismerek, aki jól alkalmazza ezt a pont rendszer: Angry Joe.

Ő az olyan címekre is 8/10-st ad, mint a Battlefield 3.

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2012.05.07. 09:16:12

Ez jó téma, én is sokat röhögtem már amatőr játékbemutatósokon, akik lehordták az alanyukat minden szutyoknak aztán meg adtak neki 75-80%-ot, holott őket valószínűleg senki nem szponzorálta.

Én a Gamespot.com-ot szoktam nézegetni. Ott is van némi szubjektivitás, például az Xbox játékok rendszeresen magasabb pontot kapnak, mint mondjuk a PS3-asok, de így is egész korrektek, és nagyon ritkán adnak valaminek 9 pont felett. Ha mégis, az általában meg is érdemli.
süti beállítások módosítása