Szegasztok!

Most, hogy végre sikerült a Baaad Movies blog alapján megcsinálnunk, hogy a fontosabb cikkeinket, kritikáinkat és rovatainkat rovatokba rakjuk, észrevettem, hogy van nekünk egy "Befejezetlen művek" rovat is, ahova azokról a mangákról és animékről írunk, melyek valamiért nem lettek befejezve.

Eszembe jutott, hogy még kb 2 hét, és vége a Bleach animének, a mangával ellentétben. Hogy miért fontos ez? Azért, mert Tite Kubo-nak nem ez volt az első mangája! Igen, Tite Kubo-nak volt egy másik mangája is, mely nagyon ígéretesnek indult, de aztán félbe maradt, végül nem folytatta, hanem belekezdett a Bleach-be.

Pedig tényleg ígéretes alkotásról volt szó, hiszen még ma is sokan Cosplay-elik annak a mangának a főhősét, illetve mennek a viták, hogy talán jobb lett volna, ha Tite Kubo inkább azt folytatta volna.

Igen, most már kitalálhattátok, hogy bizony a mai alanyom nem más, mint a Zombie Powder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Zombie Powder egy befejezetlen shonen manga, ami 1999-től 2000-ig jelent meg a Weekly Shonen Jump magazin lapjain. Írója és rajzolója Tite Kubo volt, aki jelenleg a Bleach mangán dolgozik. Műfaját tekintve akció, kaland, "cyber punk" (elnézést, ha rosszul írtam). A manga felfüggesztéséig 26 + 5 fejezet jelent meg, ami végül 4 mangakönyvben jelent meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet elég középszerű. Egy ismeretlen világban létezik 12 darab varázserővel rendelkező gyűrű, melyek a "Holtak Gyűrűi" névre hallgatnak. Aki összegyűjti mind a 12-őt, segítségükkel létrehozhatja a "Zombie Powder" nevű tárgyat, így esély nyílik feltámasztani a holtakat, valamint megszerezheti a hallhatatlanságot is. Igen ám, de nem veszélytelen a dolog, mivel hogyha nem rendelkezik valaki mind a 12 gyűrűvel, akkor a gyűrű (vagy gyűrűk), legyen az bármilyen életerővel rendelkező lény (ember, szörny, állat stb...), azoknak testére rátelepszik, és álomba taszítja használóját, majd haláláig szívja áldozata életenergiáját - el lehet ugyan távolítani, viszont akkor meg arra mászik a kis dög, aki leszedte.

Maga a történet egy faluban játszódik, ahol egy Elwood nevű srác, hogy megmenthesse beteg nővérét a helyi bűnbandától, pénzt lop nekik. Viszont hamarosan találkozik egy Gamma nevű emberrel, akiről kiderül, hogy hatalmas vérdíj van a fején. No, több se kellett a bűnözőknek, egyből betámadják Elwood-ot, a nővérért pedig meg is ölik. Viszont Gamma nem hagyja szó nélkül, és lekaszabolja a bandát. Majd miután elmondta Elwood-nak az igazat, hogy neki van egy "Holtak Gyűrűje", és hogy ismeri a módját, hogy elkerülje a gyűrűk "veszélyes oldalát", valamint beszél neki a gyűrűk erejéről, Elwood elhatározza, hogy Gamma-val tart, hogy a "Holtak Gyűrűivel" feltámaszthassa nővérét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet abszolút nem valami eredeti, de legalább vannak érdekes pontjai a történetnek, és egyből meg hal egy jó szereplő a legelején.

A rajzolás az egyáltalán nem sikerült rosszul, jobban sikerült, mint a Bleach első 20-40 fejezete. A tájakat is szépen megcsinálta Kubo, valamint a karakterek dizájnja is remekül passzol ehhez a "Cyber Punk" stílushoz.

Ha már karakterek, beszélek egy kicsit róluk. Igaziból nem volt sok szereplő bemutatva, és habár mindegyik szereplő érdekesre sikerült, sajnos van egy pár eléggé gyökér is.

De szerintem elég, ha csak a két főhősről beszélek. Elwood egy átlagos és rendes tinédzser, aki nagyon szereti nővérét, és bármire képes lenne, hogy megmentse őt. Remek késdobáló, valamint még jobb zsebtolvaj. Tolvaj képességeinél már csak a még nagyobb szíve versenyezhet. Sokszor még az ellenségein is hajlandó segíteni, akik szintén nem értik, miért segít rajtuk. De ahogyan ő mondja: "csak mert az ellenségem vagy, nem jelenti azt, hogy pusztulnod is kell"... Ez mondjuk eléggé hősies gondolkodás. Kár, hogy hülyesége lerontja eme jó tulajdonságait, ugyanis olyan naiv, hogy ha odamenne hozzá két cigány, és azt mondanák, hogy majd ők vigyáznak a táskájára, amíg az bemegy valahová, mosolyogva oda is adná neki...

Akkor most jöjjön az érdekesebb karakter, Gamma. Gamma egy bűnöző fejvadász, aki ismeretlen okok miatt akarja megszerezni a gyűrűket. Megjelenése nagyon epic és cool-os, kinézete pedig pont a jobbik fajta főhősök színvonalát hozza. Természetesen neki is vannak sötét titkai, de nem sír a szája, inkább arra koncentrál, amire kell. Ereje elég érdekes, ugyanis van egy fekete karja, ami olyan erős, mint a gyémánt, így a golyókat simán elkapja sérülés nélkül. A "Karin Zanjutsu" mestere, egy kardforgató harcművészeté, melynek elsajátítása nagyon nehéz, és egyedül csak 10-20 embernek sikerült 2000 év alatt. Még egyképessége van, méghozzá, hogy képes fekete tűzet kreálni, és úgy manipulálja a lángokat, ahogyan akarja - de még arra is képes, hogy csak azokat égesse meg velük, akiket akar! Értsd: csata közben az ellenséget eltalálja, de az neked megy, elméletileg neked is égned kéne, viszont Gamma a lángoknak megparancsolja, hogy téged ne égessenek meg. Így csak rajtad vannak a lángok, de neked semmi bajod. Aztán egy másik ember megüt téged, közben meg ő rá is áterjednek a fekete lángok, viszont Gamma az ő rá terjedt lángoknak azt a parancsot adja, hogy őt már nyugodtan megégethetik, csak a bajtársait ne.

Ejha, azért ez nem rossz képesség! Nem is csoda, hogy ezeket a fekete lángokat egy "bizonyos mangaka" volt kedves ellopni és beültetni a saját mangájába, azzal a gyenge átveréssel próbálkozva, hogy ő nem a Zombie Powder-ből lopta azokat ám, hanem a japán mitológiából... mondjuk elég nagy sz*rban lennének a japánok, ha a napjuk tényleg koromfekete lenne... plussz amíg itt ki is néz valahogyan, addig ott még le is van butítva.

  

Shonen manga lévén sok harc van benne, és habár a manga gyors eltűnése miatt kevés van belőle, azok legalább hozzák a hagyományos shonen mangák szintjét!

Sok különböző harcmodort használnak, és sok fajta fegyvert vesznek be a győzelem érdekében, a kardoktól kezdve a pisztolyokon át, a különböző speciális képességeken keresztül mindent!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Humor terén elég jól áll a Zombie Powder, ugyanis míg a mai "siker mangák" ilyen és ilyen poénokkal nyűgözik le a közönséget, addig itt valóban jó a humor, egyáltalán nem az altesti humort és a fanservice-t helyezte humor forrásnak Tite Kubo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még egy fontos dolgot hagytam ki, a hangulatot. A középszerű történet ellenére egy igen jó kis "cyber punk" hangulata lett a Zombie Powder-nek! Bár az is igaz, hogy nagyon erősen hajaz a "Trigun" világára és hangulatára, szerencsére mégis érezhető a különbség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hibákról úgy igazából nem tudok beszélni, a történet sablonos és középszerűségét, valamint a már említett kevés harc és "néhány frusztráló" karakter mellett.

És akkor most gondolom azt kérdezitek, hogy miért szűnt meg, miért nem lett ez a manga is "befejezve"? A válasz.... ismeretlen. Pontosabban csak annyit lehet tudni, hogy valamilyen "trauma" érte Tite Kubo-t, és ezért állt le. Bár nem hiszem, hogy családi tragédia (hirtelenül ért közúti baleset stb...) lenne a háttérben, bár szerintem lényegtelen is...

Végül mit mondhatnék? Szerintem kár volt Kubo-nak abbahagynia, és belekezdenie a Bleach-be. Tény, hogy a történet nem túl érdekes - bár megjegyzem, hogy Gamma sötét titkai eléggé előrejelzőek voltak, amik viszont már jóval érdekesebbnek tűntek -, és az is tény, hogy valóban erősen hajaz a Zombie Powder világa a Trigun világára (bár én szerintem a "cyber punk" animék fele mind egymásra hajaznak), de szerintem így is jobb neverending shonen manga lehetett volna, mint a mai "három kis király".

Csak remélni tudom, hogy Kubo a Bleach után vagy folytatja, vagy meg egy interjúban kiderülne, hogy mi lett volna a vége + a valódi oka a manga hirtelen abbahagyásának.

  

 

 

Zombie Powder

- Idő: 1999-től 2000-ig

- Író & Rajzoló: Tite Kubo (Bleach)

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Akció, Kaland, Shonen, Vígjáték, "Cyber Punk"

- Hossz: 26 + 5 fejezet (4 mangakönyv)

 Ami Tetszett:

- Szép rajzolás az 1999-es korhoz képest.

- Gamma karaktere és képességei.

- Jó a humorra.

- Kellemes csaták.

- Jó a hangulata.

Ami nem tetszett:

- Elég középszerű a történet.

- Néhány szereplő irritálóra sikerült.

- Sokan Trigun kopinak fogják hinna a "cyber punk"-os világa miatt.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 3/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 2/5

- Karakter Fejlődés: 3/5

- Pontban: 27/40 = Jó

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 76%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 7.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

Mangekyo022

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr14320408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofron (törölt) 2013.09.02. 18:40:40

Akkora egy mocsok a Naruto írója... Nem is tudtam hogy a fekete tűz is lopott. Nem elég hogy pofátlanul nyúl Dragon Ballból, még innen is. Szerintem nagy rá az esély hogy folytatva lesz a Bleach után. Miért hagyná veszni, még lehet benne sok potenciál. De tudjátok mi lenne, ha folytatná, ott sírna a sok gyökér hogy: jajj a NARUTOBÓL LOPTA KUBO A FEKETE TÜZET!! mert kedvenc meleg sasukéjuk is használta már ezt. Kubo pár dolgot átmentett ebből a Bleach-ba. Fekete tűz csonkított változatát a getsugába, a főhős arca egy az egyben Ichigo, meg láttam valahol egy képet amin Grimmjow ugyan olyan pózban van mint innen valamelyik karakter. Az a denevér szárnyú ember abban a pózban pedig egy az egyben Ulquiorra kiengedett formában. Nem kizárt hogy ebből lesz a jövő egyik új nagy neverending shonenje.

Mangekyo22 2013.09.02. 19:10:08

@Szofron: Természetesen fenntartom ama lehetőséget, hogy már előtte is elsütötte valaki, de hogy gyakorlatilag pofátlanul dettó ugyanaz a kettő az fix!

Ma már el kell fogadni, hogy a főleg shonen mangakák 80%-a valamelyik másik mangakától lop, ki technikát, karaktert vagy valamilyen nevet.

Hunterbey 2019.02.26. 18:26:26

Nyári szezonba ki fog jönni. Furcsállom egy kicsit azért, mert mivel eléggé eldrágultak az animék, ezért ebből is max 12 rész lesz, kivéve ha folytatják Kubo segítségével.

Hunterbey 2019.02.26. 18:27:34

Basszus, most nézem, hogy a Dr.Stone-t adják ki. :/ Nem írtam semmit!
süti beállítások módosítása