Szegasztok!

A Black Rock Shooter széria egy mezei mangának indult, ám a vártnál meglepően több rajongó érdeklődését fölcsigázta. Az okos forgalmazóknak pedig nem is lehetett innentől kezdve kérdés: a friss szériának lehető leggyorsabban a TV-re kell kerülnie, mielőtt kihűlne. A kezdeti, rögös útra azonban nem egy évaddal lépett föl, hanem egy – mondhatni – egészestés OVA-val. Az 50 perc valóban sok, de kiváló arra, hogy elmesélje az előzményét a majd elkövetkezendő eseményeknek. De vajon valóban ideális fogás volt egy ilyen hosszú filmre időt és pénzt szánni?

 Az eseményeket egy fiatal lányka, Mato Kuroi szemszögéből követhetjük végig, méghozzá az első napján a középiskolának. A Slice of Life pereg a javában, az OVA-ban pedig még megismerhetjük Mato Kuroi legjobb barátját is, Yomi Takanashi-t is. Ám amíg a két legjobb barát felhőtlenül tengeti a mindennapjait, egy párhuzamos, sci-fi-szerű univerzumban, a hasonmásaik elszántan vívnak élet-halál párbajt. És míg Mato és Yomi barátsága egyre szorosabbá fonódik össze, addig a hasonmásaik küzdelme egyre hevesebbé forr…



 "Mi rejlik az igaz barátság mögött?"                                                                                                                         

A Black Rock Shooter különlegessége, hogy két, szinte ellentétes műfajt (akció és Slice of Life) valami frappánsan párhuzamokkal kísérel meg összepasszírozni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy többnyire Mato mindennapjait figyelhetjük: harmonikus és szimpátiával teli a BRS univerzuma, melyet még kiváló rajzkészséggel és muzsikával sikerült egy újabb szintre emelni. Ezek között pár pillanatra bekapcsolódhatunk a sci-fi világ fenomenálisan látványos küzdelmeibe, mely a sulis univerzummal egyenértékűen hordozza a BRS pozitív jegyeit.

Ám a Black Rock Shooter OVA sajnos tipikusan azok közé az anime-ok közé sorolható, ahol a legtöbb erőforrást a külcsínre szánnak, a belső kidolgozására pedig még feleannyit se – mondanom se kell, ez igen kellemetlenül megsínylette az amúgy remek kezdést…
A legnagyobb probléma az, hogy a majdnem egy óra hosszúság ellenére szinte semmi se derül ki a történet folyamán. Az egész 50 perc egyedül egy komolyabb spoilert tartalmaz, de még azt is a keserű cliffhangerrel nyomatékosították – majdhogynem olyan, mintha egy rendes anime első epizódját nyújtották meg volna egy órára. A fent említett főkonfliktusról szintúgy nem tudok különbet írni, kétlem, hogy kellőképp nagy kíváncsiságot tudna kelteni.
Amit pedig végképp nem lehetett érteni, hogy miért kellett felborítani a két műfaj egyensúlyát: az akció jelentek nem többek holmi, pár pislogásos látványnál – a bevágásaik pedig olyanok, mintha a főszereplők valami videojátékkal kezdenének hirtelen játszani, mert a főszálhoz bizony nincs sok közük. Gyakorlatilag az egész OVA inkább a Slice of Life-ra hegyezi a hangsúlyt, ami teljesen elveszi a BRS egyediségét, ráadásul hatalmas csalódást okoz azoknak, akik már régóta várták az anime debütálását.


 "A hangulat vitathatatlanul öt csillagos."                                                                                       

Elég nehéz értékelni a BRS-t: egyrészt ott van a remek látvány és az öt csillagos hangulat, de ezek mögött igencsak lagymatag munka búvik meg. A későbbiekben tervezek egy kritikát a sorozatról is, remélem, hogy az jobbra sikeredett- mindenesetre, addig itt az „előzmény” - ám tartok tőle, hogy igazán csak azok fogják élvezni, akik tűk várták a megjelenését.

Mr Timbol

Százalék: 70%
Táblázat: 28/40
Tízes skálán: 7/10
 

+ Nagyon szép rajzolás
+ Látványos akció
+ Jópofa zene
+ Hangulat

- Alig van valami történet
- Az akció az 50 perc negyedét se teszi ki
- A hosszúság nincs egyensúlyban az eseményekkel, így nagyon könnyen unalomba fulladhat az egész
 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr534211667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása