Bagszi Interjú!

2012.02.13. 09:52

Szegasztok!

Ma egy nem mindennapi dologgal készültem nektek, mert ezúttal egy általam készített interjút fogok bemutatni nektek Bagszi-val, Magyarország legnagyobb Pokemon oldalának főszerkesztőjével és tulajdonosával!

Bagszi-ról azt kell még tudni, hogy ő egy eléggé meghatározó személy a magyar anime közösségben, versenyeket és találkozókat rendez (elsősorban természetesen pokemonokról), a Magyar Anime Társaság elnökségének tagja, és ő alapította a bagszipoke.hu website-ot, ami kétségtelenül valóban az egyik legnagyobb pokemonos oldal talán a világon is (ninteno játék letöltések, hírek magyarul stb...).

És mivel a közeljövőben néhány Pokemon anime filmm videojáték és manga kritika lesz itt a blogon, ezért gondoltam, hogy felkeresem Magyarország legnagyobb pokemon rajongóját, és egy rövid interjúban felteszek neki pár kérdést a játékokról és az animéről is. Szerencsémre (vagy szerencsénkre) beleegyezett.

Akkor hát a "tovább" gombra kattintva megtaláljátok az interjút bagszi-val! Jó szórakozást!

 

 

 

 

 

 

 

Mangekyo022: Mióta is hogyan ismerted meg a Pokemon-t?

Bagszi: Mint a legtöbben itthon, én is akkor ismerkedtem meg a Pokémonnal, mikor itthon vetíteni kezdték a TV-ben, 2000-ben. Természetesen akkoriban szinte mindenki hatalmas rajongója volt a sorozatnak és ezerrel gyűjtöttük a chipses zacskókból a tazókat vagy a rágógumi mellé járó matricákat és a mirindás kupakokat. :) Akkoriban én még javában általános iskolás voltam, és egy nyári szünet alatt sikeresen le is szoktam a Pokémonozásról szüleim hatására. De szerencsémre(? XD) a legjobb barátom V-ADi visszaszoktatott rá. Később felfedeztem a videójátékokat is belőle, így már esélytelen volt menekülni a Pokémon mániától.:)
 
Mangekyo022: Mit gondolsz a Pokemon játékokról?

Bagszi: Imádom őket. A világ második legsikeresebb videojáték franchise-a és nem véletlen. A hangulatuk és a játékmenetük lenyűgöző és magával ragadó, akárkit könnyen függővé tud tenni. A recept a fő sorozathoz ugyan a kezdetektől fogva ugyanaz, ami miatt rengetegen panaszkodnak is, de véleményem szerint ez így jó ahogy van. Ha valaki megváltoztatná a "fogj pokémonokat, neveld őket, szerezz 8 jelvényt és mentsd meg a világot" sémát, akkor már nem lenne ugyanaz a Pokémon. Sok embertől hallottam, hogy "jajj ez olyan hülyeség", de csak egyszer kellett a kezükbe adni a videojátékok valamelyikét ahhoz, hogy ez a mondat átváltozzon "Ne zavarj, épp játszom!"-ra. A spin-off játékokat pedig még inkább szeretem, hisz velük másik oldalról is meglehet ismerni a Pokémont. Ami a plüssöket, figurákat és egyéb játékokat illeti, hát nem véletlen van több száz darabos gyűjteményem otthon. :)
 
Mangekyo022: Szerinted mely Pokemon Generáció volt a legjobb eddig és miért?

Bagszi: Kitartok az első generáció mellett, bár nagyon szerettem a 3. gent is. Az első generációnak mégis erősebb a varázsa, jobban szívemhez nőttek azok a Pokémonok. A későbbi genekben már sok a hasonlóság a korábbi pokémonokhoz, és a legendások száma is csak egyre nő, így kevésbé tűnnek elérhetetlen és ritka Pokémonnak.
 
Mangekyo022: Szerinted mely Pokemon Generáció volt eddig a legrosszabb és miért?

Bagszi: A 4. generációt érzem a leggyengébbnek, de az 5. generáció az, aminek már nem éreztem volna szükségét. Egyre újabb és újabb Pokémonokat találnak ki, de sokuk nagyon hasonlít a már meglevőekre. Ami igazán zavar, hogy sok olyan fejlődés van, ami nem teljes és ahelyett, hogy ezeket kiteljesítenék több a régihezközenincs pokémont találnak ki. Ennek ellenére az 5. generációt jobban megsikerült kedvelnem a 4. gennél.
 
Mangekyo022: Melyik Pokemon játék volt eddig a legjobb?

Bagszi: Az én véleményem szerint a HeartGold/SoulSilver páros az, ami ezt a díjat érdemelné. Az eredeti Gold/Silver felújított változatai, így az ottani történet, hangulat és világ mind megmaradt, de sok a technikai újítás és szebb a grafikai rész is. Az pedig, hogy a Pokémon Pikachu nyomán egy pokéWalkert is kaptunk a játékok mellé igazán nagyszerű ötletnek tartom.
 
Mangekyo022: Szerinted jelenik meg valaha Pokemon játék a Nintendo gépein kívül is?

Bagszi: 1-2 alakalommal jelent már meg hivatalosan PC-re is játék, de ezek többnyire oktató, gyermekeknek szóló egyszerű programok. Nem hiszem, hogy szándékában állna a Nintendonak engedni más platformra is ezt a játéksorozatot, mert amire kiadják, az garantáltan milliós eladásokat produkál számukra.
 
Mangekyo022: Magyarországon milyenek szoktak lenni a Pokemon Találkozók és Versenyek, illetve mik szoktak lenni rajtuk?

Bagszi: Egy átlagos Pokémon találkozó általában egyszerűen annyiból áll, hogy elmegyünk a westendbe egy behirdetett időpontra, ahol együtt kártyázunk, DS-en csatázunk és cserélgetünk, vásárolgatunk egymástól. Az utóbbi években a program része lett, hogy a DS tulajdonosok számára osztogatunk olyan pokémonokat, amelyeket japánban vagy amerikában lehetett megszerezni csak bizonyos promóciókon, meghatározott helyeken és időben. Illetve megunt játékokat, saját készítésű Pokémonokat dolgokat sorsolunk ki a résztvevők között. Itt vasalt gyöngyből készület pixelcsodáktól kezdve a kézzel varrott pokéwalker tartókig minden volt már, sőt korábbi rendezvények(TCG napok, Animeconos Pokémon promóciók) posztereit is gyakran elosztogatjuk az itteni tombolákon. Ha versenyt szervezünk, akkor azzal általában eléggé el szokott húzódni az idő, és a csalás kiszűrése végett különféle biztonsági intézkedéseket kell használnunk. Ilyen esetekben nevezési díj is szokott lenni, ami fedezi a nyeremények árát(pl. Pokémonos póló, plüss, játék). A versenyek hosszúsága és szervezési bonyolultsága miatt már nem sokszor képezik a találkozók részét, inkább külön napot jelölünk meg erre, hogy legyen idő arra, amire a találkozót eredetileg kitaláltuk: együtt játszani, cserélni, ismerkedni és szórakozni.
 
Mangekyo022: Milyen Pokemon játékot készítenél, ha a Nintendo megbízna egy ilyen project-el?

Bagszi: Programozói tudásomat ismerve semmi használhatót.:D De ha megtehetném akkor vagy egy 3DS-es Pokémon Snap 2-t adnék ki, ahol az eddig ismert összes pokémont egy szabadon bejárható pályán kéne felkutatni és tökéletes fotót csinálni róluk vagy egy MMORPG-t a WoWhoz hasonló komolysággal, játékos által öltöztethető és trainerrel, és csatákban a játékos által irányítható pokémonokkal(amivel kitérhet és kedvére támadhat, mint a PokéPark Wii játékok harcaiban is). Bár félek ez a fél világot lebénítaná, amennyiben jól sikerül.(Többek közt én se látnék több napfényt egy ilyen játék megjelenésétől kezdve.)
 
Mangekyo022: Mit gondolsz a Pokemon Animéről és annak fejlődéséről így kb 700 epizód után?

Bagszi: Szerintem lenyűgöző, hogy ilyen hosszú lett az anime, bár hogy őszinte legyek az eredeti sorozat jobban tetszik, mint a jelenleg futó Best Wishes/Black&White. A grafika persze szemmel láthatóan javul, de a sok különféle író miatt nem kellően komolyak a történetek, és kevés az összefüggés. Vannak újítások amiknek örülök az új sorozatban, de sok mindent hiányolok, ami a régiekben megvolt.
 
Mangekyo022: Melyik évad/saga tetszett neked az animében és miért?

Bagszi: Megint csak az első saga az amire azt kell mondjam a legközelebb áll hozzám. Talán mert én ezt ismertem meg elsőként, de úgy gondolom ennek van a legnagyobb varázsa.
 
Mangekyo022: Melyik évad/saga volt szerinted eddig a legrosszabb?

Bagszi: Rossznak egyiket se mondanám. Mindegyiknek megvannak a maga jó és rossz pontjai, de egy időben elég monotonná vált a "jövünk-segítünk-új pokémon-viszlát" séma.
 
Mangekyo022: Kik a kedvenc karaktereid benne?

Bagszi: Misty, May, Tracey, de leginkább Ritchie. Ritchie-t azért kedvelem nagyon, mert ő igazán olyan, amilyennek egy pokémon edzőknek lennie kell. Misty-t nagyon hiányolom, a személyisége miatt nagyon megkedveltem. May-t és Traceyt pedig azért szeretem, mert ők megmutatták egy másik formáját a pokémon utazásnak, ahol nem a harcok általi jelvény gyűjtögetés a cél.
 
Mangekyo022: Mint köztudott, Brock a Best Wishes-ben elhagyta Ash-t, és őt is leváltották. Szerinted ez jó döntés volt?

Bagszi: Sokan már nagyon unták Brockot, hisz a sorozat elejétől kezdve jelen volt és visszatérő poénként minden csajba belezúgott, így szerintem nem volt rossz döntés egy időre ismét szabadságra küldeni, és helyt adni másféle karaktereknek is a sorozatban. Bár Cilen sokban hasonlít Brockra véleményem szerint.
 
Mangekyo022: Egyre több Pokemon játék szereplő jelenik meg az animében is, de eddig a pokemon játékok főhősei egyszer sem csaptak össze egymás ellen vagy találkoztak, és egyedül a Silver/Gold/Crystal főhőse, Kenta kapott egy nagyobb szerepet egy OVA/film erejéig. Szerinted kapnak majd a többi Pokemon játék főhősök is OVA-kat vagy hasonlóakat, pl Yuki a Sapphire/Ruby/Emerald-ból? Vagy szerinted fognak csatázni valaha Ash-el?

Bagszi: Én nagyon örülök neki, hogy megjelennek a játékból ismert karakterek is, de a férfi főszereplők animében való megjelenésére nem sok esélyt látok, hisz többnyire őket Ash helyettesítené. A filmek elején gyakran látni példaként, ahogy csatáznak, de nem hiszem, hogy fognak kapni külön OVA-t, mint Kenta/Jimmy. Mostanság nem sűrűn szoktak ilyen speciális epizódokat/filmeket kiadni, amit nagyon hiányolok.
 
Mangekyo022: Szerinted mennyire volt jó húzás a Rakéta Csapatból hirtelen vér komoly, profi bűnözőket csinálni így 700 epizód után?

Bagszi: Kissé sokkoló volt és hihetetlen, de sikerült megmutatni vele, hogy a Rakéta csapat nem csak egy adag szerencsétlen (aki már megint elszállt). Mindenesetre jót derültem, mikor egy küldetés végeztével ledobták a fekete ruhát és ismét önmaguk lettek a jól ismert fehér uniformist viselve. Szerintem már korábban meg kellett volna mutatnia a sorozatnak, hogy mit is jelent a Team Rocket tagjának lenni.
 
Mangekyo022: Ha lenne beleszólásod változtatni az animén, miket változtatnál?

Bagszi: Több érzelmet tennék bele, és nagyobb háttértörténetet. Mindig is hiányoltam, hogy nincs egy főszál a történetben, amit követne az anime és nagyon ritkán mutatnak mély érzelmeket a szereplők. Gondoljunk csak a GS labda történetére, amit végülis sose fejeztek be, és nem tudtuk meg mit is rejt, de csakúgy, mint sok rajongó én is mindig annak szurkoltam gyerekként, hogy Ash és Misty összejöjjenek.:)
 
Mangekyo022: Az anime mellett eddig kb 14 anime film is készült, és a legutóbbiból a játékokhoz hasonlóan 2 fajta változatot kapott. Szerinted melyik anime film volt eddig a legjobb?

Bagszi: Nekem az örök kedvencem az első film, de nagyon imádtam a 8. mozifilmet is, ami Lucarioról szólt és rengeteget lehetett megismerni a múltbéli Pokémon világból is. Mewtwo történetét viszont nehéz überelni, főleg ha valaki látta a Birth of Mewtwo rádió dráma alapján készült Origin of Mewtwo kisfilmet is. Én tipikusan az a rajongó vagyok, aki a mai napig elsírja magát a Pokémon filmeken, bár személy szerint van pár film, amit különösen gyengének éreztem a régebbiekhez képest. A legutóbbi Victinis filmnek mindkét verzióját volt szerencsém megnézni, de kifejezetten nagy csalódás volt számomra, hogy igazán kevés a két mozi között a különbség.
 
Mangekyo022: Ash-t Tobias az elődöntőben csak Legendás Pokemon-okkal verte el. Szerinted nem lesz ettől egy kicsit "el trollkodva" a legendás pokemon-ok, hiszen eddig úgy szerepeltek, mint megszelidithetetlen szörnyek, akikből csak egy létezik a világon.

Bagszi: Legendásokból valójában nem minden esetben csak egy létezik a világon. Többek közt Latios/Latias-ról tudni, hogy több van, hisz a 5. mozifilm végén is egyszerre több jelent meg. Bár ezek a Pokémonok főleg a hozzájuk kötődő mítoszoktól és a természetben elfoglalt szerepüktől lesznek legendások, így az ember azt gondolná, hogy nem szabad őket elkapni, hisz azzal felborítja az egyensúlyt. Én örültem neki, hogy mutattak egy olyan edzőt is, aki megszegte ezt a "szabályt". Ha belegondolunk a Pokémon játékok alkalmával mindenki megteszi, minden legendást elfogunk. Fura volt ugyan, hogy az animében nem szokványos volt, hogy egy edzőnél ennyire ritka pokémonokat láttunk, de mindenképp jónak tartom, hogy tettek bele ilyet is a készítők.
 
Mangekyo022: Eddig Magyarországon hány évadot adtak le, és hogyan? Rendesen leadták vagy volt, hogy valahol félbemaradt, és máshol kezdték el folytatni (pl 100-ik után csak 198-iktól kezdték újra, lefelejtve a köztük lévő 98-at)?

Bagszi: Ha jól tudom, akkor végülis az RTL klubnak sikerült leadni a teljes sorozatot a 319. részig, és FoxKids/Jetix/Disney Channel pedig a Diamond/Pearl sorozat elejétől jutott el a 625-ig részig(talán tovább is.). A kettő között levő 2-3 évad viszont hiányzik, illetve a Sinnoh liga vége a Best Wishes széria se várható egyhamar magyar szinkronnal. A szinkronok váltása is eléggé sokat rontott a sorozat hazai megítélésén. Mindenestre jó lenne, ha a kihagyott részeket is bepótolnák, de kevés esélyt látok erre. Én annak is örülök, hogy ez a 9 évad itthon is televízióba került, még ha több éves késéssel is.
 
Mangekyo022: Kicsit furcsa, hogy már az animében is teltek az évek bőven, de Ash még mindig úgy néz ki, mint egy gyerek. Szerinted miért van ez? Spórolás?

Bagszi: Nem tudom mit gondoltak a készítők, de a Best Wishes indulásakor minket elég nagy sokként ért, hogy Ash-t 10-évesként mutatták be. Ha minden részt 1 napnak számolnánk, a sorozat szereplői akkor is már öregedtek volna 2 évet minimum. Nem beszélve arról, hogy az egyik Pikachu kisfilmben Ash tortával ünnepelte azt a napot, hogy 1 évvel ezelőtt megkapta Pikachut, mint első Pokémonját, így már 11 évesnek kéne lennie. Különös dolog az is, hogy ennyi utazás és jelvény nyerés után szinte minden szezon elején elfelejti, hogyan is kell Pokémont fogni és Pikachut, akinek addigra már hihetetlen erősnek kéne lennie, legyőzi egy új edző. Megfejthetetlen rejtély marad ez, bár a legtöbb fan oldalon olyan magyarázatokat próbálnak kitalálni, hogy a Pokémon világban az idő lassabban telik, így lassabban öregednek az emberek. De ezek a teóriák se mind helyt állóak, hisz a Pokémon 4EVer filmben levő Ash-korabéli fiú jócskán megöregedett a 40 évvel későbbi idősíkban. :)
 
Mangekyo022: A bagszipoke.hu már most nagyon sok lehetőséget ad a Magyar pokemon rajongóknak, de lesznek más egyéb extrák is, amikkel kényesztetni szeretnétek látogatóitokat?

Bagszi: Több infót szeretnék az oldalra. Ugyan jelenleg is próbálunk naprakészek lenni a Pokémonos hírekkel kapcsolatban, de nagyon kevés a leírás és játéksegítség az oldalon. 2000-ben indultunk, és rengeteget változott az oldal, mind tartalomra, mint kinézetre, de még technikailag is. Sajnos nem mindig előre, de néha hátrafelé is haladtunk, bizonyos leírások nem kerültek át a régi weboldalról az újra, más leírásokat teljesen újra kellett írni, és még többezer dolog van, amiről részletesebb bemutatót kéne az oldalra felrakni. Jelenleg viszont ehhez nincs elég szabadidőnk ezeket a hiányosságokat pótolni. Az oldal elsődleges feladatára, a rajongók összefogására és a hírek magyar nyelvű közzétételére fókuszálunk, és próbálunk segíteni a játékokkal felmerült kérdésekben és problémákban.
 
Mangekyo022: A Pokemon versenyek és Pokemon Találkozók Magyarországon milyenek? Mik szoktak lenni egy ilyen találkozón?

Bagszi: Lásd 7. kérdésre adott válasz.:)
 
Mangekyo022: Mi a véleményed a SOPA-ról és az ACTA-ról, valamint a Megaupload leállításáról?

Bagszi: Akárcsak mindenki, akinek az élete részét képezi az internet: Nem örülök neki és ellenzem. Tény, hogy a "kalózkodás" eléggé elterjedt, de ez nem feltétlen rossz dolog, hisz nagyon sok dolog csak az internet által jut el hazánkba, és remélni se lehet, hogy valaha legálisan hozzáférhetnénk itthon. A megosztott fájlok nem ellopott fájlok, az eredeti verziót nem károsítják. Tény, hogy a filmkészítőknek, zenészeknek bevétel kiesés, ha valaki ingyen torrentezi le a munkájukat, ahelyett, hogy boltban venné meg, de nem elfelejtendő, hogy az interneten megosztott dolgok nélkül a legtöbben lehet nem is ismernék az adott alkotót. Ezeknek a problémáknak a megoldása nem az kéne legyen, hogy mindenkit figyelnek, megbüntetnek és börtönbe zárnak, hanem a Steam vagy iTunes által már bizonyítottan bevált fizetős letöltést terjesztik el. Egyrészt ez kevesebb anyag költséggel járna, másrészt így legálisan, az alkotót támogatva könnyen letölthetővé válna a film/zene/információ. A kalózkodás indoka legtöbbször vagy az, hogy az adott dologot nem lehetne itthon beszerezni legálisan vagy, hogy az emberek többsége túl szegény hozzá. Az, ami a Megauploaddal történt pedig szerintem egyszerűen botrányos, hisz mégha az ott megosztott anyagok közt volt illegális, akkor sem reális az üzemeltetőket büntetni miatta.
 
Mangekyo022: Ha Pokemon Tréner lennél, mely 6 pokemon lenne mindig veled (legendások nem lehetnek ;) )?

Bagszi: Gyerekként rengeteget játszottunk, képzelődtünk a pokémonokról. Saját regényt, történeteket találtunk ki, így szép lassan kialakult az én csapatom is, ami a 6 kedvenc Pokémonomat tartalmazza: Raichu, Blastoise, Marowak, Espeon, Houndoom, Pidgeot. Persze ez a csapat nem lenne állandó, még rengeteg olyan Pokémon van akit biztosan felnevelnék és használnék, de Raichu mindenképp velem maradna.:)
 
Mangekyo022: Mit gondolsz a Pokemon Mangákról?

Bagszi:
Imádom őket, szinte mindegyiket. Pokémonból több, mint 40 féle manga jelent meg hivatalosan, és mindegyiknek megvan a maga varázsa. A leghíresebb a Pokémon special/adventures, ami a videojátékokat alapul véve épített fel egy nagyszerű saját történetet. Ebből a sorozatból nekem is több kötet megvan angol nyelven a polcomon, sőt egy időben fordítottam is őket magyar nyelvre. De rengeteg olyan mangasorozat van még Pokémonból, amit szívesen beszereznék. Ilyen például a digimonos beütésű Pokémon réBurst is, ahol már bizonyos emberek és a pokémonok képesek eggyé válni és harcolni, de nagyon tetszettek a Mystery Dungeon spin-off játéksorozat alapján készült one-shot mangák is. :)
 
Mangekyo022: Szoktál más animéket nézni és mangákat olvasni? Ha igen, akkor miket (elég 5-5 felsorolni, de lehet többet is)?

Bagszi: Nehéz lenne csak 5-5-öt felsorolnom, mert évek óta animerajongó vagyok és többszáz sorozatot/filmet/mangát néztem már meg/olvastam el. A Neon Genesis Evangeliontól kezdve a One Piece-en át mindenféle animét nagyon szeretek, nem csak shounen, de shojo, josei kategóriákban is. Rajongásom már odáig "fajult", hogy a Magyar Anime Társaság egyik tagja lettem, lelkes segítőként és szervezőként szinte minden rendezvényen ott vagyok, sőt a tavalyi évben már az elnökségi taggá is váltam. De csak, hogy ne kalandozzak el ennyire a kérdéstől felsorolok pár animét/mangát, amit jelenleg követek, vagy nemrégiben fejeztem be:
One piece, Naruto, Chihayafuru, New Prince of Tennis, Fairy Tail, Usagi Drop, Reimei no Arcana, Listen to Me, Girls. I Am Your Father!, Detective Conan, Danshi Koukousei no Nichijou, Chi's Sweet Home, Nana, és még sorolhatnám. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr374099999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása