Sziasztok, én Leó vagyok. Pókember pont ezen hónapban ünnepli 49. születésnapját, így ennek alkalmából úgy döntöttem, megosztom veletek a véleményemet a hazai Pókember kiadványokról, előbb viszont jöjjön egy kis történelemóra. Minden 1989-ben kezdődött, mikor a Semic kiadó lehetővé tette, hogy kis hazánkban is olvashatóak legyenek az Amazing Spider-Man képregény-sorozat számai, 36 oldalon, 38 forintért. A sorozatot vették, mint a cukrot, így a Semic kiadott egy dupla annyi oldalas különszámot is, 1990-ben, melynek címe a Pókember és a Démonirtó volt. A későbbiekben a sorozat lapszáma 76 oldalra nőtt, és olykor-olykor más szuperhősök történeteit is "beleszőtték" a sorozatba, pl. a Rozsomák és Kitty Pride kalandos mini-sztoriját. A sorozat azonban vakvágányra futott 1999 decemberében, a 127. számmal, anyagi okok miatt.


















 

Ezzel azonban még korántsem volt vége Pókember hazai pályafutásának. 
2001 májusában ugyanis a Semic kiadta az Ultimate Spider-Man sorozatot is (ráadásul végig), szintén 
Csodálatos pókember címen. Ez apró fordítói botlásnak tűnhet, pedig erről szó sincs. A kiadónak ugyanis akkoriban még fogalmas sem volt arról, hogy négy évvel később, 2005 októberében ismét befut a "régi" Csodálatos pókember, így a félreértések elkerülése végett Hihetetlen pókembernek titulálták. Az "új" Csodálatos pókember sorozat 90 számot élt meg, eleinte kéthavonta, majd havonta lehetett kapni az újságárusoknál. A sorozat először 24, aztán 72, végül 48 oldalas lett. 

 



















A már fentebb említett Hihetetlen pókember című sorozatot a Panini Comics nevű olasz-magyar cég adta ki. A sorozat először 24, majd 48 oldalas lett. Azonban végül ez a sorozat is úgy járt, mint a legelső: nem vették elegen, így a 2008 januárjában megjelent 27. számmal megszűnt.



















A Kingpin kiadó még 2007 decemberében kiadta a Marvel Knights: Spider-Man sorozat első 12 részét három kötetben, Marvel könyvek: Pókember néven, majd később egyeztetett a Paninivel, hogy kiadnák a félbeszakadt sorozatuk folytatását, így később megjelent a Hihetetlen pókember - A múlt emlékei című történet. A kiadványból rengeteg darab fogyott el, így a Kingpin kiadta az azt követő A hihetetlen pókember: Az új Bosszú Angyalai című történetet (a móka kedvéért két választható borítóval), majd a Hihetetlen pókember - A Másik: Morlun visszatér, a Hihetetlen pókember - A Másik: Evolúció, illetve az egyik legnagyobb Pókember klasszikust, a Pókember: A vadász lelke című történetet is ők adták ki.



















Eljutottunk 2011 februárjába, amikor is a Semic kiadó úgy dönt, folytatja a Hihetetlen pókember kalandjait, immár Csodálatos pókember néven, 48 oldalon. A sorozat elvileg havi megjelenésű, de eddig fél év alatt csupán két szám jelent meg, szóval biztosra vehetjük, hogy ez a sorozat is a semmibe vész, legalábbis ami az újságosoknál való megjelenést illeti.

Vége a történelemórának, következzen a véleményem. Szerintem a hazai Pókember kiadványok kisebb-nagyobb bukták (sorozatok megszűnései, lapszám lecsökkentése) ellenére eddig remekül haladnak. A Kingpin több, mint 100 oldalas kötetei külön meglepetést okoztak, nem számítottam ilyen remek felhozatalra. Elméletileg szó volt még egy magyar Pókember sorozatról is, de annyi jogi procedúra előzte meg, hogy végül senki sem vállalta el.

Végezetül jöjjön egy kis plusz információ arról, hogy mely magyar kiadványokban szerepelt még Pókember a saját sorozatain és kötetein kívül.:

- Alfa magazin: A Monolit bosszúja.
- Marvel Extra (1., 24. szám)
- X-Men (5., és 36. szám)
- Transformers (2. szám)
- Sikoly és a csodálatos pókember
- Pókember filmképregény
- Pókember 2 filmképregény
- Pókember és a fekete macska 
- A Bosszú Angyalai: Káosz
- Az Új Bosszú Angyalai: Kitörés!
- Az Új Bosszú Angyalai: Új Titkos háború
- Az Új Bosszú Angyalai: Őrszem
- Az Új Bosszú Angyalai: Ezüst szamuráj

[Mangekyo022 véleménye:

 "Ha meg kellene neveznem kedvenc amerikai szuperhősömet, akkor Superman mellett 100%,

   hogy Pókember lenne a befutó. Azok az "anyagi okok" meg igazából abból adódott, hogy

   kezdetben Mo és a szomszédos országok (szlovákia, románia és ausztria) közösen fizették

   a költségeket, és egymás között adták át a füzetkéket, de mivel a Marvel több pénzt akart,

   ezért elintézte, hogy mindegyik ország maga fizesse a jogdíjakat, így Mo már nem nagyon

   tudta megengedni az újabb füzeteket, így leálltak...."]

ÍRTA: LEÓ.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr753127348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.05. 16:22:31

Most valaki más véleményét közlöm, ugyanis én nem foglalkoztam soha a Pókemberrel: Azt mondta, hogy a szimbióta első legyőzése után (talán az űrbe lőtték ki?) megbomlik a logika a történetben.

bbbarniii 2011.08.05. 16:28:29

@Member: A szimbiótás sztori után születtek a legmaradandóbb Pókember történetek (Klónsztori, Pókember első találkozása az X-Mennel, Fekete Macska első felbukkanása, stb.). Tény, hogy a logika azután már nincs a toppon, azonban az írás/rajzolás sokkal jobban megmutatkozik, mint bármikor. (Mellesleg a szimbiótás sztori szerintem az egyik legkifogásolhatóbb Pók-történet mind közül.)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.05. 21:04:30

@Barnileonidasz: Sajnos reagálni erre már nem tudok, mert mint mondtam, én nem foglalkoztam Pókemberrel, de a srác véleménye megmaradt. :)

Aki animés, eleve ne keressen logikát semmiben. XD

silly3200[Spyrofan] 2011.08.05. 22:14:46

Nekem meg van az első szám :D Meg még pár darab!

bbbarniii 2011.08.06. 07:36:05

@Member: Ahogy mondod. :D

@silly3200[Spyrofan]: Melyik sorozatból van meg az első szám?
süti beállítások módosítása