Tanf rovat: Batman: Kezdődik!

2011.07.19. 11:35

Sziasztok, én Leó vagyok, és úgy döntöttem, hogy mielőtt még elmerülnénk a Pókember trilógiában, vessünk egy pillantást a két Christopher Nolan által rendezett Batman alkotásra, a Batman: Kezdődik!-re, és a Sötét lovag-ra. Kezdjük az elegáns névre hallgató Batman: Kezdődik!-kel.






































 

 

A Batman: Kezdődik! egy eredetmozi, azaz elregéli nekünk bő két és félórában, hogyan lett Batman, az, aki. (Csak a Farkassal ellentétben tökéletes tálalásban.) A filmet kis hazánkban 2005. július 14-én láthattuk először, magyar felirattal (-megjegyzem, remek munkát végzett a fordító csapat). A film története ott kezdődik, amikor is Bruce Wayne, és kis barátja, Rachel Dawes kimennek a kertbe bújócskázni. Bruce elbújik egy nagy bokor mögött, ráguggol egy kútra, ám a kút beszakad, Bruce leesik, és a barlangban bujkáló denevérek is jól "megcsiklandozzák" Bruce végtagjait. Szerencsére jön a segítség, Bruce apja, Thomas Wayne leereszkedik a gyerekért, akinek az arcán olyan rémület ül, hogy Thomas meg is nyugtatja, mert "a denevérek félnek tőled", és "azért zuhanunk a mélybe, hogy kimásszunk" (vagy éppen kikaparjanak téged a szikla alól). A történet viszont akkor lesz csak igazán izgalmas, mikor is Bruce szüleit lelövik, a gyilkost pedig felmentik a vád alól. Bruce immár egyetemista, ám nem tudja elfogadni, hogy a város, amiért a szülei küzdöttek, mocskos és bűnnel teli lett, így elmegy egy Isten háta mögötti fagyos hegyvidékre, ahol harcművészetet tanulhat. A végén lelép, leégeti a gonosz vezér házát, meglép a barátjával, akit végül egy orvos gondjaira bíz, és visszamegy Gotham városába, hogy küzdjön a bűn ellen. Meg is teszi. Ő lesz Batman, a titokzatos "Denevérzsaru". (Legalábbis egy drogdíler ál-nyomozó hippi dagadék seggfej így hívja.) A történet innentől adott: kapunk egy régi gyermekkori barátot, aki veszélyben van, mivel azt a vállalatot akarja beperelni, ami a tonnányi mérges anyagot a folyóba eresztette, kapunk egy elmebeteget, aki elmebetegeket kezel (a.k.a. Madárijesztő), meg persze a jól bevált csavar: az égő házból megmentett jóbarát valójában egy városokat romba döntő, világuralomra törő főgonosz. Egyszóval remek történet, és, habár olykor-olykor befigyel néhány kliséelem, mégis élvezhető, és tartalmas.

 





















A karakterek egytől-egyig a képregényből lettek kiemelve, méghozzá pazarul. Christian Bale remekül alakítja Batman karakterét, bár nem tudom, hogy a Batman jelmezben miért beszél úgy, mintha gégerákja lenne. Liam Neeson először alakított rossz fiút, Gary Oldman pedig jófiút, ám mindkettőjüknek kiváló volt az alakítása. A mellékszereplők többsége is jól alakított, főleg Michael Caine, akinek kb. a negyvenedik filmjével bizonyította ismét, hogy még mindig ért a színészkedéshez, pedig pár korabeli eléggé le van lankadva (pl. Sam Worrington). A "simán gonosz" Madárijesztőt alakító Cillian Murphy viszont meglehetősen felemás volt. Viszont összegezve, a karakterek is pipát érdemelnek, nem is akármilyet. Kis bemutató belőlük:

Bruce Wayne (alakítja: Christian Bale)

Alteregója
: Batman.
Szakmája: Milliárdos playboy, ugyanakkor megrögzött igazságosztó, és még önbíráskodó is egyben. (Le a kalappal előtted, haver. Hozzád képest a Robotzsaru csak egy akadémiai tanonc.)


Rachel Dawes (alakítja: Katie Holmes)

Alteregója
: Nincs.
Szakmája: Ügyvéd.


R'as Al Ghul (alakítja: Liam Neeson)

Álneve: Henry Ducard.
Szakmája: Városok romba döntése, katonái kiképzése, kiválóan bánik a karddal, ért a vonatokhoz (ezt most komolyan mondom, nézzétek csak meg a film végét), és ráadásul kitűnően tud hazudni.


Jonathan Crane (alakítja: Cillian Murphy)

Alteregója: Madárijesztő.
Szakmája: Elmebetegeket kezel a saját elmegyógyintézetében, továbbá a híres-nevezetes "félelemgáz" (nem, ezt most nem a fingra értem) feltalálója.
























A látvány pazar, minden tekintetben. Gotham városa tündököl, különösen a vasútvonal, szinte észre sem lehet venni, hogy CGI az egész. A jelmezek jók, habár Batman szerkója kissé felemás, legalábbis csak akkor, amikor harcol. A zenékre sem lehet panasz. Mr. Zimmer megint bebizonyította, hogy le tudja főzni Danny Elfman-t, bármi áron (summás áron). Szóval a történet kiváló, a képregényből ismert karakterek remekül szuperálnak élő formában is, a látvány tökéletes, a zene pedig epikus. Egyszóval a Christopher Nolan bebizonyította, hogy simán kenterbe tudja verni Tim Burton-t, és Joel Schumacher-t egyszerre: a Batman minden idők 250 legjobb filmje között is szerepel IMDb-n, hihetetlen anyagi sikereket hozott a Warner Bros.-nak, minden Batman fan imádta (köztük jómagam is), és még a magyar DVD kiadás is remekre sikeredett, szinte fillérekért lehet kapni a hipermarketekben, úgyhogy csapjatok le rá. Tökéletes alkotás. Minden tekintetben. Holnap pedig jön a még ezt is túlszárnyaló Sötét lovag!

IMDb: 8,3/10
Rottentomatoes: 83%
Metascore: 70% (a jó édes any...)

ÍRTA: LEÓ.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr43079681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silly3200[Spyrofan] 2011.07.19. 13:16:52

Metascore:70%? Jó hülye elemzők! Még jó hogy az IMDb és a Rotten Tomatos legalább jól csinálják.
Jó lett az 5.rész!

bbbarniii 2011.07.19. 14:56:42

@silly3200[Spyrofan]: Köszi. :-) Amúgy az IMDb-n nem a szerkesztők pontoznak, hanem azok, akik regisztrálva vannak rajta. :-}

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2011.07.19. 18:29:49

""félelemgáz" (nem, ezt most nem a fingra értem) "

Itt röhögnöm kellett :D.

Ha erről ilyen sok jót írtál, mi lesz a Sötét lovagnál?

bbbarniii 2011.07.20. 16:47:08

@:{) MIKI (}:: A Sötét lovaggal egyenlőre még várni kell, mindenesetre az arról szóló bejegyzésem rövidebb lesz, már csak azért is, mert nem sok mindent lehet elmondani róla, azon kívül, hogy minden idők egyik legjobb filmje (IMDb-n pl. minden idők 10. legjobb filmjének tartják).
süti beállítások módosítása