Tanf rovat: X-Men 2

2011.07.07. 07:44

A kritikai és anyagi sikerek hatására Bryan Singer, és a FOX úgy döntött, hogy folytatja az X-Men franchise megfilmesítését, ezúttal azonban nagyobb lesz a büdzsé, nagyobb a sztárparádé, és nagyjából mindent kijavítanak, ami az első filmben szájhúzásra kényszerítette a nézőt. Hál' Istennek, betartották az ígéretüket.











Az X-Men 2 ott folytatódik, ahol elődje abbamaradt, azaz Logan (Farkas/Rozsomák) kutatja a múltját, amit Xavier ugyan nem tárt fel előtte, gondolataiban olvasva megtalált. Azonban Logan rengeteg keresés után már biztosra veszi, hogy semmi fellelhető nincs a múltjában, így visszatér Xavier iskolájába. Ezúttal azonban nem kell semmi miatt sem aggódnia... vagy mégis? Bizony, mégis, ugyanis "teremtője", William Stryker él, és virul, ráadásul X Professzor telepata gépét, a Cerebro-t akarja megkaparintani, és kiirtani vele minden emberi lényt a Földön, hogy a mutánsok neki engedelmeskedjenek. Persze nem csak Professzor X, hanem Magneto sem hagyja ezt annyiban, és csellel kiszabadul a börtönből, és először kér segítséget az X-Men csapatától. Így most rajtuk a sor, hogy megállítsák Stryker-t, megmentve ezzel a Földet...


















Bryan Singer ismét remek munkát végzett, még élethűbben ábrázolta a képregényen olvasottakat, látottakat (2003-ban ezt tartották minden idők legjobb képregény-adaptációjának), továbbá követte a folytatások három alap szabályát: kivette azt a második filmből, ami az elsőben nem működött (vizuális effektusok, kevés mellékszereplő), és azt el is törölte: a látvány bizony odavág, még 2003-as szinthez képest is, a mellékszereplőkből meg annyi van, mint a tenger, hogy csak párat megemlítsek: Árnyék, Jégember, Kolosszus, Halálcsapás, ők minden szerves részei voltak az eredeti képregénynek. A második: tovább kell vinni a kigondolt szériát, az elsőben is jól szuperáló elemekkel. Ez is működött. A szereplők jelleme megmaradt, a realista koncepció továbbra is működött, a zenék még epikusabbak lettek, az operatőri munka pedig az előzőt is túlszárnyalta, érdekesség, hogy az operatőr, Newton Thomas Sigel egy jelenetnél majdnem meghalt (*SPOILER* amikor Bobby szüleinek háza előtt felrobban az összes rendőr autó, ráadásul az nem is trükkfelvétel volt *SPOILER VÉGE*), szerencsére azonban kisebb sérülésekkel megúszta a dolgot.
















A film leforgatása után 2004-ben látva a film sikerét, amit főleg a Farkasos/Rozsomákos szálnak köszönhetett, a FOX-nál elkezdtek kilincselni, míg végre elkezdhette írni a forgatókönyvet David Benioff. Továbbá Magneto barátunkról is készült volna egy eredetmozi, amit végül jegeltek, és a forgatókönyvét egybemixelték az X-Men: Az elsők-kel. Anyagi téren megint csak rekordot döntött az X2, így biztosítva volt a folytatás, amit azonban Bryan Singer nem fogadott el, mert inkább az ötödik Superman mozit, a Superman visszatér-t dirigálta, ami egy irdatlanul rossz film lett.

















Mint ahogy azt mondtam, a látvány remek, főleg Árnyék teleportálását animálták meg eszméletlenül jól. Továbbá Rejtély (Mistique) átváltozását is dicséret illeti. A zenék, mint mondtam, fantasztikusan szuperálnak, még az előző filmben hallottaknál is jobbak. A sztárparádé pedig valóban üt, kapásból itt van Brian Cox, mint William Stryker tábornok. Összegezve mit lehet elmondani az X-Men 2-ről? Kegyetlen jó film. A Marvel egyik legjobb képregény-adaptációja, komoly a siker, és nem véletlenül. A folytatással azonban visszacsúsztak az első X-Men mozi szintjére, ami mondjuk nem baj, de itt volt a lehetőség továbbfejlődni... mindegy is, holnap az eredeti X-Men trilógia záródarabja kerül a boncasztalra. Addig is, én Leó voltam, maradjatok a fényben!

IMDb: 7,7/10
Metascore: 68%
Rottentomatoes: 88%

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr943046253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása