Sziasztok, én Leó vagyok. Ahogy a címben észrevehettétek, újrakezdem a TANF rovatot, méghozzá az egyik kedvenc Marvel képregény-adaptációmmal, az X-Men: A kívülállók-kal. Mivel újrakezdem a rovatot, természetesen a Hulk-os posztot is újraírom, több infóval, több érdekességgel, videóval, képpel, stb. Remélem, tetszeni fog, és ezúton is elnézést a viszonylag nagy szünetért. Hölgyeim, és uraim ez az X-MEN.

 





























Az X-Men: A kívülállók Stan Lee kultikus képregényét, a The X-Men-t dolgozza fel, de próbál közben kissé elszakadni a gyökerektől, és azokkal is megértetni, mi folyik a vásznon, akik soha nem olvasták a képregényt, vagy nem látták a rajzfilm-sorozatokat. Teszi ezt olyan mesteri pontossággal, hogy olyat ritkán lát az ember, pláne a magamhoz hasonló képregény-rajongó. A film elkészítését húsz éven át fontolgatták, míg végül Bryan Singer megszerezte a jogokat a megfilmesítéshez. Nem hazudok nagyot, ha azt mondom, az X-Men a kedvenc képregény-sorozatom, azon belül is az Ultimate (kis hazánkban Újvilág) X-Men, és, habár a film nem ezt az univerzumot vázolja fel, hanem a klasszikus, 1960-ban létrejött Stan Lee félét, nagyon jól szórakoztam, mikor először láttam a moziban, és persze a későbbiekben is, mikor már DVD-n néztem. Nem ismeritek az alapokat? Sebaj, elmondom.

Charles Xavier, a már kissé idős telepata, tehetséges diákokat gyűjt iskolájába, vagy, ahogy ő is mondja: mutánsokat, az emberi evolúció következő lépcsőit. Egy nap talál egy különös, szinte elpusztíthatatlan mutánst, Farkast (vagy ahogy a képregényben nevezzük: Rozsomákot), akit Charles régi jó barátja, ám mostanra ősi ellensége, Erik Lensherr (mutáns nevén Magneto,) akar felhasználni egy mutánsgéneket hordozó gép pusztító erejéhez, terve ugyanis az, hogy egész New York-ot, később pedig az egész világot mutánssá változtassa. Persze ezt Charles nem hagyja annyiban, és megkéri Farkast, hogy csatlakozzon hozzájuk a harcban, cserébe feltárja előtte a múltját, amit már oly' rég óta nem tud. A film Farkas mellett még egy Vadóc nevű mutáns lányra is nagyon sokat fókuszál, nem véletlenül, hiszen neki van a legpusztítóbb ereje az összes Xavier által nevelt mutáns közül: ha valakihez akár csak egy kicsit is hozzáér, az illetőnek halálközeli élményben lesz része. Ezt Magneto is felhasználja, ám végül balul sül el a terve, a csatlósai meghalnak, ő pedig börtönbe kerül, hála Farkasnak, aki megmentette Vadócot, és persze ezzel együtt a világot is.



 














A forgatókönyv hű a lépregényben olvasottakhoz, de még mennyire. Ám akik nem olvasták a képregényt, azoknak lehet, hogy nem fog annyira tetszeni, sőt. A színészi gárda remek, kész sztárparádé. Hugh Jackman, Halle Berry, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen, csak, hogy a leghíresebbeket megemlítsem. A CGI-vel azonban sajnos vannak gondok. Konkrétan az, hogy sokszor irdatlanul ronda. Megértem én, hogy régi film, és, hogy akkoriban a számítógépes csúcstechnológia még csak gyermekcipőben járt, de azt azért nem hiszem, hogy feltétlenül ilyen rondának kellett volna lennie. Egy jelenetben Farkast meganimálták ugrás közben, mivel nem volt kaszkadőr a láthatáron, és Hugh Jackman sem tudott két métereket ugrani, ám a végeredmény olyan lett, mintha a filmből készült játékot látnánk tíz másodpercig... hjaj. Néha még a hátterek is animáltak, amik elég csúnyán néznek ki, ha mozog rajtuk valami, például, amikor a New York-i Broadway híd felett átmegy az X-repülő, megint elfog a videojátékos érzés.

















(A zene eszméletlenül epikus, hallgassátok.)



Az operatőri munka kiváló, ahogy a vágás többsége is, bár a film elején lévő összevissza ugrálás az időben kicsit sok volt. A színészi alakítás remek, bár Halle Berry nagyon halovány volt ebben a szerepben, az effektek néhol rondák, néhol szépek, a realista koncepció működik, tehát összegezve, ez egy remek film, egy mesteri képregény-adaptáció, és a későbbi képregény-adaptált filmzuhatag elindítója. A folytatás még ezt is túlszárnyalta, azzal folytatjuk holnap. :)

IMDb: 7,4/10
Metascore: 64%
Rottentomatoes: 82%



További filmek, amik bemutatásra kerülnek a TANF rovatban:

- X-Men 2
- X-Men 3: Az ellenállás vége
- X-Men kezdetek: Farkas
- X-Men: Az elsők
- Pókember
- Pókember 2
- Pókember 3
- Hulk
- A hihetetlen Hulk
- A fantasztikus négyes
- A fantasztikus négyes és az ezüstutazó
- Vasember
- Vasember 2
- Thor
- Batman
- Batman visszatér
- Mindörökké Batman
- Batman és Robin
- Batman: Kezdődik!
- Batman: Gotham lovagja
- A sötét lovag
- A macskanő

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr493043748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsomoka1998 2011.07.06. 11:09:56

kérlek majd a következő TANF-oknál ne spoilerezz
süti beállítások módosítása