Szegasztok!

Hayao Miyazaki neve nem ismeretlen az anime kedvelők körében, bárkit kérdeztem erről a japán anime rendezőről, legalább 2-3 animét tudtak mondani hozzá.

Ahogyan a Ghibli Studio sem ismeretlen sokaknak, hiszen legalább 19 anime filmet készítettek, elnyervén ezzel a "Japán Walt Disney" címet.

Ma az egyik filmjüket mutatom be, mely eléggé elnyerte a tetszésemet, ez pedig nem más, mint az 1986-os Laputa Az Égi Palota (mely bevallom, egyben blogunk nevének főinspirálója volt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Laputa Az Égi Palota egy 1986-os anime film, melyet a Ghibli Studio készített Hayao Miyazaki rendezésével, de mivel az anime művek még nem voltak elterjedtek japánon kívül, ezért az USA-ban csak 1998-ban lehetett megtekinteni először ezt a művet.

 

A történet nagyszerű lett, akár egy akció-RPG játéknak is elmehetne. Régen a civilizáció olyan méreteket öltött, hogy az emberek az egekben lebegő város erődöket tudtak építeni, és a szinte egy legyőzhetetlen birodalom lett Laputa. Csakhogy a Laputa-i emberek magányosak kezdtek lenni, mivel ugye senki sem volt mellettük. Hiába voltak a legerősebbek, a magány és a honvágy elől ők sem tudtak menekülni. Így végül az emberek Laputa-ról visszatértek a Földre a többi ember közzé.

De a film persze nem ezzel kezdődik, hanem egy légi csatával, ahol egy kalóz banda megtámad egy hajót, hogy elraboljanak egy lányt. Igen ám, csak hogy szemmel láthatóan a lány nem önszántából van a hajón, és amikor a támadás alatt senki sem figyel, leüti a rá vigyázó titkos ügynököt, majd kiveti magát a gépből.

A Földön pedig egy fiú, Pazo éppen a szokásos munkáját végezné, amikor rátalál a lányra, akit egy kristály tart lebegve. Sok incidens után Pazo hazaviszi a lányt, ahol összebarátkoznak. A lány neve Sheeta, és elmondta hogy a kő miatt akarják elkapni őt, de nem csak a kalózok, hanem a kormány emberei is. Ráadásul a lány ismeri Laputa-t, ami azért fontos, mert Pazo apja állítólag járt már ott - persze senki sem hitt neki. És a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy a lány teljes neve "Lusheeta Toel Ul Laputa" (ami ugye azt jelenti, hogy Laputa igazi uralkodója).

Hogy mi a kapocs a kő, Sheeta és Laputa között? Mindenki nézze meg a filmet, és akkor rájön mindenki.

Unatkozni senki sem fog, mert habár az 1986-os évjárata miatt a mai embereknek elavult és sablonos lehet, még így is tartogat bőven váratlan csavarokat a történet.

 

 

A karakterek terén is nagyon jól megállja a helyét a az anime. Bár ahogyan MEMBER mondta, hogy külső alapján nagyon hasonlítanak a szereplők, ennek köszönhetően próbálnak a személyiségek terén erősíteni karaktereiket.

Pazo a szokásos kedves pozitív főhős, Sheeta egy szintén kedves kis lány, aki szerethető, és mindent megtesz a barátai életéért. Dola a Laputa Az Égi Palota legjobb és legötletesebb karaktere. A banya-nyanya olyan laza karakter, hogy Dante meg Bayonette hozzá képest fezsült ripacskodó pancserek. Királyak a beszólásai, nem játssza a szentet (tisztában van azzal, hogy bűnöző), de mégis sok igazságot mond. Amikor Pazo hazamegy és a fiú "Mit kerestek itt?" kérdésére válaszol, azon sírva beröhögtem.

Dola három fia sajnos elég idióta lett (+ pedofil hajlamú), de azért még őket is lehet szeretni.

Muska egy igazi kígyó, eszközként tekint minden emberre, és természetesen eléggé titokzatos ember lett belőle - csak a végén derül ki róla sok minden.

  

A Rajzolás hozza az 1986 látvány világot, tehát nem lehet panasz rá - persze hacsak nem kényeztette el szemeit a látványosabbnál látványosabb animékkal meg filmekkel.

Zenék terén nagyon jó lett a Laputa Az Égi Palota, ha valahonnan lelehet tölteni egy Soundtrack-et belőle, érdemes - messze túl tesz bármelyik Ghibli film zenéjén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hangulat az nagyon jó lett. A film első fele kicsit humorosra veszi a figurát (tehát amíg a faluban vannak), aztán lassan kezd komolyabbá válni, de azért néha ellőnek egy-egy vicces beszólást vagy jelenetet (pl amikor a sok pedofil kalóz bókolni akarnak Sheeta-nak, ő pedig ezt felhasználva dolgoztatja őket, az se volt piskóta). A hangulat olyan magyarul, mint a Final Fantasy egyik legjobb része.

Beszólások... rohadt jók lettek, nem csak viccesek, de rendesen odatesznek. Például amikor az egyik kalóz és egy bányáz Pazo falujában erődemonstrációként az izmaik feszítésével Ikkitousen szerűen felrobbantja a felső ruházatukat, és beszól a bányász felesége a férjének, hogy "megvarrni te szerinted kifogja", nem kicsit elmosolyogtam. Kíváncsi vagyok, mikor szól be valaki majd az az ötödik Ikkitousen évadban, az "Ikkitousen World War"-ban valamelyik csajnak, aki felrobbantja a ruháját, hoyg megvarni szerinte kifogja...

A hangulatot nem csak a humor és nagyon jó történet vezetés adja, hanem a változatos helyszínek. Ezúttal nem erőltette a Ghibil a "csak természetes" helyszíneket, nagyon sok helyszín van az animéban, a bányász falutól kezdve a kristály barlangokon át, egy erődön keresztül egészen Laputa-ig, ami egy eltűnt Maya civilizációra hasonlít, mind nagyon ötletes helyszínek. Ráadásul a Sci-Fi rajnongók kedvéért van egy, az "Alien Vs Predator" filmhez hasonló futurisztikus piramis helyszín is, szóval e téren sem lehet panasz.

Mondani valója is van bőven a filmnek, de természetesen az "Ember Tragédiájának" az "Egyiptomi Szín" tanulsága van benne, jobb formában. Hiába van hatalmad mindenki felett, ha közben senki sincs melletted. És persze a hatalom rontó hatása is benne van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen hátrányai is vannak az animénak. A robot őr az valami nagyon idétlen lett, olyan mint a "Bill" robot a "The Neverhood"-ból. Vagy a karakterek külseje, nem igaz tényleg, hogy mindegyik karaktere külseje ennyire hasonlít! És sajnos, mint minden Ghibil film, ez is 2 óra hosszú, tehát nagyon sok idő kell ahhoz, hogy valaki végig tudja nézni (megéri, de valahonnan 2 szabad órát szerezni kell rá).

A Laputa Az Égi Palota az egyik legjobb Ghibil film amit láttam, és ezt még MEMBER-nek is szível tudom ajánlani. Megéri megnézni!

Laputa Az Égi Palota: 

- Idő: 1986

- Rendező: Hayao Miyazaki

- Műfaj: Fantasy, Kaland, Akció

- Hossz: 124 perc (magyarul kb 2 óra)                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Szép látvány.

- Változatos és szép helyszínek.

- Király beszólások, melyek garantálják a röhögést.

- Szépek a zenék.

- Nagyon jó a hangulata!

- Nagyon jó történet.

- Jó sok mondanivaló és tanulság.

- Sok fordulat van benne.

- Talán az egyik legjobb Ghibil anime.

- Dola, a "Dante és Bayonette gyalázó Mamiminátor".

Ami nem tetszett:

- A robotok.

- Mai szemmel, sok anime és film után néhánby dolog kiszmítható (persze ez a kor hibája).

- A karakterek külsőleg nagyon, nagyon hasonlítanak egymásra.

- Sajnos ez is 2 óra hosszú, és 2 óra azért nagyon sok idő.

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 32/40 = Kiváló                                                               Százalék szerint: 93%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr522377128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dante.s 2010.10.17. 16:30:16

ÁÁÁÁÁÁ LAPUTÁT NE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na oszt Guliver benne van?

Mangekyo22 2010.10.17. 17:58:02

@Dante.s: Szerencsére nincs. Mondjuk tényleg vicces, hogy ezt a címet adták neki, és nem csak simán az "Az Égi Palota" címet...

NemFoglaltNév 2017.01.26. 23:28:59

Tudom régi, de van egy MAGYAR RPG, a 2001-es Amnézia a Moondragon csapattól, gyanúsan sok egyezés fedezhető fel közte és eme nagyszerű film között

Mangekyo22 2017.01.29. 08:46:32

@NemFoglaltNév: Én most örökbe fogadlak téged!

Nem hittem volna, hogy lesz valaki, aki még emlékszik arra a remek játékra a Moondragon-tól! Hányszor vittem ki! Kedvem volna megint! :)
süti beállítások módosítása