Szegasztok!

Ki az, aki nem emlékezne a Yugioh sorozatra, amit nálunk magyaroknál a drága RTL Klub sugárzott, és természetesen nem az eredeti élvezhető verziót láthattuk, hanem a csontig cenzúrázott verziót (félelmetes szörnyek kitörlése, fegyverek kitörlése, szánalmasan gyenge szöveg környezet), melyről nekem mindig a 100% magyar találmány, a HKK (Hatalom Kártya Kártyajáték) jut mindig az eszemről, és amely nálam egy gyenge 26/40-el (80%, 6/10)-el zárt.

De ahogyan a szerencsétlen Star Wars-t sem lehetett békében nyugodni, ezt is folytatniuk kellett, de persze már nem ugyanazokkal a szereplőkkel, hanem vadiújakkal, "cool"-abb szereplőkkel. Ez volt a Yugioh GX, mely nem kb olyan volt, mint elődje, szintén egy eléggé gyenge 26/40-es (80%, 6/10) animú volt nekem.

De ez sem volt elég a japcsiknak, ahogyan az Indiana Jones, Star Wars, Ikkitousen és persze Dragon Ball esetében ebből is egy trilógiát kellett csinálni.... ami viszont már nem csak egy gyenge jó!

Ez pedig nem más, mint a mai alanyom, a Yugioh 5D!

 

A történet az előzőktől eltérően végre értelmes és izgalmas. Fudo Yusei, aki egy tehetséges motoros párbajozó, egy régi barátját üldözi, Jack Atlas-t (aki közben az egész világ királya lett), hogy visszaszerezze azt, amit ellopott tőle: a Stardust Dragon aduász lapját.

Hosszú csaták után sikerül visszaszereznie Jack-től a lapját - egy párbaj tornán természetesen -, beindulnak az események: megjelenik egy halottnak hitt barátjuk, Uryu, aki egy úgymond Dark Signer. Mint kiderül, Yusei, Jack és még három másik személy (Aki - egy igazi telepatikus boszorkány -, Rika - egy ikertestvérpár lány tagja - és még egy ismeretlen személy, akiről tényleg nem tud senki semmit) egy nagy erejű Inca isten "kiválasztottjai", név szerint Signer-ek, és a Dark Signer-ek, akik szintén öten vannak - köztük az említett Uryu is - és akik az "Immortal"-ok kiválasztottjai, megkel küzdeniük egy 5000 éves jóslat értelmében a világ sorsáért, melyről a győztesek dönthetnek.

Többet nem árulok el a sztoriról, mert nagyon jó lett, és tele van csavarokkal is.

  

Amiben kiemelkedik a Yugioh franchise-ból - és szerintem akár az egész anime történelemben -, hogy képes volt nagyon sokat újítani az elődökhöz képest, mind tartalmilag, mind ötletileg!

Kezdjük az ötleteknél: új lap behozása, a fehér lapú Synchro szörnyek, melyek megidézéséhez általában egy "Tuner" szörny és egy vagy több olyan szörny kell, akiknek a Tunner szörnnyikével együtt elérik a Synchro szörny lapjának a csillagainak számát.

A második ötlet, a "Turbo Párbaj". Amikor először hallottam arról, hogy motorozva kártyáznak, sírtam a röhögéstől.... amíg végig nem néztem egy ilyen párbajt. Ugyanis a motorokat (vagy egyéb más gépjárművet) nem csak kártyázásra lehet használni, hanem neki is lehet menni az ellenfélnek, komoly kárt okozva neki - volt olyan is, amikor leütötte az egyik a másikat a motoráról, majd megölte az ellenfelét azzal, hogy keresztül ment rajta! Tehát látványosabb lett - persze ilyen komoly "autós-üldözős" filmekbeli jelenetekre senki se számítson! Ja, és persze külön szabályok vannak ennél a fajta párbajoknál, tehát nem csak látványos, hanem másabb is, mint a sima.

A harmadik ötlet, az úgymond "Psychic Párbajozók". Az egyik főhős is ilyen, és az jellemző rájuk, hogy bármilyen lapot tudnak aktiválni, és fel is tudják használni - például ha valaki egy kardos lapot aktivál, akkor a lapon lévő kard megjelenik a kezében és használhatja is. A másik jellemzőjük, a telepatikus erejük, például telekinezise stb...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkor most jöjjenek a tartalmi újítások: itt már végre nem csak egy főhős van, hanem 5! És az a poén, hogy a többi ilyen több főszereplőt felvonultató manga/anime cucctól eltérően (lásd Naruto, Inuyasha) itt még kajakra működik is! Ilyenre egyedül csak Tite Kubo volt képes (és sajnos ez az egyetlen pozitív tulajdonsága csórikámnak).

Karakterek terén: sokkal érettebbek és szerethetőbbek, mint az előző szériák karakterei. A főhős végre nem egy ripacskodó 14 éves gyerek, hanem egy komoly 18-19 éves, felnőtt fejjel gondolkodó "férfiú".

Gondolom, hogy a címre kíváncsiak vagytok, hogy mit takarhat a "5d": 5 Dragon-t. Úgy van, ahogyan az Ikkitousen Dragon Destiny, itt is a sárkányokról lesz szó, csak itt valahogyan ki is néznek, nem úgy, mint az Ikkitousen-ben.

Utána jöjjön a látvány, ami..... maradt a régi, de egy árnyalattal szebb és színesebb lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami szintén tetszett, hogy itt sokkal felnőttesebb lett a hangulat! A Yugioh 5D egy komor, hideg, sötét világ az előzőekhez képest, ahol a társadalom 2 részre oszlott: New Domin City lakosokra és Sattile lakosokra. Az előbbi ugye a nagyszájú, beképzelt "arisztokraták", míg az utóbbi a szegény csürhe, akikhez a drága arisztokraták még egy bottal sem nyúlnának hozzájuk. Jó példa erre Jack, akiről miután kiderül, hogy Yusei-hez hasonlóan Sattile származású, úgy kerülik, mint munkakerülők a munkahivatalt.

De itt végre sokkal komolyabb érzelmeket kapunk. A barátságtól kezdve a szerelemig mindent. Ráadásul itt végre megint van egy olyan szerelmi szál, ami nincs túl nyálazva, nem erőltetett, és ráadásul még tragikus is.

És ami a legjobb, hogy itt folyamatosan megy a történet, egy darab filler nincs benne, nem úgy, mint az elődökben!

Tehát, mint ahogyan az eddigiekből rájöhetettek, nagyon tetszetős anime lett belőle, és már éppen 32/40-et akartam adni, amikor jött a fekete leves......

 

Amikor a 64-ik epizódnál már befejezték a sztorit, nem álltak le! Folytatták tovább! Ráadásul a tökéletes hangulatból egy igazi közröhejt csináltak a sorozatból! A Dark Signer-ek után kapunk 3 android-ot "fő mukiknak", egy isten komplexusú vékonykát, egy öreg óriást, és egy törpe tetüt (akiről a mai napig lópukim sincs, hogy akkor most fiú-e vagy lány). Emelett kapunk egy "Neverending Amnézia No Jutsu"-t is a pofánkba, ráadásul hasonlót, mint a Slayers esetén (romantikus szálak, régebbi események stb.).

Ráadásul telerakták rengeteg filler epizóddal, ami annyira hiányzott, mint Miss Amerikának egy pattanás.

Az egyetlen pozitívum, hogy továbbra is jók a zenék!

Ami sajnos még egy negatívum, hogy a "drága ámerikái barátaink" voltak olyan k**va jó fejek, hogy persze ezt is halálra cenzúrázták: béna zenék, halálok kiradírozása, öngyilkos hajlamokra kényszerítő szövegek (mely állítólag a fordítás akar lenni), nevek megváltoztatása (de hogy ezt minek?).....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát a Yugioh 5D az 1-től a 64-ig részig egy belevaló, igazi akciókkal teli kis izgalmas anime, amit szemmel láthatóan igyekeznek valami ok miatt az animésok mihamarabb elkúrni. Bár még mindig fut, és még csak a 117-ig résznél tart, tehát lehet, hogy a vége jó lesz.

De azt mondom, nézzétek meg a 64-ig részig, nem bánjátok meg, de csak akkor folytassátok a 64-ig résztől, ha van hozzá kedvetek.

U.I.: Már be lett fejezve, nem lett végül rossz az utolsó "arc" sem, a vége jó is volt az "igazi fő gonosszal", de a végső értékelésen így sem változtatott.

Yugioh 5D:  

- Idő: 2008-tól 2011-ig

- Rendező: Katsumi Ono

- Stúdió: Studio Gallop

- Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy

- Hossz: 154 epizód                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Végre egy jobb történet.

- Rengeteg újítás, mind tartalmi, mind ötletek terén.

- Az első 64 epizód.

- Végre van társadalmi kritikák is!

- Továbbra is jó a zenék.

- Sokkal felnőttesebb és komolyabb lett.

Ami nem tetszett:

- A 64-ig résznél nem hagyták abba.

- Mibe, hogy a drága amerikai barátaink majd ezt is cenzúrázni és bénítani fogják!

- A főhős haja olyan, mint egy antenna, de nem tudja fogni a Minimax-ot. 

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 29/40 = Jó                                                                         Százalék szerint: 87%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr572142865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2018.01.29. 21:42:44

Sziasztok, szerintetek melyik volt a legrosszabb Yugioh széria szerintetek? Szerintem a GX, második évad felétől borzalmas irányba haladt, miután Judai vesztett. Unalmas, vontatott, baromság és az eredeti szériának a legrosszabb fillereit beletuszkolták és természetesen minden fajta beszélő állat kocsi jellemben, nem elég őket elrabolni és elzárni őket(szegény Mokuba......). Ez olyan volt, mintha a Monsterban Pikachu űrhajóval becsapódott volna a Földbe, hogy aztán át alakuljon Sailor Moonba, azért hogy elpusztítja a bolygót, de Tenma és Tsuna megállítják. Történet vezetése olyan, mintha a Konjiki no Gash Bellét és a Attack on Titanét összegyúrták volna. Szereplők nagy része idegesítő és felesleges, ez megmutatja a későbbi zombis részek is, kb.semmilyen hatás nem váltott ki az emberből, csak is azért, mert átmosták az agyát. Grafikája elmegy, de a karakter dizájn nem a hajjal van a gond, hanem ahogy kinéznek. Kilariban vannak ekkora szemek. Ha már említenem kéne olyan franchiset, ami a mésodik szériája van olyan jó, esetleg jobb is, mint az eredeti, az a Metal Fight Beyblade. Jól dolgozik a sablonokkal, nem megy át gyerekzsúrra, mint a G(ay)X, grafikája is nagyon szép, karakter dizájn meg hasonlít egy picit a Hitan Rebornra.

Mangekyo22 2018.01.30. 20:03:53

@Hunterbey: Üdv! :)
Nos, ha sorrendbe kéne raknom az eddigi szériákat, akkor a Vrains jelenlegi epizódjaival így nézne ki:
6.Yugioh V-Arc
5.Yugioh Zexal
4.Yugioh GX
3.Yugioh Vrains
2.Yugioh Sima
1.Yugioh 5D
A V-arc-ben lett volna potenciál de a készítők nem kértek belőle, a Zexal szimplán béna és gyerekes lett, a GX-nek az utolsó arc-ja és a Yubel-es részek szórakoztatóak voltak de nem igaz, hogy egy kártyajátékba is bele kell erőszakolni iskola setting-et, a Vrains a recap epizódokat és a lassú kezdést leszámítva egész jó (Specter az egyik legjobb yugioh gonosz), az eredeti sorozat nagyon szórakoztató volt (ami a Dark Dimension filmről nem mondható el), illetve a 5D szerintem a legjobb Yugioh széria ami készült eddig, de ha a Vrains megmeri lépni azokat, amiket a sima és a 5D nem voltak képesek, akkor lehet, hogy változni fog a sorrend.
süti beállítások módosítása